2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Idén több turista érkezik Solt-Révbérpusztára – nem veszt népszerűségéből a pusztaromantika

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 10., 19:35

A magyar puszta hangulatát, a csikós virtust erősen stilizált, de mégis autentikus formában őrző Solt-Révbérpusztai Lovascentrum az idén jóval több látogatót fogad mint tavaly. Az április elejétől november végéig tartó szezonban naponta legalább 80, erősebb napokon akár 300 vendég is érkezik buszokon. Az eltöltött idő attól függ, hogy a számos program közül melyiket választják a döntően német és magyar turistacsoportok.

Minderről Nagy Péter, az idegenforgalmi centrumot működtető Nagy Betyár Kft. vezetője számolt be, aki munkatársaival éppen a Kalocsa Gold Tours Utazási Iroda hajón Mohácsig, onnan busszal érkezett német vendégeit fogadta.

A centrumot édesapjával, Nagy Sándorral közösen üzemeltető szakember elmondta: május 1-től szeptember 30-ig minimum 10 fő, az ezen kívül eső „holt” szezonban legkevesebb 30 fő idegenvezetését biztosítják magyar, angol, német, francia, olasz és orosz nyelven.

A máshol is megtalálható hagyományos pusztaprogramoktól a révbéri abban különbözik, hogy a látogatók itt a népi mesterségekkel is megismerkedhetnek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Nagy Péter, a Nagy Betyár Kft. vezetője

Nagy Péter kitért arra is: fontosnak tartják az eredeti, tanyasi környezet megtartását, ezért évről évre újabb és újabb, a paraszti kultúrát, hagyományokat őrző tárgyakkal bővítik kollekciójukat. A vendégeket a lovastanyára általában délelőtt 11 órakor várják, ahol pálinkával fogadják őket, majd megízlelhetik a kemencében sült tejfölös lángost. Ehhez toroköblítőnek fehérbort és szódavizet kínálnak.

Ezt követően a vendégek egy nosztalgikus lovaskocsikázás közben ismerkedhetnek a környékkel, de különféle kézműves bemutatókat láthatnak. Patkoló kovács, szőnyegszövő, hímző, fazekas mutatja be tudományát és az általa készített, megvásárolható tárgyakat.

A látogatók egy rövid séta után a parasztudvarban megtekinthetik a tájházat, az őshonos magyar háziállatokat, az ott nevelkedő szürke marhákat, mangalicákat, rackákat, a magyar félvér lovat és a szamarat.

Mindezek után egy igazi kiskun ételekből álló ebédre invitálják a vendégeket, citerazenekaruk gondoskodik a vidám hangulatról.

A legnépszerűbb menüsor aranysárga tyúkhúslevesből, szilvalekváros kukoricalepényből áll, amelyhez fehér- és vörösbort, szódavizet, kávét kínálnak. A pusztaprogramot lendületes csikósbemutató zárja, majd a vendégek maguk is kipróbálhatják a lovaglást, szamaragolást, de még a fogathajtást is.

Délutáni érkezés esetén a csoportot pálinkával fogadják, majd ebéddel indul a program. Ezt követi a csikósbemutató, a lovaglás és fogathajtás, a tájház megtekintése, lovaskocsikázás, a kézműves bemutatók, vagy borozgatás a pincében.

Nagy Péter azt is elmondta: ha a csoportnak kevés idő áll rendelkezésére, lehetősége van főétkezés nélküli programra is. Ezt a lehetőséget elsősorban a szállodahajóval érkező vendégek veszik igénybe.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Forrás: Fodor Fotó

Az esemény minden mozzanatát profi fotósok örökítik meg, hogy a látogatás végén ki-ki a Fodor fotó képei közül válassza ki a számára legszimpatikusabbat.

Mint megtudtuk, előzetes bejelentkezést követően bárki részt vehet a minden vasárnap 11 órakor kezdődő, ebéddel egybekötött látványos pusztaprogramon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.