2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Több célú tó fogad majd bennünket Solton – A vízutánpótlás biztosítása is a projekt része

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 31., 15:06

Akár a vizek városának is nevezhetnénk a fontos átmenő utak kereszteződésében lévő Soltot, ahol a Duna mellett a településen átvezető patak, az 52-es főút menti, szemet gyönyörködtető tavakon túl az egyelőre elhanyagolt belvízgyűjtő tavacskák is megalapozhatják majd ezt a címet. Kalmár Pál polgármester azt ígéri: ha az Aranykulcs városába jövőre Kalocsa irányából, az 51-es főúton érkezünk, a jelenlegi nádrengeteg, nyáron szúnyogtanya helyett egy szépen kialakított, vízutánpótlással is életben tartott, több célú tavacska fogad majd bennünket. A rendőrség épületével szemben lévő, nagyobb kiterjedésű Kórósi-tóval kapcsolatban hasonló fejlesztés valósul meg.

Kalmár Pált, Solt város polgármesterét december végén arról kérdeztük, melyek azok a 2019-ben induló beruházások, amelyek előkészítése olyan stádiumban van, hogy biztosan elkezdődnek, illetve befejeződnek majd az új évben.

Kalmár Pál, Solt polgármestere
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A városvezető a fejlesztések sorában első helyen a városközpont újjáépítését nevezte meg, majd a szennyvíztisztító-telep korszerűsítése, a Kis-solti iskola, Petőfi-telepi Nyugdíjas Klub felújítása következett. Ezekről a projektekről önálló cikkekben is beszámolunk majd, ám megütötte a fülünket, hogy már

januárban megkezdődik a solti belterületi vízgyűjtő tavak felújítása, amely a Kalocsa irányából érkezőknek is minden bizonnyal szembetűnő, mi több, szemet gyönyörködtető lesz.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester arról tájékoztatott, hogy a Jövőnk Energiája Terület- és Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert mintegy 120 millió forint teremti meg a lehetőségét, hogy az ünnepek után dolgozni kezdjenek a gépek.

Kalmár Pál szerint a munkálatokat, később pedig a végeredményt is figyelemmel kísérhetik a Kalocsa irányából az 51-es főúton érkezők, ugyanis a helység jelző táblától balra, a Havas utcánál elterülő, az út által is határolt, most náddal sűrűn benőtt belvízgyűjtő tó felújítása igencsak szemelőtt lesz.

– A tavat nem csak tisztítják, mélyítik, hanem a víz utánpótlásáról is gondoskodnak. Ezt a munkát immár annak a szemléletnek a tükrében végezzük, hogy nem elég egy tavat, vízgyűjtőt kialakítani, hanem a víz megtartásáról és annak utánpótlásáról is gondoskodni szükséges. Amennyiben a projekt lezárul, a körül írt területen egy

esztétikailag is figyelemre méltó, horgászatra, tó-parti elfoglaltságokra, kikapcsolódásra is alkalmas, közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható tó és környezete fogadja majd a Soltra érkezőket

– mondta a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kalmár Pál a 120 millió forint felhasználásáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló összeg nagyobbik részét az 52-es út mentén, a rendőrség épületével szemben elhelyezkedő, hasonló állapotban lévő, a felújítást követően nagyobb vízfelületű tó kialakítására és annak vízutánpótlására fordítják. 

Mint elhangzott, városképi szempontból ez a tó is komoly jelentőséggel bír, hiszen jelenleg a Kecskemét irányából érkezőket, szinte közvetlenül az 51-es, 52-út körforgója előtt, egy nagy kiterjedésű nádrengeteg fogadja. A helyben csak Kórósi-tónak nevezett, eliszaposodott terület a gépi kotrást követően mutat majd olyan képet, mint a közelben lévő, a horgász egyesület által szépen karbantartott tavak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester a beszélgetés végén rámutatott:

az 51-es és az 52-es főút mentén elhelyezkedő tó hamarosan induló felújítása nem zavarja majd a fontos útvonalakon zajló közlekedést.

Legfeljebb a kitermelt föld elszállításán dolgozó járművek fokozzák majd a két út forgalomterhelését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés