2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Városi rangjának 20 éves évfordulóját ünnepelte Solt

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 07., 18:27

Az először 1384-ben várossá nyilvánított Árpád kori településen, Solton nemrégiben ünnepelték a város 1997-ben újból elnyert városi rangjának 20 éves évfordulóját. Az eltelt két évtized több tekintetben új lendületet adott Solt fejlődésének, a térségben betöltött szerepe erősödésének, így méltán volt mit ünnepelni és van mire büszkének lenni a soltiaknak. A mindig is fontos útvonalak kereszteződésében lévő város a két évtizedes évforduló alkalmával mindazt bemutatta és felvonultatta, ami miatt Solt a járás északi részének meghatározó gazdasági, közigazgatási és kulturális centruma.

Talán érdemes még egy pillanatra visszatekinteni a dicsőséges múltra, ugyanis Solt terültét a honfoglalás idején Árpád fejedelem foglalta el, majd halála után fiának, a fejedelmi méltóságot is betöltő Soltnak, a település névadójának volt a szálláshelye. Mondhatnánk, ilyen múlttal a hátuk mögött joggal dagadhat a mellük a soltiaknak, ám arra is méltán büszkék lehetnek, amit az újkori városalapítás előtt és az eltelt 20 évben letettek az asztalra.

Ez utóbbinak adta esszenciáját az a nagyszabású programsorozat, amely július 1-jén 18 órakor, a 20 éves évforduló alkalmából megrendezett ünnepséggel ért a csúcspontjára.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Kalmár Pál polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédének elhangzását követően a város volt polgármesterei, Németh József, Gaál József ,valamint  Miskolczi József helyi vállalkozó, továbbá a testvérvárosok, a németországi Habichswald, a finnországi Kerava, az erdélyi Holtmaros és Csíkdánfalva polgármesterei Kalmár Páltól vették át a jubileumi emlékplaketteket és díszokleveleket.

Természetesen köszöntő beszédből is számos mind a házigazdák, mind a vendégek részéről elhangzott, de ami közös volt bennük: szinte mindenki felelevenítette, bemutatta Solt szépen ívelő fejlődését, azokat a közösen átélt pillanatokat, ami az igazi barátokat összefűzi, az egymás iránti megbecsülést és tiszteletet erősíti.

Hogy ez mennyire így van, azt jól reprezentálta a július 1-jén az Aranykulcs étteremtől a Vécsey kastélyhoz induló felvonulás. A solti mazsorettek és fúvós zenekar vezette tömegben a helyi borlovagok, néptáncosok, hagyományőrző íjászok, sport- és kulturális egyesületek, hagyományőrzők éppúgy ott voltak, mint a testvérvárosi delegációk tagjai és csoportjai. A sor eleje már a több mint 2 kilométerre lévő Vécsey kastély parkjában járt, amikor a városukra büszke soltiak még mindig beálltak a sorba, hogy ezzel is hangsúlyozzák, lokálpatriótából bőven van a városban.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A péntek éjszakai P.Mobil koncert lelkes közönsége sem tágított, a fiatalok is fontosnak érezték, hogy részesei legyenek az ünnepélyes, „soltiak vagyunk, Soltért vagyunk” jelszó nevében megtartott felvonulásnak.

Az eseményhez kapcsolódó kulturális programok között mindenképpen említést érdemel annak a Madaras Lászlónak a fotókiállítása, aki a 20 évvel ezelőtti városlapítási ünnepség eseményeit örökítette meg.

A települési értéktár, benne Révbér pusztának, az autentikus csikós ruhának, nyeregnek, ostornak, a borlovagok öltözetének, a Tételhegyi ásatások tárgyi emlékeinek bemutatásával szintén népes látogatót vonzott.

A jubileumi programsorozat sport eseményei ezúttal persze inkább a barátságról, mint a versengésről szóltak, így aztán nem is soroljuk fel, hogy a szerbiai Temerin, a szlovákiai Marcellháza, Nemesócsa, vagy éppen a budapesti csapatok rúgtak több gólt a solti öregfiúknak.

Solt városának ezúttal kis gratulálunk a jól megszervezett ünnepséghez, és természetesen a 20 éve méltán megszerzett, azóta egyre csak erősödő városi ranghoz!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés