2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Városi rangjának 20 éves évfordulóját ünnepelte Solt

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 07., 18:27

Az először 1384-ben várossá nyilvánított Árpád kori településen, Solton nemrégiben ünnepelték a város 1997-ben újból elnyert városi rangjának 20 éves évfordulóját. Az eltelt két évtized több tekintetben új lendületet adott Solt fejlődésének, a térségben betöltött szerepe erősödésének, így méltán volt mit ünnepelni és van mire büszkének lenni a soltiaknak. A mindig is fontos útvonalak kereszteződésében lévő város a két évtizedes évforduló alkalmával mindazt bemutatta és felvonultatta, ami miatt Solt a járás északi részének meghatározó gazdasági, közigazgatási és kulturális centruma.

Talán érdemes még egy pillanatra visszatekinteni a dicsőséges múltra, ugyanis Solt terültét a honfoglalás idején Árpád fejedelem foglalta el, majd halála után fiának, a fejedelmi méltóságot is betöltő Soltnak, a település névadójának volt a szálláshelye. Mondhatnánk, ilyen múlttal a hátuk mögött joggal dagadhat a mellük a soltiaknak, ám arra is méltán büszkék lehetnek, amit az újkori városalapítás előtt és az eltelt 20 évben letettek az asztalra.

Ez utóbbinak adta esszenciáját az a nagyszabású programsorozat, amely július 1-jén 18 órakor, a 20 éves évforduló alkalmából megrendezett ünnepséggel ért a csúcspontjára.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Kalmár Pál polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédének elhangzását követően a város volt polgármesterei, Németh József, Gaál József ,valamint  Miskolczi József helyi vállalkozó, továbbá a testvérvárosok, a németországi Habichswald, a finnországi Kerava, az erdélyi Holtmaros és Csíkdánfalva polgármesterei Kalmár Páltól vették át a jubileumi emlékplaketteket és díszokleveleket.

Természetesen köszöntő beszédből is számos mind a házigazdák, mind a vendégek részéről elhangzott, de ami közös volt bennük: szinte mindenki felelevenítette, bemutatta Solt szépen ívelő fejlődését, azokat a közösen átélt pillanatokat, ami az igazi barátokat összefűzi, az egymás iránti megbecsülést és tiszteletet erősíti.

Hogy ez mennyire így van, azt jól reprezentálta a július 1-jén az Aranykulcs étteremtől a Vécsey kastélyhoz induló felvonulás. A solti mazsorettek és fúvós zenekar vezette tömegben a helyi borlovagok, néptáncosok, hagyományőrző íjászok, sport- és kulturális egyesületek, hagyományőrzők éppúgy ott voltak, mint a testvérvárosi delegációk tagjai és csoportjai. A sor eleje már a több mint 2 kilométerre lévő Vécsey kastély parkjában járt, amikor a városukra büszke soltiak még mindig beálltak a sorba, hogy ezzel is hangsúlyozzák, lokálpatriótából bőven van a városban.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A péntek éjszakai P.Mobil koncert lelkes közönsége sem tágított, a fiatalok is fontosnak érezték, hogy részesei legyenek az ünnepélyes, „soltiak vagyunk, Soltért vagyunk” jelszó nevében megtartott felvonulásnak.

Az eseményhez kapcsolódó kulturális programok között mindenképpen említést érdemel annak a Madaras Lászlónak a fotókiállítása, aki a 20 évvel ezelőtti városlapítási ünnepség eseményeit örökítette meg.

A települési értéktár, benne Révbér pusztának, az autentikus csikós ruhának, nyeregnek, ostornak, a borlovagok öltözetének, a Tételhegyi ásatások tárgyi emlékeinek bemutatásával szintén népes látogatót vonzott.

A jubileumi programsorozat sport eseményei ezúttal persze inkább a barátságról, mint a versengésről szóltak, így aztán nem is soroljuk fel, hogy a szerbiai Temerin, a szlovákiai Marcellháza, Nemesócsa, vagy éppen a budapesti csapatok rúgtak több gólt a solti öregfiúknak.

Solt városának ezúttal kis gratulálunk a jól megszervezett ünnepséghez, és természetesen a 20 éve méltán megszerzett, azóta egyre csak erősödő városi ranghoz!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK