2024. 04. 23. kedd
Béla
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Városi rangjának 20 éves évfordulóját ünnepelte Solt

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 07., 18:27

Az először 1384-ben várossá nyilvánított Árpád kori településen, Solton nemrégiben ünnepelték a város 1997-ben újból elnyert városi rangjának 20 éves évfordulóját. Az eltelt két évtized több tekintetben új lendületet adott Solt fejlődésének, a térségben betöltött szerepe erősödésének, így méltán volt mit ünnepelni és van mire büszkének lenni a soltiaknak. A mindig is fontos útvonalak kereszteződésében lévő város a két évtizedes évforduló alkalmával mindazt bemutatta és felvonultatta, ami miatt Solt a járás északi részének meghatározó gazdasági, közigazgatási és kulturális centruma.

Talán érdemes még egy pillanatra visszatekinteni a dicsőséges múltra, ugyanis Solt terültét a honfoglalás idején Árpád fejedelem foglalta el, majd halála után fiának, a fejedelmi méltóságot is betöltő Soltnak, a település névadójának volt a szálláshelye. Mondhatnánk, ilyen múlttal a hátuk mögött joggal dagadhat a mellük a soltiaknak, ám arra is méltán büszkék lehetnek, amit az újkori városalapítás előtt és az eltelt 20 évben letettek az asztalra.

Ez utóbbinak adta esszenciáját az a nagyszabású programsorozat, amely július 1-jén 18 órakor, a 20 éves évforduló alkalmából megrendezett ünnepséggel ért a csúcspontjára.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Kalmár Pál polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédének elhangzását követően a város volt polgármesterei, Németh József, Gaál József ,valamint  Miskolczi József helyi vállalkozó, továbbá a testvérvárosok, a németországi Habichswald, a finnországi Kerava, az erdélyi Holtmaros és Csíkdánfalva polgármesterei Kalmár Páltól vették át a jubileumi emlékplaketteket és díszokleveleket.

Természetesen köszöntő beszédből is számos mind a házigazdák, mind a vendégek részéről elhangzott, de ami közös volt bennük: szinte mindenki felelevenítette, bemutatta Solt szépen ívelő fejlődését, azokat a közösen átélt pillanatokat, ami az igazi barátokat összefűzi, az egymás iránti megbecsülést és tiszteletet erősíti.

Hogy ez mennyire így van, azt jól reprezentálta a július 1-jén az Aranykulcs étteremtől a Vécsey kastélyhoz induló felvonulás. A solti mazsorettek és fúvós zenekar vezette tömegben a helyi borlovagok, néptáncosok, hagyományőrző íjászok, sport- és kulturális egyesületek, hagyományőrzők éppúgy ott voltak, mint a testvérvárosi delegációk tagjai és csoportjai. A sor eleje már a több mint 2 kilométerre lévő Vécsey kastély parkjában járt, amikor a városukra büszke soltiak még mindig beálltak a sorba, hogy ezzel is hangsúlyozzák, lokálpatriótából bőven van a városban.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A péntek éjszakai P.Mobil koncert lelkes közönsége sem tágított, a fiatalok is fontosnak érezték, hogy részesei legyenek az ünnepélyes, „soltiak vagyunk, Soltért vagyunk” jelszó nevében megtartott felvonulásnak.

Az eseményhez kapcsolódó kulturális programok között mindenképpen említést érdemel annak a Madaras Lászlónak a fotókiállítása, aki a 20 évvel ezelőtti városlapítási ünnepség eseményeit örökítette meg.

A települési értéktár, benne Révbér pusztának, az autentikus csikós ruhának, nyeregnek, ostornak, a borlovagok öltözetének, a Tételhegyi ásatások tárgyi emlékeinek bemutatásával szintén népes látogatót vonzott.

A jubileumi programsorozat sport eseményei ezúttal persze inkább a barátságról, mint a versengésről szóltak, így aztán nem is soroljuk fel, hogy a szerbiai Temerin, a szlovákiai Marcellháza, Nemesócsa, vagy éppen a budapesti csapatok rúgtak több gólt a solti öregfiúknak.

Solt városának ezúttal kis gratulálunk a jól megszervezett ünnepséghez, és természetesen a 20 éve méltán megszerzett, azóta egyre csak erősödő városi ranghoz!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK