2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Pénzügyminiszter adta át a soltvadkerti Material-Plastik új üzemcsarnokát – Varga Mihállyal Font Sándor és dr. Filvig Géza szűkebb körben tanácskozott

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 10., 18:27

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő soltvadkerti Material-Plastik Kft. új, 6000 négyzetméteres, 3 milliárd forint beruházási összegű üzemcsarnokát Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Font Sándor országgyűlési képviselő ünnepélyes keretek között adta át március 8-án. A 11 órakor érkező miniszterrel Font Sándor és dr. Filvig Géza kalocsai polgármester-jelölt még a hivatalos átadó előtt, mintegy fél órán át szűkebb körben tanácskozott. A soltvadkerti fejlesztés megvalósításához a Magyar Állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a foglalkoztatás, az exportképesség és az átlagbér növekedés érdekében.

Font Sándor ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az üzemcsarnok átadásával Soltvadkert történetében a legnagyobb ipari beruházás valósult meg. A cég termékei szinte valamennyi magyar háztartásban ott vannak, hiszen a Coca-Cola beszállítója, de a Szentkirályi és a Kékkúti Ásványvíz Kft.-nek és több meghatározó hazai vállalkozásnak szerződéses partnere.

A Materiál-Plastik Kft. öt éve Soltvadkert legnagyobb helyi adófizetője. A cég árbevételét tekintve a megyei iparkamara TOP 100-as listáján a 90. helyen áll.
Font Sándor szerint a bor és a műanyagipar városában, Soltvadkerten azzal szembesülnek, hogy a további fejlődésnek már csak szinte a csúcsidőben jelentkező villamos-energia hiány szab határt. Ezért ezen a területen fejleszteni szükséges. A képviselő a család valamennyi tagjának, generációjának sok sikert kívánt a sikeres és lendületes folytatáshoz.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Négy földrészre szállítanak csomagolóanyagot

Garami Zoltán, a Material-Plastik Kft. tulajdonosa beszéde felvezetésében elmondta, hogy a most átadott második üzemcsarnok a cég életében a legjelentősebb beruházás. Ám hogy eddig eljussanak, ahhoz az kellett, hogy felesége 30 évvel ezelőtt egy maréknyi műanyag granulátumot hozzon haza, és megkérdezze: mi lenne, ha ezzel foglalkoznánk? 1989-ben az első fóliakészítő gépet 6,5 millió forintért, ma már elképzelhetetlenül magas, 36 százalékos banki kamatra vásárolták. Akkor még nem gondolták, hogy 2018-ra a cég árbevétele eléri a nettó 6,5 milliárd forintot. Négy földrészre szállítanak csomagoló anyagokat és az árbevétel 30 százaléka származik exportból.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, az új, 6000 négyzetméteres, 2. számú üzemcsarnokban egy ötrétegű fóliafúvógép és nagyteljesítményű nyomdagép működik. Garami Zoltán a pénzügyminiszternek megköszönte a Magyar Állam által nyújtott 1,4 milliárd forintos támogatást, amely nélkül nem valósulhatott volna meg az üzemcsarnok.

Szólt arról is, hogy a gépkocsik katalizátorához hasonlóan működő új oldószer utánégető berendezés üzembe helyezésével a vállalkozás teljesen környezetbarát, káros anyag kibocsájtása szinte nulla. A keletkező mellékterméket 100 százalékban újrahasznosítják. A cégvezető kiemelte, hogy a vállalkozás jövőjét két lánya és vejei, valamint unokái biztosítják. Megköszönte a beruházás generál kivitelezőjének, a kiskőrösi Hun-Bau Holding Kft-nek és az alvállalkozóknak, amiért határidő előtt, magas színvonalon építették meg az üzemcsarnokot, majd Varga Mihály pénzügyminiszternek átnyújtotta a beruházás jelképes digitális kulcsát.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A pénzügyminiszter megduplázódó termelésre számít

Az esemény díszvendége, Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes gratulált a megvalósításhoz és annak a véleményének adott hangot, hogy a cég a fejlesztésnek köszönhetően a következő 10 évben megduplázhatja termelését. Megemlítette, hogy a kormány az egyik legfontosabb feladatának tekinti a versenyképesség javítását. Mint rámutatott, a tavalyi 5 százalékos gazdasági növekedéssel az európai élmezőnyben van Magyarország. A kormány hat területen hirdet gazdasági versenyképességi programot: adózás, foglalkoztatás, közszféra, egészségügy, oktatás, vállalati környezet javítása. Ennek része, hogy tovább csökkentik az állami kiadásokat, erősítik, ösztönzik a beruházási környezetet, nagyobb figyelmet fordítanak a munkaerő tartalék hasznosítására.

A nemzeti színű avatószalagot Varga Mihály, Font Sándor, Garami Zoltán és Garami Zoltánnévágták át.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-19 08:51:33
Ünnepi szentmise és a községi díj átadása mellett számos más programlehetőség várja az érdeklődőket, úgy is mint lovasbemutató, bábelőadás, operettműsor valamint egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt bárki. Délután 5 órától Nótár Mary lép fel a nagyszínpadon, majd a Varga Miklós Band után pár órával később lézershow veszi kezdetét.
2022-08-17 08:49:06
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés