2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Gyermek és felnőtt jóléti beruházások a szakmári JETA- beruházások középpontjában

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 31., 09:20

András Gábor polgármester az óbányai komplexum fejlesztéséről szólva elmondta, a kivitelező kiválasztását követően reményeik szerint már szeptemberben megkezdődnek a munkálatok, és még a téli időjárás beköszönte előtt befejeződnek.

Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását. Talán furcsán hangzik, de a pandémiával terhelt elmúlt két év a közösségi összejövetelek tiltása miatt kicsit még kedvezett is az elsősorban a gyermekek és a felnőttek jólétét szolgáló beruházások megvalósításának, hiszen azok többnyire üresen álltak. A JETA pályázatán idén az óbányai diákszállónk konyha-étkező épületrészének korszerűsítésére biztosított 9,897 millió forint felhasználása még folyamatban van, az ebédlő járólapja, a csempék cseréje, a teljes villanyhálózat korszerűsítése, a WC-k felújítása és a teljes festés a nyári táborozások miatt csak ősszel kezdődik, de így is elégedettek lehetünk a már elért céljainkkal."– mondta András Gábor, Szakmár község polgármestere.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A településvezető az Alapítvány által biztosított forrásokról szólva kifejtette:

Polgármester kollégáimmal nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a JETA pályázati rendszere kifejezetten azokat a területeket érinti, amelyek fejlesztésére máshol nem, vagy csak kis eséllyel pályázhatnak a települések. Ráadásul a JETA természetesen szigorú és következetes elszámolási rendszere egyszerűségénél fogva gyakorlatilag nem igényel külső segítséget. Így erre nem kell külön pénzeszközöket fordítani. Az elmúlt bő két évet tekintve elmondhatom: ebben az időszakban a gyermek és felnőtt jóléti beruházások kerültek előtérbe, ezen belül is túlsúlyban vannak a gyermekeket szolgáló fejlesztések. 2019-ben, az alsós iskolaépület és tornaterem energetikai korszerűsítése első ütemére 28,426 millió forint érkezett a JETA-tól. Ebből az összegből az alapterületére nagy iskola összes külső nyílászáróját korszerűre cseréltük, leszigeteltük a födémet, elvégeztük az ablakpárkányok cseréjét, és a homlokzati javítások is megtörténtek. Mindez már a következő évben jelentős mértékben éreztette hatását az energiaszámlák kifizetésénél. Ezt a fejlesztést most TOP pályázati forrásból folytatjuk."A 2019 évi falunap méltó megrendezésére egymillió forintot biztosított az Alapítvány. Ez a falunap azért is emlékezetes, mert azt követően már nem volt lehetőség ilyen nagyszabású rendezvényre.

Amint az köztudott, Szakmár Község Önkormányzatának Harkányban, a gyógyfürdő közelében van egy rekreációs célokat szolgáló, 14 fő elhelyezésére alkalmas üdülője. Ennek a teljes belső felújítása, külső szigetelése és színezése, a tető cseréje és az udvar egy részének és a parkolóknak a térkövezésére 24, 494 ezer forintba került, mely JETA pályázati összeget az akkor már emelkedő építőipari árak ellenére nem kellett kiegészíteniünk.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A következő, településképi szempontból is jelentős, az Alapítványtól nyert 8,891 millió forintból 2021-ben megvalósított beruházás a közterületi szabadidőpark kialakítása volt. A park gyermekjátszóteret foglal magába, de a felnőtt kondigépek kihelyezése révén az idősebb korosztálynak is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget biztosít. Ez a fejlesztés a régi, elbontott romos épületek helyén valósult meg, így ez a településrész ezáltal is komfortosabb és esztétikusabb lett. Ugyan az óbányai komplexum fejlesztéséről már szóltam, de ezzel kapcsolatban azért még megjegyzem: a kivitelező kiválasztását követően reményeink szerint már szeptemberben megkezdődnek a munkálatok, és még a téli időjárás beköszönte előtt befejeződnek.”- zárta tájékoztatását András Gábor, Szakmár község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK