2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Gyermek és felnőtt jóléti beruházások a szakmári JETA- beruházások középpontjában

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 31., 09:20

András Gábor polgármester az óbányai komplexum fejlesztéséről szólva elmondta, a kivitelező kiválasztását követően reményeik szerint már szeptemberben megkezdődnek a munkálatok, és még a téli időjárás beköszönte előtt befejeződnek.

Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását. Talán furcsán hangzik, de a pandémiával terhelt elmúlt két év a közösségi összejövetelek tiltása miatt kicsit még kedvezett is az elsősorban a gyermekek és a felnőttek jólétét szolgáló beruházások megvalósításának, hiszen azok többnyire üresen álltak. A JETA pályázatán idén az óbányai diákszállónk konyha-étkező épületrészének korszerűsítésére biztosított 9,897 millió forint felhasználása még folyamatban van, az ebédlő járólapja, a csempék cseréje, a teljes villanyhálózat korszerűsítése, a WC-k felújítása és a teljes festés a nyári táborozások miatt csak ősszel kezdődik, de így is elégedettek lehetünk a már elért céljainkkal."– mondta András Gábor, Szakmár község polgármestere.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A településvezető az Alapítvány által biztosított forrásokról szólva kifejtette:

Polgármester kollégáimmal nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a JETA pályázati rendszere kifejezetten azokat a területeket érinti, amelyek fejlesztésére máshol nem, vagy csak kis eséllyel pályázhatnak a települések. Ráadásul a JETA természetesen szigorú és következetes elszámolási rendszere egyszerűségénél fogva gyakorlatilag nem igényel külső segítséget. Így erre nem kell külön pénzeszközöket fordítani. Az elmúlt bő két évet tekintve elmondhatom: ebben az időszakban a gyermek és felnőtt jóléti beruházások kerültek előtérbe, ezen belül is túlsúlyban vannak a gyermekeket szolgáló fejlesztések. 2019-ben, az alsós iskolaépület és tornaterem energetikai korszerűsítése első ütemére 28,426 millió forint érkezett a JETA-tól. Ebből az összegből az alapterületére nagy iskola összes külső nyílászáróját korszerűre cseréltük, leszigeteltük a födémet, elvégeztük az ablakpárkányok cseréjét, és a homlokzati javítások is megtörténtek. Mindez már a következő évben jelentős mértékben éreztette hatását az energiaszámlák kifizetésénél. Ezt a fejlesztést most TOP pályázati forrásból folytatjuk."A 2019 évi falunap méltó megrendezésére egymillió forintot biztosított az Alapítvány. Ez a falunap azért is emlékezetes, mert azt követően már nem volt lehetőség ilyen nagyszabású rendezvényre.

Amint az köztudott, Szakmár Község Önkormányzatának Harkányban, a gyógyfürdő közelében van egy rekreációs célokat szolgáló, 14 fő elhelyezésére alkalmas üdülője. Ennek a teljes belső felújítása, külső szigetelése és színezése, a tető cseréje és az udvar egy részének és a parkolóknak a térkövezésére 24, 494 ezer forintba került, mely JETA pályázati összeget az akkor már emelkedő építőipari árak ellenére nem kellett kiegészíteniünk.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A következő, településképi szempontból is jelentős, az Alapítványtól nyert 8,891 millió forintból 2021-ben megvalósított beruházás a közterületi szabadidőpark kialakítása volt. A park gyermekjátszóteret foglal magába, de a felnőtt kondigépek kihelyezése révén az idősebb korosztálynak is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget biztosít. Ez a fejlesztés a régi, elbontott romos épületek helyén valósult meg, így ez a településrész ezáltal is komfortosabb és esztétikusabb lett. Ugyan az óbányai komplexum fejlesztéséről már szóltam, de ezzel kapcsolatban azért még megjegyzem: a kivitelező kiválasztását követően reményeink szerint már szeptemberben megkezdődnek a munkálatok, és még a téli időjárás beköszönte előtt befejeződnek.”- zárta tájékoztatását András Gábor, Szakmár község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés