2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Hódpatkány Szakmáron – Már csak egy nutriainvázió hiányzik 2020 teljes sikeréhez

Illés György Cinó  |  2020. 08. 30., 16:48

Még augusztus 10-én találtak a szakmári halastavak mellett kihelyezett csapdában egy tetemet, amelynek azonosítása fejtörést okozott a helybélieknek, ezért inkább a természetvédelmi szakemberek segítségét kérték. Ők megállapították: egy nutriáról van szó, amely idegenhonos – Dél-amerikai eredetű –, a természeti környezet élőhelyeit, ezáltal az őshonos flórát és faunát veszélyeztető, de az árvízvédelemben és a mezőgazdaságban is komoly károkat okozni képes invazív rágcsálófaj, amelynek egyedei ezen a vidéken eddig nem bukkantak föl – derül ki a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján elhelyezett cikkből.

A kérdésesterületről a cikk – amelyre Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának kommunikációs referense hívta föl portálunk figyelmét –leírja:

A NEMZETI PARK EGYIK TÖRZSTERÜLETÉTŐL, MIKLA-PUSZTÁTÓL DÉLRE TALÁLHATÓ HALASTAVAK A TÉRSÉG EGYIK LEGNAGYOBB VIZES ÉLŐHELYÉT KÉPEZIK SZAKMÁR HATÁRÁBAN.

Az őszi lehalászásokat követően az intenzív halastavakat keletről szegélyező Maloméri-főcsatornából töltik fel újra.
Augusztus 10-én a halastó és a csatorna határán egy csapdába esett és elpusztult állat tetemének azonosításához kértek segítséget a Természetvédelmi Őrszolgálattól. A helyszínre érkező természetvédelmi őr megállapította, hogy egy nutria (Myocastorcoypus) a kérdéses faj, amelynek korábban nem volt erről a vidékről ismert előfordulása.

A DÉL-AMERIKÁBAN ŐSHONOS, EURÓPÁBA ELSŐSORBAN A PRÉMJE MIATT BEHURCOLT RÁGCSÁLÓ 2014-BEN FELKERÜLT AZ EURÓPAI UNIÓ SZÁMÁRA VESZÉLYT JELENTŐ IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK JEGYZÉKÉRE.

A nutriát még a közelmúltban is sokfelé tenyésztették Magyarországon, sőt, házikedvencként is tartották. A 41/2010. (II.26.)-os, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló Kormányrendelet már „az ország őshonos növény- és állatvilágára ökológiai szempontból veszélyes fajok” között sorolja fel.


Forrás: Czár Imre / KNPAZ 5-9 KILOGRAMMOS TESTSÚLYT ELÉRŐ, HÓDPATKÁNYNAK VAGY MOCSÁRI HÓDNAK IS NEVEZETT ÁLLAT KITERJEDT JÁRATRENDSZER KÉSZÍTÉSÉVEL JELENTŐS KÁROKAT KÉPES OKOZNI A GÁTAKBAN.

Táplálkozása révén

NAGYMÉRTÉKBEN PUSZTÍTJA A VÍZINÖVÉNYEKET ÉS NÁDASOKAT, AMIVEL SOK ŐSHONOS VÉDETT FAJ VESZÍTHETI EL AZ ÉLŐHELYÉT.

Ideje jelentős részét ugyan vízben tölti, attól csak 100-200 méterre távolodik el, de így is

NAGY KÁROKAT TUD OKOZNI A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN IS.

A meglehetősen szapora, egyszerre 2-9 kölyöknek életet adó nutria

HAZAI ELSZAPORODÁSÁNAK MEGAKADÁLYOZÁSA KIEMELT FONTOSSÁGÚ FELADAT.

Magyarországon még viszonylag ritka a vadon történő előfordulása, de egyre több helyről jelentik. 2020 tavaszán a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén találtak egy elgázolt példányt, de Kunszentmiklós és Pétervására külterületén is megfigyelték már.

Magyarországon évről-évre egyre nagyobb gondot okoznak a nem őshonos, ember által behurcolt, majd megtelepedett növény-és állatfajok. A természetes előfordulási helyüktől távol, egy idegen ökoszisztémában sok esetben jóval agresszívebben viselkednek és gyakran kiszorítják a hazai fajokat, vagy drasztikusan átalakítják azok élőhelyeit.

MINDEN ÉVBEN ÚJABB BEHURCOLT FAJOKAT TALÁLNAK A KUTATÓK.

Ezért fontos ismételten felhívni a háziállattartók, akvaristák figyelmét, hogy

A MEGUNT HÁZI KEDVENCEKET NE ENGEDJÉK KI A SZABADBA, MERT ANNAK BELÁTHATATLAN KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK A HAZAI FLÓRÁRA ÉS FAUNÁRA NÉZVE.

A nutria, az ékszerteknősök, a kínai razbóra, vagy a pézsmapocok mind olyan fajok, melyek emberi közvetítéssel kerültek Európába és az emberi felelőtlenségnek köszönhetően hódították meg kontinensünket.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a természetjáró lakosság közreműködését is kéri az invazív fajok felkutatásában!

HA NUTRIÁT, VAGY EGYÉB MÁS TÁJIDEGEN ÁLLATOT ÉSZLEL A TERMÉSZETBEN, KÉRJÜK, HALADÉKTALANUL JELEZZE AZ ILLETÉKES NEMZETIPARK-IGAZGATÓSÁGNAK!

Kéri a Nemzeti Park oldalán elhelyezett írás, amely az inváziós fajokról további olvasnivalót ajánl a téma iránt érdeklődőknek, ITT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK