2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szervezés alatt a szeptember 4-ei Ludasszállási Vadászati Évadnyitó –Országos és megyei vadászati nagyrendezvények színesítik a hónapot

Szervezés alatt a szeptember 4-ei Ludasszállási Vadászati Évadnyitó –Országos és megyei vadászati nagyrendezvények színesítik a hónapot
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 13., 09:25

A tavalyi bejelentés szerint a Budapesten és Szakmáron egyaránt élő Tóth Kálmán nagyvendéglős, vadász korára és egészségi állapotára figyelemmel egyénileg utoljára szervezte és tartotta meg a 14 éven át töretlenül nagy népszerűségnek örvendő Ludasszállási Vadászati Évadnyitót. Az már idén tavasszal kiderült, hogy az esemény megrendezését Szakmár Község Önkormányzata veszi át, és Tóth Kálmán segítő kezet nyújt ehhez. András Gábort, a község polgármesterét a szeptember 4-én, a ludasszállási kápolnánál 10 órakor szentmisével kezdődő Vadászati Évadnyitó szervezésének állásáról kérdeztük.

András Gábor elmondta:

A település elkötelezett amellett, hogy a Szakmárhoz tartozó egykori Ludasszálláson 14 éven át megrendezett, országos hírnevű Vadászati Évadnyitót 2021-ben is a már megszokott színvonalon, koreográfia szerint, a vadásztársadalom helyi és távolabbi résztvevői számára rendezzék meg. A pandémia némiképp lassította a szervező munkát, de mára mind az időpont, mind az esemény gerincét adó program összeállt. Azt azonban egyelőre csak remélni lehet, hogy a koronavírus-járvány miatti esetleges megszorítások nem tesznek keresztbe. Szerencsére ennek egyelőre nincs jele

- hangsúlyozta a polgármester.

András Gábor hozzátette: a Vadászati Évadnyitó egyházi részének szervezését Dr. Mészáros István atya vállalta fel, így ebben a kérdésben hozzá kell fordulni. Az egyéb programok, köztük a meghívott vendégek részére a községi művelődési ház rendezvénytermében tartott műsor és vendéglátás is az önkormányzat alkalmazásában lévő helyi művelődésszervező bevonásával valósul meg. Ugyan a vadászok biztosat nem mondhattak, de ha a vadászszerencse kitart mellettük, akkor az egyik fő attrakció,.az alkalomra elejtett szarvasbika ravatalra történő behozatala ezúttal sem marad el.

A településvezető azt is megosztotta velünk, hogy a kápolnánál tartott szentmisén idén nem a Főegyházmegyei Kórus, hanem a Bácska Vadászkürt Egyesület kürtösei működnek közre.

Dr. Mészáros István prépost-kanonok arról tájékoztatta portálunkat, hogy a szeptember 4-én, 10 órakor a ludasszállási kápolnánál tartandó évadnyitó szentmisét ezúttal nem Dr. Bábel Balázs érsek celebrálja. Ennek oka, hogyaugusztus 27-28-án Gödöllőn kerül megrendezésre az Országos Vadásznap. Az első nap szakmai nap, a második napon Dr. Bábel Balázs érsek atya celebrálja Szent Hubertus és Szent Euszták tiszteletére a magyar vadászokért a Gödöllői Királyi Kastély kápolnájában 9 órai kezdettel bemutatandó szentmisét.

ÍGY A LUDASSZÁLLÁSI SZENTMISÉT SZEPTEMBER 4-ÉN, SZOMBATON 10.00 ÓRAI KEZDETTEL Ő MAGA, AZAZ DR. MÉSZÁROS ISTVÁN PRÉPOST-KANONOK CELEBRÁLJA, KÖZREMŰKÖDIK A BÁCSKA VADÁSZKÜRT EGYESÜLET.

Mint megtudtuk, minderről Bács-Kiskun Megye vadászainak a Kamarai Hírlevélben (XIX. évfolyam 1. szám) Dr. Mészáros István, az Etikai Bizottság elnöke az alábbiakat írta.

Idén augusztus 27-28-án Gödöllőn kerül megrendezésre az országos vadásznap. Az első nap szakmai nap, a második napon Dr. Bábel Balázs érsek úr celebrálja Szent Hubertus és Szent Euszták tiszteletére a magyar vadászokért a Gödöllői Királyi Kastély kápolnájában a szentmisét 9.00 órai kezdettel.A szentmise bemutatására Bajdik Péter az OMVK főtitkára kérte fel Érsek urat a Hajósi Érseki Kastélyban berendezett állandó vadászati kiállítás megnyitóján."

Dr. Mészáros István a már hivatkozott kamarai hírlevélben a természettel összefüggő gondolatait is megosztotta vadásztársaival.

Egy a természettel…

Az elmúlt időben egyre többet hallani: „egy a természettel”. Akik a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítással kapcsolatos eseményeket figyelemmel kísérik, nekik ismerős a teljes név is, Egy a Természettel Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. „Nomen est omen”, mondhatnánk a régi latin mondást idézve, melynek kettős jelentése is ismert, valahogy úgy, hogy a név kötelez, ill. a név intő jel.

Szerencsésnek tartom a név kiválasztását, „egy a természettel”, mert egész életprogram lehet, nem csak 2021-ben, a „tárgyévben”, a „szakma” avatott művelőinek, hanem életkortól, nemtől, képzettségtől függetlenül egészen egyszerűen mindenkinek.

A Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma (nr. 64.) azt írja, hogy „Tisztelni a teremtésbe írt törvényeket és a dolgok természetéből fakadó kapcsolatokat a bölcsesség kezdete és az erkölcsi élet alapja.” Úgy gondolom, hogy ezzel is minden ember egyetért. Az az ember, aki kicsit magasabbra is képes emelni a tekintetét, mint az állatvilág, mindehhez már hozzáteheti azt is, hogy a világot Isten teremtette (Ter 1,1), s Isten látta, hogy a világ jó (Ter 1,31). A jó magában rejti, hogy a világ harmóniája, rendezettsége biztonságot ad és semmi nem felesleges benne. Ha így áll a dolog, akkor érdemes egy-nek lenni vele, és óvni, ahogy azt Istentől parancsba is kaptuk (Ter 1,28-29).

Az evangéliumokat olvasva Jézus számtalan természeti képet használ, hogy beszéljen a gondviselő mennyei Atyáról, érzékeltesse velük az emberi lélek vágyait és szükségleteit, sőt kifejezze általuk az emberek iránti szeretetét. Személyes imáiban is szerepeltette őket. Elmondható tehát, hogy Jézus igazán egy volt a természettel. Legyen Ő ebben is tanítónk és mesterünk. Nem is gondoljuk, mennyi minden múlik rajta, hogy ezt a leckét jól megtanuljuk.

Vadásztársuk: Mészáros István atya – áll a hírlevélben.

Azt is megtudtuk, hogy a megyében a közeljövőben más nívós vadászati program is lesz: szeptember 18-án Kiskunhalason a Sóstó Fürdő és Parkerdőn rendezik meg a XXVIII. Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertus Vadász és Horgásznapot, amelynek kalocsai résztvevői is lesznek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés