2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

A mézkirálynőtől egy formabontó „Abigélig” – Országos Könyvtári Napok és Könyves Vasárnap

Helyszín: Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsa
Dátum: 2017. október 02., hétfő 15:00

A Szent István úti volt nagyszemináriumba költözött Tomori Pál Városi Könyvtárban az egész hét a színes őszi programok jegyében telik – az intézmény ugyanis ismét csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz, amelyet a Könyves Vasárnap zár október 8-án. Lássuk a kínálatot!

Míg az események hétfőn a könyvtári olvasóklubban kezdődtek a „Könyvfalóknak” járó díjak kiosztásával, kedd délután egy rendhagyó eseménnyel folytatódik a sorozat, amelynek nem más lesz a meghívott előadója, mint Balla Nóra, Magyarország mézkirálynője.

Forrás: Tomori Pál Könyvtár / Facebook

A ranggal járó koronára évente választanak viselőt és mellé udvarhölgyeket, akinek missziója, hogy uralkodása évében minden tőle telhető módon népszerűsítse a szorgos méhecskék munkájának gyümölcsét. Annál is inkább, hiszen míg Nyugat-Európába éves viszonylatban 2-3 kilogramm / fő az éves mézfogyasztás, hazánkban ez alig éri el az egy kilogrammot a köztudottan jó minőségű, helyben termelt, elérhető mézek széles választékának ellenére.

A délután ötkor, a könyvtári előadóterembe tervezett „Édes az léleknek, gyógyulás a testnek: a méz” című interaktív előadásán beszélgetőpartnere Mihó Izabella helyi méhész lesz, és kóstolóról pedig Nagy Róbert gondoskodik, de Nóra előzetes rádióinterjújában azért megsúgta, hogy ő maga is készül majd meglepetéssel az érdeklődőknek.

Szerda délelőtt 10 órás kezdettel érsekkerti természetjárásra invitál Gulyás Béla kollégiumvezető tanár, aki a park fáiról mesél majd, a legkisebbek és szüleik pedig délután fél öttől a baba-mama klubban játszhatnak és szerezhetnek hasznos tudást Boros Mariann önkéntes szoptatási tanácsadó vendégelőadótól.

A nagyobbak „A boldogság forrásai – a zene” gyermekműsoron múlathatják az időt délután kettőtől Tengeri Attila közreműködésével, másnap pedig a hagyományok kerülnek középpontba.

Csütörtökön délelőtt 10 órától a könyvtári Kacsóka Bábszínház társulata mutatja be a „Nyúlpásztor” című népi mesejátékot a kamarateremben. Az eredeti program szerint délután öt órától Török Ferenc képviselő és Bolvári Andrásné népművész beszélgetett volna a kalocsai motívumokat mai ruhadarabokon újra divatba hozó Hrivnák Tünde tervezőnővel a „Kalocsai motívumok a divat világában” című program keretében, azonban éppen ma kaptuk a hírt, hogy ezt a programelemet decemberre halasztották.

Péntek délután öt órától Lakatos Andor és Lakatos Adél, a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár vezetője és levéltárosa mutatja be az általuk szerkesztett és gondozott Mária-enciklopédiát, míg a szombati nap ismét a gyerekeké lesz, délelőtt tíz órától a „Panni kutya mesél” címmel hirdetett kutyás foglalkozással.

Az i-re a pontot – szokás mondani – a Könyves Vasárnap teszi fel, amelyre – szakítva a korábbi évek felolvasó-estjeinek hagyományával – egy formabontó műsorral készül a (nem csak a könyvtár) csapat(a). Száz évvel ezelőtt született ugyanis Szabó Magda (1917-2007) Kossuth-díjas író, műfordító, akinek egyik legismertebb alkotását, az „Abigél” című regényét állítja színpadra az intézmény dolgozóiból, más társulatok tagjaiból, illetve a Szent István Gimnázium tanáraiból és tanulóiból szervezett társulat. A hat jelenetre álmodott és narrációval összekötött játékot délután öt órátok tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár kamaratermében – jó szórakozást és szemezgetést kívánunk ebből a tartalmas felhozatalból!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.