2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A mézkirálynőtől egy formabontó „Abigélig” – Országos Könyvtári Napok és Könyves Vasárnap

Helyszín: Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsa
Dátum: 2017. október 02., hétfő 15:00
A mézkirálynőtől egy formabontó „Abigélig” – Országos Könyvtári Napok és Könyves Vasárnap

A Szent István úti volt nagyszemináriumba költözött Tomori Pál Városi Könyvtárban az egész hét a színes őszi programok jegyében telik – az intézmény ugyanis ismét csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz, amelyet a Könyves Vasárnap zár október 8-án. Lássuk a kínálatot!

Míg az események hétfőn a könyvtári olvasóklubban kezdődtek a „Könyvfalóknak” járó díjak kiosztásával, kedd délután egy rendhagyó eseménnyel folytatódik a sorozat, amelynek nem más lesz a meghívott előadója, mint Balla Nóra, Magyarország mézkirálynője.

Forrás: Tomori Pál Könyvtár / Facebook

A ranggal járó koronára évente választanak viselőt és mellé udvarhölgyeket, akinek missziója, hogy uralkodása évében minden tőle telhető módon népszerűsítse a szorgos méhecskék munkájának gyümölcsét. Annál is inkább, hiszen míg Nyugat-Európába éves viszonylatban 2-3 kilogramm / fő az éves mézfogyasztás, hazánkban ez alig éri el az egy kilogrammot a köztudottan jó minőségű, helyben termelt, elérhető mézek széles választékának ellenére.

A délután ötkor, a könyvtári előadóterembe tervezett „Édes az léleknek, gyógyulás a testnek: a méz” című interaktív előadásán beszélgetőpartnere Mihó Izabella helyi méhész lesz, és kóstolóról pedig Nagy Róbert gondoskodik, de Nóra előzetes rádióinterjújában azért megsúgta, hogy ő maga is készül majd meglepetéssel az érdeklődőknek.

Szerda délelőtt 10 órás kezdettel érsekkerti természetjárásra invitál Gulyás Béla kollégiumvezető tanár, aki a park fáiról mesél majd, a legkisebbek és szüleik pedig délután fél öttől a baba-mama klubban játszhatnak és szerezhetnek hasznos tudást Boros Mariann önkéntes szoptatási tanácsadó vendégelőadótól.

A nagyobbak „A boldogság forrásai – a zene” gyermekműsoron múlathatják az időt délután kettőtől Tengeri Attila közreműködésével, másnap pedig a hagyományok kerülnek középpontba.

Csütörtökön délelőtt 10 órától a könyvtári Kacsóka Bábszínház társulata mutatja be a „Nyúlpásztor” című népi mesejátékot a kamarateremben. Az eredeti program szerint délután öt órától Török Ferenc képviselő és Bolvári Andrásné népművész beszélgetett volna a kalocsai motívumokat mai ruhadarabokon újra divatba hozó Hrivnák Tünde tervezőnővel a „Kalocsai motívumok a divat világában” című program keretében, azonban éppen ma kaptuk a hírt, hogy ezt a programelemet decemberre halasztották.

Péntek délután öt órától Lakatos Andor és Lakatos Adél, a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár vezetője és levéltárosa mutatja be az általuk szerkesztett és gondozott Mária-enciklopédiát, míg a szombati nap ismét a gyerekeké lesz, délelőtt tíz órától a „Panni kutya mesél” címmel hirdetett kutyás foglalkozással.

Az i-re a pontot – szokás mondani – a Könyves Vasárnap teszi fel, amelyre – szakítva a korábbi évek felolvasó-estjeinek hagyományával – egy formabontó műsorral készül a (nem csak a könyvtár) csapat(a). Száz évvel ezelőtt született ugyanis Szabó Magda (1917-2007) Kossuth-díjas író, műfordító, akinek egyik legismertebb alkotását, az „Abigél” című regényét állítja színpadra az intézmény dolgozóiból, más társulatok tagjaiból, illetve a Szent István Gimnázium tanáraiból és tanulóiból szervezett társulat. A hat jelenetre álmodott és narrációval összekötött játékot délután öt órátok tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár kamaratermében – jó szórakozást és szemezgetést kívánunk ebből a tartalmas felhozatalból!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés