2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

A mézkirálynőtől egy formabontó „Abigélig” – Országos Könyvtári Napok és Könyves Vasárnap

Helyszín: Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsa
Dátum: 2017. október 02., hétfő 15:00

A Szent István úti volt nagyszemináriumba költözött Tomori Pál Városi Könyvtárban az egész hét a színes őszi programok jegyében telik – az intézmény ugyanis ismét csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz, amelyet a Könyves Vasárnap zár október 8-án. Lássuk a kínálatot!

Míg az események hétfőn a könyvtári olvasóklubban kezdődtek a „Könyvfalóknak” járó díjak kiosztásával, kedd délután egy rendhagyó eseménnyel folytatódik a sorozat, amelynek nem más lesz a meghívott előadója, mint Balla Nóra, Magyarország mézkirálynője.

Forrás: Tomori Pál Könyvtár / Facebook

A ranggal járó koronára évente választanak viselőt és mellé udvarhölgyeket, akinek missziója, hogy uralkodása évében minden tőle telhető módon népszerűsítse a szorgos méhecskék munkájának gyümölcsét. Annál is inkább, hiszen míg Nyugat-Európába éves viszonylatban 2-3 kilogramm / fő az éves mézfogyasztás, hazánkban ez alig éri el az egy kilogrammot a köztudottan jó minőségű, helyben termelt, elérhető mézek széles választékának ellenére.

A délután ötkor, a könyvtári előadóterembe tervezett „Édes az léleknek, gyógyulás a testnek: a méz” című interaktív előadásán beszélgetőpartnere Mihó Izabella helyi méhész lesz, és kóstolóról pedig Nagy Róbert gondoskodik, de Nóra előzetes rádióinterjújában azért megsúgta, hogy ő maga is készül majd meglepetéssel az érdeklődőknek.

Szerda délelőtt 10 órás kezdettel érsekkerti természetjárásra invitál Gulyás Béla kollégiumvezető tanár, aki a park fáiról mesél majd, a legkisebbek és szüleik pedig délután fél öttől a baba-mama klubban játszhatnak és szerezhetnek hasznos tudást Boros Mariann önkéntes szoptatási tanácsadó vendégelőadótól.

A nagyobbak „A boldogság forrásai – a zene” gyermekműsoron múlathatják az időt délután kettőtől Tengeri Attila közreműködésével, másnap pedig a hagyományok kerülnek középpontba.

Csütörtökön délelőtt 10 órától a könyvtári Kacsóka Bábszínház társulata mutatja be a „Nyúlpásztor” című népi mesejátékot a kamarateremben. Az eredeti program szerint délután öt órától Török Ferenc képviselő és Bolvári Andrásné népművész beszélgetett volna a kalocsai motívumokat mai ruhadarabokon újra divatba hozó Hrivnák Tünde tervezőnővel a „Kalocsai motívumok a divat világában” című program keretében, azonban éppen ma kaptuk a hírt, hogy ezt a programelemet decemberre halasztották.

Péntek délután öt órától Lakatos Andor és Lakatos Adél, a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár vezetője és levéltárosa mutatja be az általuk szerkesztett és gondozott Mária-enciklopédiát, míg a szombati nap ismét a gyerekeké lesz, délelőtt tíz órától a „Panni kutya mesél” címmel hirdetett kutyás foglalkozással.

Az i-re a pontot – szokás mondani – a Könyves Vasárnap teszi fel, amelyre – szakítva a korábbi évek felolvasó-estjeinek hagyományával – egy formabontó műsorral készül a (nem csak a könyvtár) csapat(a). Száz évvel ezelőtt született ugyanis Szabó Magda (1917-2007) Kossuth-díjas író, műfordító, akinek egyik legismertebb alkotását, az „Abigél” című regényét állítja színpadra az intézmény dolgozóiból, más társulatok tagjaiból, illetve a Szent István Gimnázium tanáraiból és tanulóiból szervezett társulat. A hat jelenetre álmodott és narrációval összekötött játékot délután öt órátok tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár kamaratermében – jó szórakozást és szemezgetést kívánunk ebből a tartalmas felhozatalból!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017-12-13 23:11:15
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017-12-13 22:44:53
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.