2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

„A nagy háború” emlékezete – Egész napos konferencia a színházban a centenáriumi évben

Illés György Cinó  |  2016. 10. 12., 18:02

Több hagyományőrző énekkar produkciója színesítette a nap programját hétfőn, amikor a színházban egész napos konferencián a meghívott előadók különböző nézőpontokból világították meg a száz évvel ezelőtti világégés történéseit és tanulságait. A témakörben múlt csütörtökön vetélkedőt tartottak középiskolás diákok számára. A programok kétmilliós pályázati forrásból valósultak meg.

A forrásra a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár pályázott az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által meghirdetett keretből, és a teljes programra összesen kétmillió forintot nyert.
Ebből került megrendezésre a középiskolás vetélkedő a Kulturális Központ épületének emeletén, vagyis a volt Tiszti Klub nagytermében múlt csütörtökön, majd a színházban a konferenciára is hétfőn reggeltől késő délutánig.

A hétfői rendezvény a megadott program szerint, országosan ismert szaktekintélyek fölszólalásaival tűzdelve zajlott. A tervek szerint, maradéktalanul megvalósult programról előzetesen mi is tájékoztattuk olvasóinkat ajánlónkban.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ennek megfelelően az érdekfeszítő, de összességében túl tömény előadások egymásra rakódó rétegeit a Dunapataji Népdalkör Hagyományőrző egyesület, a Mezei Virágok Népdalkör, valamint a Géderlaki Katolikus Egyház Férfikórusa által előadott egy-egy katonanóta-csokor lazította.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az előtérben Thiesz János hadiemlék-gyűjteményéből válogatott kiállítás fogadta az érdeklődőket, ahol oklevelektől kezdve az eredeti fegyvereken, kitüntetéseken át különféle művészeti tárgyakig és használati eszközökig fölsorolhatatlanul sok érdekességgel találkozhattunk. Ráadásul a gyűjtemény végig jelen lévő tulajdonosa álltása szerint a most kiállított „arzenál” a teljes kollekciójának csak egy tört része.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Thiesz János egyetértett helyszínen tartózkodó munkatársunkkal abban, hogy gyűjteménye, amely egyébként nem kizárólag az első világháború ereklyéire terjed ki, megérdemelne egy állandó kiállítóhelyet.
A gyűjtő lelkesedésére jellemző, hogy gyakorlatilag társadalmi munkában folyamatosan az érdeklődők rendelkezésére állt, válaszolt kérdéseikre, és a közszemlére tett tárgyakat magyarázatokkal látta el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ami a látottságot illeti, az viszonylag szerénynek bizonyult a délutáni órákban, azonban sokan voltak délelőtt, amikor diákok szervezett csoportjai egészítették ki az egyéni érdeklődők sorát. Ez összhangban áll a rendezvény megjelölt céljaival, hiszen ezek egyike épp az iskoláskorú réteg világháborúval kapcsolatos ismeretek elmélyítése, a diákok figyelmének e kérdések felé fordítása volt, és ennek megfelelően azt kérték előadóiktól is, hogy témáikat kevésbé tudományos igénnyel, inkább ismeretterjesztő jellegű módon domborítsák ki – tájékoztatta portálunkat dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK