2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„A nagy háború” emlékezete – Egész napos konferencia a színházban a centenáriumi évben

Illés György Cinó  |  2016. 10. 12., 18:02

Több hagyományőrző énekkar produkciója színesítette a nap programját hétfőn, amikor a színházban egész napos konferencián a meghívott előadók különböző nézőpontokból világították meg a száz évvel ezelőtti világégés történéseit és tanulságait. A témakörben múlt csütörtökön vetélkedőt tartottak középiskolás diákok számára. A programok kétmilliós pályázati forrásból valósultak meg.

A forrásra a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár pályázott az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által meghirdetett keretből, és a teljes programra összesen kétmillió forintot nyert.
Ebből került megrendezésre a középiskolás vetélkedő a Kulturális Központ épületének emeletén, vagyis a volt Tiszti Klub nagytermében múlt csütörtökön, majd a színházban a konferenciára is hétfőn reggeltől késő délutánig.

A hétfői rendezvény a megadott program szerint, országosan ismert szaktekintélyek fölszólalásaival tűzdelve zajlott. A tervek szerint, maradéktalanul megvalósult programról előzetesen mi is tájékoztattuk olvasóinkat ajánlónkban.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ennek megfelelően az érdekfeszítő, de összességében túl tömény előadások egymásra rakódó rétegeit a Dunapataji Népdalkör Hagyományőrző egyesület, a Mezei Virágok Népdalkör, valamint a Géderlaki Katolikus Egyház Férfikórusa által előadott egy-egy katonanóta-csokor lazította.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az előtérben Thiesz János hadiemlék-gyűjteményéből válogatott kiállítás fogadta az érdeklődőket, ahol oklevelektől kezdve az eredeti fegyvereken, kitüntetéseken át különféle művészeti tárgyakig és használati eszközökig fölsorolhatatlanul sok érdekességgel találkozhattunk. Ráadásul a gyűjtemény végig jelen lévő tulajdonosa álltása szerint a most kiállított „arzenál” a teljes kollekciójának csak egy tört része.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Thiesz János egyetértett helyszínen tartózkodó munkatársunkkal abban, hogy gyűjteménye, amely egyébként nem kizárólag az első világháború ereklyéire terjed ki, megérdemelne egy állandó kiállítóhelyet.
A gyűjtő lelkesedésére jellemző, hogy gyakorlatilag társadalmi munkában folyamatosan az érdeklődők rendelkezésére állt, válaszolt kérdéseikre, és a közszemlére tett tárgyakat magyarázatokkal látta el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ami a látottságot illeti, az viszonylag szerénynek bizonyult a délutáni órákban, azonban sokan voltak délelőtt, amikor diákok szervezett csoportjai egészítették ki az egyéni érdeklődők sorát. Ez összhangban áll a rendezvény megjelölt céljaival, hiszen ezek egyike épp az iskoláskorú réteg világháborúval kapcsolatos ismeretek elmélyítése, a diákok figyelmének e kérdések felé fordítása volt, és ennek megfelelően azt kérték előadóiktól is, hogy témáikat kevésbé tudományos igénnyel, inkább ismeretterjesztő jellegű módon domborítsák ki – tájékoztatta portálunkat dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés