2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Atomot Kalocsának?! – Rajta voltunk az USA nukleáris célpontjainak listáján

Atomot Kalocsának?! – Rajta voltunk az USA nukleáris célpontjainak listáján
Illés György Cinó  |  2021. 10. 17., 09:45

Azt gondolták, a múlt század második felében, a hidegháború idején Paks lett volna a térségben a fő célpont egy esetleges atomháború esetén? Nos kiderült: ez nincs így. E helyett a kalocsai szovjet katonai reptér szerepelt a nukleáris támadás célpontjai között – derül ki a Portfolio cikkéből, amelyet a Future of Life intézet által közzétett interaktív térképre alapoztak. Megyénkben még a kecskeméti katonai reptér szerepelt a célpontok közt, országszerte pedig további 13 repteret tettek volna a földdel egyenlővé, ha kitör az atomháború. A szovjet tömbben összesen 1100 nukleáris támadási célpontot bombáztak volna atomfegyverekkel az Egyesült Államok és más NATO-országok.

Persze. a keleti tömböt sem kellett volna „félteni” – ha jó ez a szó ide –, a „Hét nap alatt a Rajnáig” fedőnevű haditerv szerint ugyanis a kommunista blokk vezetői villámháborúval akarták elfoglalni Nyugat-Németországot és Ausztriát, számos nagyvárost nukleáris sivataggá változtatva az akció közben – derült ki a portál korábbi cikkéből.

Most a Future of Life intézet által közzétett interaktív térkép nyomán a nyugati haditervekben szereplő nukleáris célpontokat – köztük városunkat – ismertette a Portfolio.

A cikkből kiderül a keleti blokk harcképtelenné tételét 100-300 kilotonna TNT robbanásának megfelelő nukleáris detonációt előidéző robbanófejek bevetésével képzelték el – ilyenek voltak legnagyobb számban a NATO arzenáljában.

A kalocsai katonai reptér mellett a kecskeméti katonai reptér szerepelt még a célpontok közt megyénkből, és a többi célpont letarolásával is a légi közlekedést – és nyilván a repülőterekről indítható légicsapásokat – igyekeztek volna megakadályozni.

A cikk a Ferihegyi Repülőtér elleni támadás várható hatása kapcsán azt írja, hogy egy ilyen atombomba robbanása a jelenlegi lakosságszámmal számolva 40-80 ezer halálos áldozattal és 150-330 ezer sérülttel járna, amibe azonban csak a robbanás közvetlen áldozatait számolták bele, az azt követő sugárzás, nukleáris csapadék és az ezek miatt akár évtizedekre elnyúló hatás következményeivel nem számoltak.

A főváros környékén egyébként számos célpontot is támadtak volna, így a ferihegyi mellett a tököli repteret érte volna atomcsapás, valamivel távolabb pedig a Kiskunlacháza/Bankháza melletti repteret, illetve Székesfehérváron a jelenleg ipari parkként funkcionáló repteret támadták volna nukleáris fegyverekkel.

ATOMCSAPÁS ÉRTE VOLNA KALOCSÁT, PONTOSABBAN A VÁROSUNK MELLETTI, AKKOR SZOVJET KATONAI REPTERET IS.

Országszerte további tíz célpont szerepelt a nukleáris halállistán, kivétel nélkül repülőterek.

Atomtámadás érte volna

  • a pápai, ma MH Pápa Bázisrepülőtér néven üzemelő katonai repülőteret
  • a szombathelyi repteret
  • a Héviz-Balaton (korábban Sármellék) repteret
  • a volt taszári katonai repülőteret
  • Szentkirályszabadja ma már elsősorban a „halott városról” ismert repterét
  • a kecskeméti katonai repülőteret
  • a szolnoki helikopterbázist
  • Kunmadarasa korábbi szovjet-magyar repterét
  • Berettyóújfalu egykori szovjet katonai repterét, valamint a
  • a debreceni repülőteret.


Egy ilyen háborúnak egyébként valószínűleg nem lettek volna győztesei, de az biztos, hogy városunk és környéke, valamint az itt élő lakosság a vesztesek közé tartozott volna.Fotó forrása: Civertan Grafikai Stúdió / repuloterek.misi.eu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés