2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Atomot Kalocsának?! – Rajta voltunk az USA nukleáris célpontjainak listáján

Atomot Kalocsának?! – Rajta voltunk az USA nukleáris célpontjainak listáján
Illés György Cinó  |  2021. 10. 17., 09:45

Azt gondolták, a múlt század második felében, a hidegháború idején Paks lett volna a térségben a fő célpont egy esetleges atomháború esetén? Nos kiderült: ez nincs így. E helyett a kalocsai szovjet katonai reptér szerepelt a nukleáris támadás célpontjai között – derül ki a Portfolio cikkéből, amelyet a Future of Life intézet által közzétett interaktív térképre alapoztak. Megyénkben még a kecskeméti katonai reptér szerepelt a célpontok közt, országszerte pedig további 13 repteret tettek volna a földdel egyenlővé, ha kitör az atomháború. A szovjet tömbben összesen 1100 nukleáris támadási célpontot bombáztak volna atomfegyverekkel az Egyesült Államok és más NATO-országok.

Persze. a keleti tömböt sem kellett volna „félteni” – ha jó ez a szó ide –, a „Hét nap alatt a Rajnáig” fedőnevű haditerv szerint ugyanis a kommunista blokk vezetői villámháborúval akarták elfoglalni Nyugat-Németországot és Ausztriát, számos nagyvárost nukleáris sivataggá változtatva az akció közben – derült ki a portál korábbi cikkéből.

Most a Future of Life intézet által közzétett interaktív térkép nyomán a nyugati haditervekben szereplő nukleáris célpontokat – köztük városunkat – ismertette a Portfolio.

A cikkből kiderül a keleti blokk harcképtelenné tételét 100-300 kilotonna TNT robbanásának megfelelő nukleáris detonációt előidéző robbanófejek bevetésével képzelték el – ilyenek voltak legnagyobb számban a NATO arzenáljában.

A kalocsai katonai reptér mellett a kecskeméti katonai reptér szerepelt még a célpontok közt megyénkből, és a többi célpont letarolásával is a légi közlekedést – és nyilván a repülőterekről indítható légicsapásokat – igyekeztek volna megakadályozni.

A cikk a Ferihegyi Repülőtér elleni támadás várható hatása kapcsán azt írja, hogy egy ilyen atombomba robbanása a jelenlegi lakosságszámmal számolva 40-80 ezer halálos áldozattal és 150-330 ezer sérülttel járna, amibe azonban csak a robbanás közvetlen áldozatait számolták bele, az azt követő sugárzás, nukleáris csapadék és az ezek miatt akár évtizedekre elnyúló hatás következményeivel nem számoltak.

A főváros környékén egyébként számos célpontot is támadtak volna, így a ferihegyi mellett a tököli repteret érte volna atomcsapás, valamivel távolabb pedig a Kiskunlacháza/Bankháza melletti repteret, illetve Székesfehérváron a jelenleg ipari parkként funkcionáló repteret támadták volna nukleáris fegyverekkel.

ATOMCSAPÁS ÉRTE VOLNA KALOCSÁT, PONTOSABBAN A VÁROSUNK MELLETTI, AKKOR SZOVJET KATONAI REPTERET IS.

Országszerte további tíz célpont szerepelt a nukleáris halállistán, kivétel nélkül repülőterek.

Atomtámadás érte volna

  • a pápai, ma MH Pápa Bázisrepülőtér néven üzemelő katonai repülőteret
  • a szombathelyi repteret
  • a Héviz-Balaton (korábban Sármellék) repteret
  • a volt taszári katonai repülőteret
  • Szentkirályszabadja ma már elsősorban a „halott városról” ismert repterét
  • a kecskeméti katonai repülőteret
  • a szolnoki helikopterbázist
  • Kunmadarasa korábbi szovjet-magyar repterét
  • Berettyóújfalu egykori szovjet katonai repterét, valamint a
  • a debreceni repülőteret.


Egy ilyen háborúnak egyébként valószínűleg nem lettek volna győztesei, de az biztos, hogy városunk és környéke, valamint az itt élő lakosság a vesztesek közé tartozott volna.Fotó forrása: Civertan Grafikai Stúdió / repuloterek.misi.eu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei