2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Atomot Kalocsának?! – Rajta voltunk az USA nukleáris célpontjainak listáján

Atomot Kalocsának?! – Rajta voltunk az USA nukleáris célpontjainak listáján
Illés György Cinó  |  2021. 10. 17., 09:45

Azt gondolták, a múlt század második felében, a hidegháború idején Paks lett volna a térségben a fő célpont egy esetleges atomháború esetén? Nos kiderült: ez nincs így. E helyett a kalocsai szovjet katonai reptér szerepelt a nukleáris támadás célpontjai között – derül ki a Portfolio cikkéből, amelyet a Future of Life intézet által közzétett interaktív térképre alapoztak. Megyénkben még a kecskeméti katonai reptér szerepelt a célpontok közt, országszerte pedig további 13 repteret tettek volna a földdel egyenlővé, ha kitör az atomháború. A szovjet tömbben összesen 1100 nukleáris támadási célpontot bombáztak volna atomfegyverekkel az Egyesült Államok és más NATO-országok.

Persze. a keleti tömböt sem kellett volna „félteni” – ha jó ez a szó ide –, a „Hét nap alatt a Rajnáig” fedőnevű haditerv szerint ugyanis a kommunista blokk vezetői villámháborúval akarták elfoglalni Nyugat-Németországot és Ausztriát, számos nagyvárost nukleáris sivataggá változtatva az akció közben – derült ki a portál korábbi cikkéből.

Most a Future of Life intézet által közzétett interaktív térkép nyomán a nyugati haditervekben szereplő nukleáris célpontokat – köztük városunkat – ismertette a Portfolio.

A cikkből kiderül a keleti blokk harcképtelenné tételét 100-300 kilotonna TNT robbanásának megfelelő nukleáris detonációt előidéző robbanófejek bevetésével képzelték el – ilyenek voltak legnagyobb számban a NATO arzenáljában.

A kalocsai katonai reptér mellett a kecskeméti katonai reptér szerepelt még a célpontok közt megyénkből, és a többi célpont letarolásával is a légi közlekedést – és nyilván a repülőterekről indítható légicsapásokat – igyekeztek volna megakadályozni.

A cikk a Ferihegyi Repülőtér elleni támadás várható hatása kapcsán azt írja, hogy egy ilyen atombomba robbanása a jelenlegi lakosságszámmal számolva 40-80 ezer halálos áldozattal és 150-330 ezer sérülttel járna, amibe azonban csak a robbanás közvetlen áldozatait számolták bele, az azt követő sugárzás, nukleáris csapadék és az ezek miatt akár évtizedekre elnyúló hatás következményeivel nem számoltak.

A főváros környékén egyébként számos célpontot is támadtak volna, így a ferihegyi mellett a tököli repteret érte volna atomcsapás, valamivel távolabb pedig a Kiskunlacháza/Bankháza melletti repteret, illetve Székesfehérváron a jelenleg ipari parkként funkcionáló repteret támadták volna nukleáris fegyverekkel.

ATOMCSAPÁS ÉRTE VOLNA KALOCSÁT, PONTOSABBAN A VÁROSUNK MELLETTI, AKKOR SZOVJET KATONAI REPTERET IS.

Országszerte további tíz célpont szerepelt a nukleáris halállistán, kivétel nélkül repülőterek.

Atomtámadás érte volna

  • a pápai, ma MH Pápa Bázisrepülőtér néven üzemelő katonai repülőteret
  • a szombathelyi repteret
  • a Héviz-Balaton (korábban Sármellék) repteret
  • a volt taszári katonai repülőteret
  • Szentkirályszabadja ma már elsősorban a „halott városról” ismert repterét
  • a kecskeméti katonai repülőteret
  • a szolnoki helikopterbázist
  • Kunmadarasa korábbi szovjet-magyar repterét
  • Berettyóújfalu egykori szovjet katonai repterét, valamint a
  • a debreceni repülőteret.


Egy ilyen háborúnak egyébként valószínűleg nem lettek volna győztesei, de az biztos, hogy városunk és környéke, valamint az itt élő lakosság a vesztesek közé tartozott volna.Fotó forrása: Civertan Grafikai Stúdió / repuloterek.misi.eu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK