2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

„Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek” - Tamás László búcsúztatója

Boda Tibor  |  2018. 01. 17., 21:07

Hétfőn délután a volt nagyszeminárium dísztermében, ami néhány kitérő után ismét a kultúra szentélyeként szolgálja a nagyközönséget, került sor Tamás László a Városi Könyvtár volt igazgatója nyugalomba vonulásának alkalmából rendezett búcsúztatójára.

A helyszín szimbólikusnak is tekinthető, hiszen, mint az az est folyamán többször is elhangzott, Tamás László fáradhatatlan munkájának köszönhető, hogy a Városi Könyvtár ebben a patináns épületben lelt új és méltó otthonra.

A zsúfolásig megtelt teremben az egybegyűlt kollégákat, barátokat, ismerősöket Kállai Sándor könyvtáros köszöntötte az esemény szép kiállítású meghívóján is idézett Buda Ferenc versrészlettel.

A műsort Leányfalusi Vilmos orgonaművész nyitotta egy gyermek- és népdalokat megidéző remek improvizációval, majd a csaknem negyvenéves múltra visszatekintő barátság okán is, Buda Ferenc Kossuth-, és József Attila díjas költő és Buda Ádám énekmondó előadásában hallhattuk a költő verseit, hol a szerző előadásában, hol megzenésítve tekerőlant, koboz, gitár kísérettel.

A nagy sikert aratott előadást követően a kalocsai születésú Békési Imre nyelvész tanár úr köszöntőlevelét olvasták fel, majd egy képes összeállítást láthattunk Szollár Rezső hangulatos zongorajátékával kisérve, a Tasmás László vezette könyvtár programjaiból, rendezvényeiből (Hazanézőben, Tudásklub, Kalocsai Alkotók köre,....) az ünnepi könyvhetek, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók legemlékezetesebb, a könyvtárvezető pályáját méltán keretező pillanataiból.
Egy korábbi, orgánumunk által készített, KerekPerec interjú zárta az összeállítást, amit dr. Bálint József polgármester és Bolvári Ferdinánd a kultúrális és szociális bizottság vezetőjének köszöntője követett.

Felelevenítették a közös munka eredményeit, különösen a könyvtár átköltöztetése érdekében végzett kitartó és állhatatos tevékenysége került kiemelésre a méltatásokban.

A köszöntők sorában Csisztáné Katona Mária a megyei könyvtár helyettes vezetője, a Kalocsai Kultúrális Központ és Könyvtár vezetője dr. Magóné Tóth Gyöngyi és a távolmaradni kényszerült dr. Lisztóczky László irodalomtörténész levélben megküldött jókivánságai következtek.

Meglepetésként a Mezei virágok Népdalkör és a Református gyülekezet kórusa köszöntötte egy dallal a nyugalomba vonuló igazgatót.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

A jó hangulatú, szinte családias est záróakkordjaként Tamás László köszönte meg meghatottan a résztvevőknek az összeállítást, és osztotta meg gondolatait az elmúlt évekről és az elkövetkezendőkről, amit a meghívó mottója hűen fémjelez: "Nem azt kell adni a közönségnek, amit szeretnek, hanem amit szeretniük kellene."

Volt kollégáit a színpadra hívva búcsúzott az ünneplő közönségtöl, a könyvtár kollektívájának kezébe adva e nehéz, de szép munka folytatását, a közművelődés szolgálatát.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Ezúton kívánunk neki mi is jó egészséget és tartalmas aktív alkotó életet!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>
2018. 02. 21., 11:47
A következő napok zimankói miatt fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élő embertársainkra. Ha pedig baj van, hívjunk segítséget Még >>>
2018. 02. 20., 17:31
A hipermarket biztonsági őre futott el az ívekkel az Index cikke szerint. Később visszakapták az íveket, darabja tízezer forint lett volna, ha elvész. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.
Lengyelország védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy indul a lengyel pilóták képzése az M-346 Master (lengyel megnevezéssel "Bielik") kiképző repülőgépeken, a lengyel oktatópilóták már teljesítették első repüléseiket az új típuson.
Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.