2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Családfakutatók délutánja az Érseki Kincstárban – „Akiket a levéltár illata megcsapott”

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 15., 18:48

Az Érseki Kincstár patinás épülete méltó helyszínnek bizonyult a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár október 14-én, pénteken negyedik alkalommal megtartott programjának, a Családfakutatók délutánjának. Az e-kutatás és a családfakutatás iránt érdeklődők dr. Lakatos Andor levéltárvezetőtől és munkatársaitól kaptak hasznos információkat a levéltárról, az általa nyújtott szolgáltatásokról, a történeti kutatás és a családfakutatás módszertanáról. A Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett, egyesületbe tömörült családfakutatók elsősorban gyakorlati tapasztalataikat osztották meg a mintegy 100 fő résztvevővel.

Dr. Lakatos Andor levéltárvezető az Érsekség rövid bemutatásakor kitért arra, hogy az egyházmegye történetének leghosszabb idejét Kalocsa-Bácsi Érsekségként élte. A kalocsa-bácsi címet az érsekek egészen 1968-ig, az önálló Szabadkai Püspökség megalapításáig viselték. Az egyházmegyei határok országos módosításának részeként, 1993-ban született meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, ami a közigazgatási megyehatárt követi.

Az előadó rávilágított: a családfakutatást jól segíti, hogy régtől fogva külön iratsorozatokba gyűjtötték az egyes plébániákra vonatkozó iratokat, s ezt a „területi elvet” az anyakönyvi és egyéb iratoknál is alkalmazták.

A családfakutatók kedvenc forrásaiból, az anyakönyvekből a kalocsai levéltár igen gazdag állománnyal rendelkezik. Mindezt kiegészítik a mikrofilmek és a digitális anyakönyvi példányok gyűjteményei. A születési (keresztelési), házassági és halotti (temetési) anyakönyvek igazi kincsesbányái a kutatóknak, de egyéb, a vallási élet eseményeit rögzítő iratok, például házasságkötés esetén a vérrokonság miatti felmentés jegyzetei, a házassági perek, családi iratok – betelepítések, kivándorlások – is hasznos információk hordozói.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A levéltár felépítése az iratokat létrehozó egyes hivatalok rendjét követi. A több mint 1300 iratfolyóméter iratállomány 8 fő részre, római számokkal jelölt fondcsoportokra, azaz kisebb levéltárakra tagolódik.

Dr. Lakatos Andor arról számolt be, hogy a hagyományos kutatás mellett mind inkább előtérbe kerül a 2010 óta működő internetes kutatói szolgáltatás, de ennek lehetőségei még koránt sincsenek kihasználva. Holott az e-kutatás segítségével bárki, aki regisztrál a Főegyházmegyei Levéltár honlapján, az archivum.asztrik.hu-n nyitvatartási időtől függetlenül, akár a lakásában böngészheti a forrásokat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az idei levéltári délutánvendégei Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek. A két családkutató társaság,  a mezőtúri Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület, valamint a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Családkutató Klub tagjai hasznos információkat osztottak meg az ország legkülönbözőbb részeiről érkező családfakutatókkal, akik közül a legtöbbnek a családi gyökerei az egykori Kalocsai Főegyházmegye területére nyúlnak vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK