2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hol a világ közepe? - Központban dr. Kovács Istvánné Éva

Boda Tibor  |  2018. 02. 15., 20:49

A KKKK Családbarát NŐ-KÖZ-PONT második rendezvényén dr. Kovács Istvánné a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetője volt a meghívott előadó. Az est házigazdája dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntőjét követően az e heti vendég bevezetőképpen a programsorozat címéből kiindulva mondta el gondolatait, mit is jelent számára a siker, ami neki olyan magától értetődő dolgokat takar, mint a család, ami az ember értékrendjét alakítja ki, a párválasztás, a gyermekek, unokák.

A műveszi életútjához híven gyönyörű kalocsai népviseletbe öltözött előadó nagy lendülettel kezdett bele a vetített képekkel illusztrált Résztelek a világ közepe címet viselő,

történeti, kronológiai vezérfonalra felfűzott élet- mesébe.

Megelevenedtek a gyermekkor paradicsomi helyszínei, a nagyszülőknél töltött nyarak, a csillogó telek lovasszánnal hasítva a havat, a misék áhítata, a lakodalmak forgataga, ahol az édesapa gyakran mint vőfély szerepelt. Talán innen is öröklődött a szinpadi magabiztossága, amely már igen korán egy óvodai ballagás alkalmával megmutatkozhatott.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

Majd következtek az iskolaévek. A gimmnázium, a családalapítás, a gyermekek és az unokák adta örömök.

A színes, ízes előadásmód remek hangulatot teremtett az ismét csordultig megtelt Tiszti Klub nagytermében.

A prezentáció második felében került középpontba a Kalocsai Hagyományörző Néptánc Egyesület vezetőjeként, szervezőjeként kifejtett tevékenységének gazdag élményanyaga. A Bencze Károlyné és Cselik Mária fémjelezte együttes életébe, mindennapjaiba, a számtalan hazai és külföldi fellépés kulisszatitkaiba nyerhettünk betekintést, gazdag fotóanyaggal körítve.

Kovács Istvánné Sztakó Évát, a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetőjét több oldaláról ismerheti a nagyérdemű. Megszámlálhatatlanul sok fellépésen láttuk már táncolni, énekelni, színdarab is fűződik a nevéhez, de egy ilyen sokoldalú, fáradhatatlan asszony mindig tud újjal szolgálni.
bővebben ...

A képeken feltűnt az első táncos párja Vén Ferenc, hollandiai, a Pécsi Nemzeti Szinházbeli szereplések, Arasz János, akivel a Fülöp Ferenc díjat nyerték, Berlin, a Milánói expo, Szófia, a Szentendrei Skanzen, az OMÉK - a teljesség igénye nélkül.

Szó került a Varajti Gizella Színjátszó Körről, amit szintén szívügyének tekint, a közös munka öröméről, a sok tehetséges és lelkes ember egymást erősítő csapatáról, valamint a harmadik fontos munkáról a drágszéli Szentcsalád járó közösségről, aminek létrejöttében saját gyűjtései révén is meghatározó szerepe volt. A hagyományőrzés e szép példájával a városi adventi rendezvényeken gyakran találkozhattunk is.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

A vetítést a legutóbbi idők legkedvesebb eseményeivel, eredményeivel zárta, a Hagyományok házának létrehozásának és közösségi adományokkal történő berendezésének felidézésével, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület népi örökségünk népszerűsítésében végzett jelentős szerepvállalásával.

A hungarikumként elismert kalocsai népművészet jeles képviselőjeként rendre az együttest hívják meg az ilyen jellegű hazai és külföldi rendezvényekre, ezzel is a csoport és városunk jó hírét öregbítve.Az oldott légkörű előadás végén vastaps köszöntötte dr. Kovács Istvánné Évát nemcsak a mai teljesítményéért, hanem úgyhisszük, a gazdag életút elismeréséért is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés