2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Hol a világ közepe? - Központban dr. Kovács Istvánné Éva

Boda Tibor  |  2018. 02. 15., 20:49

A KKKK Családbarát NŐ-KÖZ-PONT második rendezvényén dr. Kovács Istvánné a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetője volt a meghívott előadó. Az est házigazdája dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntőjét követően az e heti vendég bevezetőképpen a programsorozat címéből kiindulva mondta el gondolatait, mit is jelent számára a siker, ami neki olyan magától értetődő dolgokat takar, mint a család, ami az ember értékrendjét alakítja ki, a párválasztás, a gyermekek, unokák.

A műveszi életútjához híven gyönyörű kalocsai népviseletbe öltözött előadó nagy lendülettel kezdett bele a vetített képekkel illusztrált Résztelek a világ közepe címet viselő,

történeti, kronológiai vezérfonalra felfűzott élet- mesébe.

Megelevenedtek a gyermekkor paradicsomi helyszínei, a nagyszülőknél töltött nyarak, a csillogó telek lovasszánnal hasítva a havat, a misék áhítata, a lakodalmak forgataga, ahol az édesapa gyakran mint vőfély szerepelt. Talán innen is öröklődött a szinpadi magabiztossága, amely már igen korán egy óvodai ballagás alkalmával megmutatkozhatott.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

Majd következtek az iskolaévek. A gimmnázium, a családalapítás, a gyermekek és az unokák adta örömök.

A színes, ízes előadásmód remek hangulatot teremtett az ismét csordultig megtelt Tiszti Klub nagytermében.

A prezentáció második felében került középpontba a Kalocsai Hagyományörző Néptánc Egyesület vezetőjeként, szervezőjeként kifejtett tevékenységének gazdag élményanyaga. A Bencze Károlyné és Cselik Mária fémjelezte együttes életébe, mindennapjaiba, a számtalan hazai és külföldi fellépés kulisszatitkaiba nyerhettünk betekintést, gazdag fotóanyaggal körítve.

Kovács Istvánné Sztakó Évát, a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetőjét több oldaláról ismerheti a nagyérdemű. Megszámlálhatatlanul sok fellépésen láttuk már táncolni, énekelni, színdarab is fűződik a nevéhez, de egy ilyen sokoldalú, fáradhatatlan asszony mindig tud újjal szolgálni.
bővebben ...

A képeken feltűnt az első táncos párja Vén Ferenc, hollandiai, a Pécsi Nemzeti Szinházbeli szereplések, Arasz János, akivel a Fülöp Ferenc díjat nyerték, Berlin, a Milánói expo, Szófia, a Szentendrei Skanzen, az OMÉK - a teljesség igénye nélkül.

Szó került a Varajti Gizella Színjátszó Körről, amit szintén szívügyének tekint, a közös munka öröméről, a sok tehetséges és lelkes ember egymást erősítő csapatáról, valamint a harmadik fontos munkáról a drágszéli Szentcsalád járó közösségről, aminek létrejöttében saját gyűjtései révén is meghatározó szerepe volt. A hagyományőrzés e szép példájával a városi adventi rendezvényeken gyakran találkozhattunk is.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

A vetítést a legutóbbi idők legkedvesebb eseményeivel, eredményeivel zárta, a Hagyományok házának létrehozásának és közösségi adományokkal történő berendezésének felidézésével, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület népi örökségünk népszerűsítésében végzett jelentős szerepvállalásával.

A hungarikumként elismert kalocsai népművészet jeles képviselőjeként rendre az együttest hívják meg az ilyen jellegű hazai és külföldi rendezvényekre, ezzel is a csoport és városunk jó hírét öregbítve.Az oldott légkörű előadás végén vastaps köszöntötte dr. Kovács Istvánné Évát nemcsak a mai teljesítményéért, hanem úgyhisszük, a gazdag életút elismeréséért is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK