2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hol a világ közepe? - Központban dr. Kovács Istvánné Éva

Boda Tibor  |  2018. 02. 15., 20:49

A KKKK Családbarát NŐ-KÖZ-PONT második rendezvényén dr. Kovács Istvánné a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetője volt a meghívott előadó. Az est házigazdája dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntőjét követően az e heti vendég bevezetőképpen a programsorozat címéből kiindulva mondta el gondolatait, mit is jelent számára a siker, ami neki olyan magától értetődő dolgokat takar, mint a család, ami az ember értékrendjét alakítja ki, a párválasztás, a gyermekek, unokák.

A műveszi életútjához híven gyönyörű kalocsai népviseletbe öltözött előadó nagy lendülettel kezdett bele a vetített képekkel illusztrált Résztelek a világ közepe címet viselő,

történeti, kronológiai vezérfonalra felfűzott élet- mesébe.

Megelevenedtek a gyermekkor paradicsomi helyszínei, a nagyszülőknél töltött nyarak, a csillogó telek lovasszánnal hasítva a havat, a misék áhítata, a lakodalmak forgataga, ahol az édesapa gyakran mint vőfély szerepelt. Talán innen is öröklődött a szinpadi magabiztossága, amely már igen korán egy óvodai ballagás alkalmával megmutatkozhatott.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

Majd következtek az iskolaévek. A gimmnázium, a családalapítás, a gyermekek és az unokák adta örömök.

A színes, ízes előadásmód remek hangulatot teremtett az ismét csordultig megtelt Tiszti Klub nagytermében.

A prezentáció második felében került középpontba a Kalocsai Hagyományörző Néptánc Egyesület vezetőjeként, szervezőjeként kifejtett tevékenységének gazdag élményanyaga. A Bencze Károlyné és Cselik Mária fémjelezte együttes életébe, mindennapjaiba, a számtalan hazai és külföldi fellépés kulisszatitkaiba nyerhettünk betekintést, gazdag fotóanyaggal körítve.

Kovács Istvánné Sztakó Évát, a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetőjét több oldaláról ismerheti a nagyérdemű. Megszámlálhatatlanul sok fellépésen láttuk már táncolni, énekelni, színdarab is fűződik a nevéhez, de egy ilyen sokoldalú, fáradhatatlan asszony mindig tud újjal szolgálni.
bővebben ...

A képeken feltűnt az első táncos párja Vén Ferenc, hollandiai, a Pécsi Nemzeti Szinházbeli szereplések, Arasz János, akivel a Fülöp Ferenc díjat nyerték, Berlin, a Milánói expo, Szófia, a Szentendrei Skanzen, az OMÉK - a teljesség igénye nélkül.

Szó került a Varajti Gizella Színjátszó Körről, amit szintén szívügyének tekint, a közös munka öröméről, a sok tehetséges és lelkes ember egymást erősítő csapatáról, valamint a harmadik fontos munkáról a drágszéli Szentcsalád járó közösségről, aminek létrejöttében saját gyűjtései révén is meghatározó szerepe volt. A hagyományőrzés e szép példájával a városi adventi rendezvényeken gyakran találkozhattunk is.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek

A vetítést a legutóbbi idők legkedvesebb eseményeivel, eredményeivel zárta, a Hagyományok házának létrehozásának és közösségi adományokkal történő berendezésének felidézésével, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület népi örökségünk népszerűsítésében végzett jelentős szerepvállalásával.

A hungarikumként elismert kalocsai népművészet jeles képviselőjeként rendre az együttest hívják meg az ilyen jellegű hazai és külföldi rendezvényekre, ezzel is a csoport és városunk jó hírét öregbítve.Az oldott légkörű előadás végén vastaps köszöntötte dr. Kovács Istvánné Évát nemcsak a mai teljesítményéért, hanem úgyhisszük, a gazdag életút elismeréséért is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK