2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Kalocsa könnyűzenei élete” – Papp Róbert könyvének bemutatóját tartották vasárnap a Kamarateremben

Illés György Cinó  |  2021. 10. 15., 06:59

Teltház a teremben, a folyosón elhelyezett kivetítő előtt is megtelt széksorok előtt jelezték a rendkívüli érdeklődést Papp Róbert, a több gyermekverses kötettel is büszkélkedő kalocsai tanító, költő és zenész új könyvének vasárnap délután három órai kezdettel tartott bemutatóján. A rendezvényen megjelent és beszédet is mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, aki a könyv megjelentetésénél is segítséget nyújtott közbenjárásával. A zenei aláfestésről a nagyrészt a szerző zenekarának, a Country Road együttesnek a tagjaiból szerveződött Tábortűz együttes gondoskodott.

Az Országos Könyvtári napok utolsó kalocsai eseményeként megrendezett könyvbemutatón megjelenteket Csikós Marianna, a könyvtár intézményvezetője köszöntötte, majd Font Sándor szólt az egybegyűltekhez.
Az országgyűlési képviselő elmondta: noha személyesen még sohasem találkoztak, mégsem volt már ismeretlen számára, amikor megkereste őt Papp Róbert, akit városunk lakossága a sokoldalúságáról ismerhet, hiszen amellett hogy az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola napközis tanítója, mellette Country Road együttesben dobol, a mostani alkalmon is föllépett Tábortűz együttesben pedig gitározik, és számos kötettel is nevet szerzett már magának, amelyekben gyermekverseit jelentette meg.

Amikor a szerző megismertette a képviselőt az összegyűjtött anyaggal, annak szerteágazó voltával és nagy volumenével, világossá vált számára, hogy ez egy igen komoly munka, amely nagy figyelmet érdemel, annál is inkább, mert ritkaságszámba megy, hogy egy Kalocsa nagyságú városnak ilyen gazdag könnyűzenei élete legyen.

Az alkalmat Font Sándor is emlékezetessé tette, hogy John Denver „Take me home, country roads” című dalát – komoly közönségsikert aratva – elénekelte. A dal címe és refrénje ugyanis azt mondja: „Országutak vigyetek engem haza”, aminek kapcsán a képviselő elmondta: ezt a dalt a Nyugat-virginiai Egyetemen himnuszként éneklik, és egyben a lokálpatriotizmus szép kifejezője is. Ily módon kapcsolódik a témához, hiszen a város könnyűzenei életének története helytörténeti jelentőségű, hiánypótló munka is egyben.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Papp Róbert azzal vette át a szót, hogy az elhangzott dal számára is különösen kedves, nem véletlen, hogy Country Road névre keresztelték együttesüket is. Felidézte, hogy a könyv megalkotásának ötlete egy házibuli során vetődött föl, ahol azzal szórakoztatták magukat, hogy kalocsai kötődésű együttesek neveit sorolták föl, aki pedig nem tudta folytatni a sort, az kiesett a játékból. A játék során 16-17-ig jutottak el. Ezt közösségi médiás profilján is megosztotta, amelyre a könyvbemutatón jelenlévő Perity István már másnap olyan hozzászólással válaszolt, amelyben megduplázta ezt a számot.

Ezután fogalmazódott benne az elhatározás, részben sokak unszolására, hogy ezzel a témakörrel részletesebben is érdemes volna foglalkozni. Végül hatvanig jutott a zenekarok felsorolásában. Bár először a város rock zenekarainak történetét szerette volna földolgozni, a gyűjtőmunka közben azonban számos más stílusban illetve műfajban alkotó csapat került a látókörébe a régebbi és az újabb időkből egyaránt, ezért kapta végül a Kalocsa könnyűzenei élete címet a kötet.
A könyv a zenekarok mellett a kalocsai zenés szórakozóhelyeket is bemutatja, amelyekből 18-at vonultat föl, és a nagyobb koncerteket is sorra veszi.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A szerző elmondta: a munka gerincét az e célra létrehozott közösségi médiás csoportba érkezett posztok adták meg, amit a régi és újabb zenekarok emblematikus figuráival készített interjúkkal, összegyűjtött fotókkal egészített ki. Az előkészítő munka során 54 órányi hanganyagot rögzített, és közel 2000 fényképet gyűjtött össze Papp Róbert.

Emellett komoly könyvtári kutatómunka is megelőzte a kötet szerkesztését, amelynek során egyesével lapozta át a Dunamenti Hírek, Kalocsa és Vidéke, Kalocsai Hírlap, Kalocsai Néplap, Kalocsai Újság és a Városi Hírlap valamennyi megjelent számát, így bukkanva 143 cikkre, amelyek újabb információkkal szolgáltak a könyv megírásához. Közülük a legrégebbire a Kalocsa és Vidéke egyik 1957-es lapszámában bukkant a szerző.

Papp Róbert a jövőre vonatkozó terveiről is szólt, köztük arról, hogy a munkát azzal folytatja, hogy Kalocsa környéke könnyűzenei életének történetét is feldolgozza – ezt szolgálja a Kalocsa környékének könnyűzenei élete című nyilvános csoport, amelyet a szerző a bemutatón is közreműködő fia, ifjabb Papp Róbert hozott létre.
Nem hagyott föl a versírással sem, 10. önálló gyermekverskötete megjelentetését januárra tervezi.

A könyvbemutató végén egy mintegy negyedórás zenés videó segítségével adott ízelítőt a kötetben található fotókból, valamint zenei mellékletekből, ugyanis a könyv QR-kódot is tartalmaz, amelynek köszönhetően az összegyűjtött hanganyagok is elérhetőek.

Az alkalom ünnepélyességét fokozta a Tábortűz zenekar – Fekete Zsolt, Miskoltzy György, Busa Kristóf, ifj. Papp Róbert – fellépése, akik négy dalt játszottak el, megidézve a Country Road együttes egy szerzeménye mellett három másik együttes szellemét.
Elsőként a Herman’s Hermits: No milk today című szerzeménye, majda Delfin Rt. kislemezen is megjelent Embernek születtél című dala, később Clippers: Két perc és éjfél, végül a Country Road együttes Sörre bor című száma hangzott el akusztikus hangszerelésben.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A rendkívül hálás közönség az utolsó dalt vastapssal kísérte, majd az utolsó akkord lecsengése után is sokáig folytatta az ovációt, alig hagyva szóhoz jutni Papp Róbertet, aki a közönséget egy kis állófogadásra is meginvitálta a Kamaraterem előtti folyosón, ahol kötetlen beszélgetés formájában folytatódott a „múltidézés”, és ahol meg is lehetett vásárolni a könyvet, amelyet szerző a helyszínen dedikált is a vásárlóknak.
A kötet a Balaton Könyvesboltban vásárolható meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei