2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Kalocsa könnyűzenei élete” – Papp Róbert könyvének bemutatóját tartották vasárnap a Kamarateremben

Illés György Cinó  |  2021. 10. 15., 06:59

Teltház a teremben, a folyosón elhelyezett kivetítő előtt is megtelt széksorok előtt jelezték a rendkívüli érdeklődést Papp Róbert, a több gyermekverses kötettel is büszkélkedő kalocsai tanító, költő és zenész új könyvének vasárnap délután három órai kezdettel tartott bemutatóján. A rendezvényen megjelent és beszédet is mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, aki a könyv megjelentetésénél is segítséget nyújtott közbenjárásával. A zenei aláfestésről a nagyrészt a szerző zenekarának, a Country Road együttesnek a tagjaiból szerveződött Tábortűz együttes gondoskodott.

Az Országos Könyvtári napok utolsó kalocsai eseményeként megrendezett könyvbemutatón megjelenteket Csikós Marianna, a könyvtár intézményvezetője köszöntötte, majd Font Sándor szólt az egybegyűltekhez.
Az országgyűlési képviselő elmondta: noha személyesen még sohasem találkoztak, mégsem volt már ismeretlen számára, amikor megkereste őt Papp Róbert, akit városunk lakossága a sokoldalúságáról ismerhet, hiszen amellett hogy az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola napközis tanítója, mellette Country Road együttesben dobol, a mostani alkalmon is föllépett Tábortűz együttesben pedig gitározik, és számos kötettel is nevet szerzett már magának, amelyekben gyermekverseit jelentette meg.

Amikor a szerző megismertette a képviselőt az összegyűjtött anyaggal, annak szerteágazó voltával és nagy volumenével, világossá vált számára, hogy ez egy igen komoly munka, amely nagy figyelmet érdemel, annál is inkább, mert ritkaságszámba megy, hogy egy Kalocsa nagyságú városnak ilyen gazdag könnyűzenei élete legyen.

Az alkalmat Font Sándor is emlékezetessé tette, hogy John Denver „Take me home, country roads” című dalát – komoly közönségsikert aratva – elénekelte. A dal címe és refrénje ugyanis azt mondja: „Országutak vigyetek engem haza”, aminek kapcsán a képviselő elmondta: ezt a dalt a Nyugat-virginiai Egyetemen himnuszként éneklik, és egyben a lokálpatriotizmus szép kifejezője is. Ily módon kapcsolódik a témához, hiszen a város könnyűzenei életének története helytörténeti jelentőségű, hiánypótló munka is egyben.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Papp Róbert azzal vette át a szót, hogy az elhangzott dal számára is különösen kedves, nem véletlen, hogy Country Road névre keresztelték együttesüket is. Felidézte, hogy a könyv megalkotásának ötlete egy házibuli során vetődött föl, ahol azzal szórakoztatták magukat, hogy kalocsai kötődésű együttesek neveit sorolták föl, aki pedig nem tudta folytatni a sort, az kiesett a játékból. A játék során 16-17-ig jutottak el. Ezt közösségi médiás profilján is megosztotta, amelyre a könyvbemutatón jelenlévő Perity István már másnap olyan hozzászólással válaszolt, amelyben megduplázta ezt a számot.

Ezután fogalmazódott benne az elhatározás, részben sokak unszolására, hogy ezzel a témakörrel részletesebben is érdemes volna foglalkozni. Végül hatvanig jutott a zenekarok felsorolásában. Bár először a város rock zenekarainak történetét szerette volna földolgozni, a gyűjtőmunka közben azonban számos más stílusban illetve műfajban alkotó csapat került a látókörébe a régebbi és az újabb időkből egyaránt, ezért kapta végül a Kalocsa könnyűzenei élete címet a kötet.
A könyv a zenekarok mellett a kalocsai zenés szórakozóhelyeket is bemutatja, amelyekből 18-at vonultat föl, és a nagyobb koncerteket is sorra veszi.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A szerző elmondta: a munka gerincét az e célra létrehozott közösségi médiás csoportba érkezett posztok adták meg, amit a régi és újabb zenekarok emblematikus figuráival készített interjúkkal, összegyűjtött fotókkal egészített ki. Az előkészítő munka során 54 órányi hanganyagot rögzített, és közel 2000 fényképet gyűjtött össze Papp Róbert.

Emellett komoly könyvtári kutatómunka is megelőzte a kötet szerkesztését, amelynek során egyesével lapozta át a Dunamenti Hírek, Kalocsa és Vidéke, Kalocsai Hírlap, Kalocsai Néplap, Kalocsai Újság és a Városi Hírlap valamennyi megjelent számát, így bukkanva 143 cikkre, amelyek újabb információkkal szolgáltak a könyv megírásához. Közülük a legrégebbire a Kalocsa és Vidéke egyik 1957-es lapszámában bukkant a szerző.

Papp Róbert a jövőre vonatkozó terveiről is szólt, köztük arról, hogy a munkát azzal folytatja, hogy Kalocsa környéke könnyűzenei életének történetét is feldolgozza – ezt szolgálja a Kalocsa környékének könnyűzenei élete című nyilvános csoport, amelyet a szerző a bemutatón is közreműködő fia, ifjabb Papp Róbert hozott létre.
Nem hagyott föl a versírással sem, 10. önálló gyermekverskötete megjelentetését januárra tervezi.

A könyvbemutató végén egy mintegy negyedórás zenés videó segítségével adott ízelítőt a kötetben található fotókból, valamint zenei mellékletekből, ugyanis a könyv QR-kódot is tartalmaz, amelynek köszönhetően az összegyűjtött hanganyagok is elérhetőek.

Az alkalom ünnepélyességét fokozta a Tábortűz zenekar – Fekete Zsolt, Miskoltzy György, Busa Kristóf, ifj. Papp Róbert – fellépése, akik négy dalt játszottak el, megidézve a Country Road együttes egy szerzeménye mellett három másik együttes szellemét.
Elsőként a Herman’s Hermits: No milk today című szerzeménye, majda Delfin Rt. kislemezen is megjelent Embernek születtél című dala, később Clippers: Két perc és éjfél, végül a Country Road együttes Sörre bor című száma hangzott el akusztikus hangszerelésben.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A rendkívül hálás közönség az utolsó dalt vastapssal kísérte, majd az utolsó akkord lecsengése után is sokáig folytatta az ovációt, alig hagyva szóhoz jutni Papp Róbertet, aki a közönséget egy kis állófogadásra is meginvitálta a Kamaraterem előtti folyosón, ahol kötetlen beszélgetés formájában folytatódott a „múltidézés”, és ahol meg is lehetett vásárolni a könyvet, amelyet szerző a helyszínen dedikált is a vásárlóknak.
A kötet a Balaton Könyvesboltban vásárolható meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK