2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kettős könyvbemutató a Viski Múzeumban – A Kalocsai Sárköz múltja a X. századtól, a régészeti leletek tükrében

Illés György Cinó  |  2017. 03. 02., 10:35

A Kalocsai Sárköz X-XI. századból származó viszonylag gazdag leletanyagát, korábban szétszórt, publikálatlan egy-egy rövid tanulmány formájában közreadott, információkat most először egy kötetbe szerkesztve, rendszerezett formában tárja az olvasó elé Gallina Zsolt és Varga Sándor régészek A Kalocsai Sárköz települései a X-XI. században című kötete. Az előkészítés, terepbejárások, kutatások során azonban rengeteg, a korszakon kívül eső lelet is a szerkesztők látókörébe került. Ezeket a megfelelő kiegészítésekkel Romsics Imre szerkesztette önálló kötetbe. A múlt szerdai kettős könyvbemutatón a szerzők, valamint a honfoglalás és kora Árpád-kori leletanyagát rendszerező, a bemutatott kötetet is felvonultató sorozat szerkesztője, dr. Révész László, a sorozatot gondozó Szegedi Tudományegyetem professzora beszélt a kötetről és létrejöttének körülményeiről.

A most megjelent kötet előzménye a sorozat keretében, Gáll Ervin tollából megjelent, Erdély és Partium honfoglalás-kori leletanyagát összefoglaló kötet.

A kötetben megtalálhatóak a föltárt temetők hagyományos elemzései mellett a modern természettudományos vizsgálatok eredményei és következtetései is – hívta föl a kötet fontos értékére a Magyarország honfoglalás-kori és kora Árpád-kori sírleletei című, e kötetet is fölfűző sorozatot szerkesztő, dr. habil. Révész László. Ennek jelentősége az, hogy az elmúlt évtizedek a természettudományos vizsgálatok terén olyan módszertani fejlődést hoztak, amelyek korábban elképzelhetetlen mennyiségű és pontosságú információ kinyerését teszi lehetővé.

A másik, kisebb formátumú kötet részben az előzőből terjedelmi korátok miatt kimaradt adatok, részben a X-XI. századon kívül eső korszakra vonatkozó információk összegyűjtésével és rendszerezésével, illetve levéltéri anyagokkal való kiegészítéssel állt össze önálló kötetté, Romsics Imre szerkesztésében. Ezzel a kötet tartalmát tekintve a másik kötet folytatása, így a két munka a honfoglalástól a XVII. századig foglalja össze a térség történetét.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


18 olyan temetőt, illetve síregyüttest ismerünk, amelyeket vizsgálat tárgyává tehetünk. Ez bizonyos szempontból sok, bizonyos szempontból kevés, de köztük van az a Homokmégy-székesi temető is, amely a korszak egyik legjobban föltárt, legteljesebb temetője – mondta a könyvbemutató során Varga Sándor, aki azt is fölidézte, hogy 1996-ban jelen volt akkor is, amikor az említett temető első sírja, annak első csontváza, karján egy, a régész által is hordott bronz karperechez hasonló ékszerrel a karcsontján előkerült.

A másik szezrő, Gallina Zsolt annyiban árnyalta az elhangzottakat, hogy az említett 18 lelőhely közül csak 16 részletes vizsgálatának eredményeit tartalmazza a kötet, mivel a másik kettő épp föltárás alatt állt, és még nem voltak, illetve nincsenek publikált, hozzáférhető adatok. Ezek egyike épp a Nagytemplom fölújítása kapcsán folyó ásatások során föltárt leletegyüttes, amelynek leletanyagát a jelenleg is folyó kutatások után fogják közzé tenni.

A bemutatott lelőhelyek közt van azonban a halomi, amely annak idején nagy nyilvánosságot kapott, és leghíresebb lelete, egy rovásos csont tegezdísz azóta is folyamatosan úton van különböző kiállítások miatt.

A kötet gerincét mégis a Homokmégy-székesi temető leletanyag, és annak elemzése, vizsgálata adja, amibe nagyon sok természettudományos vizsgálatot is bevontak. Egyik cél a késő avar népesség esetleges továbbélésének kimutatása volt, ezt a székesi leletek embertani vizsgálata és a temetkezési szokások elemzése sikerrel igazolta. Ennek kapcsán az analógiák vizsgálatának erejéig avar kori temetkezési szokásokat is taglal a kötet.

Emellett számos információ került elő az akkori népesség egészségi állapotáról is. Például egy temető sarkban elkülönítve talált csontvázról kiderítette a természettudományos vizsgálat, hogy előrehaladott leprában szenvedett – derült ki a Gallina Zsolt által elmondottakból.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Romsics Imre az általa szerkesztett kötet létjogosultságát bemutatva elmondta: a kutató munka során nem tudtak megállni az Árpád-kor egyik szakaszánál sem, a települések kronológiáját fölállítva ugyanis többnyire azt látták, hogy

A KALOCSAI SÁRKÖZBEN LÉTEZŐ TELEPÜLÉSEK TÚLNYOMÓ RÉSZE MÁR LÉTEZETT A HONFOGLALÁS KORÁBAN IS.

A kötetek ismertetése után a szerzőkkel való eszmecserére is módja nyílt a hallgatóságnak.
Amint a múzeumigazgató fogalmazott: Gallina Zsolt messziről érkezett, ahonnan egy kis bort és pálinkát is hozott magával. De volt harapnivaló is:

Lehet érezni, hogy a szokásosnál kicsit nehezebb most a levegő, mert délelőtt még itt kétszáz óvodás sütötte a farsangi csöröge fánkot – mondta Romsics Imre, majd a fánkból maradt kóstolóra, valamint a bor ás a pálinka melletti kötetlen beszélgetésre invitálta a múzeum földszinti rendezvénytermét megtöltő, mintegy ötven érdeklődőt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022-11-23 07:49:00
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK