2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kettős könyvbemutató a Viski Múzeumban – A Kalocsai Sárköz múltja a X. századtól, a régészeti leletek tükrében

Illés György Cinó  |  2017. 03. 02., 10:35

A Kalocsai Sárköz X-XI. századból származó viszonylag gazdag leletanyagát, korábban szétszórt, publikálatlan egy-egy rövid tanulmány formájában közreadott, információkat most először egy kötetbe szerkesztve, rendszerezett formában tárja az olvasó elé Gallina Zsolt és Varga Sándor régészek A Kalocsai Sárköz települései a X-XI. században című kötete. Az előkészítés, terepbejárások, kutatások során azonban rengeteg, a korszakon kívül eső lelet is a szerkesztők látókörébe került. Ezeket a megfelelő kiegészítésekkel Romsics Imre szerkesztette önálló kötetbe. A múlt szerdai kettős könyvbemutatón a szerzők, valamint a honfoglalás és kora Árpád-kori leletanyagát rendszerező, a bemutatott kötetet is felvonultató sorozat szerkesztője, dr. Révész László, a sorozatot gondozó Szegedi Tudományegyetem professzora beszélt a kötetről és létrejöttének körülményeiről.

A most megjelent kötet előzménye a sorozat keretében, Gáll Ervin tollából megjelent, Erdély és Partium honfoglalás-kori leletanyagát összefoglaló kötet.

A kötetben megtalálhatóak a föltárt temetők hagyományos elemzései mellett a modern természettudományos vizsgálatok eredményei és következtetései is – hívta föl a kötet fontos értékére a Magyarország honfoglalás-kori és kora Árpád-kori sírleletei című, e kötetet is fölfűző sorozatot szerkesztő, dr. habil. Révész László. Ennek jelentősége az, hogy az elmúlt évtizedek a természettudományos vizsgálatok terén olyan módszertani fejlődést hoztak, amelyek korábban elképzelhetetlen mennyiségű és pontosságú információ kinyerését teszi lehetővé.

A másik, kisebb formátumú kötet részben az előzőből terjedelmi korátok miatt kimaradt adatok, részben a X-XI. századon kívül eső korszakra vonatkozó információk összegyűjtésével és rendszerezésével, illetve levéltéri anyagokkal való kiegészítéssel állt össze önálló kötetté, Romsics Imre szerkesztésében. Ezzel a kötet tartalmát tekintve a másik kötet folytatása, így a két munka a honfoglalástól a XVII. századig foglalja össze a térség történetét.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


18 olyan temetőt, illetve síregyüttest ismerünk, amelyeket vizsgálat tárgyává tehetünk. Ez bizonyos szempontból sok, bizonyos szempontból kevés, de köztük van az a Homokmégy-székesi temető is, amely a korszak egyik legjobban föltárt, legteljesebb temetője – mondta a könyvbemutató során Varga Sándor, aki azt is fölidézte, hogy 1996-ban jelen volt akkor is, amikor az említett temető első sírja, annak első csontváza, karján egy, a régész által is hordott bronz karperechez hasonló ékszerrel a karcsontján előkerült.

A másik szezrő, Gallina Zsolt annyiban árnyalta az elhangzottakat, hogy az említett 18 lelőhely közül csak 16 részletes vizsgálatának eredményeit tartalmazza a kötet, mivel a másik kettő épp föltárás alatt állt, és még nem voltak, illetve nincsenek publikált, hozzáférhető adatok. Ezek egyike épp a Nagytemplom fölújítása kapcsán folyó ásatások során föltárt leletegyüttes, amelynek leletanyagát a jelenleg is folyó kutatások után fogják közzé tenni.

A bemutatott lelőhelyek közt van azonban a halomi, amely annak idején nagy nyilvánosságot kapott, és leghíresebb lelete, egy rovásos csont tegezdísz azóta is folyamatosan úton van különböző kiállítások miatt.

A kötet gerincét mégis a Homokmégy-székesi temető leletanyag, és annak elemzése, vizsgálata adja, amibe nagyon sok természettudományos vizsgálatot is bevontak. Egyik cél a késő avar népesség esetleges továbbélésének kimutatása volt, ezt a székesi leletek embertani vizsgálata és a temetkezési szokások elemzése sikerrel igazolta. Ennek kapcsán az analógiák vizsgálatának erejéig avar kori temetkezési szokásokat is taglal a kötet.

Emellett számos információ került elő az akkori népesség egészségi állapotáról is. Például egy temető sarkban elkülönítve talált csontvázról kiderítette a természettudományos vizsgálat, hogy előrehaladott leprában szenvedett – derült ki a Gallina Zsolt által elmondottakból.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Romsics Imre az általa szerkesztett kötet létjogosultságát bemutatva elmondta: a kutató munka során nem tudtak megállni az Árpád-kor egyik szakaszánál sem, a települések kronológiáját fölállítva ugyanis többnyire azt látták, hogy

A KALOCSAI SÁRKÖZBEN LÉTEZŐ TELEPÜLÉSEK TÚLNYOMÓ RÉSZE MÁR LÉTEZETT A HONFOGLALÁS KORÁBAN IS.

A kötetek ismertetése után a szerzőkkel való eszmecserére is módja nyílt a hallgatóságnak.
Amint a múzeumigazgató fogalmazott: Gallina Zsolt messziről érkezett, ahonnan egy kis bort és pálinkát is hozott magával. De volt harapnivaló is:

Lehet érezni, hogy a szokásosnál kicsit nehezebb most a levegő, mert délelőtt még itt kétszáz óvodás sütötte a farsangi csöröge fánkot – mondta Romsics Imre, majd a fánkból maradt kóstolóra, valamint a bor ás a pálinka melletti kötetlen beszélgetésre invitálta a múzeum földszinti rendezvénytermét megtöltő, mintegy ötven érdeklődőt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK