2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Május 30. és június 4. között ismét megrendezésre került a Kalocsai Ünnepi Könyvhét

2022. 06. 14., 09:35

A nem túl rendezvénybarát idő miatt a hétfői nap gyerekeknek szóló eseményeit mégsem a Sétálóutcában, hanem a Városi Színházban tartották meg. Nem sokkal tíz óra előtt Arnold Adrien, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola intézményvezető-helyettese nyitotta meg a rendezvénysorozatot.

A nem túl rendezvénybarát idő miatt a hétfői nap gyerekeknek szóló eseményeit mégsem a Sétálóutcában, hanem a Városi Szinházban tartották meg. Nem sokkal tíz óra előtt Arnold Adrien, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola intézményvezető-helyettese nyitotta meg a rendezvénysorozatot.

Ezt követően a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, Petőfi Utcai Tagóvodája tartott egy kis műsort. majd pedig Pakulár címmel egy interaktív mesejáték vette kezdetét, Vácz Péterné óvónő vezetésével.


11 órára érkezett meg a történetekkel és hangszerekkel megrakott mesebőröndjével Gulyás László. A kiskunfélegyházi vándormuzsikus és komédiamester, Vándormuzsikus, avagy a régi világ hangszereinek meséi című műsorával szórakoztatta a gyerekeket.


Ezután az Eperföldi Iskola népszerű tanító- nevelője Papp Róbert, és fia, ifj. Papp Róbert Zene, vers gyerekeknek című műsorukat adták elő.

A Kacsóka Bábszínház is képviselte magát a Könyvhéten. A bábjátékosok Lázár Ervin Költői verseny című írását dolgozták fel.

A könyvtár korábban kiírt egy rajzpályázatot, melyre óvodások, és általános iskolások is nevezhettek. A téma a kedvenc olvasmányélmény volt, a technika pedig szabadon választott. Ennek eredményhirdetése is hétfőn került sorra. A díjakat Budai Viktória, a Nicolas Schöffer Gyűjtemény vezetője adta át. A beküldött rajzokat a Szinház előcsarnokában lehetett megtekinteni. Született 5 db ovis rajz, alsósoktól 85 db érkezett és felsősöktől pedig 17db.
A helyezettek:

 • Óvodás kategória
  1. helyezett: Kapinya Tamara (Zöldfa utcai Pillangó csoport),
  2. helyezett: Kollányi Maja (Viola utcai Cica csoport),
  3. helyezett: Nagy András (Katolikus ovi Szivárvány csoport),
 • Általános iskola, alsó tagozatos kategória:
  1. helyezett: Góman Lili (Belvárosi iskola, 4 oszt.),
  2. helyezett: Nagy Nóra (Kertvárosi iskola, 1. oszt.),
  3. helyezett: Ötvös Hédi (Uszódi iskola, 2. oszt.),
 • Általános iskola, felső tagozatos kategória:
  1. helyezett: Antal Erzsébet (Katolikus iskola, 8. oszt.),
  2. helyezett: Patik Janka (Katolikus iskola, 6. oszt.),
  3. helyezett: Bedő Csenge (Katolikus iskola, 6. oszt.)


A díjazottaknak és minden résztvevőnek gratulálunk!


13.45 -től az  Aranyhal meséje címmel ismét Gulyás László vándormuzsikus foglalta le a közönséget attraktív és interaktív zenés gyermekműsorával.

A szervezők kísérőprogrammal is készültek, a Színház előcsarnokában kézműveskedhettek a gyerekek a Mezei Virágok Népdalkör tagjaival,  A Népdalkör tagjai a népi iparművészet, nevezetesen az írás-tervezés, a gépi hímzés, a pingálás, a tojásfestés és a karcolás, a porcelánfestés jeles képviselői. Itt általuk tervezett rajzokat színezhették ki a gyerekek.


Délután új helyszínen, a könyvtár folyosóján folytatódott a program. 17.00 órától A könyvek második élete címmel könyvszobor kiállításmegnyitót tartottak, ahol bemutatkozott: Ancsin Alex amatőr könyvszobrász. A megnyitón jelen volt Lénárt Anna író-költő. Jagicza Zsófia énekével kápráztatta el a megnyitó egybegyűlt közönségét, akit Vízi Melinda tanárnő zongorán kísért. Jagicza Zsófia felkészítő tanára Kerekesné Geri Zsuzsanna volt.

A szerdai napon, június 1 -én folytatódtak a Kalocsai Ünnepi Könyvhét programjai. Bóklászó betűk címmel gyermekfoglalkozást tartottak.

16.30 órától pedig a könyvtár Baba-mama Klub - sorozatának újabb összejövetele került megrendezésre, melynek címe Anya Mesélj! – Miért fontosak a mesék?

Hegedűsné Juhász Nikoletta mentálhigiénés segítő szakember, gyermekpszichodráma vezető beszélgetett az érdeklődő szülőkkel és látogatókkal.

A következő napon, június 2 -án, 8.00 órától Könyves kalandok címmel szintén egy könyvtári foglalkozás vette kezdetét, 14.00 órától pedig a "Pöngését koboznak gyakran ha te hallod" címmel Buda Ádám énekmondó tartott előadást.


Ezen a délutánon, 17 órától egy közönségtalálkozóra hívták az érdeklődőket. Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, és Buda Ádáménekmondó, akiknek közös estjére sokan voltak kíváncsiak.


Szintén nagy érdeklődés mellett zajlott le június 3.-án, pénteken a 17.00 órától kezdődő program. Legendák nyomában Kalocsán címmel egy kis várostörténeti sétára invitált minket Beer Zsófia idegenvezető. A jó hangulatú helytörténeti korzózáson az érdeklődők megismerkedhettek többek között Sárkányölő Szent György, Nepomuki Szent János és a Pestisoszlop történetével is.


A programsorozat záróeseménye pedig június 4 –én, szombaton délelőtt zajlott le.  Mesedélelőttre hívták a kicsiket, melynek címe: Reggeli történet volt.

Ezzel a könyvtári, mesélős foglalkozással zárult idén a Kalocsai Ünnepi Könyvhét, amit a kilencedik alkalommal rendeztek meg városunkban.

 

Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK