2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Modern kommunikáció és a civilek kapcsolata Európában – Gutenberg-galaxistól az internet-galaxisig

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 21., 08:03

A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület, mint a Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa február 18-án, délután 16 órától a Konferencia Európa jövőjéről témakör keretében, Modern kommunikáció és a civilek kapcsolata Európában címmel, a Kalocsai Tomori Pál Könyvtárban a civil egyesületek vezetői részére rendezett fórumot. Az eseményt Font Sándor nyitotta meg, majd az országgyűlési képviselő gondolatébresztő felvezetője után Katusné Dávid Edit, a Kunság-Média Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Kiskőrös TV főszerkesztője tartott előadást, amely a modernitás jegyében online is követhető volt.

A média, különös hangsúllyal az elektronikus, a közösségi média és az egyesületek, civil közösségek kapcsolódási pontjait, lehetőségeit számba vevő előadás azt a napjainkban számos kutatásban, tanulmányban tárgyalt problémakört gondolta tovább: a sokszor metaforikus módon csak világhálóként emlegetett Internet miképpen formálja át korunk valóságát, s miképpen változik meg maga is ennek a valóságnak a struktúráival való találkozása során.
Legfőképp pedig az előadás célközönsége, az egyesületek, civil közösségek miként tudják mindezt a tevékenységük minél szélesebb körben történő bemutatására, népszerűsítésére felhasználni. Az esemény résztvevőinek alkalma volt arra is, hogy elmondják tapasztalataikat, gondolataikat a két szektor kapcsolatáról, megfogalmazzák azokat a lehetőségeket, igényeket, amelyek még kihasználásra várnak.

A megjelenteket a moderátori feladatokat is ellátó Molnár Elvira projektvezető köszöntötte, aki ugyan keveset beszélt, de sokat mondott azzal, hogy a Bács-Kiskun megyében működő egyesületeknek, civil közösségeknek csupán közel egyharmada rendelkezik önálló weboldallal, honlappal. A moderátor hivatalos statisztikákon alapuló mondanivalójából kiviláglott: a mindent átható, sokszorosan összefonódó, sokrétű médiarendszerhez való alkalmazkodás hatékonyabbá, eredményesebbé teheti az egyesületek munkáját.


Font Sándor emlékeztetett:

A Fidesz-KDNP kormányzat 2012-ben hozta létre a Nemzeti Együttműködési Alapot (NEA), amely a civil szervezetek számára kínál támogatási lehetőségeket, forrásai elsősorban pályázati úton érhetők el, az idén közel 11 milliárd forint keretösszegben. A NEA felhasználása egy olyan rendszerben történik, amelyben az alap által támogatni kívánt civil szervezetek több szinten is részt vesznek a döntések meghozatalában. Az Alap keretében működési célra és szakmai programok megvalósítására tudnak forrást igényelni a szervezetek, így a kalocsai és a térségében működők előtt is nyitva áll a lehetőség, amellyel élnek is. Kalocsán és a járásban összesen 260 civil szervezet működik, amelyek 2012 óta közel 900 pályázatot nyújtottak be, ezeknek a fele nyertes. Így mára milliárdos nagyságrendű támogatást kaptak a kormányzattól a működésük segítésére, vagy programjaik megvalósítására.” – mondta az országgyűlési képviselő, majd valamennyi szervezet munkáját megköszönve további sikeres működést kívánt az itt élő lakosok örömére és megelégedésére.


Dávid Edit előadásában először Marshall McLuhennek A Gutenberg-galaxis című bestsellerére utalva azokat a kommunikáció szerkezetében bekövetkező történelmi korszakváltásokat tárgyalta, amelyeknek során először a szóbeliségen alapuló kultúráról az írásbeliség korszakába, metaforikusan fogalmazva a Gutenberg-galaxisba lépett a világ, majd pedig – éppen az ötvenes-hatvanas években kibontakozó telekommunikációs forradalom eredményeképpen – a globális sugárzott, majd internet alapú kommunikáció korszaka váltotta fel a Gutenberg-galaxisnak a nyomtatott könyv uralma által fémjelzett korszakát.


A történelmi változás bemutatását vélhetően az a gondolat inspirálta, hogy a jelenlévők számára is nyilvánvalóvá váljék: a kommunikáció, illetve a kommunikációs technológiák alapvetően befolyásolják a társadalmak életét az egyéntől egészen a társadalmi és politikai struktúrákig. Ez a változás igen nagy hatásúnak bizonyult; azt az új nézőpontot helyezte előtérbe, amely számos újszerű megközelítést eredményezett a kommunikációban az élet valamennyi területén. Ráadásul a közösségi média megjelenése, a terület jogi szabályozásának akár nemzetközi, akár hazai rendezetlensége, annak buktatói napjaink egyik legnagyobb kihívása a kommunikáció területén. A közösségi média, például a Facebook, TikTok, mint új társadalmi szerveződési forma a mindent átható globalizáció révén elterjedt az egész világon, és miközben formálja a kultúrákat, a politikát, a gazdagságot, egyszersmind megpróbáltatásokat és bizonytalanságot is hoz magával, akárcsak az egyén számára – hangsúlyozta az előadó, hozzátéve: akár szeretjük, akár nem, a kommunikációban új világ született. Minél inkább alkalmazkodnak ehhez, a civil szerezetek is annál hamarabb érhetik el azt a közönséget, csoportot, amelyet megcéloztak.

A továbbiakban az egyesületek vezetői a saját, a közösségi médiában szerzett pozitív és negatív tapasztalataikat osztották meg egymással, közös egyetértésre jutva abban: a felgyorsult kommunikáció egyik legnagyobb veszélye a dezinformáció, amelynek megakadályozása érdekében mielőbb le kell verni néhány cölöpöt, azaz a jelenleginél világosabb, félreérthetetlenebb etikai és jogi szabályt kell alkotni, ezzel párhozamosan pedig a társadalom legszélesebb köreiben kell alapműveltség szintjére emelni az informatikai tudást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK