2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Péjó Zoltán bemutatkozása a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban

2022. 06. 12., 09:34

A tavaszi évad utolsó rendezvényét tartottuk meg a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban. Legutóbb Péjó Zoltánt, a Dunatáj Fotókör elnökét hívtuk el egy kis beszélgetésre. Szó esett arról, milyen fontosak egy ember életében a gyökerek, a szülői háttér, mennyire fontos a környezet, a természet szeretete (esetünkben a Duna, a Vajas, a Gemenci erdő). Az előadó beszélt arról is, hogy mit jelent neki Kalocsa, a város, ahol él, amiben megtalálta magát, ahol évtizedek óta él családjával.

Péjó Zoltán 1970. július 8-án született Kalocsán. Dusnokon nőtt fel, ahol szülei munkájának köszönhetően a Vajas, a Lenesi erdő és a Duna közelsége egy életre meghatározta a természet iránti vonzódását. Az általános iskola elvégzése után, a bajai Tóth Kálmán Vízügyi Szakközépiskolában szerzett vízépítő technikusi oklevelet, területi víz-gazdálkodó szakon. Viszont az élet úgy hozta, hogy egy percet sem dolgozott ebben a szakmában, hiszen először építőanyag értékesítőként tevékenykedett Baján, majd pedig Kalocsán műszaki cikkek nagykereskedelmével foglalkozott. Mindeközben elvégezte a bajai Eötvös József Főiskola művelődésszervező - drámapedagógus szakát.


1997-ben felkérést kapott a Kalocsai Televízió és Rádió igazgatói posztjának betöltésére, melyet később pályázati úton is elnyert. 2002-től kezdődően a Kalocsai Korona Rádió főszerkesztőjeként folytatta a közszolgálati-, és szórakoztató műsorok gyártását. A váltást követően hiányzott számára a kép, mint a valóság ábrázolásának eszköze. Ekkor – elsősorban újságírói feladatainak ellátásához - vásárolta meg első tükörreflexes fényképezőgépét és kezdte el, gyermekkora után újra megismerkedni a képalkotás Daguerre-i módjával.   

Nevéhez fűződik a több mint két évtizedes múlttal rendelkező, a térség legnagyobb példányszámú hirdetési és információs lapjának, a Bónusz Press újságnak a kiadása.

Valamint elnöke a 2004 május 16-án alakult meg a kalocsai székhelyű Dunatáj Fotókörnek. A klubalapítási célok között szerepelt, a térségben tevékenykedő fotósok egységbe szervezése, az egyéni fotózási látásmódok és technikák fejlesztése, pályázatokon való szereplés, a helyi események, épületek, tájak és természetesen az emberek megörökítése, ill. az alkotások kiállításokon való bemutatása.

Tevékenységével kiérdemelte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége „MAFOSZ Szolgálati Kiválósága” díjat.


Képeivel a világban megmaradt szépséget, rendet, vagy ennek ellentétjeit kívánja megmutatni, szabadon felhasználva a digitális technika adta lehetőségeket, és érintve a társművészetek határait.

 

 

                                                            Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK