2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Rani, a törpe tehén 23 hónapos, és máris milliók kedvence – Videóval!

2021. 08. 08., 11:11

Az 50 cm magas, 66 cm hosszú és mindössze 26 kilós, 23 hónapos Rani lehet a világ legkisebb tehénkéje, miután a Guiness Rekordok hitelesítői jegyzik a méreteit. – számolt be a miniatűr háziállatról többek között a BBC indiai kiadása nyomán az agroinfo.hu.

A megosztott videó az apró Rani-ról az állat tulajdonosánál készült a Shikor Agro Farmon Charigramban, Dhaka közelében, Bangladesben. A farm azonnal a középpontba került a hír hallatán és turisták ezrei látogatják azóta is nap-mint nap, hogy találkozzanak Rani-val, – mit sem törődve az ország COVID-19 korlátozásaival.

A kicsi tehén a videók alapján nagyon szelíd és nyugodt vérmérsékletű – igaz, hogy a törpesége miatt sajnos súlyosan torzultak a végtagjai, így a mozgása sem az igazi. Az állat gerince is rendellenesen fejlett – és gyakorlatilag nem sok testrésze van szegénynek, ami egy egészséges szarvasmarhára emlékeztet. Mindezek ellenére az emberek – és a gazdája is nagyon szereti, aki egyébként gyakran ölben hurcolja kedvencét.


Vajon mitől ilyen kicsi Rani? – Nézzük a jelenség tudományos oldalát!

Rani termetének egyik magyarázata a fajtája. A bhutáni teheneket, akárcsak a vechur teheneket, általában törpe tehénnek nevezik és e fajták egyedeit a kicsi testméretre is szelektálják. A törpe tehénfajtákat gyakran azért tartják, mert képesek nagy mennyiségű tejet előállítani anélkül, hogy sok takarmányt igényelnének.

A törpe tehénfajták kialakulása esetében a tudósok szerint az éghajlat is szerepet játszhat az állatok fejlődésében. A Kerala Állategészségügyi és Állattudományi Egyetem kutatása szerint, amelyet a Steps to Sustainable Livestock nemzetközi konferencián mutattak be 2016-ban, a vechur tehenek úgynevezett hőmérő génekkel rendelkeznek, amelyek jóformán megállítják a növekedést a forró éghajlaton. Ezek a gének kedvező hatásúak a trópusi éghajlaton élő fajták körében, mivel kisebb testmérettel könnyebben fejlődhetnek, táplálkozhatnak és szaporodhatnak az hatalmas hőségben.

Rani esetében a kicsi testméret olyan extrém törpeséget jelent, amely azt sugallja a kutatók számára, hogy itt többről van szó, mint a bhutáni fajtajelleg genetikai sajátosságai. – a témával részletesebben foglalkozott a www.livescience.com tudományos hírportál, amely több szakembert is megszólaltatott a témában.

Arról, hogy Roni milyen körülmények között látott napvilágot és hogy megelőzte-e a születését szándékos tenyésztői munka a törpeség kialakításáért – biztosan nem tudjuk, azonban utána olvastunk, hogyan vélekednek erről a tudományos szakemberek Indiában.
Sajedul Islam, a bangladesi kormány hatósági regionális állatorvosa egy interjúban elmondta, hogy Rani a "genetikai beltenyésztés" terméke és nem valószínű, hogy nagyobb lesz – egyébként is már 23 hónapos…


Ranit éppen mérik – és valószínűleg napokon belül hivatalosan is ő lesz a világ legkisebb rekorder szarvasmarhája – fotó: YouTube CNN

Bármi is okozta Roni apró termetét, csak reménykedünk benne, hogy ez a picurka tehén egyedi és "megismételhetetlen" kisállatként éli majd mindennapjait a tehenekért rajongó indiai nagyközönség körében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!