2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Rani, a törpe tehén 23 hónapos, és máris milliók kedvence – Videóval!

2021. 08. 08., 11:11

Az 50 cm magas, 66 cm hosszú és mindössze 26 kilós, 23 hónapos Rani lehet a világ legkisebb tehénkéje, miután a Guiness Rekordok hitelesítői jegyzik a méreteit. – számolt be a miniatűr háziállatról többek között a BBC indiai kiadása nyomán az agroinfo.hu.

A megosztott videó az apró Rani-ról az állat tulajdonosánál készült a Shikor Agro Farmon Charigramban, Dhaka közelében, Bangladesben. A farm azonnal a középpontba került a hír hallatán és turisták ezrei látogatják azóta is nap-mint nap, hogy találkozzanak Rani-val, – mit sem törődve az ország COVID-19 korlátozásaival.

A kicsi tehén a videók alapján nagyon szelíd és nyugodt vérmérsékletű – igaz, hogy a törpesége miatt sajnos súlyosan torzultak a végtagjai, így a mozgása sem az igazi. Az állat gerince is rendellenesen fejlett – és gyakorlatilag nem sok testrésze van szegénynek, ami egy egészséges szarvasmarhára emlékeztet. Mindezek ellenére az emberek – és a gazdája is nagyon szereti, aki egyébként gyakran ölben hurcolja kedvencét.


Vajon mitől ilyen kicsi Rani? – Nézzük a jelenség tudományos oldalát!

Rani termetének egyik magyarázata a fajtája. A bhutáni teheneket, akárcsak a vechur teheneket, általában törpe tehénnek nevezik és e fajták egyedeit a kicsi testméretre is szelektálják. A törpe tehénfajtákat gyakran azért tartják, mert képesek nagy mennyiségű tejet előállítani anélkül, hogy sok takarmányt igényelnének.

A törpe tehénfajták kialakulása esetében a tudósok szerint az éghajlat is szerepet játszhat az állatok fejlődésében. A Kerala Állategészségügyi és Állattudományi Egyetem kutatása szerint, amelyet a Steps to Sustainable Livestock nemzetközi konferencián mutattak be 2016-ban, a vechur tehenek úgynevezett hőmérő génekkel rendelkeznek, amelyek jóformán megállítják a növekedést a forró éghajlaton. Ezek a gének kedvező hatásúak a trópusi éghajlaton élő fajták körében, mivel kisebb testmérettel könnyebben fejlődhetnek, táplálkozhatnak és szaporodhatnak az hatalmas hőségben.

Rani esetében a kicsi testméret olyan extrém törpeséget jelent, amely azt sugallja a kutatók számára, hogy itt többről van szó, mint a bhutáni fajtajelleg genetikai sajátosságai. – a témával részletesebben foglalkozott a www.livescience.com tudományos hírportál, amely több szakembert is megszólaltatott a témában.

Arról, hogy Roni milyen körülmények között látott napvilágot és hogy megelőzte-e a születését szándékos tenyésztői munka a törpeség kialakításáért – biztosan nem tudjuk, azonban utána olvastunk, hogyan vélekednek erről a tudományos szakemberek Indiában.
Sajedul Islam, a bangladesi kormány hatósági regionális állatorvosa egy interjúban elmondta, hogy Rani a "genetikai beltenyésztés" terméke és nem valószínű, hogy nagyobb lesz – egyébként is már 23 hónapos…


Ranit éppen mérik – és valószínűleg napokon belül hivatalosan is ő lesz a világ legkisebb rekorder szarvasmarhája – fotó: YouTube CNN

Bármi is okozta Roni apró termetét, csak reménykedünk benne, hogy ez a picurka tehén egyedi és "megismételhetetlen" kisállatként éli majd mindennapjait a tehenekért rajongó indiai nagyközönség körében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!
2022-08-13 15:25:00
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés