2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Sipos Bánk Botond fajszi fotós bemutatkozása a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban

2022. 11. 06., 14:17

A hat órát éppen elharangozták, mire szépen összegyűlt a közönség és kezdetét vehette a heti rendezvény. Vendégünk: Sipos Bánk Botond volt. Ő Fajszon él, és többek között természetfotózással is foglalkozik. Mesélt arról, hogy hogyan készíti fotóit, milyen körülmények között fényképez. Szó esett arról is, hogy mennyi áldozat, türelem, és szerencse kell ahhoz, hogy lencsevégre kapja azt, amit szeretne. A természetfotózáson kívül nagyon szereti a tájképfotózást, a portré- és a csendéletfotózást. Most a természetben exponált makrofotóit hozta el, amiket egy ppt-vetítésben meg is mutatott a közönségnek.

Sipos Bánk Botond 1968-ban született Pécsett. Élete nagy részét falun töltötte, közel a természethez, így nem volt nehéz beleszeretnie a természet megannyi szépségébe. Első emlékei közé tartozik, hogy amikor még iskolába sem járt, a virágokat látogató, színes pillangókat figyelte hosszan és nagy érdeklődéssel.

Tizenkét éves korában vette az első fényképezőgépet a kezébe. Ez egy szüleitől kölcsönkért Pajtás gép volt, majd később ajándékba kapott egy Smena gépet is. Rovarokat próbált fényképezni, de hamar rájött, hogy ezek a „kezdetleges” fényképezőgépek egyáltalán nem alkalmasak erre a célra, így maradt a tájfényképezés.

Általános iskolás évei alatt ismerkedett meg Dr. Móczár László nemzetközi hírű rovarkutatóval, - aki észre véve rovarok iránti lelkesedését – nagy buzgalommal vezette be a darázsgyűjtés és határozás rejtelmeibe. Móczár professzor a rovarfényképezés művésze volt, így minden ezzel kapcsolatos tanácsát és észrevételét örömmel sajátította el.

Érettségi után, saját pénzéből vásárolta meg a számára oly kedves emlékű Praktica MTL 50-et. Az 1980-as évek vége felé ez egy korszerű, új gépnek számított idehaza. Végre egy igazi, tükörreflexes saját gépe volt! Közgyűrűk segítségével, ezzel a géppel, már lehetett elfogadható makro képeket készíteni virágokról és azokról a rovarokról, amelyek elég közel engedték, ahhoz, hogy képet készítsen róluk.

2007-ben az angliai Bristolban mint önkéntes, tevékeny részt vállalt a Wildlife Photographer of the Year, 2007 című nemzetközi fotókiállítás megrendezésében, melynek a Bristol City Museum and Art Gallery adott otthont.

2010 óta saját fotóival illusztrált cikkei jelentek meg a „Természetbúvár” magazinban, ezen kívül publikálta a „Vadon”-ban, a „Madártávlat”-ban és a „Nimród”-ban.

2012-ben elindult a Magyar Rovartani Társaság fotópályázatán, amelyen megnyerte az első díjat. Hét olyan képpel nevezett be, amelyek cselekvő rovarokat ábrázoltak.

Nagyon érdekli a rovarok repülés technikája. 2014-ben a Természetbúvár magazinban jelent meg egy terjedelmes cikke erről a témáról, saját fotóival, amely az ELTE nappali és levelező tagozatának kötelező olvasmánya lett.

2018 júniusában a világhírű természetfotós, Máté Bence birodalmában tölthetett egy fél napot vízimadarakat fotózva, ami nagyon nagy élményt jelentett számára.

2021 júliusában nyílt meg az első önálló fotókiállítása Dusnokon és 2021 októberében Leányfalun.

A természetfotózás során megragadnak azok a varázslatos jelenetek, amikor úgy érzem, szinte minden tökéletes: a megvilágítás, a színek sokfélesége és a kép hangulata. Vannak pillanatok, amelyek nem térnek vissza soha.” – mondta a vetítés során.


Elsősorban az állatok mindennapi tevékenysége, életük rejtett pillanatai érdeklik, ezért tanulmányozza életmódjukat, magatartásukat és nem utolsósorban élőhelyüket, ahol táplálkoznak, zsákmányolnak, menekülnek, vagy szaporodnak.

A fotózás igazi varázsát a harmónia adja.

Valahányszor a keresőbe nézek, ezt kutatom. A szépséget a színek, a fény és az események mesterien megformált, egyidejű jelenléte adja. Ha ezen felül van még valami fontos üzenet, azt a kép úgy is elmondja. Keresni sem kell, mert a képek megszólalnak, önmagukért beszélnek. Csak rájuk kell hangolódni.” – vallja.

Az est során még azt is elmondta, hogy:

Barangolásaim során soha nem vagyok egyedül. Ugyanis minden alkalommal átélem Isten nagyszerű jelenlétének örömét! Azt is, tudom, - hiszen megtapasztalom - hogy a sok, kiváló fotós lehetőséggel Ő ajándékoz meg engem. Ezeket az ajándékait mintha előre elkészítené számomra. Nekem már csak annyit kell tennem, hogy ráhangolódok a témára és exponálok.”A fényképezés végső célja, hogy a megörökített, egyedi pillanatok szépségét másoknak is megmutathassa, ezáltal is örömöt szerezve és gazdagítva a téma iránt érdeklődőket.


Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK