2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Márton hun-magyar király volt? – „Mars a libák közé”, avagy mi köze a szenthez e szárnyasoknak és a római hadistennek?

Szent Márton hun-magyar király volt? – „Mars a libák közé”, avagy mi köze a szenthez e szárnyasoknak és a római hadistennek?
Illés György Cinó  |  2021. 11. 12., 15:50

Mi közük van Szent Mártonhoz a ludaknak? Ki volt ő? Milyen hagyományok kapcsolódnak a Pannónia provinciában született szenthez? Miért épp e napon emlékezünk meg róla? Utánanéztünk. Furcsa, de a hagyomány egészen a római hadisten, Mars tiszteletéig nyúlik vissza, a ludak pedig részben onnan, részben „árulásukkal” kerültek bele a szent történetét idéző legendákba. Csoda ezek után, hogy megeszi őket, aki teheti?!

Tours-i Szent Márton az egykori Savaria városában – a mai Szombathelyen – született 316-ban vagy ’17-ben.

A Katolikus Lexikon tanúsága szerint

A PANNONHALMI BENCÉS APÁTSÁG AZ Ő TISZTELETÉRE ÉPÜLT OTT, AHOL AZ EGYIK HAGYOMÁNY SZERINT A SZENT SZÜLETETT.

Számon tartják Magyarország patrónusaként is.

Valószínűleg már a honfoglalás előtt is tisztelték Pannónia területén, Szent István pedig felkarolta kultuszát, zászlóira őt festtette, álmában pedig, látva a besenyők támadását, így kiáltott föl: „Távozzatok, mert az Úr védelmemre adta Szent Mártont, aki nem engedi, hogy az igazak legelőjét pusztítsátok”.

A MARMOUTIER BENCÉS APÁTSÁGBAN KELETKEZETT SZENT MÁRTON-LEGENDA SZERINT MÁRTON HUN, ILLETVE MAGYAR KIRÁLYOK SARJA, SŐT MAGYAR KIRÁLY VOLT.

A hivatalos történetírás szerint ez elég furán hangzik, ezért érdemes elolvasni például ezt a tanulmányt, még akkor is, ha a szerzője nézetei sok főbb ponton szemben állnak az MTA, de a nemzetközi tudomány véleményével, sőt talán annál is inkább.

Szent Márton odaadja köpenye felét a didergő koldusnak, a magyar szentekre (például Szent Erzsébetre) és a sztyeppi népekre jellemző magatartás

Magyarországi tiszteletét mutatja az is, hogy neki van a legtöbb temploma hazánkban, és a nevét több tucatnyi település őrzi, közülük Szalkszentmárton esik hozzánk legközelebb.
A magyar népi kalendáriumban november 11-ei ünnepnapja a téli évnegyed kezdőnapja.

Élete

SZENT MÁRTONT A KATOLIKUS EGYHÁZ AZ ELSŐ SZENTKÉNT TISZTELT HITVALLÓKÉNT TARTJA SZÁMON.

Apja pogány katonatiszt volt, és ellenezte fiának a kereszténység felé fordulását. Mártont 331-32-ben besorozták, s mint lovas testőrtisztet Galliába vezényelték.
Amiens kapujánál

EGY KOLDUS SZEMÉLYÉBEN MEGJELENT ELŐTTE KRISZTUS, EKKOR KARDJÁVAL KETTÉVÁGTA A KÖPENYE FELÉT, ÉS ODAAJÁNDÉKOZTA AZT A NÉLKÜLÖZŐNEK

– általában ezt a jelentet örökítik meg a róla készült ábrázolások. Később álmában a koldusnak adott köpenydarabban jelent meg előtte Jézus.

A hagyományban fönnmaradt alamizsnálkodás után hamarosan megkeresztelkedett.

Milánó, majd Genova mellett Gallinaria szigetén remeteéletet kezdett, majd 359-ben áttelepedett Poitiers mellé, hogy Hilarius támasza lehessen, akihez már korábban, megkeresztelése után is csatlakozott, és aki exorcistává – azaz ördögűzővé – is szentelte.

371-BEN TOURS PÜSPÖKÉVÉ VÁLASZTOTTÁK.

A Wikipedia róla szóló szócikke több részletet is fölelevenít a szent életből. Az egyik szerint, amikor 341-ben barbárok támadtak Galliára, az uralkodó személyesen biztatta katonáit és megajándékozta őket, ám Márton nem akarta elfogadni az ajándékot, mondván: eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni.

Krisztus katonája vagyok, nem szabad harcolnom" – szabadkozott.

Szent Márton megkeresztelkedése után kilép a hadseregből, mondván: „Krisztus katonája vagyok, így nem harcolhatok!” (Simone Martini freskója)

Erre az uralkodó gyávasággal vádolta meg, amire válaszul másnap

MÁRTON FEGYVEREK NÉLKÜL AKART A CSATÁBA INDULNI, DE AZ ÜTKÖZET VÉGÜL ELMARADT, A FRANK URALKODÓ BÉKÉT KÉRT A CSÁSZÁRTÓL, AMI NAGYON MEGLEPTE AZ EMBEREKET, ÉS CSODÁNAK VÉLTÉK.

Márton ezt követően kilépett a hadseregből, és Poitiers-ba ment. 355-ben Julianus császárral Galliába ment, majd visszatért szülei földjére, Pannóniába, ahol édesanyját is a keresztény hitre térítette, és megkeresztelte.

A VI. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom. Mártont elűzték Savariából. Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték. 360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába, ahol a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott.

361-BEN LIGUGÉBEN MEGALAPÍTOTTA AZ ELSŐ EURÓPAI SZERZETES KOLOSTORT.

371-től haláláig Tours püspöke volt.

PÜSPÖKKÉNT SZERZETESI EGYSZERŰSÉGBEN ÉLT.

Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.

HARCOLT PRISCILLIANUS ERETNEKSÉGE ELLEN, 384-BEN TANÍTÁSÁT ELÍTÉLTE, DE 385-BEN A KIVÉGZÉSE ELLEN TILTAKOZOTT.

Hivatását haláláig kitartóan gyakorolta, 397. november 8-án hunyt el.
Három nap múlva, november 11-én Tours-ban temették el, sírja felett kápolnát emeltek.

Sírja hamarosan zarándokhellyé vált.
A VI. század óta november 11-én, temetése napjának évfordulóján tartják ünnepét.

FRANCIAORSZÁG EGYIK VÉDŐSZENTJE, EGYÚTTAL A NYUGAT EGYIK LEGTISZTELTEBB PATRÓNUSA.

De mi van a libákkal?

Amikor 371-ben Mártont Tours püspökévé választották, ő tiltakozott megválasztása ellen.
A legenda szerint

EGY LIBAÓLBAN PRÓBÁLT ELREJTŐZNI, HOGY PÜSPÖKKÉ VÁLASZTÁSA ELŐL KITÉRJEN, DE A LUDAK ELÁRULTÁK GÁGOGÁSUKKAL.

Ezért került a szent attribútumai közé a liba, illetve a lúd, és ezért tartja úgy a néphit, hogy

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"

Kép forrása: MTÜ

És valószínűleg ezért hívják Selma Lagerlöf mesehősének, Nils Holgerssonnak a vadlúd barátját Mártonnak, jelezvén, hogy a szent tisztelete a skandináv országokra is átterjedt.

Így jön képbe Mars, a római hadisten

A hagyományt egy fonetikai hasonlóság is megalapozta, ugyanis a római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, amikor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát.

Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara” – derül ki az online enciklopédia Márton-napi népszokásokat ismertető szócikkéből.

Tehát a Szent Mártonhoz köthető hagyományokban részben a korábbi, római kultúrában gyökerező szokások élnek tovább, keresztény köntösben, ami egyébként egyáltalán nem ritkaság – gondoljunk csak a szintén közelgő ’kerecsenyre’, azaz a téli napfordulóhoz kötődő szkíta-hun-magyar fényünnepre, a világ újjászületésének ünnepére, amely Jézus, az Istengyermek születése által kapott új értelmet.

Kalocsán is él a Márton-napi felvonulás hagyománya

Ugyanott olvashatjuk a Márton-napi felvonulásról, hogy a Szent Márton emlékét őrző fáklyás felvonulás (Martinsumzug) szokása német nyelvterületről terjedt el, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.
Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal, és közben Márton-napi dalokat énekelnek.

E hagyományt Kalocsán több köznevelési intézmény is ápolja. Több óvodában tartanak agapét, lilahagymás-libazsíros kenyérrel az asztalon, és Márton-napi lámpásokkal járják körbe az óvoda háztömbjét. Így a német nyelvi oktatás itteni intézményei, a Kertvárosi Általános Iskola és a Csokonai Utcai Óvoda jár élen e hagyományok megtartásában, de más intézmények hagyományai közt is szerepel a Márton-napi felvonulás és a gyermekek által adott műsor.

A Kertvárosi Általános Iskola tanulói idén is készültek műsorral, azonban a fokozódó járványügyi veszélyhelyzetben sajnos az eredetileg tervezett módon az ünnepséget megtartani nem lehet, helyette az internet közvetítésével teszi közzé az iskola a gyermekek készülődésének gyümölcseként előállott műsort.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés