2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Társasutazás Kalocsa kulturális múltjában

Boda Tibor  |  2017. 09. 26., 17:02

A Tomori Pál könyvtár szervezésében múlt hét csütörtökön a Tudásklub 28. rendezvényén Asperján Istvánné Klára és Perity István tartott előadást Volt egyszer egy népművelés címmel. Éppen abban az épületben, amelyben majd harminc évig működött a művelődési központ kettejük vezetésével.

A bevezetőben a kezdetektől tekintették át a művelődési ház történetét az ötvenes évektől kezdődően az iparkamara épületétől a Viski Károly Múzeum földszintjén át a legendás főtéri épületbe kerülésig, amelyet 1977 novemberében adtak át a közművelődés céljainak.

A két „főszereplő” élvezetes előadásában ismerhette meg a szép számú hallgatóság a működés körülményeit, az egyes tevékenységi köröket. Az emlékek felidézését remek archív felvételek tették teljessé a közeli és régebbi múltból, melyeken nem egy jelenlévő is magára ismerhetett. A képeken megelevenedtek a 70-es évektől kezdődően a művelődési központ szakkörei, tanfolyamai, művészeti csoportjai, rendezvényei.

Forrás: Tomori Pál Könyvtár

A kronológiában kiemelésre kerültek, szintén gazdagon illusztrált képanyaggal, a legjelentősebb rendezvények, programsorozatok. Az 1984-ben, kettejük szervezésében indult szüreti felvonulás, amely 5 év multán terebélyesedett és alakult át paprikafesztivállá, majd az évek során kiegészült a főzőfesztivállal és nyerte el az ő munkájuknak köszönhetően mai alakját.

Az 1994-ben India bemutatásával indult Nemzetek napja sorozat ,amely hazai viszonylatban is egyedülállóan mutatott be komplexen, kiállítás, előadások, művészeti produkciók, gasztronómiai bemutatók segítségével egy-egy országot vagy régiót. Tíz év alatt 16 rendezvény keretében 86 nemzetet ismerhetett meg Kalocsa közönsége: Japán, Dél-Amerika, Kína, Észak és Kelet-Afrika, Közel-Kelet hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül.

Nem maradhatott ki a felsorolásból a Folklórfesztivál, a Szent Iván éji utcabálok, a zenei programok: Pünkösdi koncertek, Rock Fals Hang, Folk hátán Folk, népzenei események, népek zenéje felelevenítése sem. Sorra kerültek a képzőművészeti vonatkozású rendezvények: kiállítások, a fazekas, és az idén 25 éves képzőművészeti tábor, az ez évben sajnálatosan elmaradt Kalocsa Art, (amin, szintén egyedülálló kezdeményezésként amatőr és ismert alkotók együtt szerepelnek), a hozzáfűzött színes történetekkel és képekkel, teljessé téve a múltidézést.

Forrás: Tomori Pál Könyvtár

Zárszóként Asperjánné Klára az elitkultúra és a silány tömeg kultúra közti szakadékról beszélt, ami sajnos egyre általánosabb, de ami ellen tenni kell, és ezt már én teszem hozzá, az ő, túlzás nélkül, életművük, ennek a célnak a megvalósulását szolgálta.

Köszönjük ezt a felemelő délutánt – az igényes, a köz művelődését, gyarapodását szolgáló, a munkáját hivatásnak tekintő, kreatív, az igazi művészetet emberközelivé tévő – alkotópárosnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 22., 10:01
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.