2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Tetralógia lett a trilógiából – Kalocsa szavakban és képekben, negyedszer

2016. 12. 08., 07:45

Ebben az évben – új felhívási megszólítással – a korábbiaknál szerényebb előkészületi hírverés kíséretében „derült égből” jelent meg december 2-án a „Kalocsai szó és kép” antológiás kötet negyedik kiadványa. A meglepetés annál is nagyobb volt, hiszen a három egymást követő évben történt megjelenéseket egy esztendő kihagyás követte – a végeredményre viszont megérte várni!

Csordultig telt ismét a Tomori Pál Városi Könyvtár kamaraterme a negyedik antológia bemutató estjén, amelyen szavalatok és muzsikaszó kíséretében ismerkedhettek meg a szép számmal megjelent érdeklődők többek között a kiadvány háttérmunkálataival, a benne szereplő alkotókkal, sőt, tőlük kaphattak ízelítőt is a könyv tartalmából.

Tamás László könyvtárigazgató köszöntőjét követően dr. Bálint József polgármester osztotta meg a jelen lévőkkel ünnepi gondolatait, hangsúlyozván, milyen szerencsésnek érzi magát, hogy egy olyan városnak lehet a polgármestere, amely ennyi tehetséges és kivételes adottságokkal rendelkező művészembernek az otthona.

Ezután az antológiákban saját költeményekkel is közreműködő Németh Sándor ezúttal a szerkesztőcsapat nevében szólt a kötet megszületésének hátteréről és ragadta meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjon mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy legyen mit a kezünkben tartani ezen a szép alkalmon.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint azt a szerkesztő egy korábbi nyilatkozatában elmondta, feszített tempóban dolgoztak, hogy a karácsonyfa alá is kiváló ajándéknak ígérkező könyv decemberre testet öltsön. A tervezettnél később tudták útjára indítani az anyaggyűjtést, amelyet koncentrált időpontokra hirdettek és CD-n kértek bekerülésre a pályázóktól. A döcögős kezdést azonban lendületes folytatás követte, idézte fel Németh Sándor, büszkén világítva rá arra is, hogy a korábbi kiadványokból ismert alkotók köre a jelenlegi könyv kétharmadában köszön vissza, az ötven bekerült író, költő, festő egyharmada azonban az „antológiás körökből korábban kimaradt”, vagy a helyi művészeti palettán azóta feltűnt tehetség.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Van állandóság és megújulás is, amit mi nagyon egészségesnek vélünk – summázta a jelenséget a költő-szerkesztő, hozzátéve, hogy kifejezetten örül annak, hogy az „újoncok” java inkább a fiatal, mintsem a közép korosztályt képviseli. – Húszasok, harmincasok ők főleg, ebből fakadóan mást is írnak, mást is festenek, aminek örülünk. Ők a kevésbé idealizált, inkább mára jellemző realista, nyugtalan hangulatot hozzák. Persze az ő írásaikban is megmutatkoznak a klasszikus értékek, de elég sok a nyers, helyenként megdöbbentő hangvétel – mutatott rá Németh Sándor, többet viszont elöljáróban nem is árulnánk el a kiadványról, legyen az meglepetés mindenkinek, aki kézbe veszi és fellapozza azt. A hivatalos bemutatón ezt megtehették a kiadványba került, saját műveikből ízelítőt nyújtó Dávid Attila és Moretti Gemma tolmácsolásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés