2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Tetralógia lett a trilógiából – Kalocsa szavakban és képekben, negyedszer

2016. 12. 08., 07:45

Ebben az évben – új felhívási megszólítással – a korábbiaknál szerényebb előkészületi hírverés kíséretében „derült égből” jelent meg december 2-án a „Kalocsai szó és kép” antológiás kötet negyedik kiadványa. A meglepetés annál is nagyobb volt, hiszen a három egymást követő évben történt megjelenéseket egy esztendő kihagyás követte – a végeredményre viszont megérte várni!

Csordultig telt ismét a Tomori Pál Városi Könyvtár kamaraterme a negyedik antológia bemutató estjén, amelyen szavalatok és muzsikaszó kíséretében ismerkedhettek meg a szép számmal megjelent érdeklődők többek között a kiadvány háttérmunkálataival, a benne szereplő alkotókkal, sőt, tőlük kaphattak ízelítőt is a könyv tartalmából.

Tamás László könyvtárigazgató köszöntőjét követően dr. Bálint József polgármester osztotta meg a jelen lévőkkel ünnepi gondolatait, hangsúlyozván, milyen szerencsésnek érzi magát, hogy egy olyan városnak lehet a polgármestere, amely ennyi tehetséges és kivételes adottságokkal rendelkező művészembernek az otthona.

Ezután az antológiákban saját költeményekkel is közreműködő Németh Sándor ezúttal a szerkesztőcsapat nevében szólt a kötet megszületésének hátteréről és ragadta meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjon mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy legyen mit a kezünkben tartani ezen a szép alkalmon.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint azt a szerkesztő egy korábbi nyilatkozatában elmondta, feszített tempóban dolgoztak, hogy a karácsonyfa alá is kiváló ajándéknak ígérkező könyv decemberre testet öltsön. A tervezettnél később tudták útjára indítani az anyaggyűjtést, amelyet koncentrált időpontokra hirdettek és CD-n kértek bekerülésre a pályázóktól. A döcögős kezdést azonban lendületes folytatás követte, idézte fel Németh Sándor, büszkén világítva rá arra is, hogy a korábbi kiadványokból ismert alkotók köre a jelenlegi könyv kétharmadában köszön vissza, az ötven bekerült író, költő, festő egyharmada azonban az „antológiás körökből korábban kimaradt”, vagy a helyi művészeti palettán azóta feltűnt tehetség.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Van állandóság és megújulás is, amit mi nagyon egészségesnek vélünk – summázta a jelenséget a költő-szerkesztő, hozzátéve, hogy kifejezetten örül annak, hogy az „újoncok” java inkább a fiatal, mintsem a közép korosztályt képviseli. – Húszasok, harmincasok ők főleg, ebből fakadóan mást is írnak, mást is festenek, aminek örülünk. Ők a kevésbé idealizált, inkább mára jellemző realista, nyugtalan hangulatot hozzák. Persze az ő írásaikban is megmutatkoznak a klasszikus értékek, de elég sok a nyers, helyenként megdöbbentő hangvétel – mutatott rá Németh Sándor, többet viszont elöljáróban nem is árulnánk el a kiadványról, legyen az meglepetés mindenkinek, aki kézbe veszi és fellapozza azt. A hivatalos bemutatón ezt megtehették a kiadványba került, saját műveikből ízelítőt nyújtó Dávid Attila és Moretti Gemma tolmácsolásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK