2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Száz éve alapították a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomást – Tudományos fórummal kezdődött az idei Paprikafesztivál

Zsiga Ferenc  |  2017. 09. 15., 20:11

Ugyancsak nevezetes fűszernövényünkhöz kötődik az idei Paprikafesztivál egyik jelentős eseménye, a kalocsai, egyben a magyar paprikanemesítés és -kutatás 100 éves évfordulójának megünneplése, amelyet szeptember 15-én, pénteken a városháza dísztermében tartottak. A tudomány jegyében megrendezett fórumra neves agrárszakemberek, paprikanemesítők érkeztek Kalocsára, hogy tisztelegjenek a nagy elődök előtt, de saját tudományos tevékenységükről is számot adjanak. Romsics Imre múzeum igazgató érdekességekben bővelkedő, humorral fűszerezett előadása felölelte mindazt, amit a kezdetektől az 1945 utáni államosításig megélt a paprika termesztés és annak zászlóvivője, a tudományos kutatók, nemesítők csoportja.

Ritkán beszélünk róla, de országosan egyedülálló, hogy szinte hónapra pontosan immár 100 éve folyamatosan, a nagyvilágban is ismert mezőgazdasági tudományos kutató tevékenységet folytatnak városunkban. A magyar fűszerpaprika-kutatás és -nemesítés száz évvel ezelőtti kezdete is városunkhoz kötődik, 1917-ben a mai helyén, szinte ugyanabban az épületben kezdte meg munkáját a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomás.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (NAIK ZÖK) szervezésében megtartott esemény fővédnökségét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vállalta.

A kutatóállomás egykori és mai munkatársait, a centenáriumi konferenciára érkező vendégeket elsőként Gáll Tibor, a NAIK ZÖKO osztályvezetője, majd Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke és dr. Bálint József polgármester köszöntötte.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az első, izgalmasnak ígérkező előadást Romsics Imre múzeum igazgató Kalocsa és a fűszerpaprika címmel tartotta, ám mint kiderült, a hazánkba két irányból érkező, eleinte csak dísznövényként, majd orvosságként használt fűszernövény ismertetéséhez az előadónak távoli földrészekre is el kell kalandoznia. Aztán ahogy szűkült a kör, ahogy haladtunk előre az időben, szó esett arról is, hogy elsőként Fajsz, majd Bátya volt a Sárköz – beleértve Bogyiszlót is – a paprika termesztésének központja.

A kalocsai és a szegedi tájkörzet versengésének ismertetésekor Romsics Imre igazi lokálpatriótához híven, természetesen kutatásokra alapítva védelmezte a mi elsőbbségünket, amit aztán szegedi kollégája esetenként – ha szerintünk gyenge lábakon álló érvekkel is – de vitatott. A végig érdekes, adatokban, térképrészletekben, korabeli fotókban, leírásokban gazdag előadás hangulata és fogadtatása egyszeriben felcsigázta a résztvevőket és ez az érdeklődés a konferencia végéig kitartott.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szegedi dr. Somogyi György nyugalmazott fűszerpaprika nemesítő az ottani tájkörzet fűszerpaprika nemesítését egészen a 90-es évekig mutatta be. Amit hallottunk, az alapján bátran kijelenthetjük: természetesen a szegediek is nagyon sok elismerésre méltó tudományos eredményt értek el, szinte fej-fej mellett haladtak Kalocsával.

A kalocsai dr. Kapitány József, a Fűszerpaprika Kutató Nonprofit Kft. nyugalmazott igazgatója ugyancsak a 90-es évekig szemléltette a paprikakutatás helyben elért eredményeit, ami aztán a nagyüzemi paprikatermesztés ellenére mind minőségben, mind mennyiségben máig ható eredményeket hozott.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kalocsai Pék Miklós kutató és a szegedi kollégája, Bráj Róbert a paprikakutatás közelmúltjába és jelenébe engedett betekintést, de mindkét szakember alig győzte hangsúlyozni: az elődök olyan alapokat raktak le, olyan eredményeket értek el, amelyek magas mércét állítanak a ma kutatója elé.

Dr. Kókai Zoltánnak, a Szent Iván Egyetem tanárának a magyar fűszerpaprika őrlemény áruismerete, fogyasztói elvárások egykor és ma című előadása azt a területet világította meg, amelyet kalocsai, Kalocsa környéki paprika fogyasztóként jó ideje megtapasztalunk.

Dr. Somogyi Norbert, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese Fűszerpaprika a nagyvilágban – hogyan csinálják mások a promóciót című előadásában azt mutatta be, hogy jó marketinggel miként lehet elősegíteni, megkönnyíteni, vonzóvá tenni a fűszerpaprika őrlemény megvásárlását a potenciális vevő számára.

A mintegy 110 fővel megtartott centenáriumi konferencia az évforduló alkalmából kiadott Száz éves a fűszerpaprika kutatás Magyarországon című könyv bemutatásával zárult.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK