Ugyancsak nevezetes fűszernövényünkhöz kötődik az idei Paprikafesztivál egyik jelentős eseménye, a kalocsai, egyben a magyar paprikanemesítés és -kutatás 100 éves évfordulójának megünneplése, amelyet szeptember 15-én, pénteken a városháza dísztermében tartottak. A tudomány jegyében megrendezett fórumra neves agrárszakemberek, paprikanemesítők érkeztek Kalocsára, hogy tisztelegjenek a nagy elődök előtt, de saját tudományos tevékenységükről is számot adjanak. Romsics Imre múzeum igazgató érdekességekben bővelkedő, humorral fűszerezett előadása felölelte mindazt, amit a kezdetektől az 1945 utáni államosításig megélt a paprika termesztés és annak zászlóvivője, a tudományos kutatók, nemesítők csoportja.
Ritkán beszélünk róla, de országosan egyedülálló, hogy szinte hónapra pontosan immár 100 éve folyamatosan, a nagyvilágban is ismert mezőgazdasági tudományos kutató tevékenységet folytatnak városunkban. A magyar fűszerpaprika-kutatás és -nemesítés száz évvel ezelőtti kezdete is városunkhoz kötődik, 1917-ben a mai helyén, szinte ugyanabban az épületben kezdte meg munkáját a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomás.
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (NAIK ZÖK) szervezésében megtartott esemény fővédnökségét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vállalta.
A kutatóállomás egykori és mai munkatársait, a centenáriumi konferenciára érkező vendégeket elsőként Gáll Tibor, a NAIK ZÖKO osztályvezetője, majd Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke és dr. Bálint József polgármester köszöntötte.
Az első, izgalmasnak ígérkező előadást Romsics Imre múzeum igazgató Kalocsa és a fűszerpaprika címmel tartotta, ám mint kiderült, a hazánkba két irányból érkező, eleinte csak dísznövényként, majd orvosságként használt fűszernövény ismertetéséhez az előadónak távoli földrészekre is el kell kalandoznia. Aztán ahogy szűkült a kör, ahogy haladtunk előre az időben, szó esett arról is, hogy elsőként Fajsz, majd Bátya volt a Sárköz – beleértve Bogyiszlót is – a paprika termesztésének központja.
A kalocsai és a szegedi tájkörzet versengésének ismertetésekor Romsics Imre igazi lokálpatriótához híven, természetesen kutatásokra alapítva védelmezte a mi elsőbbségünket, amit aztán szegedi kollégája esetenként – ha szerintünk gyenge lábakon álló érvekkel is – de vitatott. A végig érdekes, adatokban, térképrészletekben, korabeli fotókban, leírásokban gazdag előadás hangulata és fogadtatása egyszeriben felcsigázta a résztvevőket és ez az érdeklődés a konferencia végéig kitartott.
A szegedi dr. Somogyi György nyugalmazott fűszerpaprika nemesítő az ottani tájkörzet fűszerpaprika nemesítését egészen a 90-es évekig mutatta be. Amit hallottunk, az alapján bátran kijelenthetjük: természetesen a szegediek is nagyon sok elismerésre méltó tudományos eredményt értek el, szinte fej-fej mellett haladtak Kalocsával.
A kalocsai dr. Kapitány József, a Fűszerpaprika Kutató Nonprofit Kft. nyugalmazott igazgatója ugyancsak a 90-es évekig szemléltette a paprikakutatás helyben elért eredményeit, ami aztán a nagyüzemi paprikatermesztés ellenére mind minőségben, mind mennyiségben máig ható eredményeket hozott.
A kalocsai Pék Miklós kutató és a szegedi kollégája, Bráj Róbert a paprikakutatás közelmúltjába és jelenébe engedett betekintést, de mindkét szakember alig győzte hangsúlyozni: az elődök olyan alapokat raktak le, olyan eredményeket értek el, amelyek magas mércét állítanak a ma kutatója elé.
Dr. Kókai Zoltánnak, a Szent Iván Egyetem tanárának a magyar fűszerpaprika őrlemény áruismerete, fogyasztói elvárások egykor és ma című előadása azt a területet világította meg, amelyet kalocsai, Kalocsa környéki paprika fogyasztóként jó ideje megtapasztalunk.
Dr. Somogyi Norbert, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese Fűszerpaprika a nagyvilágban – hogyan csinálják mások a promóciót című előadásában azt mutatta be, hogy jó marketinggel miként lehet elősegíteni, megkönnyíteni, vonzóvá tenni a fűszerpaprika őrlemény megvásárlását a potenciális vevő számára.
A mintegy 110 fővel megtartott centenáriumi konferencia az évforduló alkalmából kiadott Száz éves a fűszerpaprika kutatás Magyarországon című könyv bemutatásával zárult.
Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!