2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Száz éve alapították a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomást – Tudományos fórummal kezdődött az idei Paprikafesztivál

Zsiga Ferenc  |  2017. 09. 15., 20:11

Ugyancsak nevezetes fűszernövényünkhöz kötődik az idei Paprikafesztivál egyik jelentős eseménye, a kalocsai, egyben a magyar paprikanemesítés és -kutatás 100 éves évfordulójának megünneplése, amelyet szeptember 15-én, pénteken a városháza dísztermében tartottak. A tudomány jegyében megrendezett fórumra neves agrárszakemberek, paprikanemesítők érkeztek Kalocsára, hogy tisztelegjenek a nagy elődök előtt, de saját tudományos tevékenységükről is számot adjanak. Romsics Imre múzeum igazgató érdekességekben bővelkedő, humorral fűszerezett előadása felölelte mindazt, amit a kezdetektől az 1945 utáni államosításig megélt a paprika termesztés és annak zászlóvivője, a tudományos kutatók, nemesítők csoportja.

Ritkán beszélünk róla, de országosan egyedülálló, hogy szinte hónapra pontosan immár 100 éve folyamatosan, a nagyvilágban is ismert mezőgazdasági tudományos kutató tevékenységet folytatnak városunkban. A magyar fűszerpaprika-kutatás és -nemesítés száz évvel ezelőtti kezdete is városunkhoz kötődik, 1917-ben a mai helyén, szinte ugyanabban az épületben kezdte meg munkáját a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykísérleti Állomás.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (NAIK ZÖK) szervezésében megtartott esemény fővédnökségét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vállalta.

A kutatóállomás egykori és mai munkatársait, a centenáriumi konferenciára érkező vendégeket elsőként Gáll Tibor, a NAIK ZÖKO osztályvezetője, majd Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke és dr. Bálint József polgármester köszöntötte.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az első, izgalmasnak ígérkező előadást Romsics Imre múzeum igazgató Kalocsa és a fűszerpaprika címmel tartotta, ám mint kiderült, a hazánkba két irányból érkező, eleinte csak dísznövényként, majd orvosságként használt fűszernövény ismertetéséhez az előadónak távoli földrészekre is el kell kalandoznia. Aztán ahogy szűkült a kör, ahogy haladtunk előre az időben, szó esett arról is, hogy elsőként Fajsz, majd Bátya volt a Sárköz – beleértve Bogyiszlót is – a paprika termesztésének központja.

A kalocsai és a szegedi tájkörzet versengésének ismertetésekor Romsics Imre igazi lokálpatriótához híven, természetesen kutatásokra alapítva védelmezte a mi elsőbbségünket, amit aztán szegedi kollégája esetenként – ha szerintünk gyenge lábakon álló érvekkel is – de vitatott. A végig érdekes, adatokban, térképrészletekben, korabeli fotókban, leírásokban gazdag előadás hangulata és fogadtatása egyszeriben felcsigázta a résztvevőket és ez az érdeklődés a konferencia végéig kitartott.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szegedi dr. Somogyi György nyugalmazott fűszerpaprika nemesítő az ottani tájkörzet fűszerpaprika nemesítését egészen a 90-es évekig mutatta be. Amit hallottunk, az alapján bátran kijelenthetjük: természetesen a szegediek is nagyon sok elismerésre méltó tudományos eredményt értek el, szinte fej-fej mellett haladtak Kalocsával.

A kalocsai dr. Kapitány József, a Fűszerpaprika Kutató Nonprofit Kft. nyugalmazott igazgatója ugyancsak a 90-es évekig szemléltette a paprikakutatás helyben elért eredményeit, ami aztán a nagyüzemi paprikatermesztés ellenére mind minőségben, mind mennyiségben máig ható eredményeket hozott.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kalocsai Pék Miklós kutató és a szegedi kollégája, Bráj Róbert a paprikakutatás közelmúltjába és jelenébe engedett betekintést, de mindkét szakember alig győzte hangsúlyozni: az elődök olyan alapokat raktak le, olyan eredményeket értek el, amelyek magas mércét állítanak a ma kutatója elé.

Dr. Kókai Zoltánnak, a Szent Iván Egyetem tanárának a magyar fűszerpaprika őrlemény áruismerete, fogyasztói elvárások egykor és ma című előadása azt a területet világította meg, amelyet kalocsai, Kalocsa környéki paprika fogyasztóként jó ideje megtapasztalunk.

Dr. Somogyi Norbert, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese Fűszerpaprika a nagyvilágban – hogyan csinálják mások a promóciót című előadásában azt mutatta be, hogy jó marketinggel miként lehet elősegíteni, megkönnyíteni, vonzóvá tenni a fűszerpaprika őrlemény megvásárlását a potenciális vevő számára.

A mintegy 110 fővel megtartott centenáriumi konferencia az évforduló alkalmából kiadott Száz éves a fűszerpaprika kutatás Magyarországon című könyv bemutatásával zárult.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK