2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyes könyvbemutató Cselik Mária életéről

Boda Tibor  |  2017. 12. 06., 21:15

Újabb kötet látott napvilágot egy kalocsai népművész életéről, munkásságáról, Tamás László tollából, aki ezúttal Cselik Máriának, a néptánc mesterének a portréját rajzolta meg.

Hatalmas érdeklődés övezte Tamás László Cselik Máriáról írt, „Táncolok, amíg élek – Cselik Mária, a néptánc mestere” című könyvét, melyet december 2-án szombaton 15 órakor a Művelődési ház kamaratermében mutattak be.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Nagy Erik fotográfus

Stílusosan a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola gyermekcsoportjainak táncos műsorával kezdődött a rendezvény, majd több köszöntő is elhangzott.
Dr. Bálint József polgármester méltatta Cselik Máriát, hosszú évtizedek kitartó munkáját mind a katedra mögött, mind a színpadon, akinek élete egészét átszövi a tánc és a hagyományok ápolása.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Nagy Erik fotográfus

Pandur Gábor, Drágszél Község polgármestere személyes hangvételű visszaemlékezéseivel, anekdotázva köszöntötte a főszereplőt.
Dr. Angeli Gabriella képviselőasszony, mint egykori kolléga emlékezett vissza az iskolai évekre. Méltatta pedagógusként, vezetőként, mint aki mindig tudta, hogy az iskola hová tart, és megjelölte az irányt. Finoman utalt rá, hogy a „szigor” mögött milyen jó szív, hatalmas lélek lakozik.

Szeleczki Attiláné arra az időkre emlékezett vissza, amikor Marika néni készítette fel őket Fülöp Ferenc-díjra [A Fülöp Ferenc-díjat kétévente nyújtja át a Népművészeti Szövetség a versenyen kiemelkedő tudást mutató szólistáknak - A szerk.], amit táncospárjával, Bagó Ferenccel meg is kaptak.
A Mezei Virágok népdalkör dalcsokorral kedveskedett a jelenlévőknek.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Nagy Erik fotográfus

A köszöntők hosszú sorát Németh Ildikó táncművész beszéde zárta, majd jött a népzene és a néptánc, ami Cselik Mária egész életét jelenti.

A Drágszéli Asszonykórus nótáival a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncával idézett múltat, mutatott jelent.

Végezetül Cselik Mária mondott köszönetet mindenkinek, legfőképpen Tamás Lászlónak, a szerzőnek e kiadványért.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A könyv kapható Kalocsán, a Balaton Könyvesboltban
Forrás: Nagy Erik fotográfus

Az este záróakkordja a már ilyenkor megszokott vendégfogadás volt, ami estébe nyúló jó hangulatú beszélgetéssel tette fel a napra a koronát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-19 08:51:33
Ünnepi szentmise és a községi díj átadása mellett számos más programlehetőség várja az érdeklődőket, úgy is mint lovasbemutató, bábelőadás, operettműsor valamint egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt bárki. Délután 5 órától Nótár Mary lép fel a nagyszínpadon, majd a Varga Miklós Band után pár órával később lézershow veszi kezdetét.
2022-08-17 08:49:06
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés