2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

16 milliós önkormányzati támogatás 108 millió TAO-pénzhez

Illés György Cinó  |  2017. 05. 10., 09:17

A látvány-csapatsportok támogatását célzó, a Társasági adóról és Osztalékadóról szóló törvények értelmében felhasználható támogatás elnyeréséhez szükséges önrész biztosításához kérte a kalocsai önkormányzat támogatását a Kalocsai Futball Club (KFC), a Kalocsai Kézilabda Club (KKC), valamint a Méhecskék Sportegyesület (Méhecskék). A beérkezett kérelmek a 2018-as TAO források megszerzéséhez kérték a város segítségét, a jövő évi költségvetés terhére. Összesen 16,3 millió forintról van szó, amellyel – a pályázatok sikere esetén – mintegy 108 millió forintos fejlesztés valósulhatna meg három helyszínen, a KSE Városi Sporttelepén, a Városi Sportcsarnokban, valamint a Méhecskék használatába adott Hunyadi pályán, esetleg a szomszédos közterület egy részének bevonásával. A feltételes mód leginkább ez utóbbival kapcsolatban indokolt. A KFC egy idén teljesülő, a fönt említett beruházással összefüggő beszerzéséhez kapcsolódó kérelméről külön napirendben tárgyaltak, és azt is megszavazták a képviselők.

Az egyesületeknek április 20-áig kellett benyújtaniuk sportfejlesztési programjukat. Az ezek végrehajtáshoz igényelt pályázati forrás mellé szükséges önrész fedezését kérte a három egyesület, az alábbiak szerint.

A KFC traktort vesz, hozzá kapcsolható gépeket szerezne be

A KFC a 2016/17-re beadott TAO keret terhére szerez be traktort. Ennek 13,8 milliós költségére eső 3,47 milliós, körülbelül 25%-os önrészéhez azonban nem rendelkezik a szükséges forrással. Kérelmükről külön napirendben tárgyaltak.

Ehhez az idei költségvetésből szavaztak meg a klub számára támogatást, azzal, hogy ehhez a vagyoneladásokból várt bevételen szereplő összeget a többletkiadással azonos mértékben emelni kell.

Molnár Gábor pénzügyi osztályvezetőnek a polgármester kérdésére elmondott álláspontja szerint a megvalósult vagyonértékesítések ezt megalapozzák – erre az írásos előterjesztés is utalt.

A jövő évi keret terhére ehhez a traktorhoz szereznének be olyan illesztett gépeket, amelyek a pálya teljes karbantartására is alkalmasak volnának, sőt a város más sportlétesítményeinek, illetve közterületinek rendben tartásához is föl lehetne használni, mind a négy évszak munkálatai során – a klub kérelmében írottak szerint. Emellett mérkőzésgarnitúrát, labdákat, hálókat is vásárolnának.

A jövő évi költségvetés terhére mindehhez most mintegy 4,17 millió forintos támogatást igényeltek az önkormányzattól az összesen 13,9 millió forintos beruházás önrészének biztosításához.


Forrás: KALOhírek

A KKC folytatná a Sportcsarnok korszerűsítését

A kézilabdások a Városi Sportcsarnok épületenergetikai korszerűsítésére kérnek támogatást. A mintegy 24,2 milliós beruházáshoz szükséges 5,13 milliós önrészre kérték az önkormányzat támogatását. A kérelmükhöz csatolt megtakarítási táblázat szerint a csökkenő energiaszámlák miatt az önrész szűk másfél év alatt megtérülhet.

A Méhecskék bővítenék a kaptárt

Korábbi testületi ülésen és lakossági fórummá alakult, kihelyezett sportbizottsági ülésen is téma volt már a Méhecskék által a Hunyadi pályára – de részben a szomszédos parkocska területének felhasználásával és drasztikus tereprendezéssel – tervezett műfüves pályák kérdése.

Érthető, hogy már a napirend bevezetőjében kiegészítésképpen azt javasolta a polgármester, hogy a Méhecskék projektjére vonatkozó határozati javaslatot egészítsék ki azzal, hogy a beruházás megkezdése előtt a testületnek be kell mutatniuk azt jóváhagyásra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy erről a kérdésről e napirend keretében nincs vita. Ám arra is rámutatott, hogy ha e kérdésben egyeztetett álláspontról nem tudnak időben kedvező döntést hozni, akkor – mivel a fejlesztés egymásra épülő ütemekből állna – az a 2018-as, most tárgyalt igényt is annullálja.

Pedig nem kis pénzről van szó: a több lépcsőben megvalósítani tervezett beruházáshoz a jövő évre vonatkozóan 7 milliós önrésztámogatást igényeltek, amivel összesen mintegy 70 milliós beruházást valósítanának meg a TAO-források becsatornázásával. A fejlesztés keretében, a meglévő füves pálya mellé egy fél nagypálya nagyságú, most kialakítandó területen először füves pálya létesülne, majd a következő években – a források függvényében – azon végső soron három műfüves kispályát hoznának létre. A szomszédos park rovására megnövelt területen villanyfényes világítást alakítanának ki, az őszi-tavaszi edzések zavartalanságának biztosítására.


Forrás: KALOhírek

Fölszólalásában az érintett körzet képviselője, Simon Zoltán most is a lakosok álláspontját hangoztatta, ragaszkodva a parkhoz és a játszótérhez, hangsúlyozva, hogy ellenőrizte: telekkönyvileg játszótérként van nyilvántartva nem sportpályaként, és nem zöldterületként.
Kifogásolta, hogy a tervezett beruházás szándékát az előterjesztés tényként közli, így utólag lehetne hivatkozni erre a döntésre, amelyhez ezúttal csatolták is azt a térképszelvényt, mely korábban lemaradt az előterjesztésről. Úgy vélte, ez ellentmond a polgármester által a bevezetőben elmondottakkal. Emiatt nem tartotta elfogadhatónak a javaslatot, így kérte ennek a mondatnak a törlését a dokumentációból.
A szöveg másutt úgy fogalmaz, hogy ezen a „zöldterületen” műfüves pálya lesz.

Akkor az az ígéret, amely a lakossági fórumon elhangzott, az hol van? Akkor az ő akkor elmondott véleményük az semmis? Vagy már túlléptek rajta egyesek?! Simon elmondta: egyeztetett a kérdésről a Méhecskék vezetőjével, aki biztosította őt, hogy a terveket a lakók érdekeinek figyelembevételével szeretnék megvalósítani. Ennek bizonyítására több kidolgozott térképvázlatot is mutatott, alternatív tervekkel – ezeket hiányolta az előerjesztésből.


Forrás: KALOhírek

Mindezt a testület félrevezetésének mondta Simon, amit a polgármester visszautasított. Emlékeztetett: nem témája az ülésnek ez a kérdés. A téma visszakerül majd a testület elé, amikor az egyesület a lakókkal megegyezett. Megerősítette, hogy négyféle változat is készült, amelyekről tárgyal majd a testület, ha a lakókkal történő egyeztetések megtörténtek.

A mostani döntéssel csak azt teszik lehetővé, mondta a polgármester, hogy az adott határidőig benyújthassák igényüket. Amennyiben nem születik megegyezés, akkor nem épül majd meg, a Méhecskék pedig elveszítik a pénzt. Amennyiben a 2017-es tervük a megegyezés hiánya miatt meghiúsul, akkor az arra épülő, 2018-as tervekhez elérhető forrás is elvész.
Azonban az egyeztetésnek az egyesület, a lakók és a hatóság között kell lezajlania, csak utána dönt majd a testület.

Bálint József szerint mindegy, miként van nyilvántartva a terület, ma már nem játszótér, mivel ötévente fölül kellett vizsgálni, és meg nem felelősége miatt el kellett azt bontani.

Bálint József szót adott az aljegyzőnek, aki elmondta, egyelőre egyeztetett terv, amit csatolhattak volna, nem állt rendelkezésükre, de információi szerint már folynak az egyezetések – ezt a jelenlévő lakók később folyosói beszélgetéseink során azonban nem tudták megerősíteni.

A pénzügyi bizottság támogatta a döntést.


Forrás: KALOhírek

Dr. Angeli Gabriella azt tartotta aggályosnak, hogy már most lekötik a 2018-as költségvetés forrásait.

Dr. Filvig Géza az előterjesztésnek azokat a szavait húzta alá, hogy az önkormányzati testület hozzájárul, hogy a három egyesület „programot készítsen elő”. Így ez csak előkészítés és elvi hozzájárulás, a jelentkező önrész jövőbeni vállalásával, azonban konkrétumok nélkül, így ez támogatható, a programok végrehajtásának fokozott figyelemmel kísérésével.

Simon Zoltán később elmondta: nem a Méhecskék fejlődése ellen szólt, sőt üdvözli, ha a város fejlődik, akár egy új sportlétesítménnyel, hanem a megoldás és a lebonyolítás módját kifogásolta.
Ugyanakkor megjegyezte, hogy érthetetlen számára, hogy az országos színvonalú sportot űző Méhecskék, a város egyik legsikeresebb sportegyesülete miért nem használhatja a Városi Sporttelepet, ahol több műfüves pálya és edzőpálya is van.


Forrás: KALOhírek

Bálint József azonban úgy tudja, hogy a Méhecskék sincsenek elzárva a Sportteleptől, csak a versenypályát féltette tőlük KFC. Azonban a műfüves pályákat – egyeztetés és időbeosztás alapján – ők is használhatják.

Ezek után mindhárom határozatot – a harmadikat a polgármester által az ülés elején javasolttal együtt – 9-9 szavazattal elfogadták. Angeli Gabriella mindhárom szavazásnál tartózkodott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK