2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

200 milliós önkormányzati hitelkeret – Jövőre is az OTP Kalocsa számlavezetője

Illés György Cinó  |  2015. 11. 17., 09:26

A múlt csütörtöki testületi ülésen a képviselők megvitatták a jövő évi, kétszázmilliós hitelkeret biztosítására beérkezett öt érvényes ajánlatot, választottak közülük, és eredményt hirdettek, azaz a kiválasztott partner pénzintézettel a hitelkeret-szerződés megkötéséről határoztak városunk vezetői. Idén az első félévben 100 milliós, a nyár közepén történt hitelkeret-növelés után 250 milliós hitelkeretből gazdálkodott a város, és volt időszak, amikor ez utóbbinak 80%-át föl is használták. A keret teljes igénybevétele mintegy napi 25 ezer forintba kerül, míg a keret rendelkezésre tartási díja további százezrekkel terhelheti a város költségvetését az egész évre vetítve.

A folyószámla-hitel biztosítására vonatkozó ajánlatkérést időközben a számlavezetésre vonatkozó ajánlatkérésekkel egészítették ki, mivel e két pénzintézeti tevékenység szervesen összekapcsolódik.

Tavaly nem volt eredményes az e célra kiírt pályázat, a beérkezett pályázatok egyike sem felelt meg, ezért az OTP-vel hosszabbította meg az önkormányzat a korábbi e célú szerződését – idézte föl a napirend fölvezetése során az előterjesztő dr. Bálint József polgármester.
A mostani pályázatra mind az öt ajánlattevő értékelhető pályázati anyagot adott be, amelyek súlyozása után három pénzintézettel folytattak tárgyalásokat – tért rá a mostani döntést előkészítő folyamatra Bálint József.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Államosítják az önkormányzati folyószámlahitelezést és számlavezetést? 

A napirend bevezetője végén Bálint József elmondta: tudomása van egy olyan kormányzati tervezetről, amely szerint a belátható jövőben a kincstár kezelheti az önkormányzati folyószámlákat. Ez a mai döntést azonban nem befolyásolja, egyelőre a banki szféra végzi az ezzel kapcsolatos tevékenységeket.
Miért kell kétszer akkora?

Török Ferenc
első fölszólalóként azt kérdezte, illetve segítséget kért annak megértésében, hogy

2014-ben, amikor Önök szerint nagyon rosszul gazdálkodtunk és mindent rosszul csináltunk, akkor ez a folyószámla-hitelkeret 100 millió forint volt. 2015-ben nagyon nagy [értékű] városi [vagyon-] elemeket adtunk el, több mint félmilliárd befolyt. Az államtól kapott pénzt az önkormányzat. Polgármester úr többször nyilatkozta, hogy stabilizálta a város költségvetését. Azt szeretném kérdezni, hogy akkor a következő évre miért van szükség a 2014-es hitelkeret duplájára? 2015-ben átmeneti likviditási hiány miatt a testület egyszer már emelte ezt a „tétet” – mondta válaszában a polgármester, hozzátéve, hogy a végrehajtott gazdasági lépéseknek köszönhetően ennek fölvételére végül nem került sor.

Ez a 200 millió forint egy védőernyőt biztosít, amelyből nem biztos, hogy egyetlen-egy fillért föl fogunk használni – mondta válaszában Bálint József, de arra is rámutatott: különösen a nyári időszakban fölléphetnek olyan likviditási gondok, mint amilyent például idén a Kalocsa Szíve program előfinanszírozásához szükséges, de a költségvetésbe be nem tervezett több tétel okozott. Az ilyen átmeneti forrásigények fedezésére így nem a fejlesztési pénzekből kell időszakosan átcsoportosítani.
Bálint József később, a szavazásra bocsátás előtt hozzátette, hogy amint a képviselők bizonyára tudják, a hitelfelvételhez kormányzati engedélyre van szükség.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Katus Attila a pénzügyi bizottság álláspontjáról elmondta: a bizottság az előterjesztés „A” változatában foglalt, az OTP-vel való szerződéskötést előirányzó javaslattal egyhangúlag egyetért.

Angeli Gabriella elmagyarázta a jelenlévőknek az ilyen konstrukciók lényegét: a rendelkezésre tartás fejében csupán alacsony készenléti díjat kell fizetni, kamatot pedig csak a ténylegesen fölhasznált összegek után fizetünk.

A továbbiakban az OTP ajánlata mellett érvelt a képviselő asszony, mondván: igaz, hogy az Erste által ajánlott kamat sokkal kedvezőbb, de a rendelkezésre tartás díja sokkal magasabb. Ugyanakkor a számlavezető megváltoztatása költségekkel is járna. 60-70 számláról van szó, amelyeknek átvitele egy másik bankhoz költségekkel járna, és hogy pontosan mennyibe kerülne, az számára nem derült ki az ajánlatból. Szintén az eddigi partner megtartását ésszerűsítik a fönnálló hitelek fedezetéül már kialkudott és elismert biztosítékok, amelyeknek az új partnerrel való elismertetése hosszú egyeztetést igényelne, és új biztosítékok bevonása is szükségessé válna, mert a hosszútávú hitelek – és azok ingatlanfedezetei – továbbra is az OTP-nél maradnának.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Török Ferenc érti

Török Ferenc elmondta ő: nem beszélt hitelről, mert – amint arról biztosította az előtte szólókat – érti, mit jelent a folyószámla-hitelkeret, volt városvezetőként maga is folytatott ilyenről tárgyalásokat, az OTP-vel is. Ezért kikérte magának Angeli képviselőtársa kioktató hangnemét, úgy érezve, hogy „A képviselőasszony végig lekiskorúsítva az arcomba megpróbálta elmagyarázni, hogy értse képviselő úr”.

Török jelezte: érti.
Tudja, hogy egy ilyen, alulfinanszírozott városnak szüksége van folyószámlahitelre, azt is tudja, mi az, csak épp a mérték szükségességének okára volt kíváncsi.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Lakatos János hozzászólásában szintén az OTP mellett tört lándzsát. A váltásnak szerinte nem volna értelme, hacsak nem hosszú időre, 10-15 évre szólna. Az OTP megbízható bank, az önkormányzat számíthatott rá, amikor kellett. Ezért, bár pénzügyileg nem ők adták be a legkedvezőbb ajánlatot, de minden előnyt és hátrányt latba vetve mégis az OTP ajánlata az elfogadhatóbb.

200 millió fölött volt a csúcs

Bálint József a keret szükségességességének szemléltetésére elmondta: a KalocsaKOM értékesítése előtti időben volt olyan időszak, amikor a 200 milliót is meghaladta a fölhasznált hitelkeret. Erre a biztonságra ez után is szükség van, de reményét fejezte ki, hogy ezt még átmenetileg sem közelítik meg majd, sőt a százat sem. De a tervezés egy dolog, az élet pedig nagy varázsló – mondta, hozzátéve, hogy likviditási problémák jellemzően az év két időszakában, január-februárban, illetve július-augusztusban fordulnak elő hatványozottan.

Pénzügyileg az Erste Bank kétmillió forintos ajánlata volt a legjobb, de az OTP mellett szól, hogy a város hosszútávú hiteleit is ez a bank biztosította – foglalta össze a tudnivalókat a polgármester. Ezért maga is ezt támogatja – tette hozzá, és ezt is bocsátotta szavazásra, amit a képviselők 12 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadtak.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 4 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (4 db)
Réfy Vilmos
2015-11-25 23:03:55
Réfy Vilmosnak hívnak. Joco! Miért kell neked eltitkolni az igazi nevedet? Félsz valamitől? Gyáva vagy és alattomos? Nagy a szád, ha nem kell érte felelősséget vállalni? Nem kell félreérteni, Dr Angeli Gabriellát ("ezt a nőt") személyesen nem ismerem, csak azt tudom, hogy - kollégái állítólagos utálata ellenére- a lakókörzete bizalmát élvező, annak nagy többséggel megválasztott képviselője. Írásod fogalmazásmódját, valamint helyesírási hibáidat tekintve, nem hiszem, hogy a kollegája lehettél a Képviselőnőnek tanárként, inkább egy - írásodból merítve- "pszihologia elnyomott".
Ágika
2015-12-11 16:20:34
Ezt három napja írtad kedves Réfy Vilmos: "Az a hír járja, hogy megheckelték a KALO hírek-et és már mondogatják is itt-ott, kik írnak a különböző nevek alatt. hmmm..."
Nem kéne magadba nézned, ki az alattomos?
Joco
2015-11-18 07:33:48
Ez a nő egy tanárnő. Tanárként is utálták a kollégák. Most ő akar mindenhol mindenkit irányítani ez szerintem piszochologia elnyomott volt most ő akar elnyomni mindenkit. Szerintem most hirtelen mindenhez ért és a polgármestert is el akarja nyomni és dönteni helyette. Polgármesteri ambicioja is van! De szégyelhettné magát abban,hogy gyakorlatilag vissza alkalmazzák és,szabálytalanul beleszól mindenbe
Kalotroll
2015-11-17 20:37:55
Többek közt emiatt a kioktató stílus, mindenki lenézése és önmaga képességeinek erős túlbecslése miatt bukott már meg most a jelenlegi városvezetés... Angeli képviselő asszony ennek a folyamatnak nagy előmozdítója volt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK