2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

200 milliós önkormányzati hitelkeret – Jövőre is az OTP Kalocsa számlavezetője

Illés György Cinó  |  2015. 11. 17., 09:26

A múlt csütörtöki testületi ülésen a képviselők megvitatták a jövő évi, kétszázmilliós hitelkeret biztosítására beérkezett öt érvényes ajánlatot, választottak közülük, és eredményt hirdettek, azaz a kiválasztott partner pénzintézettel a hitelkeret-szerződés megkötéséről határoztak városunk vezetői. Idén az első félévben 100 milliós, a nyár közepén történt hitelkeret-növelés után 250 milliós hitelkeretből gazdálkodott a város, és volt időszak, amikor ez utóbbinak 80%-át föl is használták. A keret teljes igénybevétele mintegy napi 25 ezer forintba kerül, míg a keret rendelkezésre tartási díja további százezrekkel terhelheti a város költségvetését az egész évre vetítve.

A folyószámla-hitel biztosítására vonatkozó ajánlatkérést időközben a számlavezetésre vonatkozó ajánlatkérésekkel egészítették ki, mivel e két pénzintézeti tevékenység szervesen összekapcsolódik.

Tavaly nem volt eredményes az e célra kiírt pályázat, a beérkezett pályázatok egyike sem felelt meg, ezért az OTP-vel hosszabbította meg az önkormányzat a korábbi e célú szerződését – idézte föl a napirend fölvezetése során az előterjesztő dr. Bálint József polgármester.
A mostani pályázatra mind az öt ajánlattevő értékelhető pályázati anyagot adott be, amelyek súlyozása után három pénzintézettel folytattak tárgyalásokat – tért rá a mostani döntést előkészítő folyamatra Bálint József.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Államosítják az önkormányzati folyószámlahitelezést és számlavezetést? 

A napirend bevezetője végén Bálint József elmondta: tudomása van egy olyan kormányzati tervezetről, amely szerint a belátható jövőben a kincstár kezelheti az önkormányzati folyószámlákat. Ez a mai döntést azonban nem befolyásolja, egyelőre a banki szféra végzi az ezzel kapcsolatos tevékenységeket.
Miért kell kétszer akkora?

Török Ferenc
első fölszólalóként azt kérdezte, illetve segítséget kért annak megértésében, hogy

2014-ben, amikor Önök szerint nagyon rosszul gazdálkodtunk és mindent rosszul csináltunk, akkor ez a folyószámla-hitelkeret 100 millió forint volt. 2015-ben nagyon nagy [értékű] városi [vagyon-] elemeket adtunk el, több mint félmilliárd befolyt. Az államtól kapott pénzt az önkormányzat. Polgármester úr többször nyilatkozta, hogy stabilizálta a város költségvetését. Azt szeretném kérdezni, hogy akkor a következő évre miért van szükség a 2014-es hitelkeret duplájára? 2015-ben átmeneti likviditási hiány miatt a testület egyszer már emelte ezt a „tétet” – mondta válaszában a polgármester, hozzátéve, hogy a végrehajtott gazdasági lépéseknek köszönhetően ennek fölvételére végül nem került sor.

Ez a 200 millió forint egy védőernyőt biztosít, amelyből nem biztos, hogy egyetlen-egy fillért föl fogunk használni – mondta válaszában Bálint József, de arra is rámutatott: különösen a nyári időszakban fölléphetnek olyan likviditási gondok, mint amilyent például idén a Kalocsa Szíve program előfinanszírozásához szükséges, de a költségvetésbe be nem tervezett több tétel okozott. Az ilyen átmeneti forrásigények fedezésére így nem a fejlesztési pénzekből kell időszakosan átcsoportosítani.
Bálint József később, a szavazásra bocsátás előtt hozzátette, hogy amint a képviselők bizonyára tudják, a hitelfelvételhez kormányzati engedélyre van szükség.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Katus Attila a pénzügyi bizottság álláspontjáról elmondta: a bizottság az előterjesztés „A” változatában foglalt, az OTP-vel való szerződéskötést előirányzó javaslattal egyhangúlag egyetért.

Angeli Gabriella elmagyarázta a jelenlévőknek az ilyen konstrukciók lényegét: a rendelkezésre tartás fejében csupán alacsony készenléti díjat kell fizetni, kamatot pedig csak a ténylegesen fölhasznált összegek után fizetünk.

A továbbiakban az OTP ajánlata mellett érvelt a képviselő asszony, mondván: igaz, hogy az Erste által ajánlott kamat sokkal kedvezőbb, de a rendelkezésre tartás díja sokkal magasabb. Ugyanakkor a számlavezető megváltoztatása költségekkel is járna. 60-70 számláról van szó, amelyeknek átvitele egy másik bankhoz költségekkel járna, és hogy pontosan mennyibe kerülne, az számára nem derült ki az ajánlatból. Szintén az eddigi partner megtartását ésszerűsítik a fönnálló hitelek fedezetéül már kialkudott és elismert biztosítékok, amelyeknek az új partnerrel való elismertetése hosszú egyeztetést igényelne, és új biztosítékok bevonása is szükségessé válna, mert a hosszútávú hitelek – és azok ingatlanfedezetei – továbbra is az OTP-nél maradnának.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Török Ferenc érti

Török Ferenc elmondta ő: nem beszélt hitelről, mert – amint arról biztosította az előtte szólókat – érti, mit jelent a folyószámla-hitelkeret, volt városvezetőként maga is folytatott ilyenről tárgyalásokat, az OTP-vel is. Ezért kikérte magának Angeli képviselőtársa kioktató hangnemét, úgy érezve, hogy „A képviselőasszony végig lekiskorúsítva az arcomba megpróbálta elmagyarázni, hogy értse képviselő úr”.

Török jelezte: érti.
Tudja, hogy egy ilyen, alulfinanszírozott városnak szüksége van folyószámlahitelre, azt is tudja, mi az, csak épp a mérték szükségességének okára volt kíváncsi.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Lakatos János hozzászólásában szintén az OTP mellett tört lándzsát. A váltásnak szerinte nem volna értelme, hacsak nem hosszú időre, 10-15 évre szólna. Az OTP megbízható bank, az önkormányzat számíthatott rá, amikor kellett. Ezért, bár pénzügyileg nem ők adták be a legkedvezőbb ajánlatot, de minden előnyt és hátrányt latba vetve mégis az OTP ajánlata az elfogadhatóbb.

200 millió fölött volt a csúcs

Bálint József a keret szükségességességének szemléltetésére elmondta: a KalocsaKOM értékesítése előtti időben volt olyan időszak, amikor a 200 milliót is meghaladta a fölhasznált hitelkeret. Erre a biztonságra ez után is szükség van, de reményét fejezte ki, hogy ezt még átmenetileg sem közelítik meg majd, sőt a százat sem. De a tervezés egy dolog, az élet pedig nagy varázsló – mondta, hozzátéve, hogy likviditási problémák jellemzően az év két időszakában, január-februárban, illetve július-augusztusban fordulnak elő hatványozottan.

Pénzügyileg az Erste Bank kétmillió forintos ajánlata volt a legjobb, de az OTP mellett szól, hogy a város hosszútávú hiteleit is ez a bank biztosította – foglalta össze a tudnivalókat a polgármester. Ezért maga is ezt támogatja – tette hozzá, és ezt is bocsátotta szavazásra, amit a képviselők 12 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadtak.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 4 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (4 db)
Réfy Vilmos
2015-11-25 23:03:55
Réfy Vilmosnak hívnak. Joco! Miért kell neked eltitkolni az igazi nevedet? Félsz valamitől? Gyáva vagy és alattomos? Nagy a szád, ha nem kell érte felelősséget vállalni? Nem kell félreérteni, Dr Angeli Gabriellát ("ezt a nőt") személyesen nem ismerem, csak azt tudom, hogy - kollégái állítólagos utálata ellenére- a lakókörzete bizalmát élvező, annak nagy többséggel megválasztott képviselője. Írásod fogalmazásmódját, valamint helyesírási hibáidat tekintve, nem hiszem, hogy a kollegája lehettél a Képviselőnőnek tanárként, inkább egy - írásodból merítve- "pszihologia elnyomott".
Ágika
2015-12-11 16:20:34
Ezt három napja írtad kedves Réfy Vilmos: "Az a hír járja, hogy megheckelték a KALO hírek-et és már mondogatják is itt-ott, kik írnak a különböző nevek alatt. hmmm..."
Nem kéne magadba nézned, ki az alattomos?
Joco
2015-11-18 07:33:48
Ez a nő egy tanárnő. Tanárként is utálták a kollégák. Most ő akar mindenhol mindenkit irányítani ez szerintem piszochologia elnyomott volt most ő akar elnyomni mindenkit. Szerintem most hirtelen mindenhez ért és a polgármestert is el akarja nyomni és dönteni helyette. Polgármesteri ambicioja is van! De szégyelhettné magát abban,hogy gyakorlatilag vissza alkalmazzák és,szabálytalanul beleszól mindenbe
Kalotroll
2015-11-17 20:37:55
Többek közt emiatt a kioktató stílus, mindenki lenézése és önmaga képességeinek erős túlbecslése miatt bukott már meg most a jelenlegi városvezetés... Angeli képviselő asszony ennek a folyamatnak nagy előmozdítója volt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK