2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Roló – 82 milliós adósság alá temetkezett a Menza Kft.

Illés György Cinó  |  2017. 09. 04., 22:13

Több tőkepótlás, adósságrendezés és – ezek szerint nem elég hatékony – racionalizálás után a kalocsai önkormányzat nem finanszírozza tovább a 100%-os tulajdonában álló Menza Kft. veszteségeit – határozott szerda délutáni ülésén a képviselő-testület. Emlékezetes: a gyermek közétkeztetés jelentős piacát a kifejezetten ennek az ellátására létrehozott Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vette át a társaságtól, és legújabb híreink szerint a kórház sem tart már igényt a cég szolgáltatásaira, így csak a szociális otthonok igényeinek kielégítéséről kell majd gondoskodni – és persze a hitelezők követeléseinek rendezéséről.

A többi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közt a Menza Kft. ügyeivel is számos alkalommal foglalkozott portálunk, jellemzően ugyanabban az összefüggésben: a cég nem rentábilisan működött, ezért időről időre tőkeinjekcióért folyamodott az önkormányzathoz.

A működéséhez eleve jelentős önkormányzati támogatást felhasználó társaság most is azzal fordult a testülethez, hogy a törvényes működés érdekében újra tőkepótlásra van szükség.
Ennek elmaradása esetén a vonatkozó törvények érdekében a társaság megszüntetéséről, illetve átalakításáról kell gondoskodnia a tulajdonosnak.

AZ ELŐTERJESZTŐ DR. BÁLINT JÓZSEF POLGÁRMESTER A TÁRSASÁG NEM GAZDASÁGOS MŰKÖDÉSÉNEK TOVÁBBI FINANSZÍROZÁSÁT NEM JAVASOLTA A TESTÜLET SZÁMÁRA.

Röpködnek a tízmilliók


Forrás: Illés György / KALOhírek

Dr. Filvig Géza a vitát megelőzően azt kérdezte, hogy menyi a Kft. jelenlegi tartozása a beszállítók felé.

A polgármester erre pontos választ nem, csak becslést tudott adni. Eszerint az eredmény mínusz 26, a beszállítók felé fönnálló tartozás mintegy 30 millió forint.

Azonban a pénzügyi osztály vezetője, Molnár Gábor segítségére sietve elmondta:

Június 30-ával közbeeső, egyszerűsített mérleg és kimutatás készült. Eszerint a rövid lejáratú kötelezettség majdnem 82 millió forint. Azonban ez nem mind beszállítói tartozás, hanem „minden benne van”. Egy része adókötelezettség, akár az önkormányzat felé is.Az osztályvezető ugyanakkor elmondta, hogy a teljes főkönyvi kivonat rendelkezésre áll, akár naprakészen bekérhető egy-egy, akár még frissebb adat, illetve azt is ki lehet gyűjteni, hogy abból mennyi a helyi vállalkozók felé fönnálló tartozás.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Molnár hangsúlyozta, ahogyan az előterjesztés is kiemelte, hogy június 30-án a cég beszámolója szerint a meglévő pénzeszközök és követelésállomány összevetésével kimutatott, nem fedezett kötelezettség is 41.821 ezer forint volt, tehát irtózatos a cég pénzügyi válsághelyzete. Az osztályvezető rámutatott: régen nem lehet gyermek- és diákétkeztetésre hivatkozni, így egyértelmű, hogy az önként vállalt, veszteséges vállalkozási tevékenységek eredményezték a 25-30 milliós veszteséget minden évben.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Dr. Angeli Gabriella szerint a most következő 60 napban – amely a társaság megszüntetésének módjairól való döntésre a Polgári Törvénykönyv szerint rendelkezésre áll – érdemes átgondolni, hogy a jelenleg a ma még a Menza Kft. által kiszolgált, a diéták miatt speciális elvárásokat támasztó szociális központ 250-260 adagos igényét a vállalkozói szféra helyett a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény bevonásával elégítsék ki. 

Arra is figyelmeztetett, hogy meg kell majd oldani az 50 fő kollégista étkeztetését is, ahogy

AZON IS EL KELL MAJD GONDOLKODNI, HOGY MI LESZ A BESZÁLLÍTÓKKAL.

Főleg a kalocsai beszállítókkal, akiknek még a Menza Kft. tartozik, hogy ezek a költségek illetve összegegek hogyan lesznek kifizetve, és milyen úton-módon.

Ez a következő operatív döntés előtt mindenféleképpen sorra kerül. Egy részét már sorra vettük, kielemeztük, rendelkezünk adatokkal, komplett javaslatokkal fogunk jönni.– biztosította a polgármester a képviselőt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Fizetni kell!

Filvig Géza azt kérte, hogy a polgármester vizsgáltassa ki, hogy

HOGYAN TÖRTÉNHETETT MEG AZ, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZAT 92 MILLIÓT FIZETETT BE EBBE A TÁRSASÁGBA MINDÖSSZESEN TULAJDONOSI PÓTBEFIZETÉSSEL, ÉS MOST RÖVID LEJÁRATÚ TARTOZÁSA MINTEGY 82 MILLIÓ FORINT A CÉGNEK.

Hogyan juthatott el a kft. idáig? – kérdezte a képviselő, aki úgy vélte, látni kellett volna már menet közben, hogy milyen tartozásokat halmoz föl és erre reagálni, lépni kellett volna.

Nem teljesít pótbefizetést az önkormányzat, rendben. Megszüntetjük, jó. De milyen áron?– kérdezte Filvig Géza, és meg is válaszolta:

Ezeket a tartozásokat ki kell fizetnie tulajdonosként a városnak, mert erkölcsileg és üzletileg sem teheti meg Kalocsa Város Önkormányzata, hogy egy cégének a tartozásaiért nem áll helyt.– fogalmazott.

Ki a felelős?

Ugyanakkor nyomatékkal kérte a képviselő, hogy vizsgálják ki a hatalmas hiány kialakulásának kérdését, amint fogalmazott:

Tudja már meg az önkormányzat, hogy kinek a hibás gazdálkodása miatt jutott oda a Menza Kft., hogy a 92 millió forintos pótbefizetés mellett most 82 millió forintos tartozást halmozott fel. Polgármester úr! Itt nem százezrekről beszélünk, meg nem arról, hogy most egy rendezvényt meg kell csinálnia a Menza Kft-nek, és le kell főzni X-száz adag gulyáslevest, hanem arról, hogy 82 millió forintot ki kell fizetnie az önkormányzatunknak.A képviselő úgy vélte a következő hatvan nap elegendő lesz a megszüntetés módjáról szóló döntés meghozatala mellett ennek a kérdésnek a megvizsgálására is, még egyszer nyomatékosan kérve a polgármestert.

Ismerve az Ön gondolkodásmódját, ismerve a következetességét, úgy gondolom, hogy Ön is maximálisan ennek az élére áll, hogy tudhassuk meg azt, hogy kinek a hibás döntései, és kinek a tévedései és hozzá nem értése eredményezte ezt az újabb 82 millió forintos tartozást.– zárta fölszólalását Filvig Géza, ám Bálint József újra kétségeit fejezte ki az adósságok eredetének datálását illetően:

Nem biztos, hogy újabbak egyébként. Amióta a Kft. megkezdte a működését, végig borzalmas nagy kintlévőségeket halmozott föl, nem is tudom elképzelni, hogy hogy’ lehetett. (…) már akkor elmondtam, hogy nincs olyan ember, aki ezt három év alatt kigazdálkodja.

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a feltőkésítések is ez az adósságtömeg egy részének a kifizetésére került felhasználásra, és a további működése során is halmozott föl adósságot a cég.


Forrás: Illés György / KALOhírek


KÉSŐBB FILVIG GÉZA PONTOSÍTOTTA, HOGY ITT A NORMÁL ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSON FELÜL ADTAK MÉG 92 MILLIÓ FORINTOT.

A képviselő emlékeztetett, hogy már amikor a nagy tételű póttámogatásokról határozott az önkormányzat, nemcsak a Menza Kft., hanem a Vagyonhasznosítási Kft., és a Parkgondozó Kft. esetében is, már akkor is javasolta, hogy vizsgálják meg, hogy hol folyik ki ez a rengeteg pénz, amivel esetleg ez a mostani 82 milliós várható kiadás részben vagy egészében esetleg elkerülhető lett volna.

Nincs más út

Ezek után egyhangúan, egy képviselő távollétében 11 szavazattal elfogadták a polgármester azon javaslatát, hogy nem tőkésíti fel a Menza Kft.-t az önkormányzat.
Ennek következtében 60 napon belül kell dönteniük arról, hogy a társaság sorsát a megszüntetés, átalakítás vagy beolvadás útján rendezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK