2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A Bem utcai óvoda és a sportcsarnok korszerűsítésére, lakótelepi útfelújításra pályázunk

Illés György Cinó  |  2016. 07. 12., 08:28

Kalocsa Város Önkormányzata Óvodája és Bölcsődéje Bem Apó Utcai Tagóvodájának épületenergetikai korszerűsűítésére, a sportcsarnok légfűtéses rendszerének modernizálására, illetve a reptéri lakótelep útjainak fölújítására fordítaná az önkormányzat azt a forrást, amelyet az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” című páyázaton igyekszik megszerezni. Az elbírálás augusztus 5-éig, a megvalósítás jövő tavaszra, nyár elejére várható.

A megcélzott, vissza nem térítendő támogatás összege a sportcsarnok esetében 15,5 millió forint, az óvodai beruházás esetében közel 27 millió volna, amelyhez az önkormányzat másfél, illetve 4,7 milliós önrészt adna. A lakótelepi útfelújítás 26,3 milliós megcélzott támogatása mellé 8,8 millióra pályázott az önkormányzat.
A két utóbbi páyázat módosított paraméterekkel került beadásra, az utolsó pillnanatban, később visszatérünk rá, miért.

A pályázatot a Belügyminisztérium írta ki június 2-ai határidővel. A pályázatok sorsáról a Nemzetgazdsági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy-egy képvielője alkotta tárcaközi bizottság javaslata alapján a belügyminiszter hoz majd döntést.
Az elbírálásra augusztus 5-éig kerül sor, kedvező elbírálás esetén a megvalósítás tervezett ideje 2017. első féléve, de a beruházásoknak jövő év végéig mindenképpen le kell zárulniuk, mert az addig föl nem használt forrásokat vissza kell fizetni a központi költségvetésbe.

Úthibák a Csalogány utcában
Forrás: KALOhírek

A beruházások megvalósulása számottevő költségmegtakarítást eredményezne a két létesítménynél jelentkező közüzemi számláknál, a Csalogány utca környékén tervezett beruházás pedig jelentős komfortérzet-növekedést, valmint a balesetveszély, a zaj- és porterhelés csökkenését eredményezné.

Az óvodaépület falainak, födémeinek hő-, illetve vízszigetelése, a nyílászárók cseréje jelentős mértékben csökkenthetné az üzemeltetés során jelentkező energiaigényt, amint ez már megtörtént a Csokonai Utcai Óvoda és a Zöldfa Utcai Óvoda esetében is.

A Bem Apó utcai óvoda épülete
Forrás: KALOhírek

A sportcsarnok légtechnikai fűtésrendszere rendkívül elavult, rossz hatásfokkal működik, ezért az egész rendszer cseréjére sor kerülne. A teljes kazánházi rendszer megújulna, ahol két Buderus konvekciós gázkazán kerülne elhelyezésre. Ezek táplálnák az öltözők radiátorait, az eddigihez hasonló módon, ugyanakkor a küzdőtér fűtése új megoldással, úgynevezett melegvizes termoventillátorokkal történne. Emellett a két kazán biztosítaná a vizesblokkok használati melegvizét is.

A Csalogány utca és hozzá kapcsolódó utak zúzottkőből készült szintkiegyenlítő és teherelosztóréteget, arra pedig aszfalt kopóréteget kapna, kihasználva a meglévő beton úttest teherbírását. A forrásból új útszegélyek is épülnének, útburkolati jelek kialakítására, a szükséges közműfelújításokra, kiemelten a kapcsolódó csapadákvízelveztő rendszer felújítására is sor kerülne, új vízgyűjtő aknák, ankafedelek kerülnének kialakításra, illetve elhelyezésre.

A városi sportcsarnok homlokzata
Forrás: KALOhírek

A pályázatok hiánytalan sikere esetén összességében mintegy 68,5 milliós központi forráshoz jutna az önkormányzat a fenti beruházásaihoz, amelyhez 16 milló forint önrészt kellene fedeznie a város költségvetéséből.

Minderről még május végén döntött a kalocsai önkormányzati testület. A két módosítva beadott pályázat változásairól május másodikán, rendkívüli testületi ülésen döntöttek. Miért épp most írunk róla?
Az elbírálás közelgő határideje mellett azért melegítettük föl a témát, mert utólag vettünk észre egy apróságot a döntéselőkászítést kísérő dokumentumokban:
A pályázatok beadásáról szóló önkormányzati határozatot előkészítő testületi ülési előterjesztés már a május végi, rendes ülés esetében is Kinyóné Lakatos Melinda alpogármester aláírásával került a képviselőkhöz, „h.” betűvel jelezvén, hogy dr. Bálint József polgármester helyetteseként járt el.

Kinyóné, dr. Bálint József polgármester ’h.’

Miért fontos ez?
Ezt a megkülönböztetést hiányolta a képviselőknek küldött meghívókról dr. Angeli Gabriella azon a két korábbi pályázat módosított feltételekkel történő beadásáról szóló határozat meghozatala végett összehívott rendkívüli testületi ülésen, amely tényleg rendkívülire sikerült, ugyanis ez az apró hiányosság miatt a képviselő elhagyta a termet, és az esetről a kormányhivatal állásfoglalását kérte.

Megtudtuk: a válasz megérkezett!
Megkeressük a képviselőt, és a fejleményekkel jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés