2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

A Bem utcai óvoda és a sportcsarnok korszerűsítésére, lakótelepi útfelújításra pályázunk

Illés György Cinó  |  2016. 07. 12., 08:28

Kalocsa Város Önkormányzata Óvodája és Bölcsődéje Bem Apó Utcai Tagóvodájának épületenergetikai korszerűsűítésére, a sportcsarnok légfűtéses rendszerének modernizálására, illetve a reptéri lakótelep útjainak fölújítására fordítaná az önkormányzat azt a forrást, amelyet az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” című páyázaton igyekszik megszerezni. Az elbírálás augusztus 5-éig, a megvalósítás jövő tavaszra, nyár elejére várható.

A megcélzott, vissza nem térítendő támogatás összege a sportcsarnok esetében 15,5 millió forint, az óvodai beruházás esetében közel 27 millió volna, amelyhez az önkormányzat másfél, illetve 4,7 milliós önrészt adna. A lakótelepi útfelújítás 26,3 milliós megcélzott támogatása mellé 8,8 millióra pályázott az önkormányzat.
A két utóbbi páyázat módosított paraméterekkel került beadásra, az utolsó pillnanatban, később visszatérünk rá, miért.

A pályázatot a Belügyminisztérium írta ki június 2-ai határidővel. A pályázatok sorsáról a Nemzetgazdsági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy-egy képvielője alkotta tárcaközi bizottság javaslata alapján a belügyminiszter hoz majd döntést.
Az elbírálásra augusztus 5-éig kerül sor, kedvező elbírálás esetén a megvalósítás tervezett ideje 2017. első féléve, de a beruházásoknak jövő év végéig mindenképpen le kell zárulniuk, mert az addig föl nem használt forrásokat vissza kell fizetni a központi költségvetésbe.

Úthibák a Csalogány utcában
Forrás: KALOhírek

A beruházások megvalósulása számottevő költségmegtakarítást eredményezne a két létesítménynél jelentkező közüzemi számláknál, a Csalogány utca környékén tervezett beruházás pedig jelentős komfortérzet-növekedést, valmint a balesetveszély, a zaj- és porterhelés csökkenését eredményezné.

Az óvodaépület falainak, födémeinek hő-, illetve vízszigetelése, a nyílászárók cseréje jelentős mértékben csökkenthetné az üzemeltetés során jelentkező energiaigényt, amint ez már megtörtént a Csokonai Utcai Óvoda és a Zöldfa Utcai Óvoda esetében is.

A Bem Apó utcai óvoda épülete
Forrás: KALOhírek

A sportcsarnok légtechnikai fűtésrendszere rendkívül elavult, rossz hatásfokkal működik, ezért az egész rendszer cseréjére sor kerülne. A teljes kazánházi rendszer megújulna, ahol két Buderus konvekciós gázkazán kerülne elhelyezésre. Ezek táplálnák az öltözők radiátorait, az eddigihez hasonló módon, ugyanakkor a küzdőtér fűtése új megoldással, úgynevezett melegvizes termoventillátorokkal történne. Emellett a két kazán biztosítaná a vizesblokkok használati melegvizét is.

A Csalogány utca és hozzá kapcsolódó utak zúzottkőből készült szintkiegyenlítő és teherelosztóréteget, arra pedig aszfalt kopóréteget kapna, kihasználva a meglévő beton úttest teherbírását. A forrásból új útszegélyek is épülnének, útburkolati jelek kialakítására, a szükséges közműfelújításokra, kiemelten a kapcsolódó csapadákvízelveztő rendszer felújítására is sor kerülne, új vízgyűjtő aknák, ankafedelek kerülnének kialakításra, illetve elhelyezésre.

A városi sportcsarnok homlokzata
Forrás: KALOhírek

A pályázatok hiánytalan sikere esetén összességében mintegy 68,5 milliós központi forráshoz jutna az önkormányzat a fenti beruházásaihoz, amelyhez 16 milló forint önrészt kellene fedeznie a város költségvetéséből.

Minderről még május végén döntött a kalocsai önkormányzati testület. A két módosítva beadott pályázat változásairól május másodikán, rendkívüli testületi ülésen döntöttek. Miért épp most írunk róla?
Az elbírálás közelgő határideje mellett azért melegítettük föl a témát, mert utólag vettünk észre egy apróságot a döntéselőkászítést kísérő dokumentumokban:
A pályázatok beadásáról szóló önkormányzati határozatot előkészítő testületi ülési előterjesztés már a május végi, rendes ülés esetében is Kinyóné Lakatos Melinda alpogármester aláírásával került a képviselőkhöz, „h.” betűvel jelezvén, hogy dr. Bálint József polgármester helyetteseként járt el.

Kinyóné, dr. Bálint József polgármester ’h.’

Miért fontos ez?
Ezt a megkülönböztetést hiányolta a képviselőknek küldött meghívókról dr. Angeli Gabriella azon a két korábbi pályázat módosított feltételekkel történő beadásáról szóló határozat meghozatala végett összehívott rendkívüli testületi ülésen, amely tényleg rendkívülire sikerült, ugyanis ez az apró hiányosság miatt a képviselő elhagyta a termet, és az esetről a kormányhivatal állásfoglalását kérte.

Megtudtuk: a válasz megérkezett!
Megkeressük a képviselőt, és a fejleményekkel jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>
2023. 12. 02., 08:20
A második játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK