2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

A holokausztnak valószínűleg lesz, cigánygyilkosságoknak nem lesz emléktáblája a Roma Közösségi Házban

Illés György Cinó  |  2018. 03. 07., 20:52

A Szögi Lajos ellen olaszliszkán elkövetett brutális gyilkosság is szóba került a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a kalocsai cigányság két szószólója is elmondta véleményét Sztojka Katalinnak az önkormányzat elé terjesztett azon kéréséről, amely szerint emléktáblát avattak volna a Roma Közösségi Ház falán a cigányok ellen elkövetett embertelen sorozatgyilkosság kilenc évvel ezelőtti eseményeire emlékezve. Kalocsán azonban „nincs apropója” egy ilyen emléktáblának, ráadásul arra a helyre mást tervez a közösségi házat fenntartó Cigány Kisebbségi Önkormányzat, amelynek elnöke Sztojka Katalin részéről az előzetes egyeztetést is hiányolta. A két hasonlóképp érvelő felszólalás után a testület elutasította a kérvényt, egyedül az ezúttal is különutas megoldást választó Angeli Gabriella kivételével.

Sztojka Katalin kérelmet nyújtott be a képviselő-testülethez, hogy a Kalocsa, Hősök útja 24/A szám alatti Roma Közösségi Ház falán emléktábla kerüljön elhelyezésre a roma gyilkosságok áldozatainak emlékére.

A rasszista sorozatgyilkosság 9. évfordulóján, a tatárszentgyörgyi rasszista kettős gyilkosság évfordulóján, Csorba Robika ötéves gyermek megölése és a rasszista sorozatgyilkosság hat roma áldozatának emlékére állítandó emléktábla avató ünnepségére február 23-án – vagyis a kérdést napirendre tűző ülés másnapján – került volna sor, amit február 15-ei keltezéssel kérelmeztek.

A február 22-ei testületi ülésen dr. Bálint József polgármester a napirendi pont bevezetéseképpen elmondta: egy magánszemélytől érkezett a kezdeményezés, utána kaptak a kisebbségi önkormányzattól is egy levelet, amelyet kiosztottak, ezért nem olvasta föl.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez a levélhez fűzte hozzá Sztojka István, a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) elnöke az alábbi kiegészítést:

Felháborodásomnak szeretnék hangot adni, hogy senkitől nem kaptunk értesítést ezzel kapcsolatban, se az önkormányzat részéről, se Sztojka Katalintól. Tehát egy jöttment ember azt gondolja, hogy azt csinál, amit akar – kezdte mondandóját fölháborodottan a RNÖ elnöke, aki szerint a törvényeket be kell tartani, ugyanúgy, ahogyan az önkormányzatnak is be kell tartania. Úgy vélte, mivel itt róluk, cigányokról van szó, ezért – tekintve, hogy a cigányságot érintő ügyről van szó – véleményezési joguk van, ám nem kaptak erről értesítést senkitől

CSAK EGYSZERŰEN EGY ELFOGADÓ HATÁROZATI JAVASLATOT, AMIT KÉT NAPPAL AZ ÜLÉS ELŐTT KAPOTT MEG.

Emiatt föl volt háborodva, és azon reményének adott hangot, hogy a képviselő-testület nem ad helyt a kérelemnek.

Kalocsán nincs apropója

Soltész István, a kalocsai cigányság közismert szószólója, a szociális bizottság külsős tagja is felszólalt az ülésen, csatlakozva a kisebbségi önkormányzati vezető álláspontjához.

Az a helyzet, hogy nagyon szép ez az ötlet a Katalintól, hogyha az adott településen tette volna ki ezt a táblát, ahol megölték ezeket az embereket. De Kalocsának nincs apropója. Ugyanúgy nincs apropója, mint az Olaszliszkán megölt tanárnak, amit mink is sajnálunk ugyanúgy – fejtette ki Soltész könnyen elfogadható véleményét, a felsorolást folytatva Rostás Csabával, "akit kalocsaiak öltek meg, a politikai ráhatással”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért ő is úgy vélte, hogy az ilyen politikai viszálynak elejét kell venni.

NEM KÍVÁNT HOZZÁJÁRULNI AHHOZ, HOGY A GYILKOSSÁGOK KELTETTE INDULATOKAT KAMPÁNY HEVÉBEN SZTOJKA KATALIN KIHASZNÁLJA.

Elég sajnálatos mód, hogy az elhunytakat használja politikai megerősítésre – zárta felszólalását fölháborodottan Soltész.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően dr. Angeli Gabriella azt kérdezte:

Nem lett volna jobb, hogyha előtte a kisebbségi önkormányzat megegyezik, most ahogy fogalmaztak, egy magánszeméllyel? Miért kerül a testületünk elé két olyan kérdés, amiben nincs egyezség? És mért borítják ide a testületünkre ezt a dolgot? Angeli azt sem értette, hogy ha Soltész úr szerint azon a területen kell emléktábla, ahol történt, akkor hogyan lehet, hogy a kisebbségi önkormányzat is beküldött egy kérelmet, és ugyanígy szeretnének egy emléktáblát ezeknek az áldozatoknak az emlékére.

Bálint József közbeszúrta, hogy az a holokausztra vonatkozik.
Válaszában Soltész elmondta: a Sztojka István által a testület elé terjesztett anyag teljesen más, ráadásul már tavaly készült folyamodvány. A cigánygyilkosságok áldozatival kapcsolatban elmondta, hogy azokról továbbra is minden évben megemlékeznek, amire idén az ülés utáni napon, pénteken délután 5 órakor került sor.

Sztojka Kati erre a világot felbolygatva 11 órára kíván egy megemlékezést nagy csindradattával! Tánc is lesz talán, vagy nem tudom…


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József ügyrendi indítványt várt volna, mondván, amíg nem érkezik ügyrendi, addig nem tud mit csinálni. Ügyrendi indítvány azonban nem érkezett meg, így a kérdés nem került levételre a napirendről. A helyzet értelmezését dr. Kiss Csaba jegyző igyekezett elősegíteni:


Beérkezett egy kérelem, erről dönteni kell. Ide sürgősséggel megszavazták, napirendre kellett tűzni. Véleményem szerint ez egy eldönthető kérdés. Hozzátette: a másik kérdés, a roma önkormányzat által kérelmezett holokauszt emlékmű a következő testületi ülésen kerül napirendre. A levelük szerint ők már tervezték oda egy másik emlékmű elkészítését, és azt szeretnék, hogy ott ne két tábla legyen, illetve, hogy azon a helyen az ő holokauszt emlékművük álljon.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt a kérést respektálta Borvári Ferdinánd és az általa elnökölt kulturális bizottság is, akik tárgyalták, és egyhangúlag elutasítják Sztojka Katalin kérelmét. Ugyanakkor azt is fölvetette Bolvári, hogy máskor, hogyha ilyen kérelem van, ne az utolsó pillanatban érkezzék be, és csatoljanak mellé látványtervet is, hogy érdemben lehessen róla dönteni.

Amint a bizottsági elnök fölidézte, a most hangoztatott érveket Soltész István külső bizottsági tag az előző napi bizottsági ülésen is elmondta, és mindannyian el is tudták azt fogadni, így nem támogatják a tábla kihelyezését.

Ezt követően kérte a polgármester a testület véleményét.
A szavazás során 2 tartózkodás mellett 9 nem szavazattal Sztojka Katalin kérését elutasította a testület, igennel mindössze Angeli Gabriella szavazott.

[Azt, hogy Angeli a már megszokott különutas politikája miatt véletlenül nyomott igent, vagy a felszólaló kisebbségi aktivisták érveit nem fogadta el, esetleg Sztojka Katalin felé kívánt gesztust gyakorolni, csak találgatni tudnánk – A szerk.]

A döntés értelmében a cigányok ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosság 9. évfordulója alkalmából nem állítanak emléktáblát Kalocsán a Roma Közösségi Házban, ellenben szinte borítékolható, hogy a következő testületi ülést követően az RNÖ emléktáblát avathat majd a romaholokauszt áldozatainak.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.