2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A holokausztnak valószínűleg lesz, cigánygyilkosságoknak nem lesz emléktáblája a Roma Közösségi Házban

Illés György Cinó  |  2018. 03. 07., 20:52

A Szögi Lajos ellen olaszliszkán elkövetett brutális gyilkosság is szóba került a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a kalocsai cigányság két szószólója is elmondta véleményét Sztojka Katalinnak az önkormányzat elé terjesztett azon kéréséről, amely szerint emléktáblát avattak volna a Roma Közösségi Ház falán a cigányok ellen elkövetett embertelen sorozatgyilkosság kilenc évvel ezelőtti eseményeire emlékezve. Kalocsán azonban „nincs apropója” egy ilyen emléktáblának, ráadásul arra a helyre mást tervez a közösségi házat fenntartó Cigány Kisebbségi Önkormányzat, amelynek elnöke Sztojka Katalin részéről az előzetes egyeztetést is hiányolta. A két hasonlóképp érvelő felszólalás után a testület elutasította a kérvényt, egyedül az ezúttal is különutas megoldást választó Angeli Gabriella kivételével.

Sztojka Katalin kérelmet nyújtott be a képviselő-testülethez, hogy a Kalocsa, Hősök útja 24/A szám alatti Roma Közösségi Ház falán emléktábla kerüljön elhelyezésre a roma gyilkosságok áldozatainak emlékére.

A rasszista sorozatgyilkosság 9. évfordulóján, a tatárszentgyörgyi rasszista kettős gyilkosság évfordulóján, Csorba Robika ötéves gyermek megölése és a rasszista sorozatgyilkosság hat roma áldozatának emlékére állítandó emléktábla avató ünnepségére február 23-án – vagyis a kérdést napirendre tűző ülés másnapján – került volna sor, amit február 15-ei keltezéssel kérelmeztek.

A február 22-ei testületi ülésen dr. Bálint József polgármester a napirendi pont bevezetéseképpen elmondta: egy magánszemélytől érkezett a kezdeményezés, utána kaptak a kisebbségi önkormányzattól is egy levelet, amelyet kiosztottak, ezért nem olvasta föl.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez a levélhez fűzte hozzá Sztojka István, a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) elnöke az alábbi kiegészítést:

Felháborodásomnak szeretnék hangot adni, hogy senkitől nem kaptunk értesítést ezzel kapcsolatban, se az önkormányzat részéről, se Sztojka Katalintól. Tehát egy jöttment ember azt gondolja, hogy azt csinál, amit akar – kezdte mondandóját fölháborodottan a RNÖ elnöke, aki szerint a törvényeket be kell tartani, ugyanúgy, ahogyan az önkormányzatnak is be kell tartania. Úgy vélte, mivel itt róluk, cigányokról van szó, ezért – tekintve, hogy a cigányságot érintő ügyről van szó – véleményezési joguk van, ám nem kaptak erről értesítést senkitől

CSAK EGYSZERŰEN EGY ELFOGADÓ HATÁROZATI JAVASLATOT, AMIT KÉT NAPPAL AZ ÜLÉS ELŐTT KAPOTT MEG.

Emiatt föl volt háborodva, és azon reményének adott hangot, hogy a képviselő-testület nem ad helyt a kérelemnek.

Kalocsán nincs apropója

Soltész István, a kalocsai cigányság közismert szószólója, a szociális bizottság külsős tagja is felszólalt az ülésen, csatlakozva a kisebbségi önkormányzati vezető álláspontjához.

Az a helyzet, hogy nagyon szép ez az ötlet a Katalintól, hogyha az adott településen tette volna ki ezt a táblát, ahol megölték ezeket az embereket. De Kalocsának nincs apropója. Ugyanúgy nincs apropója, mint az Olaszliszkán megölt tanárnak, amit mink is sajnálunk ugyanúgy – fejtette ki Soltész könnyen elfogadható véleményét, a felsorolást folytatva Rostás Csabával, "akit kalocsaiak öltek meg, a politikai ráhatással”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért ő is úgy vélte, hogy az ilyen politikai viszálynak elejét kell venni.

NEM KÍVÁNT HOZZÁJÁRULNI AHHOZ, HOGY A GYILKOSSÁGOK KELTETTE INDULATOKAT KAMPÁNY HEVÉBEN SZTOJKA KATALIN KIHASZNÁLJA.

Elég sajnálatos mód, hogy az elhunytakat használja politikai megerősítésre – zárta felszólalását fölháborodottan Soltész.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően dr. Angeli Gabriella azt kérdezte:

Nem lett volna jobb, hogyha előtte a kisebbségi önkormányzat megegyezik, most ahogy fogalmaztak, egy magánszeméllyel? Miért kerül a testületünk elé két olyan kérdés, amiben nincs egyezség? És mért borítják ide a testületünkre ezt a dolgot? Angeli azt sem értette, hogy ha Soltész úr szerint azon a területen kell emléktábla, ahol történt, akkor hogyan lehet, hogy a kisebbségi önkormányzat is beküldött egy kérelmet, és ugyanígy szeretnének egy emléktáblát ezeknek az áldozatoknak az emlékére.

Bálint József közbeszúrta, hogy az a holokausztra vonatkozik.
Válaszában Soltész elmondta: a Sztojka István által a testület elé terjesztett anyag teljesen más, ráadásul már tavaly készült folyamodvány. A cigánygyilkosságok áldozatival kapcsolatban elmondta, hogy azokról továbbra is minden évben megemlékeznek, amire idén az ülés utáni napon, pénteken délután 5 órakor került sor.

Sztojka Kati erre a világot felbolygatva 11 órára kíván egy megemlékezést nagy csindradattával! Tánc is lesz talán, vagy nem tudom…


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József ügyrendi indítványt várt volna, mondván, amíg nem érkezik ügyrendi, addig nem tud mit csinálni. Ügyrendi indítvány azonban nem érkezett meg, így a kérdés nem került levételre a napirendről. A helyzet értelmezését dr. Kiss Csaba jegyző igyekezett elősegíteni:


Beérkezett egy kérelem, erről dönteni kell. Ide sürgősséggel megszavazták, napirendre kellett tűzni. Véleményem szerint ez egy eldönthető kérdés. Hozzátette: a másik kérdés, a roma önkormányzat által kérelmezett holokauszt emlékmű a következő testületi ülésen kerül napirendre. A levelük szerint ők már tervezték oda egy másik emlékmű elkészítését, és azt szeretnék, hogy ott ne két tábla legyen, illetve, hogy azon a helyen az ő holokauszt emlékművük álljon.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt a kérést respektálta Borvári Ferdinánd és az általa elnökölt kulturális bizottság is, akik tárgyalták, és egyhangúlag elutasítják Sztojka Katalin kérelmét. Ugyanakkor azt is fölvetette Bolvári, hogy máskor, hogyha ilyen kérelem van, ne az utolsó pillanatban érkezzék be, és csatoljanak mellé látványtervet is, hogy érdemben lehessen róla dönteni.

Amint a bizottsági elnök fölidézte, a most hangoztatott érveket Soltész István külső bizottsági tag az előző napi bizottsági ülésen is elmondta, és mindannyian el is tudták azt fogadni, így nem támogatják a tábla kihelyezését.

Ezt követően kérte a polgármester a testület véleményét.
A szavazás során 2 tartózkodás mellett 9 nem szavazattal Sztojka Katalin kérését elutasította a testület, igennel mindössze Angeli Gabriella szavazott.

[Azt, hogy Angeli a már megszokott különutas politikája miatt véletlenül nyomott igent, vagy a felszólaló kisebbségi aktivisták érveit nem fogadta el, esetleg Sztojka Katalin felé kívánt gesztust gyakorolni, csak találgatni tudnánk – A szerk.]

A döntés értelmében a cigányok ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosság 9. évfordulója alkalmából nem állítanak emléktáblát Kalocsán a Roma Közösségi Házban, ellenben szinte borítékolható, hogy a következő testületi ülést követően az RNÖ emléktáblát avathat majd a romaholokauszt áldozatainak.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK