2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Kubinszky utca útburkolatának felújítására pályázik a város- Augusztus 20-ig nyári tanácskozási szünetet tart a képviselő-testület

A Kubinszky utca útburkolatának felújítására pályázik a város- Augusztus 20-ig nyári tanácskozási szünetet tart a képviselő-testület
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 11., 11:52

Ha semmi rendkívüli nem jön közbe, a július 9-én, csütörtökön délelőtt tartott tanácskozástól egészen az augusztus 20-i ünnepi ülésig nem ülésezik, nyári szabadságot tart a városi képviselő-testület. A csütörtökön napirendre tűzött, egy óra alatt letárgyalt hét téma közül a lakosságot közvetlenül a Kubinszky utca útburkolatának felújítására a Belügyminisztériumhoz benyújtandó pályázat érintheti, amennyiben sikeres lesz. A Kubinszky utcát még a két ciklussal ezelőtti képviselő- testület nyilvánította gyűjtő úttá, így a város megfelel a pályázati feltételeknek.

A pályázat ismertetésekor dr. Filvig Géza polgármester az alapos előterjesztésre hivatkozva ismertette: a 13,3 millió forint önrész mellett elérhető maximális pályázati összeg 53,3 millió forint.

A KUBINSZKY UTCA A VÁROSBAN AZ ORSZÁGOS MÁSODRENDŰ 51. SZÁMÚ ÚT (SZÉCHENYI ÚT) ÉS A VÁROS EGYIK LEGFORGALMASABB BELTERÜLETI GYŰJTŐ ÚTJA, A KOSSUTH LAJOS UTCA KÖZÖTT BIZTOSÍT KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATOT, AZAZ AZ ÁTHALADÓ FORGALMAT,

és az utcában lévő magáningatlanok megközelítését teszi lehetővé.

Az utca teljes hossza 645 m, útkategória szerinti besorolása: belterületi mellékút, gyűjtőút.

A meglévő burkolat kialakítása vegyes, mert a Kossuth Lajos utca irányából mintegy 75 méter hosszon aszfaltburkolattal, míg a fennmaradó részen betonburkolattal került kialakításra, átlagosan 4 m szélességben. A Kossuth Lajos utcai bevezető szakaszon mindkét oldalon párhuzamos kialakítású burkolt parkoló felülettel is kiegészül.

Az utca környezetében elsősorban családi lakóházas övezet, míg a Kossuth Lajos utcai csomópontban a nagy turisztikai forgalmat vonzó létesítmény, az úgynevezett "Paprika ház" található.

AZ UTCA BURKOLATA KÖZEL 30 ÉVVEL EZELŐTT ÉPÜLT, DE AZÓTA NEM ÚJÍTOTTÁK FEL.

Az út burkolata töredezett, repedezett, kikátyúsodott, a csapadékvíz elvezetése nem biztosított.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekMindezt azért érdemes ilyen részletesen leírni, mert

MINT AZ ELŐTERJESZTŐ POLGÁRMESTER, MAJD SIMON ZOLTÁN ALPOLGÁRMESTER IS RÁMUTATOTT, A KUBINSZKY UTCA ÁLLAPOTA SAJNOS NAGYON SOK KALOCSAI ÚTRA, UTCÁRA IGAZ. ÉPPEN EZÉRT AZ ÚTFELÚJÍTÁSOK A KIEMELT CÉLOK KÖZÖTT SZEREPELNEK.

A tervezett fejlesztés során a meglévő burkolat vonalvezetését és szélességét követve, egyirányú oldaleséssel, a meglévő felületre feszültségcsökkentő zúzottkő réteg kerülne 5 centiméter vastagságban, míg kopórétegként 5 centiméter hengerelt aszfaltburkolat terítését tervezik.
Az új útburkolat mindkét szélén az adottságoknak megfelelően, kiemelt és süllyesztett szegélysor építése szükséges betongerendába rakva, míg a szegély szélétől 0,5 méter szélességben úgynevezett nemesített útpadkát alakítanának ki, zúzalékból.

Ezen kívül

AZ UTCÁBAN TALÁLHATÓ VALAMENNYI KAPUBEJÁRÓ SZINTBELI ÚTCSATLAKOZÁSÁNAK KIÉPÍTÉSÉRE IS SOR KERÜLHET, A BURKOLATBA ÉS A KÖZMŰ AKNÁK FEDLAPJAINAK SZINTBE HELYEZÉSÉVEL, A FORGALMI JELZŐTÁBLÁK CSERÉJÉVEL ÉS A PÁRHUZAMOS PARKOLÓK BURKOLATJELEINEK FELFESTÉSÉVEL.

A belterületi utak, járdák, hidak esetében a bírálat során azok a pályázatok élveznek előnyt, amelyek a tömegközlekedés által igénybe vett utak felújítására irányulnak.

A pályázati kiírás szabályait figyelembe véve egyéb költségként kizárólag a kivitelezési tervdokumentáció elkészítésének, és a műszaki ellenőrzés költségeit kívánják elszámolni.

A TÁMOGATÁS VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS. AZ IGÉNYELHETŐ ÖSSZEG MAXIMÁLIS MÉRTÉKE FÜGG A MEGVALÓSÍTANDÓ CÉLTÓL, ILLETVE AZ ÖNKORMÁNYZAT EGY LAKOSRA JUTÓ ADÓERŐ KÉPESSÉGÉTŐL. AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL BIZTOSÍTANDÓ ÖNERŐ MÉRTÉKE LEGALÁBB 25 SZÁZALÉKOS, A TÁMOGATÁSI INTENZITÁS LEGFELJEBB 75 SZÁZALÉK

– áll az előterjesztésben.

Mint azt dr. Filvig Géza elmondta, a pályázatot októberben bírálják el, amennyiben sikeres lesz – eddig ezen a pályázaton a város sajnos még nem nyert – jövő év végére megvalósulhat.

Az előterjesztést a képviselő-testület egyhangúan elfogadta, így a pályázatot hamarosan benyújtják, sorsát fontosságának megfelelően figyelemmel kísérjük.

Cikkünk írásánál a helyszínen fotókat készítettünk, és arra a megállapításra jutottunk: a Kubinszky utca felújítása egyfajta „állatorvosi ló” lehetne, hiszen az ezzel közel párhuzamos Malom utca, és még sorolhatnánk az utcákat, hasonló állapotban vannak. Üdítő kivétel a Petőfi Sándor és a Dózsa György utca, amelyek a korábbi években újultak meg.
A paprika háztól indulva az utcában valóban gyötrelmes a közlekedés, lassan haladva is „sír” a kocsi futóműve, biciklivel is nehezen járható, ha valamelyik, hát a Kubinszky utca valóban megérett a felújításra.
Sajnos a Kubinszky utca végénél kihajtva az 51. számú főút Széchenyi úti szakaszára sem jobb a helyzet. Az állami kezelésben lévő főút ezen szakasza is nagyon rossz állapotban van, de mint tudjuk, az 51-es rekonstrukciója is a tervezés stádiumában van.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés