2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A tavalyi ár tízszereséért veheti a gázt Kalocsa – Már az idei költségvetést is át kell szabni, 280 milliós többletköltség jövőre

A tavalyi ár tízszereséért veheti a gázt Kalocsa – Már az idei költségvetést is át kell szabni, 280 milliós többletköltség jövőre
Illés György Cinó  |  2022. 09. 16., 15:38

Augusztus 22 én eredménytelenül zárult a gáz közbeszerzési eljárása a kalocsai önkormányzatnak ezért megismételték a kiírást, amelynek határideje a tegnapi nap volt. Két érvényes ajánlat érkezett, egyik drágább, mint a másik… De nem sokkal. Tegnap, szeptember 15-én, csütörtökön délután rendkívüli testületi ülés keretében tárgyalta a kalocsai önkormányzat képviselőtestülete a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. kérelmét, amelyben a grémium hozzájárulását kérték a következő időszakra érvényes gázszolgáltatási szerződés megkötéséhez. A tavalyi 107 forintos ár helyett most több mint ezer forintot fizetünk majd egy köbméter gázért. Noha az évből már csak egy negyed év van hátra, a Kft. által tervezett takarékossági intézkedéseket figyelembe véve is már ebben az évben 55 milliós többletköltséggel lehet számolni a város intézményeinek gázszámlái nyomán. És ehhez jön még az áramfogyasztás, benne a közvilágítás költsége, valamint a „végső menedékes” gázfogyasztási helyek, ahol „csak” 480 forint lesz az ár.

Az energiaár-robbanás következményeivel már korában is foglalkozott a testület, amikor Király Róbert képviselő javaslatára takarékossági intézkedések kidolgozását határozta el a testület, amiről a városvezetés is egyezetett már az intézmény- és cégvezetőkkel.
Az is kiderült, hogy a képviselő akkori becslései még túlságosan derűlátóak is voltak, a tényleges ajánlat majd’ duplája a korábban reméltnek – erről az ajánlatról született most döntés.

Szeptember 15., 13 óra volt az ajánlattételi határidő a korábbi, érvényes ajánlat híján meghiúsult gáz közbeszerzés után megismételt, gyorsított eljárás során. Határidőig két ajánlat érkezett: az MVM Next és az E.ON Energiamegoldások Kft. részéről.
Az ajánlatok tartalmát expressz jelleggel feldolgozták, és összeállították a testületi tagoknak kiadott anyagot, amelyet a képviselők buzgón tanulmányoztak az ülésteremben a délután három órakor kezdődött rendkívüli testületi ülés előtt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

A döntés előtt meghallgatták dr. Jéri Tamást, a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét, aki megköszönte a testület tagjainak, hogy a döntés súlyára tekintettel a rendkívüli ülésen is ilyen nagy arányban meg tudtak jelenni, hiszen kardinális kérdésről, az előttünk álló fűtési szezon gázellátás arról van szó.
A most zárult közbeszerzési eljárásban

A KORÁBBI 458.600 KÖBMÁTER HELYETT 255.345 KÖBMÉTER GÁZ BESZERZÉSÉRE KÉRTÜNK AJÁNLATOT.

A számottevően kisebb mennyiség jelzi:

A GÁZFELHASZNÁLÁS TERÉN JELENTŐS MEGTAKARÍTÁSRA SZÁMÍTANAK.

A Kft. áttekintette és objektív szempontok szerint, a szükségesség, illetve nélkülözhetőség, a kihasználtság, az energiahatékonyság, valamint az adott fogyasztási helynek az összes gázfogyasztásból való részesedése figyelembevételével rangsorolta az épületállományt, és meghatározták az egyes létesítményekben megtakarítható gáz mennyiségét.
Mindezt táblázatba foglalták, amelyet megkaptak a képviselők is.
Mindezek szorzataként kapott eredmény alapján

KIALAKULT AZ OBJEKTÍV SORREND, AMELY MEGMUTATJA, HOGY HOL, ÉS MILYEN MÉRTÉKBEN LEHETSÉGES GÁZMEGTAKARÍTÁST ELÉRNI A VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT LÉTESÍTMÉNYEKBEN.

A kötelező közfeladatot ellátó intézményeknél a nélkülözhetőség sorába 0 érték került felvételre.

Az EON Energiamegoldások Kft. illetve az MVM Next energiakereskedelmi Zrt. adott árajánlatot, a díjat Ft/KWh mértékegységben meghatározva.
[1m3 körülbelül – fűtőértéke függvényében – 9-11-szerese a köbméterre vetített ár – A szerk.]
Az ügyvezető kiemelte: amennyiben a takarékossági elképzelések maradéktalanul megvalósulnak, tehát a most, takarékosan kalkulált fogyasztás esetén

AZ ÚJ ÁRRAL SZÁMOLVA BRUTTÓ 278 MILLIÓ 845 EZER FORINTTA KERÜL TÖBBE A GÁZ A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN, MINTHA A TAVALYI KÖZBESZERZÉSI ÁRON SZEREZNÉNK BE.

A kalkulációban szereplő fogyasztási helyek mellett vannak úgynevezett „végső menedékes” fogyasztási helyek, amelyek az augusztus elseje óta érvényes kormányrendelet szerint 480 forintos, védett áron kaphatnak gázt, ami ugyan az új árhoz képest kedvező, de a korábbi 107 forintos szerződött árhoz képest jelentős árnövekedést jelent.
Tehát

A VÉGSŐ MENEDÉKES FOGYASZTÁSI HELYEKEN IS JELENTŐS TÖBBLET KÖLTSÉGGEL KELL SZÁMOLNI, AMI A SZÁMÍTÁSOK SZERINT MINTEGY 22,6 MILLIÓRA RÚGHAT.

A Kft. támogatási szerződése erre az évre tartalmazza a korábbi fogyasztási mennyiséggel és a korábbi árral kalkulált energiaköltségek fedezetét, ám az új gázárral számolva, a takarékossági elképzelések ellenére is

MÁR IDÉN IS 55 MILLIÓ FORINTOS TÖBBLETKÖLTSÉGET JELENTENEK A GÁZSZÁMLÁK A KÖLTSÉGVETÉSBEN ÉS A KFT. TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSÉBEN TERVEZETTHEZ KÉPEST.

Az elkészült előterjesztésben egyrészt azt kérte a Kft. vezetője, hogy a testületet fogadja el a beszámolóját, amelyben kimutatja, hogy a Kft. támogatási összege a fentiek miatt nem nyújt kellő forrást az energiaszámlák fedezésére, másrészt az ajánlatok közül a kedvezőbb árat tartalmazót javasolja elfogadni, és felhatalmazást kért a szerződés megkötésére, valamint a testület garanciavállalását kérte a felmerülő költségvetési többletkiadás fedezésére.

A GÁZ ÁRA 107,41 HELYETT 1054,99 FORINT LESZ KÖBMÉTERENKÉNT

– erről az ajánlatról kellett döntenie a testületnek, míg az ülésen érintett, de a döntés tárgyát nem képező, az épületek energia megtakarítására vonatkozó elképzelések konkrét lépéseiről, gyakorlati megvalósításáról később, külön eljárás keretében dönt majd a képviselő testület – foglalta össze a lényeget dr. Filvig Géza polgármester, mielőtt a képviselők tisztázó kérdéseire került volna sor.

A takarékossági táblázat számaiból egyértelműen látszott, hogy a Paksi közi, új telephely esetében 0 fogyasztással számoltak, ami egyben azt is jelenti, hogy a parkgondozó telephelyének idén őszre tervezett költözése később időpontra tolódik. Ezzel kapcsolatban – dr. Bagó Zoltán képviselő kérdésére válaszolva – az ügyvezető elmondta, hogy a Paksi közi komplexum egy modern, jó energiagazdálkodási épület, azonban jelenleg még olyan alacsony kihasználtsággal tudna csak működni, hogy a jó energiahatékonysága ellenére is drágább lenne a fenntartásra, mint a jelenlegi elavult, de magas kihasználtságú ingatlannak. Ugyanakkor maga a költözködés is költségekkel járna, miközben a parkgondozó részlegnél kötelező közfeladat-ellátás folyik, tehát lemondani róla a kiváltása nélkül nem lehetséges.

A Király Róbertképviselő kérdésére válaszoló Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető által elmondottakból kiderült, hogy

A KÖLTSÉGVETÉS ÁLTALÁNOS TARTALÉKKERETÉBEN JELENLEG CSAK MINTEGY 44 MILLIÓ FORINT SZEREPEL TEHÁT TÖBB MINT TÍZMILLIÓ FORINTOS ÁTCSOPORTOSÍTÁSRÓL IS SZÜKSÉGES LESZ A MEGNÖVEKEDETT KIADÁSOK FEDEZÉSÉRE.

És ez még csak a gáz fogyasztásból adódó növekmény. Valószínűleg kisebb mértékben, de így is jelentősen nőni fog a város villanyszámlája is, amelyről a mostani döntés kapcsán egyelőre nem esett szó.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs képviselő kérdésére adott válaszból megtudhattuk, hogy

A SZERZŐDÉSBEN IGÉNYELT MENNYISÉG TÚLLÉPÉSÉRE, ILLETVE ALUL FOGYASZTÁSRA IS VAN LEHETŐSÉG.

Az igényelt mennyiséget még a közbeszerzési eljárás kezdetén meg kellett határozni.

A SZERZŐDÖTT MENNYISÉGNÉL HÚSZ SZÁZALÉKKAL KEVESEBB, ILLETVE 30%KAL NAGYOBB FOGYASZTÁSRA VAN LEHETŐSÉGE A VÁROSNAK, AZONBAN EZEN A SÁVON KÍVÜL PÓTDÍJAT KELL FIZETNI.

A döntéshozatal előtt dr. Filvig Géza polgármester összefoglalta a lényeget:

Az Ukrajnában zajló háború és az arra téves válaszként bevezetett európai szankciós lépések következtében nagyon gyorsan zajlottak le az energiapiacon rendkívüli horderejű folyamatok, aminek következtében tízszeres gázár elfogadásáról kell dönteni a testületnek.
Az ülésen tárgyalt indítványt a Vagyonhasznosítási Kft. tette le az önkormányzat asztalára, hiszen a város 100%-os tulajdonában álló Kft. az üzemeltetője az önkormányzat teljes ingatlanállományának, így a rezsiköltség növekedés a Kft.-n keresztül érinti az várost.
A helyzet váratlanul és gyorsan alakult ki, így más lehetőség nem volt a következmények mérséklésére, mint a fogyasztás csökkentése.

Több képviselő által elmondottakhoz csatlakozva a polgármester elmondta: ebben a nehéz helyzetben összefogásra van szükség a városban és az önkormányzati testületen belül is, és üdvözölte a képviselők erre mutatott hajlandóságát, amit az is bizonyít, hogy az előző nap délután négy órakor, tehát meglehetősen későn kiérkezett meghívók ellenére majdnem teljes volt a testület – mutatott rá, megköszönve a konstruktivitást.
Filvig Géza úgy vélekedett, hogy ebben a szemléletben munkálkodva jó megoldásokat tudnak majd kidolgozni.

AZ ÁRAJÁNLAT ELFOGADÁSÁT CÉLZÓ JAVASLATOT A TESTÜLET A JELENLÉVŐ KÉPVISELŐK EGYHANGÚLAG, 10 IGEN SZAVAZATTAL ELFOGADTA.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 30., 12:49
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>