2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A város gatyája is rámegy a rezsiszámlára? – Takarékossági intézkedések előkészítéséről döntött a képviselő-testület

Illés György Cinó  |  2022. 09. 06., 13:58

A szerdai képviselő-testületi ülésen Király Róbert terjesztett elő határozati javaslatot az energiatakarékossági lehetőségek föltárása végett, miután a Kormány döntése nyomán a településeknek az energiát piaci áron – a villanyt háromszoros, a gázt hétszeres áron –kell beszerezniük, ami jelentős többletköltséget ró az önkormányzatokra, köztük a kalocsaira is. Városunk adóerő-képessége köztudomásúan alacsony, pedig ez a helyzet a gazdag településeket is nehéz helyzetbe hozza. Ezért állt elő önálló indítvánnyal Király Róbert képviselő – amelyet végül több módosítással fogadtak el –, és amint kiderült, már dr. Filvig Géza is hasonló célzatú intézkedést hozott. A most kidolgozandó takarékossági javaslatokról novemberben születhet testületi döntés.

Előterjesztésében Király Róbert javasolta más intézkedések mellett a gumikerekes kisvonat beszerzésének elhalasztását és a rá elkülönített összeg általános tartalékba helyezését – ám erről a kérdésről ugyanazon az ülésen már döntött a testület, így helyben tett módosításával ezt kivette indítványából a képviselő.

Az előterjesztésben a javaslat indokai közt olvashatjuk:
Magyarország Kormánya határozott a hazánk szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről.
Ebben döntött arról, hogy július elsejétől a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult, tehát

AZ ÖNKORMÁNYZAT CSAK A PIACRÓL, JÓVAL MAGASABB ÁRON TUDJA BESZEREZNI A GÁZT ÉS AZ ÁRAMOT.

Így ez a rezsiköltség-emelkedés érinti az önkormányzat összes intézményét, valamint 100%-os tulajdonú gazdasági társaságait.
így

JELENTŐSEN MEGNÖVEKEDŐ ENERGIAKÖLTSÉGEKKEL SZÁMOLHATUNK A

 • a Kalocsai Polgármesteri Hivatal
 • a Szociális Központ
 • Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje
 • a Viski Károly Múzeum
 • Kalocsai Közétkeztetési Intézmény

illetve

 • a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. és
 • a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Kft.


vonatkozásában.

Ezeken kívül

AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖTELEZŐ KÖZFELADATÁT JELENTI A KÖZVILÁGÍTÁS.

Ennek energiaigényét szintén piaci áron beszerzett árammal kell kielégíteni.
A most kiírt közbeszerzés alapján

A PIACI ÁRON VÁSÁROLT VILLAMOSENERGIA AZ EDDIGI KÖRÜLBELÜL 60 FT/KWH ÁRRÓL JÓ HÁROMSZOROSÁRA, KÖRÜLBELÜL 200 FORINTRA EMELKEDIK MAJD VÁRHATÓAN.

A PIACI ÁRON VÁSÁROLT GÁZ ÁRA ELŐRELÁTHATÓLAG LEGALÁBB HÉTSZERESÉRE EMELKEDIK.

Mindezek alapján

A REZSIKÖLTSÉG NÖVEKEDÉS SOK TÍZMILLIÓS KÖLTSÉGVETÉSI TÖBBLETKIADÁST OKOZ, AMINEK JELENLEG NINCS MEG A FORRÁSA.

Ezekkel az indokokkal terjesztette elő az augusztus 24-én, múlt szerdán délután tartott testületi ülésen Király Róbert képviselő azt a javaslatát, amelyben takarékossági intézkedések kidolgozását indítványozta.
Azt javasolta, hogy

AZ EMLÍTETT INTÉZMÉNYEK VEZETŐI, A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÜGYVEZETŐI ÉS A MŰSZAKI OSZTÁLY SZAKEMBEREI KÖZÖS TERVET DOLGOZZANAK KI AZ ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS, A HATÉKONY ENERGIAFELHASZNÁLÁS ÉRDEKÉBEN.

Példaként konkrét javaslatokat is tett a képviselő:
energiát lehet megtakarítani

 • az Uszoda téli, részleges bezárásával
 • a Paprika Fesztivál egynapossá alakításával
 • a mellőzhető külsős megbízási szerződések felmondásával
 • különböző összevont óvodai foglalkozásokkal, és a nem használt helyiségek temperálásával a fűtésük helyett


Király Róbert előterjesztésébe befogadta dr. Vincze András határidő megjelölésére tett javaslatát, amelynek dátumára Filvig Géza polgármester tett konkrét javaslatot:

A DÖNTÉSELŐKÉSZÍTŐ FELADATOK ELVÉGZÉSRE OKTÓBER 30-AI HATÁRIDŐT JELÖLTEK MEG.

Filvig Géza polgármester üdvözölte a képviselő konstruktivitását és a város helyzetéért mutatott felelősségteljes hozzáállását, de sajnálattal konstatálta, hogy az előterjesztés elkésztése előtt nem konzultált vele a képviselő, aki erre azzal reagált, hogy a polgármester szabadságát tiszteletben tartva nem akarta őt zavarni. Filvig Géza erre kijelentette, hogy a város érdekeit szabadsága alatt is prioritásként kezeli, ezért máskor bátran zavarhatják ilyen ügyekkel, ahogyan Simon Zoltán alpolgármester segítségével magától is folyamatosan tájékozódott a várost érintő kérdésekről – ezt az alpolgármester is megerősítette.

Filvig Géza elmondta, hogy a takarékossági lépések kidolgozása érdekében már meg is megkereste az illetékes vezetőket.

A javaslat külön kitért a Szentháromság tér fenntartásának költségeire, amelyeknek a képviselő értelmezése – és a józanész szabályai – szerint a teret parlamenti döntés nyomán fenntartásába vevő érsekséget kellene terhelniük.
Erről azonban

MEGÁLLAPODÁST KELL KÖTNI A VÁROS ÉS A FŐEGYHÁZMEGYE KÖZÖTT

– erre tett indítványt Király Róbert, amire fel is hatalmazta volna a polgármestert, azonban Filvig Géza megtiszteltetésként értékelve a bizalmat, de egyszemélyi felelősségvállalás helyett testületi döntést tartott kívánatosnak, így javaslatára ettől eltekintett. Helyette a megállapodás előkészítésére kérték föl, azzal, hogy a megállapodásról szóló döntést a testületnek kell majd meghoznia.

KALOhírek / ArchívA JAVASLATOT – SCHMIDT RAJMUND, TIHANYI TIBORNÉ ÉS KÖRMENDY SZABOLCS TARTÓZKODÁSA MELLETT – NYOLC SZAVAZATTAL ELFOGADTA A TESTÜLET.

Mivel a város lakosságát a főtér kérdése fokozottan foglalkoztatja, erre a témára külön cikkben térünk vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK