2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Ahová a király is gyalog jár” – 56 milliós vizesblokk-beruházás a sportcsarnokban, TAO forrásból

Illés György Cinó  |  2016. 09. 15., 09:24

Jövőre végre teljessé válhat a sportcsarnok megújulása. A korábbi fejlesztésekre a kezdetektől hiányzó WC-k megépítése teheti föl a koronát a jövő évben, és ez nem vicc: kedvező elbírálás esetén a jelenlegi három illemhely mellett 12 új létesülne a KKC gondozásában, TAO-forrás, illetve önrészként 17 millió önkormányzati pénz bevonásával.

A TAO pályázati rendszer keretében a Kalocsai Kézilabda Klub sportfejlesztési programot nyújtott be a sportági szakszövetséghez a sportcsarnokban végrehajtandó vizesblokk bővítésre és felújításra. A fejlesztés becsült összköltség mintegy 56 millió forint, amihez az egyesület a városhoz mint az ingatlan tulajdonosához fordult az önrész biztosítása érdekében. Az előzetes számítások szerint összesen 17,4 millió forint önrészre volna szükség, amelyből előzetesen, a tervezés, engedélyeztetés költségeinek fedezésére mintegy 1,5 millió forintot igényeltek önkormányzati forrásból. Ez utóbbi tételre még az idei évben szükség lesz, míg a fönnmaradó 15,9 milliót a jövő évi költségvetés terhére teremtené elő az önkormányzat a múlt keddi testületi ülésén hozott határozat szerint, noha most csak az idei évben esedékes tételről hoztak döntést.

Forrás: www.fenykorkozosseg.hu

A beruházásra azért van szükség, mert arra a sportcsarnok legutóbbi nagy felújítása során – bár az előkészített tervekben szerepelt a fejlesztés – végül nem került sor a szükséges forrás híján. Az indokoltsághoz kétség sem fér, hiszen jelenleg egy női és két férfi WC áll a 350 fő befogadására alkalmas létesítmény használóinak rendelkezésére. A szükséges bővítést egy új, most kiépítendő épületszárnyban valósítanák meg. A terv szerint az általános használatú mellékhelyiségeken kívül egy toalett a mozgáskorlátozottaknak is rendelkezésére állna, akik számára a sportcsarnok használatát a korábban szintén elmaradt akadálymentesítés is segíthetné.

Mi kerül ezen ennyibe?

Szabó Balázs több aggályát is fölvetette az erről szóló napirend tárgyalása során.
Egyrészt megkérdezte, hogy adott-e bármiféle garanciát a projektgazda egyesület arra, hogy a vagyonelem az önkormányzatnál kerül aktivizálásra. Elmondta: előfordult a közlemúltban olyan, a város által fedezett önrészből megvalósult fejlesztés – később meg is nevezte a Buborékcsarnokot –, amelynek nyomán létrejött új vagyonelem aktivizálása az önkormányzat felé mindmáig nem történt meg.
Bálint József elmondta ilyen nyilatkozattételre nem került sor, ugyanakkor a nagyobb számú mosdó és öltöző szükségessége kétségtelen, és az is tény, hogy ez a város vagyonát fogja gyarapítani.
Később dr. Angeli Gabriella képviselő ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a Buborékcsarnokot valóban az egyesület aktiválta, és annak üzemeltetéséből is kiveszi a részét, ha nem is 100%-ig, míg a sportcsarnok az önkormányzatnál kerül majd aktiválásra, így a fönntartó is a város lesz.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó másrészt az idén folyósítandó tétellel kapcsolatban azt kérdezte Boromisza Viktortól, hogy miért kerül ennyibe, illetve tényleg ennyibe kerül-e a tervezés, engedélyeztetés.

A műszaki irodavezető elmondta, a tervezés, engedélyeztetés költségei az egyesület becslésére alapulnak, és tartalmazzák az engedélyezési terv módosításának díját, illetve a szükséges eljárás költségeit is. Fölidézte: az építmény korábban már rendelkezett jogerős engedélyezési tervvel, ám a megvalósítás nem történt meg, így az hatályát vesztette. Az eltelt 2-3 év során több szakági szabályzat, köztük kiemelten a tűzvédelmi szabályok módosultak. Ez az összeg tartalmazza a kiviteli tervdokumentáció elkészítését is, amelyre azonban csak akkor kerül sor, ha a pályázat kedvező elbírálásban részesül.

Bolvári Ferdinánd a vizesblokkok általános fajlagos bekerülési költsége felől érdeklődött, sokallván a 700 ezer forint kalkulált költséget négyzetméterenként. Az előterjesztésből kiemelte:

Öt női, egy akadálymentes és három férfi WC, valamint három piszoár, vagyis tizenkét WC 55 millióba kerül. Elfogadom, csak egy kis magyarázatot szeretnék kérni, hogy a közvélemény is értse. Boromisza Viktor azonban ez esetben a tőle megszokott, kimerítő válasszal nem szolgálhatott, mivel nem ismerte a dokumentáció részleteit, hiszen nem vett részt a tervek előkészítésében. Így csak föltételezte, hogy a szakági előírások teljesítése drágítja meg az építést, illetve rámutatott, hogy a közösségi terek építési költsége mindig sokkal magasabb a magánépítkezéseknél, mivel ezek esetében szigorúbb normáknak kell megfelelni.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Később Szabó Balázs újra visszatért a költségek kérdésére, emlékeztetve, hogy 2010 szeptemberében egy DAOP-pályázat keretében már készült dokumentáció ugyanerre a fejlesztésre, és akkor a tervezett összköltség 25,7 millió forintban volt megjelölve. Az 50%-os támogatási intenzitás mellett ez 13 milliós önrésszel járt volna. Fölidézte, hogy ez a projekt akkor nem valósult meg, noha minden rendelkezésre állt hozzá, és az akkori tervek teljes egészében megegyeznek az akkor már elfogadott tervekkel, még a tervező Kft., sőt a tervező személyek tekintetében is.

Egy Ctrl+C, Ctrl+V-ért miért kell kifizetnünk másfél millió forintot, ezt végképp nem értem – mondta Szabó, hozzátéve, hogy a fejlesztés szükségességét nem vonja kétségbe, de hiányolja a költségeket alátámasztó vizsgálatokat.

Még több TAO-forrás is jöhet?

A képviselő ugyanakkor sürgette, hogy tegyék rendszeressé a TAO-jogosult egyesületekkel és a támogató cégekkel való egyeztetést, egyben kérte a polgármestert, hogy vállalja föl e források becsatornázásának előmozdítását, mert

TÍZ HÓNAP ALATT EZZEL A BERUHÁZÁSSAL EGYÜT 80-100 MILLIÓ TAO PÉNZT KELLENE BEHOZNI.

Filvig Géza a jogi bizottság ülésére utalt vissza, elmondva, hogy Hartman János egyesületi elnök meghallgatása kezdetén az elhangzott, esetenként a projekt szükségességét is kétségbe vonó észrevételek és kérdésék alapján úgy tűnt, hogy senki sem kívánja ezt a beruházást.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Mintegy egyórás, jó hangulatú beszélgetés után végül mégis mindkét jelen lévő bizottság egyhangúlag támogatta a beruházást, beleértve az idei másfél millió körüli összeget és a 17,3 milliós 2017-ban kifizetendő hozzájárulást is. Végül azt hangsúlyozta, hogy a város a beruházás által egy 55 milliós vagyonelemmel gazdagodik, úgy, hogy ehhez csak mintegy harmadát kell kifizetnie.

A jogi bizottság a sportbizottsággal közös ülésén tárgyalta a kérdést és egyhangúlag támogatta az előterjesztést, amihez a pénzügyi bizottság is csatlakozott – tájékoztattak az érintett bizottsági elnökök.

A szavazás során is egyhangú döntés született: 12 igennel szavaztál meg az idei évre eső szűk másfélmilliós vissza nem térítendő támogatást a KKC számára, ahogy azt is, hogy a jövő évi költségvetésbe pedig kerüljön betervezésre a beruházáshoz szükséges, nem egész 16 milliós támogatás a sportcsarnokban végrehajtandó beruházás önrészének fedezésére.

A vita során egyébként az is elhangzott, hogy a lefolytatandó engedélyeztetés eredményeképpen több évig rendelkezésre áll majd az építési engedély, és a pályázati kiírás is lehetővé teszi a projekt átütemezését, így ha az önkormányzat pénzügyi helyzete mégsem engedné meg jövőre ezt a költséget, akkor a fejlesztés akár több évvel is elhalasztható, hátrányos következmények nélkül.

A 120 fő/WC arányszám nyomasztó súlya alatt azonban abban reménykedünk, hogy erre az időbeni csúsztatásra nem kerül majd sor!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés