2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Az oroszok már a könyvtárban vannak! – Megnyitott a kalocsai orosz kulturális kirendeltség

Illés György Cinó  |  2019. 04. 15., 09:06

Szombat délután háromórai kezdettel tartották a Tomori Pál Könyvtár első emeletének két termében helyet kapott Kalocsai Orosz Kulturális Kirendeltség avató ünnepélyét. A megnyitón beszédet mondott Bálint József polgármester, valamint Kern Tatjána, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke. A rendezvény fényét két zenei betét és egy szavalat is emelte.

Emlékezetes: a kulturális kirendeltség létesítése szándékáról először a tavalyi közmeghallgatáson volt szó, akkor a mostani ünnepélyen a konferanszié szerepét vállaló Szabóki Lászlónak, a kezdeményező kalocsai szervezet vezetőjének kérdésére válaszolva Bálint József polgármester beszélt az elképzelésről. Az országos sajtót is megjárt hírrel később több cikkünkben is foglalkoztunk, itt a 444 témába vágó értesüléseit dolgoztuk föl, ittpedig a lehetséges helyszínről írtunk. Az előkészületek a szombati megnyitóval hozták meg első gyümölcsüket.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A megnyitó ünnepély kulturális felütését Kállai Sándor, a Tomori Pál Könyvtár munkatársának szavalata adta meg, aki Jevgenyij Jevtusenko Bűvölet című költeményét mondta el, amelyeket orosz nyelven Szabóki László, a kalocsai magyar-orosz baráti kör elnöke interpretált, aki előzőleg mindkét nyelven köszöntötte a megjelenteket, akik közt megjelent Bolvári Ferdinánd és Filvig Géza önkormányzati képviselő is.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A rendezvény keretében megemlékeztek az űrhajózás napjáról is, Jurij Gagarinról és az emberrel a fedélzeten végrehajtott első űrutazásról, amelynek épp a rendezvény előtti napon volt az évfordulója, és Oroszországban fontos ünnepnek számít.

A továbbiakban a Liszt Ferenc AMI tanárainak előadása hangzott el, akik Csajkovszkij egy művét adták elő. Fuvolán játszott Betlenné Dajkó Ágnes, Csupor Balázs zongorán közreműködött.

Megnyitó beszédében Bálint József fölidézte a központ megnyitásáig vezető utat, és ismertette a kalocsai helyszínválasztás indokait, köztük Paks közelségét és a paksi erőmű új blokkjainak létesítésére és a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítésére irányuló szándékokat, valamint azt, hogy az építés idejére Kalocsán is jelentős számú, 2800-3000 főt fognak várhatóan elhelyezni. Az ő kulturális igényeinek kiszolgálása mellett azonban az itt élők művelődését is szolgálja majd a központ, hozzásegítve az orosz kultúra alaposabb megismeréséhez.

A polgármester emlékeztetett, hogy pár éve újraindították Kalocsán a gimnáziumban az orosz nyelvi képzést, amelynek hatékonyságát a most alakuló kulturális kapcsolatok révén is lehet majd javítani.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Bálint József arról is beszélt, hogy TEIT tanulmányútján ő maga is járt Oroszországban, és nagy elégedettségére szolgált az a tisztelet és kegyelet, amellyel az orosz fél gondozza a Doni Katasztrófa áldozatainak emlékét, amelyről mi is példát vehetnénk.

A polgármestertől Kern Tatjána vette át a szót, aki magyar nyelven mondta el beszédét, megköszönve a lehetőséget és a baráti fogadtatást a kalocsai önkormányzatnak és Bálint József polgármesternek, valamint a Kalocsai Magyar-Orosz Baráti Körnek, akik a központ létesítésének eredeti ötletadói voltak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke beszámolt a szervezetük által végzett kulturális tevékenységről, hangsúlyozva, hogy azt szigorúan politikamentesen, kizárólag az orosz kultúra és nyelv ápolása és terjesztése, illetve a kulturális kapcsolatépítés szándékával, a nemzetek közti barátság jegyében végzik.
Fölidézte a bő egy hónapja városunkban tartott kihelyezett ülésüket, amelyen a város vezetőségével egyeztettek a Budapesti Orosz Nagykövetség küldöttei, köztük az orosz kulturális attasé jelenlétében.

Kern asszony beszédéből kiderült: a most nyíló központ alkalmas lesz arra, hogy minden, a fővárosban elérhető orosz kulturális programot – köztük az orosz nyelvű színtársulatuk produkcióit – igény szerint elhozzák Kalocsára is, és fontos szerepet játszik majd a nyelvoktatásban is. Szólt kettős identitásukról is, hiszen szervezetük tagsága orosz származású, de nagyrészt már magyar, ezáltal uniós állampolgárokból áll, akik büszkék megszerzett „magyarságukra”, hiszen a magyar nyelv elsajátítása révén hozzáférhetővé vált magyar kultúrától sokat gazdagodott életük.

Végül fölhívta a figyelmet az orosz kultúra mélységeire, amely által megfelelően nyitott hozzáállással a kalocsai nép is sokat gazdagodhat szellemiekben. Idén ősszel például egy újabb fesztivál színesíti majd városunk kulturális életét, és hogy mit kínál még a kulturális központ Kalocsának, azt Kern Tatjána a napi gyors cikkünkbe ágyazott, rövid videónkban mondja el.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A megnyitót Pataki Ádám néhány számból álló harmonikaszóló-betétje zárta. Akik nem sokra tartják, amolyan „sramlizenei kelléknek” tekintik ezt a hangszert, azok föltétlenül nézzék meg alábbi videónkat, mert kitágíthatja a horizontjukat e téren, akik viszont szeretik a harmonika hangját, azok ki ne hagyják ezt a csemegét!

A szombaton átadott központ első rendezvényét már meg is tartották: a központ avatóünnepélye után képzőművészeti kiállítás nyílt a kirendeltségnek a Tomori Pál Könyvtár épületéből átengedett két teremben, amiről külön cikkben írunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés