2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Áztató eső – A Kertvárosi Iskolába beszivárgott a választási kampány

Illés György Cinó  |  2019. 05. 23., 14:58

Közel tíz centi eső esett az elmúlt időszakban. Közben javában zajlik az építkezés a Kertvárosi Általános Iskolában: emeletráépítéssel bővítik az épületet, ezért a tetőt lebontották. A nagy esőkkel azonban nem birkózott meg az ideiglenes tetőszigetelés: csúnyán beázott a suli egy része. Bolvári Ferdinánd erről szóló, drámai hangvételű posztjához sok képet és videót is csatolt, majd egy külön bejegyzésben a KALOhíreknek a projektindítón készült fotóját, amely a történet kidomborodásában is fontos szerepet játszott. Ugyanis a két posztra hamarosan Font Sándor is reagált. De ne szaladjunk előre, nézzük sorjában.

A kivitelezés megkezdéséről, illetve a projektről már írtunk, ott közöltük azt a képet is, amely a projektindító rendezvényen készült. Azóta lázas munka folyik az iskolában, illetve főképp annak a födémén, de a mezőgazdászok által oly rég óta várt, bőséges csapadék kissé belerondított. Erről Bolvári Ferdinánd képviselő – és a történet szempontjából az sem mellékes, hogy az őszi választásokon leendő polgármesterjelölt – informálta a közvéleményt, egyből a Facebook oldalán:

„Az elmúlt hetekben valaki megemlítette nekem, hogy amikor esik az eső, akkor a Kertvárosi Iskola ebédlője beázik. Ma éppen arra jártam, és ez eszembe jutott, ahogy a megbontott tetőre pillantottam a szakadó esőben” – írja a képviselő Facebook oldalán.

„Mint Kalocsa Város Kulturális Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke, úgy döntöttem bemegyek és megnézem milyen állapotok uralkodnak ebben az özönvízszerű esőben. Ahogy beértem azt tapasztaltam, hogy áll a víz az ebédlő folyosóján, és az ebédlőből egy hatalmas csattanás hallatszott. Éppen leszakadt a mennyezet egy része.

Azonnal fölhívtam Lakatos Melinda alpolgármestert (a polgármester külföldön tartózkodik) s tájékoztattam a történtekről” – Folytatja Bolvári, hozzátéve: bízik benne, hogy a tankerület kellő körültekintéssel intézkedik a gyerekek, és az ott dolgozók biztonsága érdekében, valamint abban, hogy az önkormányzat tulajdonát képező épület helyreállításáról megfelelően gondoskodnak, bár, amint írja, az állagmegóvásról lett volna célszerűbb…

Hogy a Facebook nyilvánossága-e a legalkalmasabb fórum ennek a problémának a feltárására, azt döntse el az olvasó, mi csak annyit teszünk hozzá, hogy e kérdésről már a témához kapcsolódó bejegyzések kapcsán kibontakozott kommentcsata résztvevői is polemizáltak.

Fotó: KALOhírek archív

Sőt, Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője külön bejegyzésben is reagált saját Facebook oldalán, főképp, mivel Bolvári még egy posztot föltett oldalára azon melegében, amelyben portálunknak a projektről szóló cikkét osztotta meg, mindössze annyit írva fölé:

A nagy kapkodásban azt az információt nem közöltem, hogy ez a beázás egy folyamatban lévő fölújítással van összefüggésben.”Font Sándor épp a cikkünkkel együtt megosztott fotónk miatt érezte érintettnek magát, azon ugyanis többek közt Somon Zoltán és Filvig Géza társaságában ő is jól látható.

A Bajai Tankerületi Központ az EFOP pályázat keretében összesen 2,3 milliárd forintos támogatást nyert el 2019-re, amelyből hét oktatási intézmény fejlesztése valósul meg ebben az évben. Ez méltó folytatása a 2018-as évnek, amikor 12 iskola, köztük két kalocsai intézmény fejlesztése történt meg - mondta Sárosi Magdolna, a tankerület igazgatója.
bővebben ...

Ezt írja a képviselő:

„Olvastam első bejegyzésedet a Kertvárosi Iskola beázásáról. Na meg a másodikat is, amelyben külön kiemeled, hogy a „nagy kapkodásban azt az információt nem közöltem, hogy ez a beázás egy folyamatban lévő fölújítással van összefüggésben”. És közölsz egy internetes linket, na meg egy fényképet, amely a projektnyitón készült, és azon jól kivehető, hogy Simon Zoltán, Dr. Filvig Géza az intézményvezetők, na meg én vagyok látható. Az első bejegyzésedben bemutatod a katasztrófát, a másodikban pedig egy képi összekötéssel sugalmazod a felelősöket.”

És akkor itt fel kell tenni egy kérdést. Te tulajdonképp kinek drukkolsz? A katasztrófának, vagy a beruházás sikeres lebonyolításának? A politikában jártasaknak a válasz triviális: a katasztrófának. Mert ebből politikai haszonszerzésed lehet.

A továbbiakban a közel 500 millió Ft-os beruházásról elmondja, hogy annak levezényléséből Bolvári, noha ő a város Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottságának az elnöke, azért maradt ki, mivel az iskola fenntartója nem az önkormányzat, hanem az állam, és annak szerve, a Bajai Tankerület.

Aztán, amikor a beruházás egyik lényeges eleme, az új szint folyamatban lévő építése munkálatai során a nagy esőzések miatt minden ideiglenes szigetelés ellenére a födém beázott, ezt a katasztrófát azonnal összekötötte egy képi üzenettel azokkal, akik részt vettek a projektnyitón. Font úgy vélte, lényegében egy ember dr. Filvig Géza, azaz Bolvári leendő polgármester-jelölt vetélytársa ellen irányul a bejegyzés.

Font szerint a megosztott fotó azt szándékozik sugallni, hogy a katasztrófahelyzethez köze van Filvig Gézának is.

Engem nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy te nem a katasztrófának drukkolsz, hiszen annak bekövetkeztével politikai haszonszerzést remélve végighabosítod a történetet.”– írja Font Sándor, hozzátéve, hogy három évtizedes politikai tevékenysége során sok mindent, „ilyen rosszindulatú falusi trükköket is” látott már.

A továbbiakban a beázással kapcsolatban leírja:

a közel 500 millió forintos beruházásnak, amelyért sokan vállvetve dolgoztak, az egyik része egy a teljesen új szint az épületen, márpedig tetőt úgy „cserélnek”, hogy azt lebontják, majd újat építenek. Most vannak a teljes lebontás állapotában, és ekkor jött a közel 50 mm-es, több napos csapadék.

Nincs olyan ideiglenes védekezés (fóliázás, rések ideiglenes kitöltése, stb..), ami ekkora mennyiséget kibírt volna. Hacsak nem építik meg először az új szintet a régi tető fölé, és az alatt bontanák le a régit.”A képviselő azt is közli, hogy egyeztetett a tankerület vezetővel, aki kétnapos tanítási szünetet rendet el – a diákok örömére -, Sárosi Magdolna tankerületi vezető pedig már intézkedett az NÉBIH-el egyeztetve az étkeztetés zavartalan lebonyolításáról.

FONT EGYEZTETETT A KIVITELEZŐVEL IS, AKI JELEZTE, HOGY TELJES KÖRŰ BIZTOSÍTÁSA VAN A KIVITELEZÉS SORÁN BEKÖVETKEZETT NEM VÁRT IDŐJÁRÁSI KÁRESEMÉNYEKRE, AMELY KÁROKAT AZ ALAP KIVITELEZÉS MELLETT HELYREHOZZÁK,

és a mai kor technológiájának megfelelően mindent megtesznek a további káresemények elhárításáért.

A víz az ideiglenesen fóliával letakart, de a vihar következtében fedetlenné vált területeken tört utat magának, és öntötte el az épület főbejáratával szemben lévő és attól jobbra, balra eső folyosókat, az étkezdét, tálaló konyhát és egyéb helyiségeket.
bővebben ...


akiben van egy kis jó érzés, az drukkol a minél hamarabbi, és minél precízebb kivitelezés megvalósulásában, mert mégiscsak közel 500 millió Ft-tal fog gazdagodni az intézmény. Úgy érzem, ezek a drukkerek lesznek többségben, és nem a politikai haszonlesők…”– zárja posztját Font Sándor.

De a történetnek ezzel nincs vége: a pénteki testületi ülésen az „egyebek” napirendi pontja keretében Bolvári Ferdinánd és a fotó révén szintén érintett Simon Zoltán is beszélt a kertvárosi beázásról.
Erről külön cikkben számolunk be.

Ideiglenes étkező a Kertvárosi Iskolában – A konyhát mát korábban elköltöztették

Ez a két rendkívüli szüneti nap múlt csütörtök és péntek volt, ma már zavartalanul folyik az oktatás, a Kertvárosi Általános Iskolában – ezt telefonos beszélgetésünk során Sárosi Magdolna, az iskolafenntartó Bajai Tankerületi Központ vezetője is megerősítette, akitől azt is megtudtuk, hogy a gyermekek étkeztetésére ideiglenes ebédlőt is kialakítottak az elmúlt napokban.
Az átmeneti körülményeket nem lesz idejük megszokni a tanulóknak: a tanítási évből már csak három hét van hátra, a jövő évtől pedig visszakapják az addigra felújításra kerülő iskolai ebédlőt, és a konyhát is újra használatba veheti a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény, ugyanis a konyhát már a beázás előtt, megfelelő egyeztetéseket követően lezárták, a város közétkeztetési feladatait pedig máshol látják el.
A tankerületi vezető azt is elmondta, hogy a kivitelező a projekt lezárásakor a nem sokkal a mostani beruházást megelőzően bővített konyhát az eredeti állapotban adja majd vissza, addig máshol főznek a gyermekekre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK