2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: ellenzéki politikusok ne hergeljék a lakosságot, beteg ellátatlanul nem marad! - Részletes tájékoztatás a november 1-jétől átalakuló háziorvosi ügyeleti rendszerről

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 30., 09:11

A városi képviselő-testület október 26-án, csütörtökön tartott ülésén a polgármester indítványára sürgősséggel tűzték napirendre a háziorvosi, benne a gyermek háziorvosi ügyeleti rendszer november 1-től történő átalakulásáról szóló tájékoztatást. Az ismertető megtartására Dr. Hajdú Zoltán háziorvos, a háziorvosok kollegiális vezetője érkezett, akinek egyik legfőbb üzenete az volt: nincs ok aggodalomra, sem felnőtt, sem gyermek ellátás nélkül nem marad! A kalocsai kórház 0-24 órában működő gyermekosztálya az ügyeletes orvos által megállapított sürgős esetben továbbra is fogadja a beteg gyermeket és konzultációs lehetőséget is biztosít. A betegek - a korábbi gyakorlattal szemben - az ügyeleten azokkal a járásban dolgozó háziorvosokkal találkoznak, akiket eddig is megszokhattak. Az ügyeleti rendelés – egyébiránt jól, minden szükséges eszközzel felszerelt - helyszíne viszont változik, erre érdemes lesz odafigyelni azoknak, akik először fordulnak ilyen ellátásért. Az egységes ügyeleti, ingyenesen 22 órától reggel 8 óráig hívható központi telefonszám: 1830.

Az ülés megnyitása, a sürgősséggel napirendre tűzött témák elfogadása után a polgármester azt mondta:

Sajnálattal érzékelem a városban, hogy ellenzéki politikusok megint felkapták ezt a témát. Nagyon jó lenne, ha az ellenzéki politikusoknál lenne egy olyan minimum, amelyet nem lépnek át Kalocsa városa és a lakosság érdekében. Az új ügyeleti rendszer is ilyen. Így kérem, ne hergeljék a kalocsaiakat és a kisgyermekes szülőket! Mindenkinek az ellátása biztosított lesz; sem felnőtt, sem gyermek nem marad ellátás nélkül! Ezeknek a „tévhiteknek” a tisztázása miatt kértem fel doktor urat, hogy ismertesse, Kalocsán november 1-jétől milyen lesz a háziorvosi ügyeleti ellátás.”– fogalmazott dr. Filvig Géza, majd átadta a szót dr. Hajdú Zoltánnak, a háziorvosok kollegiális vezetőjének.

Mint emlékezetes, dr. Hajdú Zoltán ebben a témában már adott egy interjút portálunknak, az ülésen gyakorlatilag az ott elhangzottakat mondta el, azt csupán néhány új, lényeges adattal, például az új ügyelet helyszínével egészítette ki.

Dr. Hajdú Zoltán elöljáróban megköszönte, hogy a témában egy újabb fórumon van lehetősége tájékoztatást adni.

Az előzményekről szólva elhangzott: ez év májusában Kiskőrösön volt egy egyeztetés a kalocsai járás háziorvosaival. Bács-Kiskun vármegye tizenharmadikként csatlakozik az országos rendszerhez. Az ország területére legnagyobb vármegyéjében 11 helyen lesz ügyelet, nem egyforma minőségi szinttel. Ezt azért kell kihangsúlyozni, mert Kalocsán annak ellenére, hogy kimondott gyermekügyelet nem lesz, mint amit esetleg korábban megszoktak, a gyermekosztály továbbra is 0-24 órában működik. A háziorvos 16 órától 22 óráig ad ügyeletet, azt követően ugyanazon a helyen az ügyeletet mentőtiszt folytatja. A kalocsai járásban változás, hogy a solti alközpont megszűnik, így a járásban egy ügyeleti központ lesz, Kalocsán, amelyhez valamennyi település tartozik.  Az Országos Mentőszolgálat által működtetett ügyeleti helyiségek Kalocsán, Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház épületén belül lesznek megtalálhatók.

Kalocsai Ügyeleti helyiség

AZ ÜGYELETI HELYISÉG A BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI OKTATÓKÓRHÁZ KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZBAN (KALOCSA, KOSSUTH L. U. 34-36. SZÁM ALATT, A "B"-ÉPÜLET, MAGASFÖLDSZINT, SBO FELETT, A JÁRÓBETEG SZAKRENDELÉS HELYÉN, A 113-AZ SZOBÁBAN TALÁLHATÓ. KÉRIK, HOGY A BETEGEK A KÓRHÁZ KOSSUTH LAJOS UTCA FELÖLI, FOTOCELLÁS AJTÓVAL ELLÁTOTT FŐBEJÁRATÁT VEGYÉK IGÉNYBE, AHOL JÓL LÁTHATÓAN FELTÜNTETÉSRE KERÜL AZ ÜGYELETIG VEZETŐ ÚTVONAL.

A vegyes, tehát felnőtt és gyermek ügyeleti rendszer ebben a jól felszerelt, minden szükséges eszközzel ellátott helyiségben történik majd. Mindenki először az ügyeletet adó háziorvos elé kerül, ott dől el, hogya betegnek a tünetei, panaszai alapján háziorvosi ellátásra van szüksége, mert az elégséges, vagy azonnal sürgősségi ellátásra, közismert nevén SBO-ra, mert ez esetben oda irányítják. Sürgős esetben az ügyeletes háziorvos a beteg kalocsai gyermeket a kalocsai gyermekosztályra irányítja majd. 22 óra után a már említett ügyeleti helyiségben mentőtisztek adnak ügyeletet. Tehát az ügyeleti rendszer 16 órától másnap reggel 8 óráig tart, ez idő alatt a 1830-as telefonszámon lehet segítséget kérni. Azt kéri a mentőszervezet, ha valaki olyan elváltozást, tünetet észlel, ami az egészségét jelentősen károsíthatja, akkor ne menjen az ügyeletre, hívja a 1830-t, és ott eldöntik, elegendő a tanácsadás, vagy az ügyeletes orvos kiküldésére van szükség..

Az OMSZ száma, a 112 segélyhívó szám továbbra is él, az a katasztrófavédelemnél csöng ki.Dr. Hajdú Zoltán fontosnak tartotta elmondani, hogy a kalocsai járásban a kalocsai járásban dolgozó háziorvosok adnak ügyeletet.

Gyermekek ügyeleti ellátása

Mint elhangzott:

Nagy feszültséget látok a gyermekellátással kapcsolatban. A gyermekek sürgősségi ellátása gyakorlatilag változatlanul és folyamatosan a kalocsai kórház gyermekosztályán történik majd. A nem sürgős esetek ellátása a háziorvosi ügyeleten fog történni, 16-22 óráig. Tekintve, hogy a vármegyében nagy távolságok vannak, ezért Bács-Kiskunban 3 helyet jelöltek ki a nem sürgős esetű beteg gyermekek ellátására. Ez hétvégén 9-14 óráig a mi járásunk betegei esetében Baján, Pokorny utca 6. szám alatt történik, ahol a kalocsai gyermek háziorvosok is szolgálatot teljesítenek majd. Hétvégén, 14 órát követően, hétköznap 22 órát követően az osztály a hivatalos ellátó. Tehát akit nem tud ellátni a háziorvosi ügyelet, azt ők ellátják, tehát kalocsai gyermek ellátatlanul nem marad!"


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Azt azért el kell mondanom, hogy a kalocsai háziorvosok közül többen vagyunk, akik gyermeket 30 éve nem láttunk el. Nekünk is kötelességünk lesz ellátni a gyermekeket. A mentőszervezet lehetőséget biztosít 3 napos intenzív tanfolyamon való részvételre, ahol a gyermek ügyeleti ellátással kapcsolatos ismereteket felfrissítik, megtanítják. Ezáltal még inkább biztosítva lesz, hogy aki bent lesz a háziorvosi ügyeleten, az segíteni tud."Dr. Hajdú Zoltán a továbbiakban néhány adatot osztott meg a képviselőkkel: a kalocsai járásban 51 ezer ember él. A felnőtt háziorvosok száma 17 fő, vegyes háziorvosok száma 7 fő, a gyermekorvosoké 7 fő.

A járásban 31 praxis van. A törvény egy háziorvosnak havi két ügyeletet ír elő, így vélelmezhető, hogy a járásban megoldott lesz az ügyeleti ellátás. A novemberi ügyelet már összeállt. Az átlag életkor a háziorvosoknál 60 év felett van, így sajnos van olyan, akik kiesik, mert egészségügyi állapota nem engedi az ügyeleti szolgálatot. A járásban három háziorvosi körzet van tartós helyettesítéssel ellátva. Az OMSZ-al a szerződést öten nem írták alá, így ennyivel kevesebb orvos fog tudni ügyeletet adni. Így összesen 24 fő van, aki ügyeletet ad, havi két alkalommal. Tehát az ügyelet 30-31 nappal számolva biztosítva van."- zárta a tájékoztatást dr. Hajdú Zoltán.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A folytatásban dr. Hajdú Zoltán dr. Bagó Zoltán tisztázó kérdéseire adott válaszában elmondta: a gyermekosztály vezetőjének levele szerint az osztály segít az ellátásban. Amennyiben az ügyeletet adó háziorvos úgy ítéli meg, hogy szakmai segítségre van szüksége, akkor igénybe veheti - nem sürgős esetekben is - a helyi gyermekosztály segítségét, de el szeretnék kerülni azt, hogy a szülő előzetes ügyeletes háziorvosi szűrés nélkül egyenesen az osztályra menjen. 22 óra után mentőtiszt adja az ügyeletet, és ez a segítség igénybe vétel az ő lehetőségei között is ott van. 22 óra után nem mentőápolók, hanem a magasabb végzettségű mentőtisztek lesznek ügyeletben.

Dr. Körmendy Szabolcs képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy egy a sürgősségi ellátást tanult, abban gyakorlatot szerzett mentőtisztnél jó kezekben lesz a felnőtt és a gyermek beteg is, ráadásul sürgős esetben még mindig rendelkezésre áll a kalocsai betegeknek a 0-24 óráig működő gyermekosztály.

Pécsi Vivien megköszönte a számára teljesen világos tájékoztatást, amellyel a benne megfogalmazódott kérdésekre is választ kapott.

Megnyugtató, hogy a november 1-jei induláshoz minden feltétel adott! – szögezte le a képviselő.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK