2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza és Boromisza Viktor a folyamatban lévő fejlesztésekről számolt be– A városnak a teljes megvalósításhoz 406 milliós többletforrásra van szüksége

Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 06., 08:51

Dr. Filvig Géza polgármester és Boromisza Viktor, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály vezetője május 5-én a közelmúltban megvalósult, a folyamatban lévő, illetve az indulás előtt álló fejlesztésekről adott átfogó tájékoztatást a városházán. Ezekről a projektekről, projektelemekről már külön-külön tájékoztattuk olvasóinkat, ám így összefoglalva mégis szembeszökő: Kalocsán 22 fejlesztés áll megvalósítás alatt, az indulás előtt állók közül egynek a beruházási összege meghaladja az 1 milliárd forintot. Az összes invesztíció pedig a 2 milliárd forintot. Az e fölötti öröm azonban - különösen a koronavírus–járvány miatt újra tervezendő költségvetés tükrében - korántsem felhőtlen.

Ahhoz, hogy valamennyi beruházás az eredeti tartalommal megvalósuljon, 406 millió forint többletforrásra van szüksége a városnak. A polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: mindent megtesz, hogy a szükséges pénz rendelkezésre álljon, jelenleg hitelfelvétel még B tervként sem szerepel az opciók között. Mint elhangzott, a plusz támogatások iránti igények nagy részét már eljuttatták a szaktárcákhoz, a döntéshozókhoz.

A beszámolót dr. Filvig Géza kezdte, aki elmondta: „Napjainkat a koronavírus járvány elleni védekezés foglalja le, nagy terhet, nagy anyagi terhet ró önkormányzatunkra. Reméljük, mihamarabb túl leszünk a járványveszélyen.

Városunk fejlődése és fejlesztése kiemelten fontos feladat, szinte minden területen óriási igény mutatkozik rá.

Óvoda és bölcsődefejlesztésre kiemelt figyelmet. Új óvoda építésére, bölcsődei férőhely bővítésre 640 millió forintot kívánunk fordítani.

A sportpályák és sport tevékenységekkel kapcsolatos beruházásokat a sportegyesületekkel közösen, jó együttműködésben végezzük, élve a pályázati lehetőségekkel. Most a Molnár Ferenc Városi Sporttelepen és a Hunyadi pályán valósulnak meg fejlesztések.

Közösségépítő beruházásokból is több van folyamatban. A közösségi terek építése, bővítése területén ilyen a meszesi vízitúra megállóhely, a Vízparti közösségi ház a Vajas-parton, az Ifjúsági ház felújítása, valamint WIFI pontok kialakítása, összesen mintegy 200 millió forint és 15 ezer euro összegben.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A fásítási program folyamatos a városban. Legszembetűnőbb a Szent István király út újrafásítási programja, melynek keretében a fő utca elején és végén már beültetették a fákat. A középső utcaszakaszt ősszel folytatják. Az újra fásítás keretében a fő utca közterületei is megújulnak, rendeződnek, ennek egyes elemei már most láthatók.

A BERUHÁZÁSOK KÖZÜL A LEGNAGYOBB MÉRTÉKŰEK A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) KERETÉBEN ELNYERT PÁLYÁZATOK.

Új óvoda épül, iparterület - fejlesztés és inkubátorház kialakítása valósul meg, valamint ezen pályázaton belül került sor a közelmúltban átadott Malom utcai szociális otthon fejlesztésére.

Szintén TOP-os beruházás a folyamatban lévő csapadékvíz - hálózat fejlesztése a Kertvárosban.

A BERUHÁZÁSOK EREDMÉNYES MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ JELENLEG TÖBBLET IGÉNYKÉNT JELENTKEZŐ PÁLYÁZATI FORRÁSRA ÉS TÖBBLET ÖNERŐRE VAN SZÜKSÉG, MINDÖSSZESEN 406 MILLIÓ FORINT ÖSSZEGBEN.  

Ennek az összegnek az előteremtése, főleg a jelenlegi járvány- sújtotta helyzetben igen nagy kihívás elé állítja az önkormányzatot, és személy szerint engem is.

MINDEN ERŐMMEL AZON DOLGOZOM, HOGY A HIÁNYZÓ 406 MILLIÓ FORINTOT ELŐTEREMTSÜK A TERVEZETT ÖNKORMÁNYZATI BERUHÁZÁSOKHOZ.

Az óvoda építéshez és iparterület - fejlesztéshez szükséges további 262,5 millió forintra már beadtuk a kérelmet a Kormányhoz és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléshez.

Bízom abban, hogy valamennyi beruházás sikeres befejezéséről be tudok majd számolni, mert városunk fejlesztése kiemelt közös érdekünk.”- mondta a polgármester, majd átadta a szót Boromisza Viktor városfejlesztési és városüzemeltetési osztályvezetőnek.

A szakember a polgármester által követett sorrendben részéleteiben is ismertette az egyes projekteket, illetve projektelemeket. Ezeket a következő napokban, kivéve a Kertvárosi csapadékvíz-beruházást, amelyről május 5-én külön cikkben számoltunk be, egyenként is ismertetjük.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés