2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza hivatalosan is átvette a polgármesteri munkakört dr. Bálint Józseftől

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 19., 09:07

A vonatkozó belügyminiszteri rendeletben rögzített tartalommal október 18-án pénteken dr. Filvig Géza hivatalosan is átvette a polgármesteri munkakört dr. Bálint Józseftől. Az eseményen a jogszabálynak megfelelően a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja képviseletében eljáró dr. Tallér Zita és dr. Kiss Csaba jegyző is jelen volt. Bálint József a munkakör átadás alkalmából a városháza kulcsát, mintegy jelképként átnyújtotta Filvig Gézának. Az újonnan megválasztott polgármester az átadási aktushoz néhány gondolatot fűzött.

A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló, még 1994-ben született törvény alapján a belügyminiszter rendelettel szabályozta, hogy a régi és a helyébe lépő új polgármester a munkakört milyen procedúra keretében, milyen kötelező, jegyzőkönyvbe foglalt tartalommal köteles átadni, illetve átvenni.

A fontos dokumentumot október 18-án, 10 órakor a városházán előzetes tájékozódás után írta alá dr. Bálint József leköszönő és dr. Filvig Géza újonnan megválasztott polgármester, a jogszabályban rögzített személyek jelenlétében.


Forrás: Zsiga Ferenc

A jegyzőkönyv egyebek mellett tartalmazza az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetéről, a tartozásokról és követelésekről, az önkormányzat hitelállományáról, a folyamatban lévő peres ügyekről szóló tájékoztatást.

A jegyzőkönyv készítésével egyidejűleg át kellett tekinteni a gazdasági programot, valamint az adott választási ciklust érintő költségvetési koncepciókat, költségvetési és zárszámadási rendeleteket, valamint az éves és féléves beszámolókat.

Ezen túlmenően az önkormányzat aktuális éves vagyonmérlegét és vagyonkataszterét, az önkormányzati társulásokra vonatkozó megállapodásokat. Természetesen nem maradhattak ki a sorbóla leköszönő polgármester által aláírt szerződések, kötelezettségvállalások sem.

A nyilvánosságot képviselő sajtó munkatársai a konkrét átadási procedúrán és megbeszélésen nem lehettek jelen, de ezt megelőzően dr. Bálint József a városháza kulcsát, mintegy jelképet átadta dr. Filvig Gézának.

Dr. Filvig Géza a kulcs átvételét követően kifejtette: mind a leköszönő polgármester, mind ő, valamint a hivatal osztályvezetői igyekeztek körültekintően eljárni ezzel a fontos eseménnyel kapcsolatban.

Maga is kíváncsian várta, hogy áll a város kasszája, milyenek a kimutatható vagyonelemek. Mint rámutatott, vannak olyan területek, amelyeket az átadás – átvétel ellenére nem lehet teljes mélységükben látni. Ilyenek a korábbi kötelezettségvállalások, azon projektek, amelyeknek a közbeszerzési eljárásai még nem történtek meg.

Mint elhangzott, ezek ismeretében lehet majd látni, hogy ez utóbbiak megvalósításához esetleg többlet forrásokra szükség lesz-e. Ez egy kicsit torzíthatja a képet, mert ha igen, akkor a város igyekszik majd saját, vagy más forrásból biztosítani az ehhez szükséges fedezetet.


Forrás: Zsiga Ferenc

Dr. Filvig Géza leszögezte: „Ezzel együtt azt gondolom, az önkormányzat működőképessége stabil alapokon nyugszik, ami egy jó kiindulási pont. Ugyanakkor a már említett, egyelőre teljes mélységében nem ismert tényezők még módosíthatják ezt a képet.”

Az új városvezető elmondta, a városházán október 21-én, hétfőn, 15 órakor a polgármester és a képviselők, a nemzetiségi önkormányzat képviselői dr. Beszedics Orsolyától, a Helyi Választási Bizottság elnökétől kis ünnepség keretében veszik át a megbízólevelüket.

Hozzátette, a képviselőtestület alakuló ülését, az eskütételt október 25-én, pénteken, 14 órakor tartják. Ezen az ülésen döntenek az alpolgármester személyről, illetve az egyes bizottságok is ekkor állnak fel.

Mindkét eseményen részt veszünk és természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>