2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza hivatalosan is átvette a polgármesteri munkakört dr. Bálint Józseftől

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 19., 09:07

A vonatkozó belügyminiszteri rendeletben rögzített tartalommal október 18-án pénteken dr. Filvig Géza hivatalosan is átvette a polgármesteri munkakört dr. Bálint Józseftől. Az eseményen a jogszabálynak megfelelően a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja képviseletében eljáró dr. Tallér Zita és dr. Kiss Csaba jegyző is jelen volt. Bálint József a munkakör átadás alkalmából a városháza kulcsát, mintegy jelképként átnyújtotta Filvig Gézának. Az újonnan megválasztott polgármester az átadási aktushoz néhány gondolatot fűzött.

A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló, még 1994-ben született törvény alapján a belügyminiszter rendelettel szabályozta, hogy a régi és a helyébe lépő új polgármester a munkakört milyen procedúra keretében, milyen kötelező, jegyzőkönyvbe foglalt tartalommal köteles átadni, illetve átvenni.

A fontos dokumentumot október 18-án, 10 órakor a városházán előzetes tájékozódás után írta alá dr. Bálint József leköszönő és dr. Filvig Géza újonnan megválasztott polgármester, a jogszabályban rögzített személyek jelenlétében.


Forrás: Zsiga Ferenc

A jegyzőkönyv egyebek mellett tartalmazza az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetéről, a tartozásokról és követelésekről, az önkormányzat hitelállományáról, a folyamatban lévő peres ügyekről szóló tájékoztatást.

A jegyzőkönyv készítésével egyidejűleg át kellett tekinteni a gazdasági programot, valamint az adott választási ciklust érintő költségvetési koncepciókat, költségvetési és zárszámadási rendeleteket, valamint az éves és féléves beszámolókat.

Ezen túlmenően az önkormányzat aktuális éves vagyonmérlegét és vagyonkataszterét, az önkormányzati társulásokra vonatkozó megállapodásokat. Természetesen nem maradhattak ki a sorbóla leköszönő polgármester által aláírt szerződések, kötelezettségvállalások sem.

A nyilvánosságot képviselő sajtó munkatársai a konkrét átadási procedúrán és megbeszélésen nem lehettek jelen, de ezt megelőzően dr. Bálint József a városháza kulcsát, mintegy jelképet átadta dr. Filvig Gézának.

Dr. Filvig Géza a kulcs átvételét követően kifejtette: mind a leköszönő polgármester, mind ő, valamint a hivatal osztályvezetői igyekeztek körültekintően eljárni ezzel a fontos eseménnyel kapcsolatban.

Maga is kíváncsian várta, hogy áll a város kasszája, milyenek a kimutatható vagyonelemek. Mint rámutatott, vannak olyan területek, amelyeket az átadás – átvétel ellenére nem lehet teljes mélységükben látni. Ilyenek a korábbi kötelezettségvállalások, azon projektek, amelyeknek a közbeszerzési eljárásai még nem történtek meg.

Mint elhangzott, ezek ismeretében lehet majd látni, hogy ez utóbbiak megvalósításához esetleg többlet forrásokra szükség lesz-e. Ez egy kicsit torzíthatja a képet, mert ha igen, akkor a város igyekszik majd saját, vagy más forrásból biztosítani az ehhez szükséges fedezetet.


Forrás: Zsiga Ferenc

Dr. Filvig Géza leszögezte: „Ezzel együtt azt gondolom, az önkormányzat működőképessége stabil alapokon nyugszik, ami egy jó kiindulási pont. Ugyanakkor a már említett, egyelőre teljes mélységében nem ismert tényezők még módosíthatják ezt a képet.”

Az új városvezető elmondta, a városházán október 21-én, hétfőn, 15 órakor a polgármester és a képviselők, a nemzetiségi önkormányzat képviselői dr. Beszedics Orsolyától, a Helyi Választási Bizottság elnökétől kis ünnepség keretében veszik át a megbízólevelüket.

Hozzátette, a képviselőtestület alakuló ülését, az eskütételt október 25-én, pénteken, 14 órakor tartják. Ezen az ülésen döntenek az alpolgármester személyről, illetve az egyes bizottságok is ekkor állnak fel.

Mindkét eseményen részt veszünk és természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés