2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: „Örülök neki, hogy szemléletformálási programon vesz részt a testület”

2016. 04. 24., 15:42

20 millió forint összegre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Szemléletformálási programok” címen meghirdetett pályázatára nyújt be támogatási kérelmet Kalocsa Város Önkormányzata. Erről legutóbbi, csütörtök délután tartott testületi ülésükön döntöttek a városatyák, miután dr. Angeli Gabriella képviselő szólt a megvalósítani kívánt programokról. Ezek a lakosság tudatformálását tűzik célul, de Filvig Géza talán mégsem véletlenül vette magára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumfelhívása a tudatos, fenntartható energiafogyasztás, és ezzel együtt az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelése érdekében a fogyasztói szokások, valamint az azokat meghatározó gondolkodásmódok megváltoztatásának elsődleges eszközéül szolgáló szemléletformálás előmozdítására irányul.

A projektben megvalósítandó programok szorosan kapcsolódnak az ÖKO Pont jelenlegi tevékenységéhez, céljaihoz, ezért kíván a város elindulni a pályázaton.
Amint azt dr. Bálint József megjegyezte,

a munkatársak bére nem szerepel a programban, mielőtt még valaki ilyet kérdezne.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Angeli Gabriella képviselő-testületi ülésen elhangzott tájékoztatásából kiderült, a város a maximális összegre, azaz 20 millió forintra szeretne pályázni, az energiatakarékosság és energiahatékonyság, valamint a megújuló energia felhasználás célterületeket érintve beadványában. 

A pályázat részét képeznék interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatok, figyelemfelhívó akciók, zöld programok, tájékoztató előadások és fórumok, térségi és helyi tanulmányi versenyek, szakkörök, amelyekkel elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani. Szintén a pályázat keretein belül tanulmányi kirándulásokat, szakmai üzemlátogatásokat, játékos, kreatív foglalkozásokat tudnának tartani. Ha nyerne a pályázat, egy bemutató helyet is kialakítanának az ÖKO Pont épületében.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ismertetőhöz Filvig Géza jó kedélyűen mindössze annyit fűzött hozzá:

Nem szeretném elviccelni az ülést, de azt hiszem, némi humor bele kell, hogy férjen. Nagyon örülök neki, hogy szemléletformálási programon vesz részt a testület! Remélem, nyer a pályázat! Szemléletformálás saját forrásból

A szemléletformálást korábban már személyesen, „saját forrásból” is megkezdte Filvig, aki nyilván megértette, hogy az előterjesztésben említett programok alapvetően nem a testület, hanem a lakosság szemléletformálását tűzik célul. Mostani tréfás hozzászólását beismerten poénnak szánta, de korábban számos alkalommal harcos következetességgel sürgetett szemléletváltozást az önkormányzati működés számos vonatkozását illetően.

Egyszer például a KalocsaKOM eladása kapcsán folyt vita során arról beszélt , hogy, „drága a rendszer”. Amikor pedig a város hitelkeretének jelentős emeléséről vitáztak, szemléletesen úgy fogalmazott: „repedt korsóba töltik a vizet”. Legutóbb egyes szociális ellátások kismértékű díjemeléséről folyó vita során azt hangoztatta, hogy semmilyen mértékű emelést nem tud megszavazni a kalocsai emberek rovására, a kirchheimi delegáció költségkeretének megtriplázása kapcsán pedig azt mondta: „Az a benyomásom kezd kialakulni, hogy mindenre van pénz, személyi juttatásokra, vendégeskedésre, mindenre, csak a kalocsai emberekre nincs”.

Annyit még legyen szabad megjegyezni, hogy a konkrét témához kötődve az ÖKO Pont, és más szervezők egyes rendezvényeinek látogatottságáról is ironizálhatott volna, mármint, hogy esetleg a húszmilliós szemléletformálás alanyai javarészt a testület tagjai közül kerülhetnek majd ki. Általános tapasztalat szerint ugyanis, amíg a képviselők előszeretettel jelennek meg a város intézményeinek, létesítményeinek rendezvényein, addig a lakosság köréből nem mindig sikerül a szerény számúnál népesebb közönséget toborozni. Így előfordult már, hogy kifejezetten érdekes előadáson, például épp az ÖKO Pont debütálása alkalmából az ökologikus építészetről tartott prezentáción talán még többségben is voltak az önkormányzati berkekből érkezők. Más rendezvények, úgy mint az ÖKO-Mikulás ugyanakkor nagy népszerűségnek örvendett.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

No, mindegy, végül Filvig tudja csak igazán, mire célzott.
Mi viszont – visszakanyarodva a testületi ülés menetéhez – ismertetjük a szavazás eredményét:

A pályázat benyújtásával minden képviselő egyetértett, így tizenegy igen szavazattal arról határoztak, hogy 2016. május 12-éig benyújtják a támogatási kérelmet. Kedvező elbírálás esetén idén szeptember elsejével indulna, és jövő év augusztus 31-ig, azaz egy évig tartana a szemléletformálási program.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK