2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elfogadták a Menza Kft. (va.) beszámolóját – Mégis fizet az önkormányzat a beszállítóknak?

Illés György Cinó  |  2017. 12. 05., 19:41

A múlt csütörtöki testületi ülésen elfogadták a végelszámolás alatt álló Kalocsa Menza Kft. beszámolóját. A döntést megelőző vita során az ellenzék oldaláról nehezményezték a korábbi illetékesek, köztük az igazoltan távol lévő Kati László felügyelőbizottsági elnök távolmaradását, nem csak a patkó jobb oldaláról érkeztek olyan tartalmú hozzászólások, amelyek arra engednek következtetni, hogy a testület – a polgármester korábbi megnyilvánulásai dacára – kifizetheti majd a Kft. fedezetlen tartozásait. A legutóbbi számszerűsített becslés szerint ez 66 millióra rúghat, és állítólag forrás is volna rá a költségvetés maradványkeretében.

A Simon Zoltán által kikért, a követeléseket támasztó a beszállítók listájáról az ülésen abból kiemelve elhangzottak alapján megtudhattuk, hogy a kalocsai beszállítók közül a legnagyobb adósság házon belül, a Vagyonhasznosítási Kft.-vel szemben áll fönn, ez mintegy 15 millióra rúg.

A külsős – tehát nem önkormányzati –, de kalocsai cég felé fönnálló tartozások közül a legnagyobb a Karamell Kenyér Kft. követelése. Később azonban azt is megtudtuk, hogy ez az igény is nagyságrenddel kisebb, mint a más településről szállító hitelezők legjelentősebbjéé, amely meg is haladja a 15 milliós kalocsai rekordot.


Forrás: Illés György / KALOhírek

[Sőt, tegnap birtokunkba került információnk szerint a Karamell Kenyér Kft. felé fönnálló adósság egy részét már rendezték, amivel a követelések nagysága szerinti kalocsai listán is lejjebb csúszhatott, de a testületi ülésen erről nem esett szó – A szerk.]

Egyébként Simon Zoltán hozzászólásában közölt mondandóját először kissé félre is értettük, így akik tegnap (2017.12.04.) délelőtt fél tizenegy előtt olvasták cikkünket, gyorsan fussák át még egyszer! A frissített rész középtájt, kiemelve! – A szerk.]

A LÉNYEG AZ, HOGY A HIVATALOS, NYILVÁNOS FÓRUMON EDDIG KÖZREADOTT SZÁMOK SZERINT ÖSSZESEN MINTEGY 66 MILLIÓ FORINTRÓL VAN SZÓ.

Bár nem az adósság volt a téma, de mégis…

Ezúttal a képviselő-testület ugyan nem erről tárgyalt, hanem a Menza Kft. idei, a végelszámolás alá kerülésig folytatott tevékenységét összefoglaló beszámoló elfogadása szerepelt napirenden, ennek ellenére a téma erős érzelmi és politikai telítettsége miatt óhatatlanul is fölmerült az adósságok, illetve azok rendezésének kérdése, mégpedig több képviselő részéről is.

Noha korábban dr. Bálint József polgármester több ízben is azon szándékának adott hangot, hogy a Polgári Törvénykönyv előírásai szerint fognak eljárni – vagyis a bennrekedt vagyonon túlmenően tulajdonosként egy petákot sem fizet a város az önkormányzat 100%-os tulajdonban álló vállalkozás hitelben szállító partnerei követelései fejében – most a testület több tagja, nem csak a Fidesz-KDNP részéről, és nemcsak a patkó jobb oldaláról egyértelműen amellett érveltek, hogy a városnak helyt kell állnia a Menza Kft. által fölhalmozott adósságokért.

Simon Zoltán a kérdésről úgy nyilatkozott:

Én változatlanul azt mondom, hogy akármi történik, de Kalocsa Város Önkormányzatának helyt kell állni, és a tartozásokat ki kell elégíteni. Simon hozzátette, e tekintetben nem tesz különbséget kalocsai és nem kalocsai vállalkozások közt. Utóbbiak felé fönnálló adósságunk rendezése a városunkról másutt kialakuló kép szempontjából nem lényegtelen – mutatott rá a képviselő.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József válaszul Simonnak az adóssággal kapcsolatos fölvetésére most is a korábbi, ez irányú állásfoglalását ismételte meg tartalmilag, mondván:

A végelszámolást, illetve a felszámolást a Polgári Törvénykönyv szerint fogjuk végrehajtani. Hol volt a felügyelő bizottság elnöke?

Simon kifogásolta több illetékes hiányát is, mondván, hogy nem lehet ilyen jelentőségű anyagot tárgyalni úgy, hogy nincs jelen sem a Kft. [volt] vezetője, sem a felügyelő bizottság elnöke.

Az ülés elején Bálint József jelezte, hogy Kati László igazoltan maradt távol az üléstől, a Kft.-nek pedig már nem az ügyvezető, hanem a jogilag felelős, illetékes személyként a végelszámoló, aki pedig jelen volt.

Angeli Gabriella később Kati László felügyelő bizottsági elnök megbízásából tájékoztatott a november 28-ai ülésükről, azzal a felhatalmazással, hogy kérdésekre is válaszoljon, egyúttal köszönetet mondott Frits Mártonné végelszámolónak a gazdasági társaság végelszámolás alá kerülése óta eltelt idő történéseiről szóló tájékoztatásért.
Ennek tanulságaira később visszatérünk!


Forrás: Illés György / KALOhírek

A színt vallók, az adósságrendezés pártáján

A tartozások rendezésének kérdését Simon után több másik képviselő is érintette, és eléggé nyíltan tettek hitet a társaság kötelezettségeiért tulajdonosként való helytállás mellett, ami után politikai deficit nélkül valószínűleg nehéz volna visszakozni.

Más mondandói közt Szabó Balázs is kitért a tartozások kérdésére, emlékeztetve, hogy „többször elhangzott, hogy adós, fizess!”, és egy magára valamit adó önkormányzat nem engedheti meg, hogy tartozzon.

Ugyanakkor ellentmondásosnak vélte azt, hogy ha valaki az adósság rendezését most támogatja, de a cégek feltőkésítését nem szavazta meg, hiszen azt a pénzt épp a követelések rendezésére fordították.
Egyben emlékeztetett, hogy e társaság tőkepótlását augusztus végén egyhangúlag utasították el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A mostani adósságrendezésnek ugyanakkor szerinte nincs más lehetséges útja, mint a tevékenységet lezáró beszámoló elfogadása, mivel annak adatai alapján készítheti el a végelszámoló a korrigált elszámolási nyitómérleget, amire az előterjesztés első része is utal.

Így – bár nem fogalmazott egyértelműen a képviselő – úgy tűnt, hogy ő is inkább az adósság korrekt rendezését tartja szem előtt.

Angeli Gabriella már korábban, a Kft. megszüntetéséről, a végelszámolás elindításáról hozott döntés kapcsán egyértelműen az adósságrendezést támogatók pártjára helyezkedett.


Forrás: Illés György / KALOhírek

De ugyanazon az oldalon más is hasonlóan nyilatkozott.

Teljes mértéken egyetértek abban, hogy aki szállított, azt ki kell fizetni. Ez nem lehet vita köztünk! – mondta Bolvári Ferdinánd is, egyértelművé téve az adósságrendest illető álláspontját. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az előző városvezetés alatt kalocsai és környékbeli vállalkozókban az a kép alakult ki, hogy átutalásos számlát sokan már nem is állítottak ki.

Bolvárinak az előző kurzus alatt meghonosodott, nem megfelelő fizetési morállal kapcsolatos észrevételéhez Szabó Balázs is csatlakozott.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül Bálint József polgármester – részben jegyzői sugallatra – arra emlékeztetett, hogy a mérleg elkészülte után a kérdés még visszakerül a testület elé, és akkor dönthetnek arról, hogy az önkormányzat „hajlandó-e még áldozni, vagy nem áldoz a Kft.-nél a végelszámolás lezáráshoz.

A FÖNTIEK TÜKRÉBEN EZ TÉNYLEG IZGALMAS KÉRDÉS LESZ!

A polgármester a vita lezárásaként még egyszer elmondta:

Ha pedig nem lesz rá fedezetünk, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint járunk el, elegáns, vagy nem elegáns. Nem én hoztam ilyen helyzetbe az önkormányzatot. „HANEM, KI? KI A POLGÁRMESTER?”

– kérdezte valaki az ellenzéki padsorból.

A polgármester természetesen én [vagyok], és a politikai vetületét vállalom is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK