2018. 03. 21. szerda
Benedek
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Elfogadták a Menza Kft. (va.) beszámolóját – Mégis fizet az önkormányzat a beszállítóknak?

Illés György Cinó  |  2017. 12. 05., 19:41

A múlt csütörtöki testületi ülésen elfogadták a végelszámolás alatt álló Kalocsa Menza Kft. beszámolóját. A döntést megelőző vita során az ellenzék oldaláról nehezményezték a korábbi illetékesek, köztük az igazoltan távol lévő Kati László felügyelőbizottsági elnök távolmaradását, nem csak a patkó jobb oldaláról érkeztek olyan tartalmú hozzászólások, amelyek arra engednek következtetni, hogy a testület – a polgármester korábbi megnyilvánulásai dacára – kifizetheti majd a Kft. fedezetlen tartozásait. A legutóbbi számszerűsített becslés szerint ez 66 millióra rúghat, és állítólag forrás is volna rá a költségvetés maradványkeretében.

A Simon Zoltán által kikért, a követeléseket támasztó a beszállítók listájáról az ülésen abból kiemelve elhangzottak alapján megtudhattuk, hogy a kalocsai beszállítók közül a legnagyobb adósság házon belül, a Vagyonhasznosítási Kft.-vel szemben áll fönn, ez mintegy 15 millióra rúg.

A külsős – tehát nem önkormányzati –, de kalocsai cég felé fönnálló tartozások közül a legnagyobb a Karamell Kenyér Kft. követelése. Később azonban azt is megtudtuk, hogy ez az igény is nagyságrenddel kisebb, mint a más településről szállító hitelezők legjelentősebbjéé, amely meg is haladja a 15 milliós kalocsai rekordot.


Forrás: Illés György / KALOhírek

[Sőt, tegnap birtokunkba került információnk szerint a Karamell Kenyér Kft. felé fönnálló adósság egy részét már rendezték, amivel a követelések nagysága szerinti kalocsai listán is lejjebb csúszhatott, de a testületi ülésen erről nem esett szó – A szerk.]

Egyébként Simon Zoltán hozzászólásában közölt mondandóját először kissé félre is értettük, így akik tegnap (2017.12.04.) délelőtt fél tizenegy előtt olvasták cikkünket, gyorsan fussák át még egyszer! A frissített rész középtájt, kiemelve! – A szerk.]

A LÉNYEG AZ, HOGY A HIVATALOS, NYILVÁNOS FÓRUMON EDDIG KÖZREADOTT SZÁMOK SZERINT ÖSSZESEN MINTEGY 66 MILLIÓ FORINTRÓL VAN SZÓ.

Bár nem az adósság volt a téma, de mégis…

Ezúttal a képviselő-testület ugyan nem erről tárgyalt, hanem a Menza Kft. idei, a végelszámolás alá kerülésig folytatott tevékenységét összefoglaló beszámoló elfogadása szerepelt napirenden, ennek ellenére a téma erős érzelmi és politikai telítettsége miatt óhatatlanul is fölmerült az adósságok, illetve azok rendezésének kérdése, mégpedig több képviselő részéről is.

Noha korábban dr. Bálint József polgármester több ízben is azon szándékának adott hangot, hogy a Polgári Törvénykönyv előírásai szerint fognak eljárni – vagyis a bennrekedt vagyonon túlmenően tulajdonosként egy petákot sem fizet a város az önkormányzat 100%-os tulajdonban álló vállalkozás hitelben szállító partnerei követelései fejében – most a testület több tagja, nem csak a Fidesz-KDNP részéről, és nemcsak a patkó jobb oldaláról egyértelműen amellett érveltek, hogy a városnak helyt kell állnia a Menza Kft. által fölhalmozott adósságokért.

Simon Zoltán a kérdésről úgy nyilatkozott:

Én változatlanul azt mondom, hogy akármi történik, de Kalocsa Város Önkormányzatának helyt kell állni, és a tartozásokat ki kell elégíteni. Simon hozzátette, e tekintetben nem tesz különbséget kalocsai és nem kalocsai vállalkozások közt. Utóbbiak felé fönnálló adósságunk rendezése a városunkról másutt kialakuló kép szempontjából nem lényegtelen – mutatott rá a képviselő.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József válaszul Simonnak az adóssággal kapcsolatos fölvetésére most is a korábbi, ez irányú állásfoglalását ismételte meg tartalmilag, mondván:

A végelszámolást, illetve a felszámolást a Polgári Törvénykönyv szerint fogjuk végrehajtani. Hol volt a felügyelő bizottság elnöke?

Simon kifogásolta több illetékes hiányát is, mondván, hogy nem lehet ilyen jelentőségű anyagot tárgyalni úgy, hogy nincs jelen sem a Kft. [volt] vezetője, sem a felügyelő bizottság elnöke.

Az ülés elején Bálint József jelezte, hogy Kati László igazoltan maradt távol az üléstől, a Kft.-nek pedig már nem az ügyvezető, hanem a jogilag felelős, illetékes személyként a végelszámoló, aki pedig jelen volt.

Angeli Gabriella később Kati László felügyelő bizottsági elnök megbízásából tájékoztatott a november 28-ai ülésükről, azzal a felhatalmazással, hogy kérdésekre is válaszoljon, egyúttal köszönetet mondott Frits Mártonné végelszámolónak a gazdasági társaság végelszámolás alá kerülése óta eltelt idő történéseiről szóló tájékoztatásért.
Ennek tanulságaira később visszatérünk!


Forrás: Illés György / KALOhírek

A színt vallók, az adósságrendezés pártáján

A tartozások rendezésének kérdését Simon után több másik képviselő is érintette, és eléggé nyíltan tettek hitet a társaság kötelezettségeiért tulajdonosként való helytállás mellett, ami után politikai deficit nélkül valószínűleg nehéz volna visszakozni.

Más mondandói közt Szabó Balázs is kitért a tartozások kérdésére, emlékeztetve, hogy „többször elhangzott, hogy adós, fizess!”, és egy magára valamit adó önkormányzat nem engedheti meg, hogy tartozzon.

Ugyanakkor ellentmondásosnak vélte azt, hogy ha valaki az adósság rendezését most támogatja, de a cégek feltőkésítését nem szavazta meg, hiszen azt a pénzt épp a követelések rendezésére fordították.
Egyben emlékeztetett, hogy e társaság tőkepótlását augusztus végén egyhangúlag utasították el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A mostani adósságrendezésnek ugyanakkor szerinte nincs más lehetséges útja, mint a tevékenységet lezáró beszámoló elfogadása, mivel annak adatai alapján készítheti el a végelszámoló a korrigált elszámolási nyitómérleget, amire az előterjesztés első része is utal.

Így – bár nem fogalmazott egyértelműen a képviselő – úgy tűnt, hogy ő is inkább az adósság korrekt rendezését tartja szem előtt.

Angeli Gabriella már korábban, a Kft. megszüntetéséről, a végelszámolás elindításáról hozott döntés kapcsán egyértelműen az adósságrendezést támogatók pártjára helyezkedett.


Forrás: Illés György / KALOhírek

De ugyanazon az oldalon más is hasonlóan nyilatkozott.

Teljes mértéken egyetértek abban, hogy aki szállított, azt ki kell fizetni. Ez nem lehet vita köztünk! – mondta Bolvári Ferdinánd is, egyértelművé téve az adósságrendest illető álláspontját. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az előző városvezetés alatt kalocsai és környékbeli vállalkozókban az a kép alakult ki, hogy átutalásos számlát sokan már nem is állítottak ki.

Bolvárinak az előző kurzus alatt meghonosodott, nem megfelelő fizetési morállal kapcsolatos észrevételéhez Szabó Balázs is csatlakozott.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül Bálint József polgármester – részben jegyzői sugallatra – arra emlékeztetett, hogy a mérleg elkészülte után a kérdés még visszakerül a testület elé, és akkor dönthetnek arról, hogy az önkormányzat „hajlandó-e még áldozni, vagy nem áldoz a Kft.-nél a végelszámolás lezáráshoz.

A FÖNTIEK TÜKRÉBEN EZ TÉNYLEG IZGALMAS KÉRDÉS LESZ!

A polgármester a vita lezárásaként még egyszer elmondta:

Ha pedig nem lesz rá fedezetünk, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint járunk el, elegáns, vagy nem elegáns. Nem én hoztam ilyen helyzetbe az önkormányzatot. „HANEM, KI? KI A POLGÁRMESTER?”

– kérdezte valaki az ellenzéki padsorból.

A polgármester természetesen én [vagyok], és a politikai vetületét vállalom is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.