2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Rólunk „koppintották” a fesztivált és a múzeumot, nekünk a költségvetésükre fáj a fogunk

Rólunk „koppintották” a fesztivált és a múzeumot, nekünk a költségvetésükre fáj a fogunk
Illés György Cinó  |  2017. 07. 04., 10:15

Egymás ünnepein delegációval képviselteti magát kölcsönösen a közép-olaszországi Altino városa és Kalocsa, a későbbiekben pedig testvérvárosi kapcsolattá érhet az együttműködés, amely a hasonlóan ősi paprikatermesztő és feldolgozó hagyományok mentén körvonalazódott, de számos más területen sikeres együttműködést eredményezhet a lélekszámát tekintve kicsiny, ám gazdasági jelentőségét, ipari súlyát tekintve legalábbis városunkhoz méltó településsel.

Altino városáról már többször olvashattak portálunkon, legutóbb a polgármester és az alpolgármester útjának terve kapcsán.

Az utazással adódtak kisebb gondok, mivel az autópályán több baleset is hátráltatta a forgalmat, így a mintegy 12 és fél órás utat odafelé 16 óra alatt, és visszafelé is csak valamivel rövidebb idő alatt sikerült megtenniük – vezette be az azt megelőző testületi ülésen az idő szűke miatt elmaradt, így a múlt csütörtöki ülésre megígért és megtartott beszámolóját, amelynek keretében a partneri kapcsolatok építése céljából városunkat fölkereső Altino városában tett látogatásának tapasztalatait ismertette.

Altinoról tudtuk eddig is, hogy 3060 lakosa van, azt viszont nem tudtuk, hogy iparilag nagyon fejlett, ugyanis mellette van a Ducato-gyár, egyedül ott, abban a gyárban gyártják a Ducato kisbuszokat.– mondta el Bálint József, hozzátéve, hogy a gyárat három autógyártó cég, a Renault, a Peugeot és a Fiat konzorciumban hozták létre, és Olaszországban ezen a néven, másutt, jellemzően Franciaországban más márkanévvel hozzák forgalomba az ott készült járműveket.

A BESZÁMOLÓBÓL AZ IS KIDERÜLT, HOGY AZ 5000 FŐT FOGLALKOZTATÓ DUCATO-GYÁR MELLETT A TELEPÜLÉS IPARI PARKJÁBAN A HONDA IS ÜZEMELTET EGY 1000 FŐNEK MUNKÁT ADÓ MOTORGYÁRAT.

Tehát járműipar tekintetében magas, munkanélküliség tekintetében pedig igen alacsony mutatókkal rendelkezik az Ambuzo tartománybeli Altino.

A polgármester a táj és az óváros szépségét is fontosnak tartotta kiemelni az olasz partner adottságainak ismertetésekor. Az utóbbi egy 420 méter magas hegycsúcson található, mindössze tízen lakják, és az önkormányzat nagyon szépen fölújította.
Ez – részben külföldi, jellemzően amerikai – magántőke bevonásával történt, az érdekeltségbe bevont partnerek turisztikai célokra hasznosítják a történelmi városrész épületeit. Emellett rendezvényeket tartanak ott, amelyek egyike a városunk legnagyobb népünnepélyéről, a Paprikafesztiválról „koppintott” nagyrendezvényük, a Paprika Napok. 

A KOPPINTÁS A YOUTUBE VIDEÓMEGOSZTÓ CSATORNÁN ELHELYEZETT VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL TÖRTÉNT, ÉS AZT AZ OTT TÖLTÖTT MÁSODIK ESTE „VALLOTTÁK BE” DELEGÁCIÓNKNAK.

Bálint József azt is elmondta, hogy az ottani helyi társadalomra jellemző az erős civilszervezetek aktív jelenléte a társadalmi életben, az augusztusi paprikafesztiváljuk is a Paprikaegyesület szervezésében zajlik.

SZINTÉN VÁROSUNK MINTÁJÁT KÖVETVE LÉTESÍTETTEK PAPRIKAMÚZEUMOT ALTINO KÖZPONTJÁBAN.Múzeumukat igen színvonalas, interaktív kiállítóhelyként jellemezte Bálint József.
Az augusztusi fesztiváljukra pedig már meghívták városunkat is, és – amint Bálint József fogalmazott:

Úgy tekintettek ránk, mint kistestvér a nagyobb bátyjára, és nagyon szeretnék, ha ez a kapcsolat létrejönne, nem csak a paprika vonatkozásában.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyébként paprikaágazatunk Altinóra inkább lehetőségként tekinthet, mintsem, hogy konkurenciakánt kellene tartania tőle, hiszen a polgármesteri beszámolók szerint 

MINDÖSSZE HAT HEKTÁRON TERMESZTIK EZT A FŰSZERNÖVÉNYT, A KALOCSAIHOZ HASONLÓ PAPRIKÁT GYÁRTANAK, ÉS AZT 30 EURÓÉRT ÉRTÉKESÍTIK, MÍG MI 10-ÉRT.

A turisztikai kínálatukat a paprika kultuszával kapcsolják össze, és nagy igény van e termékre, a polgármester szerint

A HASONLÓ MINŐSÉGBEN ÉS TECHNOLÓGIÁVAL ELŐÁLLÍTOTT, KALOCSAI PAPRIKÁT EXPORTÁLHATNÁNK ODA, HOGY OTT ÉRTÉKESÍTSÉK.

A paprikatermesztés és fogyasztás kultúrája egyébként ott is török közvetítéssel honosodott meg a XVII. században. A feldolgozás tekintetében a szárítás eltérő technológiával történik: ott a paprikákat egyenként dogozgatják bele egy műanyag csíkba, ami anyag- és munkaigényes eljárás – ehelyett polgármesterünk a szütyős megoldást javasolta az olasz partnereknek.

Bálint József elmondása szerint őrleményük nem olyan szép, mint a mienk, ellenben nagyon ízletes paprikalekvárt is készítenek.

További érdekesség, hogy egy föltehetőleg paprikalekvárt is tartalmazó desszertjüket Kalocsáról nevezték el.

A termesztéstechnológia sokban különbözik: A növényt palántázzák, nem szokás a helybe vetés, az itteninél szélesebb sorközzel ültetik, és a közét géppel tartják gyommentesen, így

DELEGÁCIÓNK TAGJAINAK NEM KELLETT KAPÁLNIUK.

A független képviselőkből álló önkormányzati testület egyhangúlag támogatja városaink kapcsolatának szorosabbra fűzését.

Az Adriától 15 kilométerre fekvő Altino jól megközelíthető a másik irányba 25 kilométerre most is hófödte csúcsok övezik, így a síparadicsom és a tengeri fürdőhely is egy karnyújtásnyira van. A környék hegyei közt sok vár is van, amelyeket gyönyörűen fölújítottak, és nagy turistaforgalmat vonzanak.

AMIRE AZONBAN BÁLINT JÓZSEF ELMONDÁSA SZERINT IRÍGY VOLT, AZ A STABIL KÖLTSÉGVETÉSI HELYZETÜK.

A Folklórfesztiválra már most érkezik egy négytagú delegáció, és szeptemberben a Paprikafesztiválra szintén négy fő fog érkezni, köztük a polgármesterrel, és azt szeretnék, ha akkor ünnepélyes keretek közt megköthetnék a két települések közti partnerségi megállapodást.

A vendéglátók Bálint Józsefre igen jó benyomást tettek, ezt közvetítette a testület felé is azzal, hogy fontolják meg ezt a lehetőséget, amelyről a szeptemberi első ülésen, az addigra kidolgozandó szerződéstervezet ismeretében hozhatnak majd döntést.

A PAPRIKAFESZTIVÁLJUKHOZ KAPCSOLÓDÓ FŐZŐVERSENY VÁNDORDÍJA EGY PAPRIKATÖRŐ MOZSÁR DÖNGÖLŐFÁJA, AMELYÉRT LEGKÖZELEBB A MI KÜLDÖTTSÉGÜNK IS HARCBA SZÁLL.

A csapat összetétele még nem véglegesített, de

AZ ELŐZETES TÁRGYALÁSOK SZERINT VARAJTI GÁBOR FŐZHET GULYÁST KALOCSA SZÍNEIBEN AZ AUGUSZTUSI VERSENYEN.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK