2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Értékeink mentén” – Elfogadták Kalocsa helyi közös fejlesztési stratégiáját

Illés György Cinó  |  2016. 10. 18., 15:40

Tegnapi testületi ülésen tartalmilag elfogadta Kalocsa Város Önkormányzata az „Értékeink mentén” című helyi közös fejlesztési stratégiát (HKFS), és elvi hozzájárulását adta, hogy a májusban megalakult Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport CLLD pályázatot nyújtson be a stratégia megvalósítására. A továbbiakban a HACS-nak is el kell fogadnia a stratégiát, majd december 30-áig annak megfelelően kell benyújtania a pályázatot. Kedvező elbírálás esetén félmilliárdos fejlesztési forráshoz juthat a város, amelynek felhasználásáról helyben születhet majd döntés.

A CLLD pályázat különlegessége, hogy alulról építkező rendszert követel meg, majd az így létrejött szervezetre bízza a település adottságai alapján előre meghatározott nagyságú forráskeret felhasználását. A forrás elnyeréséhez helyi közösségi fejlesztési stratégia elkészítését írták elő, a pályázaton lényegében ezek a stratégiák versenyeznek majd egymással.

„Füles”

Érdekesség, hogy ez a pályázati lehetőség még jóval annak nyilvános meghirdetése előtt, a pályázati rendszer előkészítésének idejében az önkormányzat látószögébe került, mégpedig a csütörtöki testületi ülésen napirendre kerülő „Bejárható Magyarország” – komplex vízi turisztikai hálózat kiépítése, fejlesztési lehetőségek Kalocsán című pályázat révén. Önkormányzatunkkal annak a pályázatnak az előkészítése kapcsán együttműködő Magyar Kajak-kenu Szövetség hívta föl az itteni illetékesek figyelmét, hogy előkészítés alatt áll egy hamarosan megnyíló pályázati lehetőség, amelyre való pályázáshoz Kalocsa adottságai kiváló feltételeket biztosítanak.

Forrás: Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport / Facebook

Kalocsa és a Kajak-kenu Szövetség a dunai tömegport és turizmus föllendítését célzó projekten dolgozott, illetve dolgozik együtt, és annak kapcsán óhatatlanul szóba kerültek a város hasonló célú tervei, kihasználatlan lehetőségei, tekintettel arra, hogy ezek kiaknázására már akkoriban is történtek lépések, a javaslat szerint pedig a belterületi tömegsport-lehetőségeket kiaknázó fejlesztéseknek ezzel a CLLD pályázattal lendületet lehetne adni. Így Kalocsa fölkészülten várhatta a megjelenő pályázatot.

Összetett folyamat

A pályázaton való részvételhez korábban meg kellett alakítani a helyi civil szervezetek, vállalkozók, a helyi TDM, valamint az önkormányzat, illetve intézményei részvételével e célra szerveződött helyi akciócsoportot (HACS) – városunkban ez „Közösen Kalocsáért” Helyi Akciócsoportként ez év május 17-én jött létre –, majd ennek közreműködésével helyi fejlesztési stratégiát kellett készíteni. A stratégia elkészíttetéséről július 13-ai ülésén határozott. Ez most készült el.
[A stratégia október 6. óta elérhető a város honlapján is, ide kattintva – A szerk.]

A későbbiekben ezt a stratégiát töltheti meg konkrét programokkal a HACS, amihez előre elrendelt keretből gazdálkodhat.

SIKERES PÁLYÁZAT ESETÉN EZ A KERET 500 MILLIÓ FORINT.

A pályázatok elbírálására jövő tavaszig kerül sor.

Helyben dőlne el

A pályázati rendszerben az újdonság az, hogy az egyes projektek sorsáról már a HACS dönthet, tehát a források odaítélése teljes mértékben a helyi, alulról szerveződő, demokratikusan működő fórum jogköre lesz, ennek a félmilliárdos keretnek az erejéig. Ezt a tegnapi testületi ülésen elfogadott stratégia által kijelölt célok mentén oszthatják föl programokra, és arra írhatnak ki pályázatokat, a megvalósuló projektekre a pályázatok esetében pedig a megszokott, ötéves fönntartási kötelezettség áll majd fönn.

Már, amennyiben a kalocsai pályázat sikerrel jár. Erre pedig információink szerint nagyon jók az esélyek, hiszen városunk mintaadó volt a pályázatot kiírók szándékának megvalósításában, mivel itt valóban alulról építkező szervezet jött létre, amelyben a civilek, az önkormányzat fogalmazták meg az igényeiket. Máshol ugyanis nem ritka az a gyakorlat, hogy egy erős vállalkozói mag, vagy erőskezű polgármester a saját elképzeléseinek megvalósítására „húz be” civileket az ottani HACS-ba, hogy formailag létrejöjjön a helyi fejlesztéseket koordináló hálószervezet, tehát a gombhoz varrják a kabátot. Nálunk viszont ez nem csak formálisan valósult meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK