2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Értékeink mentén” – Elfogadták Kalocsa helyi közös fejlesztési stratégiáját

Illés György Cinó  |  2016. 10. 18., 15:40

Tegnapi testületi ülésen tartalmilag elfogadta Kalocsa Város Önkormányzata az „Értékeink mentén” című helyi közös fejlesztési stratégiát (HKFS), és elvi hozzájárulását adta, hogy a májusban megalakult Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport CLLD pályázatot nyújtson be a stratégia megvalósítására. A továbbiakban a HACS-nak is el kell fogadnia a stratégiát, majd december 30-áig annak megfelelően kell benyújtania a pályázatot. Kedvező elbírálás esetén félmilliárdos fejlesztési forráshoz juthat a város, amelynek felhasználásáról helyben születhet majd döntés.

A CLLD pályázat különlegessége, hogy alulról építkező rendszert követel meg, majd az így létrejött szervezetre bízza a település adottságai alapján előre meghatározott nagyságú forráskeret felhasználását. A forrás elnyeréséhez helyi közösségi fejlesztési stratégia elkészítését írták elő, a pályázaton lényegében ezek a stratégiák versenyeznek majd egymással.

„Füles”

Érdekesség, hogy ez a pályázati lehetőség még jóval annak nyilvános meghirdetése előtt, a pályázati rendszer előkészítésének idejében az önkormányzat látószögébe került, mégpedig a csütörtöki testületi ülésen napirendre kerülő „Bejárható Magyarország” – komplex vízi turisztikai hálózat kiépítése, fejlesztési lehetőségek Kalocsán című pályázat révén. Önkormányzatunkkal annak a pályázatnak az előkészítése kapcsán együttműködő Magyar Kajak-kenu Szövetség hívta föl az itteni illetékesek figyelmét, hogy előkészítés alatt áll egy hamarosan megnyíló pályázati lehetőség, amelyre való pályázáshoz Kalocsa adottságai kiváló feltételeket biztosítanak.

Forrás: Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport / Facebook

Kalocsa és a Kajak-kenu Szövetség a dunai tömegport és turizmus föllendítését célzó projekten dolgozott, illetve dolgozik együtt, és annak kapcsán óhatatlanul szóba kerültek a város hasonló célú tervei, kihasználatlan lehetőségei, tekintettel arra, hogy ezek kiaknázására már akkoriban is történtek lépések, a javaslat szerint pedig a belterületi tömegsport-lehetőségeket kiaknázó fejlesztéseknek ezzel a CLLD pályázattal lendületet lehetne adni. Így Kalocsa fölkészülten várhatta a megjelenő pályázatot.

Összetett folyamat

A pályázaton való részvételhez korábban meg kellett alakítani a helyi civil szervezetek, vállalkozók, a helyi TDM, valamint az önkormányzat, illetve intézményei részvételével e célra szerveződött helyi akciócsoportot (HACS) – városunkban ez „Közösen Kalocsáért” Helyi Akciócsoportként ez év május 17-én jött létre –, majd ennek közreműködésével helyi fejlesztési stratégiát kellett készíteni. A stratégia elkészíttetéséről július 13-ai ülésén határozott. Ez most készült el.
[A stratégia október 6. óta elérhető a város honlapján is, ide kattintva – A szerk.]

A későbbiekben ezt a stratégiát töltheti meg konkrét programokkal a HACS, amihez előre elrendelt keretből gazdálkodhat.

SIKERES PÁLYÁZAT ESETÉN EZ A KERET 500 MILLIÓ FORINT.

A pályázatok elbírálására jövő tavaszig kerül sor.

Helyben dőlne el

A pályázati rendszerben az újdonság az, hogy az egyes projektek sorsáról már a HACS dönthet, tehát a források odaítélése teljes mértékben a helyi, alulról szerveződő, demokratikusan működő fórum jogköre lesz, ennek a félmilliárdos keretnek az erejéig. Ezt a tegnapi testületi ülésen elfogadott stratégia által kijelölt célok mentén oszthatják föl programokra, és arra írhatnak ki pályázatokat, a megvalósuló projektekre a pályázatok esetében pedig a megszokott, ötéves fönntartási kötelezettség áll majd fönn.

Már, amennyiben a kalocsai pályázat sikerrel jár. Erre pedig információink szerint nagyon jók az esélyek, hiszen városunk mintaadó volt a pályázatot kiírók szándékának megvalósításában, mivel itt valóban alulról építkező szervezet jött létre, amelyben a civilek, az önkormányzat fogalmazták meg az igényeiket. Máshol ugyanis nem ritka az a gyakorlat, hogy egy erős vállalkozói mag, vagy erőskezű polgármester a saját elképzeléseinek megvalósítására „húz be” civileket az ottani HACS-ba, hogy formailag létrejöjjön a helyi fejlesztéseket koordináló hálószervezet, tehát a gombhoz varrják a kabátot. Nálunk viszont ez nem csak formálisan valósult meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>