2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Értékeink mentén” – Elfogadták Kalocsa helyi közös fejlesztési stratégiáját

Illés György Cinó  |  2016. 10. 18., 15:40

Tegnapi testületi ülésen tartalmilag elfogadta Kalocsa Város Önkormányzata az „Értékeink mentén” című helyi közös fejlesztési stratégiát (HKFS), és elvi hozzájárulását adta, hogy a májusban megalakult Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport CLLD pályázatot nyújtson be a stratégia megvalósítására. A továbbiakban a HACS-nak is el kell fogadnia a stratégiát, majd december 30-áig annak megfelelően kell benyújtania a pályázatot. Kedvező elbírálás esetén félmilliárdos fejlesztési forráshoz juthat a város, amelynek felhasználásáról helyben születhet majd döntés.

A CLLD pályázat különlegessége, hogy alulról építkező rendszert követel meg, majd az így létrejött szervezetre bízza a település adottságai alapján előre meghatározott nagyságú forráskeret felhasználását. A forrás elnyeréséhez helyi közösségi fejlesztési stratégia elkészítését írták elő, a pályázaton lényegében ezek a stratégiák versenyeznek majd egymással.

„Füles”

Érdekesség, hogy ez a pályázati lehetőség még jóval annak nyilvános meghirdetése előtt, a pályázati rendszer előkészítésének idejében az önkormányzat látószögébe került, mégpedig a csütörtöki testületi ülésen napirendre kerülő „Bejárható Magyarország” – komplex vízi turisztikai hálózat kiépítése, fejlesztési lehetőségek Kalocsán című pályázat révén. Önkormányzatunkkal annak a pályázatnak az előkészítése kapcsán együttműködő Magyar Kajak-kenu Szövetség hívta föl az itteni illetékesek figyelmét, hogy előkészítés alatt áll egy hamarosan megnyíló pályázati lehetőség, amelyre való pályázáshoz Kalocsa adottságai kiváló feltételeket biztosítanak.

Forrás: Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport / Facebook

Kalocsa és a Kajak-kenu Szövetség a dunai tömegport és turizmus föllendítését célzó projekten dolgozott, illetve dolgozik együtt, és annak kapcsán óhatatlanul szóba kerültek a város hasonló célú tervei, kihasználatlan lehetőségei, tekintettel arra, hogy ezek kiaknázására már akkoriban is történtek lépések, a javaslat szerint pedig a belterületi tömegsport-lehetőségeket kiaknázó fejlesztéseknek ezzel a CLLD pályázattal lendületet lehetne adni. Így Kalocsa fölkészülten várhatta a megjelenő pályázatot.

Összetett folyamat

A pályázaton való részvételhez korábban meg kellett alakítani a helyi civil szervezetek, vállalkozók, a helyi TDM, valamint az önkormányzat, illetve intézményei részvételével e célra szerveződött helyi akciócsoportot (HACS) – városunkban ez „Közösen Kalocsáért” Helyi Akciócsoportként ez év május 17-én jött létre –, majd ennek közreműködésével helyi fejlesztési stratégiát kellett készíteni. A stratégia elkészíttetéséről július 13-ai ülésén határozott. Ez most készült el.
[A stratégia október 6. óta elérhető a város honlapján is, ide kattintva – A szerk.]

A későbbiekben ezt a stratégiát töltheti meg konkrét programokkal a HACS, amihez előre elrendelt keretből gazdálkodhat.

SIKERES PÁLYÁZAT ESETÉN EZ A KERET 500 MILLIÓ FORINT.

A pályázatok elbírálására jövő tavaszig kerül sor.

Helyben dőlne el

A pályázati rendszerben az újdonság az, hogy az egyes projektek sorsáról már a HACS dönthet, tehát a források odaítélése teljes mértékben a helyi, alulról szerveződő, demokratikusan működő fórum jogköre lesz, ennek a félmilliárdos keretnek az erejéig. Ezt a tegnapi testületi ülésen elfogadott stratégia által kijelölt célok mentén oszthatják föl programokra, és arra írhatnak ki pályázatokat, a megvalósuló projektekre a pályázatok esetében pedig a megszokott, ötéves fönntartási kötelezettség áll majd fönn.

Már, amennyiben a kalocsai pályázat sikerrel jár. Erre pedig információink szerint nagyon jók az esélyek, hiszen városunk mintaadó volt a pályázatot kiírók szándékának megvalósításában, mivel itt valóban alulról építkező szervezet jött létre, amelyben a civilek, az önkormányzat fogalmazták meg az igényeiket. Máshol ugyanis nem ritka az a gyakorlat, hogy egy erős vállalkozói mag, vagy erőskezű polgármester a saját elképzeléseinek megvalósítására „húz be” civileket az ottani HACS-ba, hogy formailag létrejöjjön a helyi fejlesztéseket koordináló hálószervezet, tehát a gombhoz varrják a kabátot. Nálunk viszont ez nem csak formálisan valósult meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK