2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fájdalmas, de felelősségteljes döntést hozott Kalocsa képviselő-testülete – Bezár az uszoda, a közösségi tevékenységek a Művelődési Házba és a Városháza épületébe koncentrálódnak a fűtési szezonban

Fájdalmas, de felelősségteljes döntést hozott Kalocsa képviselő-testülete – Bezár az uszoda, a közösségi tevékenységek a Művelődési Házba és a Városháza épületébe koncentrálódnak a fűtési szezonban
2022. 10. 11., 07:40

Kalocsa Város Képviselő-testülete az október 10-i ülésén, a képviselők száz százalékos jelenléte és egyhangúlag hozott szavazata mellett fájdalmas, egyben felelősségteljes döntést hozott az önkormányzati épületek elsősorban a téli időszakot érintő gázfelhasználásával, egyes esetekben bezárásával kapcsolatban. A határozat értelmében ugyan a gáz beszerzési ára az előző évi közel tízszeresére emelkedett, a gázfelhasználás korlátozása a gyermekek és időskorúak ellátását végző intézményeket, a bölcsődét, óvodákat, szociális otthonokat, a gyermekjóléti és családvédelmi szolgáltatást, az önkormányzat kötelező feladatellátásával összefüggő tevékenységeket (polgármesteri hivatal, művelődési ház, könyvtár) nem érintik. Ám minden egyéb épületet a téli időszakra vagy bezárnak, vagy ott az állagmegóvás érdekében temperáló fűtést biztosítanak. A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ellenzéki képviselők által is elismert alapos elemző munkáján nyugvó döntés meghozatalakor jó volt érzékelni: amikor a város mindenek felett álló érdekéről van szó, Kalocsán is érvényesül az önkormányzatiság fő ragasztóelve, az egyeztetésen alapuló konszenzus, a képviselők politikai és érzelmi töltet nélkül, egy emberként tudnak dönteni a bajban.

A sürgősséggel napirendre tűzött, valójában mindeddig példa nélküli téma tárgyalását az élő közvetítésnek köszönhetően dr. Filvig Géza közösségi médiás oldalán megtekinthetik. Mi itt a döntés hátteréről és a meghozott határozatról a képviselő-testületi ülést követő polgármesteri sajtótájékoztatón elhangzottak alapján tájékoztatjuk olvasóinkat.

„Tisztelettel köszöntöm a sajtó megjelent képviselőt!

A mai napon Kalocsa Város képviselő-testülete döntött arról, hogy a 2022/2023-as fűtési idényben az energiaválság következtében milyen önkormányzati épületeket használ, hasznosít, melyekben tudja a fűtést biztosítani, és melyekben nem.

Európában drasztikusan megemelkedtek az energia árak; az orosz-ukrán háború miatt sajnálatos módon elérte hazánkat is. Az Európai Unió szankciós politikája eddig nem vezetett eredményre, a jelenlegi rezsiköltségeket nem tudjuk csökkenteni. Ez nem csak Kalocsát, egész Magyarországot, egész Európát sújtja, így nagyon nehéz időszak elé nézünk.

Ahhoz, hogy a rezsicsökkentés a lakosság részére fenntartható legyen, Magyarország Kormánya az idei év augusztusában hozott egy döntést. Ezzel az önkormányzatok kikerültek a rezsivédettek köréből, és így az igen - igen magas piaci árakon kell az önkormányzatoknak is beszereznie mind a gázt, mind a villamos energiát.

Egyelőre a gáz felhasználásáról, annak költségeiről tudott tárgyalni a képviselő-testület.
Szeptember 30-ig harmadik közbeszerzési eljárással vált eredményessé az önkormányzatnak a Vagyonhasznosítási Kft-n keresztül történő gázbeszerzése, és így a tavalyi árnak mintegy a tízszereséért tudja vásárolni az önkormányzat a gázt: bruttó 1316 forint/köbméter áron.


Tavaly 258.600 köbméter gázt fogyasztottak el az önkormányzathoz tartozó középületek, ez az elmúlt évben 62,5 millió forintjába került a városnak.
A megváltozott árakkal ugyanezt a gázmennyiséget jelenleg 603,5 millió forintért tudná biztosítani a város.

Tehát a 62,5 millió forint helyett 603,6 millió forintért! Ezt az önkormányzat nem tudja kigazdálkodni, nem tudja felvállalni, ezért már a gázbeszerzést is 200.000 köbméterrel csökkentett mennyiségre folytatták le.

Hogy ezt a csökkentett mennyiséget biztosítani tudjuk, átalakításokra van szükség; a kötelező feladatok megközelítésén keresztül állított fel a város egy prioritást.

Kötelező feladat a szociális alapszolgáltatás ellátása, házi segítségnyújtás biztosítása, családsegítő szolgáltatás, szociális- és gyermekétkeztetés biztosítása. Ugyanilyen a bölcsődei és óvodai ellátás. Ezen kettő területen nem köt kompromisszumot az önkormányzat, itt a tavalyi gázmennyiséget biztosítja, semmiféle megtakarítást nem irányoz elő; kalocsai óvodásainknak és a kiszolgáltatott időseinknek a fűtése biztosítva lesz!

Kötelező feladat továbbá a könyvtárszolgáltatás, a közművelődési feladatok, valamint a polgármesteri hivatal tevékenysége: városüzemeltetés, városfejlesztés, különböző jegyzői hatáskörbe tartozó eljárások: például anyakönyvezés, hagyatéki eljárás…

Ebből adódóan a Szent István király út 2-4. szám alatti Művelődési Ház és a Szent István király út 35. szám alatti Polgármesteri Hivatal is funkciójában megmarad!

Ezt a két épületet fogjuk 100 százalékban kihasználni – itt is különböző irodai összevonásokkal, teltházzal fogunk működni. Azokból az épületekből tudnak ide átjönni, melyeket nem kíván használni a város. Erre egy javaslatot dolgoztunk ki, amelyet a képviselő-testület megvitatott.

A kalocsai uszoda kérdése is napirenden van, az uszoda 135.000 köbméter gázt használt a tavalyi évben, ez az idei áron számolva 178 millió forintba kerülne. Tehát a tavalyi 18 millió forinthoz képest 160 millió forinttal több csak a gázfogyasztása az uszodának. Ezt nem tudja a város kigazdálkodni, ezért október 17-től a kalocsai uszodának az üzemeltetését szünetelteti.

A város a gyógyászati részlegnek a villanyfűtésre átkapcsolását, ennek a műszaki tartalmát megvizsgálja, mert ezt nyitva kívánja tartani, hogy a kalocsai emberek a társadalombiztosítás által finanszírozott kezelési szolgáltatásokat igénybe tudják venni.

Közösségi épületeink is fűtés nélkül maradnak értelemszerűen, ami nagyon sok civil szervezetet érint. Mindenkit arra bíztatok, vegyék fel a kapcsolatot a Vagyonhasznosító Kft-vel, az önkormányzat hivatalával, hogy milyen megoldásokat tudunk felajánlani a jelenlegi közösségi terük helyett.

A Sportcsarnoknak fűtését sem tudja biztosítani az önkormányzat, ott két sportegyesülettel is tárgyalásban vagyunk; ha ők a működési költséget, a gázfogyasztást finanszírozni tudják, akkor tudunk fűtést biztosítani, egyébként csak temperáló fűtés várható.


Forrás: KALOhírek


Nagyon sok energetikai beruházást valósított meg az önkormányzat az elmúlt években: bölcsődei, óvodai beruházásokra gondolok, polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítésére, valamint a kalocsai szociális otthon energetikai felújítására; ezek mind segítik, hogy a megváltozott gazdasági körülmények között fenntarthatók legyenek ezek az épületek.

A legsúlyosabb veszteség a Kalocsai Úszó és Vizilabda Egyesületet érinti. Nyilván ők nem tudnak vízi edző munkát folytatni; így velük fel fogjuk venni a kapcsolatot, hogy milyen áthidaló megoldást tudunk kialakítani.

Sajnálatos módon az úszósportot nagy nehézség éri, és további uszodák bezárása várható. Az uszoda bezárását Kalocsánál sokkal jobb gazdasági erővel rendelkező települések is megtették, például Budaörs, Csepel, Dunabogdány, Győrben kettő uszoda, Budapest Városmajori uszoda, Szombathely, Eger, Nagyatád, Oroszlány, Pécsett három uszoda…

Nehéz kimondani, de a mi korszerűtlen, igen-igen pazarló üzemeltetésű uszodánk fenntartását a kalocsai önkormányzat nem tudja biztosítani. Azért sem, hogy a kötelező feladatait el tudja látni.

Kitartást kívánok az úszóknak! Ez személy szerint nekem nagyon nehéz döntés; mindenki tudja, milyen személyes érintettségem, elhivatottságom van az uszodával kapcsolatban. Nagyon rosszul élem meg, hogy nekem kellett ezt a döntést előterjesztenem. Ami talán könnyebbség, hogy Kalocsa város jövőjéről, működéséről van szó, és azért kell ezt az áldozatot meghoznunk - az érzelmeinket félretéve.

Ezeket az előterjesztéseket a képviselő-testület 12 tagja igen szavazattal, egyhangúlag megszavazta. Volt olyan napirend, amely a testületi ülésen parázs vitát váltott ki, nyilván, hiszen itt közszereplők között politikai nézetkülönbségek is vannak, de ennél a napirendnél nagyon konstruktív volt mindenki, egyhangú döntést hozott a város vezetése.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a türelmét, toleranciáját, mert nagyon nehéz helyzet előtt áll a város.

Abban gondolkodunk, hogy melegedő helyeket fogunk kialakítani a téli időszakban azoknak a lakosoknak, akik ezt igénybe kívánják venni, hogy az otthoni napközbeni fűtést tehermentesítsék.

Előre láthatóan négy ilyen helyet jelölünk ki a városban, egyik biztosan a városi könyvtár lesz, de ezt még közzé fogjuk tenni.

Akinek nehézsége van, forduljon az önkormányzathoz! Mindenkinek igyekszünk segíteni. Beszéljük át együtt a feladatokat, ugyanúgy az úszóegyesülettel és minden más civil szervezettel.

Nagyon szépen köszönöm Dr. Jéri Tamás ügyvezető igazgató úrnak, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. vezetőjének, hogy az elmúlt hetekben alapos és jó munkát végzett a munkatársaival együtt, és a városvezetés rendelkezésére bocsátották ezeket a számadatokat, hogy a képviselő-testület minél felelősebb döntést tudjon hozni – ez meg is valósult, egyhangú döntés született.

Még egyszer köszönöm mindenkinek a türelmét, toleranciáját! Kitartást kívánok mindannyiunknak - és azt gondolom, a továbbiakban együtt át tudjuk vészelni ezt a nehéz időszakot”– zárta a sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK