2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fotópályázat Kalocsa értékeiről – Elfogadták az értéktár bizottság beszámolóját

Illés György Cinó  |  2016. 02. 11., 10:39

A Kalocsai Települési Értéktár Bizottság féléves beszámolójának elfogadásával egy napirend alatt határozott a testület arról a kérelemről, amelyben a bizottság százezer forintot kért egy Kalocsa értékeit megjelenítő fotók készítését ösztönző fotópályázat díjazottainak jutalmazására. A legjobb képekből kiállítást is szerveznének, és kiadványokhoz is fölhasználhatóak volnának.

A szervezeti és működési szabályzata szerint félévente kell beszámolót készítenie az értéktár bizottságnak az elvégzett munkáról. Azt az elnök terjeszti az önkormányzati testület elé, ez a feladat tehát Romsics Imrére, a Viski Károly Múzeum igazgatójára várt.

Fotópályázat Kalocsa értékeiről

Romsics Imre a kiírandó fotópályázatról elmondta: annak célja az értéktárnak és elemeinek népszerűsítése, a figyelem rájuk irányítása, valamint egy olyan, a mai értékeket dokumentáló archívum létrehozása volna, amelyet az önkormányzat – a pályázati kiírás értelében – szabadon, térítésmentesen használhatna. A fotókból kiállítást is rendeznének november 25-én, ennek keretében kerülne sor az értékelésre.

Az ötfős zsűrit Kalocsa Város polgármestere, a Kalocsai Települési Értéktár elnöke, a Viski Károly Múzeum Kalocsa művészettörténésze, a Dunatáj Fotókör elnöke vagy delegáltja, valamint a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub delegáltja alkotja.

Az első helyezett 50.000 Ft-tal, a második 30.000 Ft-tal gazdagodhat, míg a harmadik helyezett: 20.000 Ft jutalomban részesül. Emellett különdíjak is kiosztásra kerültnek a tervek szerint. A fotókat végül a Viski Károly Múzeum gyűjteményében helyezik el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A pályázaton az alkotások benyújtásának határideje október 15., arra jelentkezni az értéktár bizottság –a kalocsa.hu oldalon megjelent, cikkünkhöz is csatolt – fölhívásában megjelent módon és helyen lehet.
További formációért Jerkovics Erikához lehet fordulni a 78/601-302-es telefonszámon.

A temető értékei – nincs hatályos védelem

Romsics szólt a temetőben védendő értékek, védelemre javasolt sírok kérdéséről is. Összeállítottak egy korántsem teljes listát a helyi értéket képviselő sírokról. Ez ég bővülhet, hiszen következő ülésükön újra foglalkoznak még ezzel a kérdéssel, fölhasználva Asbóth Miklós mintegy 300 körüli tételt tartalmazó listáját is. Erről azonban az elnök elmondta, nagyon óvatosan kell kialakítani a listát, és az semmiképp sem lehet olyan hosszú, mint Asbóthé, mert az túl nagy terhet helyezne a városra, ezért középutas megoldást kell keresni.

Később Szabó Balázs arra emlékeztetett, hogy ő egy őszi ülésen már szóba hozta a védett sírok kérdését, javaslatot téve a védett sírok rendezésére. Akkor azt tudta meg, hogy mintegy négyszáz értékes sír van, de ténylegesen védett sírról nem talált hivatalos adatot. Romsicstól azt kérdezte, ő tud-e ilyenről?


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az elnök a kérdésre válaszolva elmondta: Nem tud olyan listáról, amely védené ezeket a sírokat. Korábban, még a tanácsi időkben volt egy ilyen lista, amely már nincs hatályban.
Volt próbálkozás arra, hogy műemléki védelmet kérjenek az öt negyvennyolcas sírhelyre, elsősorban eszmei jelentőségük miatt, azonban ezt elutasították, mondván, ezt az örökségvédelem helyi eszközeivel kell megoldani.

Kisfaludi Strobl Zsigmond, Petrovácz Gyula és a ’48-asok, emlékezete

Azt is elmondta: van olyan sír, amelyet a benne nyugvó személy miatt kelleni védeni, van, ahol a művészi érték teszi a sírhelyet arra érdemessé, illetve van olyan, ahol „az ügy” a fontos, mint például a ’48-as sírok esetében. A személyes okból védendő sírok közt Petrovácz Gyuláét említette. Ő országosan ismert személyiség volt, ezért védeni kellene a sírját, amely jelenleg is veszélyben van: ki van rá függesztve, hogy ha nem váltják meg, akkor fölszámolják, de nincs Kalocsán élő rokona.

Az írásos anyagban ezeken kívül szó esett egy, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrával díszített sírhelyről is, a dokumentum említi a 19-es áldozatok sírjait, valamint számos magánsírhelyen mellett a jezsuiták és apácák sírkertjeit is.

Romsics fölszólalásában arra is rámutatott: a lista, amelyet az értéktér bizottság a helyi értékek összegyűjtésére készít, csupán egy javaslat, nem jelent jogszabályi védelmet, erről az önkormányzati testület dönthet majd. Ám az értékes sírok bizottság által készített listája túl hosszú ahhoz, hogy annak anyagi következményeit vállalhassa a város. Erről mérlegelve, körültekintően kell majd dönteni, amikor a testület jogszabály erejű rendeletet alkot a kérdésben.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kimaradtunk a megyei értéktárból?

Bálint József polgármester azt kérdezte, hogy a kalocsai értéktár elemei miért nem szerepelnek a megyei értéktárban, amelyet nemrég kapott kézhez?

Romsics erre értetlenségét fejezte ki. Válaszában elmondta: három elemet – a népművészetet, a paprikát és a barokk városközpontot – kiemelten is előterjesztették a megyei értéktár felé, de a törvény szerint is minden települési értéktári elem része kellene, hogy legyen. Ezért nem érti, mi történhetett a megyei értéktár tekintetében, és arról eddig nem is értesült, de megígérte, hogy utánanéz.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Kalocsai Települési Értéktár Bizottság pályázati felhívása
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés