2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

FÚZIÓ – Eldőlt: összevonják a város utolsó két Kft.-jét, már a nyáron jöhet az egyesülés

Illés György Cinó  |  2018. 02. 28., 10:03

Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már évekkel ezelőtt készített egy tanulmányt a két cég esetleges egyesítésének következményeiről. Most a város másik, még megmaradt Kft.-jének, a Vagyonhasznosítási Kft.-nek az ügyvezetőjét vonták be a jegyző és a gazdasági osztályvezető mellett a fúzió megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésébe. Az elkészült anyag nagyrészt alátámasztja Loibl korábbi számításait: a két cég egyesítésével közel 20 millió takarítható meg. A múlt csütörtökön, a képviselő-testület február 22-ei ülésén meghozott döntés értelmében a konkrét egyesítési terv előkészítésével a két Kft. ügyvezetőjét bízták meg, május 31-ei határidővel.

Ennek az egyesítésnek a gondolata már többször felmerült – mutatott rá az elterjesztő dr. Bálint József polgármester, aki az előzmények közt megemlítette, hogy korábban Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője részéről már készült egy anyag, de ezt akkor „nem lépték meg”.

Most újra áttekintettük a költségvetési helyzetet, és újra felmerült, hogy úgy látjuk, hogy a két cégnek a jövőjét úgy tudjuk biztosítani, legalábbis a jelenlegi gazdasági ismereteink szerint, hogy egy cégbe olvasztjuk a kettőt, akkor hosszú távon működhet úgy, hogy nem lesz veszteséges a cég. Ám ezt megfelelő jogi formába is kell önteni.

A lépések előkészítésére

A VAGYONHASZNOSÍTÁSI KFT. ÜGYVEZETŐJE, A GAZDASÁGI OSZTÁLYVEZETŐ ÉS A JEGYZŐ KAPOTT FELHATALMAZÁST, ÉS MUNKÁJUK NAGYRÉSZT ALÁTÁMASZTOTTA AZT, AMIT LOIBL KORÁBBAN AZ ASZTALRA TETT.

A tanulmányokban szereplő megállapítások kivonatosan szerepelnek az előterjesztésben, mi pedig annak alapján már az ülés előtt írtunk róla. A lényeg: az egyesítéssel közel 20 millió forint takarítható meg évente.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A képviselőkben kérdéseket nem vetett föl a javaslat, felszólalóként is egyedül Angeli Gabriella jelentkezett.

Nagyon örülök, hogy meg tetszett találni ezt az előterjesztéshez tartozó szöveget, amelyet a Parkgondozó ügyvezetője 2016. október 6-án Önnek már a rendelkezésére bocsátott, amely arról szól, hogy a gazdasági társaságok összevonása mennyi megtakarítást eredményezne városunkban. Bár egyszer Ön erről azt tetszett nyilatkozni, hogy nincs meg az az anyag, és nagyon sajnálom, hogy akkor, amikor önnek ez átadásra került, nem került a képviselő testületünk elé. – indította véleményének kifejtését dr. Angeli Gabriella, a jogi, ügyrendi és EU-kapcsolatok bizottságának leköszönő elnöke, majd lemondta, hogy az egyesüléssel alapjában véve nincs ellenvetése, ha ezzel megtakarítás érhető el. Ám szerinte ezt akkor kellett volna még megtenniük, amikor még megvolt a Menza Kft., és a három társaságot vonhatták volna össze, még jelentősebb megtakarításokat elérve.

Miután ez az anyag, amit most látunk, annak idején nem került a testületünk elé, nem tárgyaltuk ezt a kérdést, utána a Parkgondozóban felvételre került néhány személy, például a munkaügyre, a pénztárosi státuszra, meg még gondolom máshova is. Angeli szerint ennek kapcsán azt figyelembe kell venni, hogyha ez az összevonás így létrejönne, akkor

dolgozókat fognak elbocsátani,

hiszen a két Kft. összevonása után csak egy pénzügyes, egy pénztáros kell, és biztosan van még olyan álláshely, amiből csak egyre lesz szükség. Ezért szerinte ezt előbb kellett volna a testület elé hozni.

Tisztelt képviselő asszony, én már kezdek korosodó ember lenni, de még nem felejtek. Én ilyet nem mondtam, hogy nem kaptam anyagot. Az anyagot megkaptam, az más dolog, hogy nem került a képviselő-testület elé, mert amikor megtárgyaltuk bizonyos körökben, akkor úgy döntöttünk, egyelőre nem lépjük meg ezt a kérdéskört. Hagyjuk, hogy kifusson a Parkgondozó is, hiszen előtte azt is feltőkésítettük és a működési lehetőséget megkapta volna. Közölte a lépések eddigi elmaradásának magyarázatául Bálint József.
Másrészt azt is elmondta: természetes, hogy a személyi kérdéseket rendeznie kell a két cégnek az összeolvadás folyamán. Most a folyamat elindításának jogi lépéseiről van szó. Az egyesülési, vagy beolvadási terveket el kell készíteni, ennek határidői vannak.

A tényleges tervezés a mérlegbeszámolók elkészítése után indulhat meg, annál is inkább, mivel

AZ EGYIK CÉGNÉL VALÓSZÍNŰLEG JELENTŐS NYERESÉG LESZ, MÍG A MÁSIKNÁL VESZTESÉG VAN, AMIT RENDEZNI KELL.

Ha erre nem kerülne sor, akkor a Pargondozó Kft. beszámolójának elfogadásakor tett ígéretek szerint a testületnek vissza kell térnie a társaság finanszírozására – fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy ezt a feszültséget tompítja, hogy nyugdíjba is mennek kollégák, akiknek helyét a leépítendőkkel tölthetik föl, másoknak meghatározott idejű szerződése van, amit lejáratkor nem hosszabbítanak meg, és ahol szükséges, „ott segíteni fognak, ami erkölcsi kötelességük” is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A pénzügyi bizottság támogató álláspontját Katus Attila tolmácsolta, majd újra Angeli Gabriella a jogi bizottság 2 igen, 3 tartózkodás mellett meghozott, elutasító álláspontját közvetítette.
Az elnök asszony azt is elmondta, hogy a jogi bizottság ülésén fölmerült, hogy

A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK EGYESÜLÉSE ESETLEG A KÉT KFT. INTÉZMÉNNYÉ ALAKÍTÁSÁT ELŐKÉSZÍTŐ LÉPÉS IS LEHET, BÁR A POLGÁRMESTER KORÁBBAN MÁR KIJELENTETTE, HOGY EBBEN A CIKLUSBAN NINCS ILYEN SZÁNDÉK.

Ezt újra megerősítem, most már vagy tizedszer vagy tizenötödször, hogy nem kívánunk intézményt létrehozni. Nem is tehetjük meg, a Kalocsa Szíve program miatt öt évig a Kft. formára szükségünk van – mondta Bálint József, újra határozottan leszögezve, hogy ebben a ciklusban biztosan nem lesz a két cégből intézmény, amihez azt tette hozzá:

még egyszer mondom, még nem jutottam el abba az állapotba, hogy ne emlékeznék, hogy miket mondok. Végül szavazásra bocsátotta a javaslatot, amely arról szól, hogy a két Kft. ügyvezetőjének május 31-ei határidővel tervet kell készítenie a két gazdasági társaság egyesülésének előkészítésére.
Ezt 11 igen, 1 tartózkodás mellett el is fogadták.

Az elmúlt napok történéseinek tükrében a 11-1-es szavazati arányon már nem csodálkozunk.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2018-02-28 14:44:47
Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK