2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Harmadik nekifutásra készül el a Parkgondozó üzleti terve – Tokkal-vonóval 144 millióból ki kell jönnie

Illés György Cinó  |  2017. 01. 07., 14:15

Nem szavazták meg maradéktalanul a Parkgondozó Kft. önkormányzati finanszírozási igényét, holott már a testület elé került változat sem az eredeti terv volt – azt a társaság ügyvezetője a polgármester fölhívására módosította. Első menetben bő 155 milliós önkormányzati finanszírozási igényt mutatott ki a menedzsment, azonban az indoklás nem volt elég alapos: a polgármester az önkormányzat stabilitási rendeletére hivatkozva kérte a terv átdolgozását. Erre a támogatási igény jó másfél millióval nőtt (!). Ennek indokoltságát az elterjesztő vitatja. A négy megjelölt, eredményrontó tényező közül kettőt nem javasolt elfogadásra Bálint József polgármester, eszerint a társaságnak az igényeltnél 14 millióval kevesebből ki kell gazdálkodnia az évet. A vonatkozó előterjesztés az anyag jellegű költségek tervi előirányzatának csökkentését, valamint a kieső, harmadik fél felé számlázott piaci bevételek pótlását sürgeti. Pedig a bér jellegű kifizetések vonatkozásában is lehet többmilliós mozgástér.

A karácsony előtti csütörtök délután tartott, múlt év utolsó testületi ülésére készült előterjesztés ismerteti az előzményeket: A Parkgondozó Kft. által korábban benyújtott, 155 millió 131 ezer forintos önkormányzati finanszírozási igényt mutató eredményterv átdolgozását kérte már a döntés-előkészítés szakaszában dr. Bálint József polgármester a társaság ügyvezetőjétől, hivatkozva a 15/2016. (VI. 24.) számú, úgynevezett stabilitási rendeletre, amelynek 13. paragrafusa szerint a Parkgondozó Kft. összesített önkormányzati finanszírozási igénye a 2016. évre érvényes 120 millió forintot csak az alábbiakban megadott elvek mentén haladhatja meg.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 • Az alaptevékenységnél – átvállalt közfeladatok és vállalkozási tevékenység – csak olyan mértékű emelés fogadható el, ami név szerinti, hatályos okiratokkal alátámasztott módon bizonyítja a minimálbéremelési törvény erejénél fogva elkerülhetetlen, eredményt rontó, ezáltal önkormányzati támogatási igényt növelő hatását az előző évhez viszonyítva.
 • A közfoglalkoztatásnál csak olyan mértékű önkormányzati támogatási igény fogadható el, amit a 2017. évre érvényes közfoglalkoztatási szerződése, szerződései alapján feltétlenül és bizonyíthatóan szükséges önerőigényként jelentkezik a szerződésben vállalt közfoglalkoztatási programok sikeres és megfelelő végrehajtásához.

Ennek megfelelően pontosította üzleti tervét a Kft., és a korrigált tervet december 14-én megküldte a Polgármesteri Hivatal részére.

A MÓDOSÍTOTT ÜZLETI ÉS EREDMÉNYTERV – AZ ELŐZETESEN MEGJELÖLT 155 MILLIÓ 131 EZER FORINTOS IGÉNNYEL SZEMBEN – ÖSSZESEN 156 MILLIÓ 790 EZER FORINT TÁMOGATÁSI IGÉNYT MUTATOTT KI.

Ebből a közfeladat-ellátás és vállalkozás tevékenységekre 149 millió 569 ezer forintos, a közfoglalkoztatásra 7 millió 221 ezer forintos igény esik.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A tavalyi 120 millióhoz képest 36 millió 790 ezer forinttal magasabb igény alátámasztására az alábbi tényezőket és körülményeket jelöli meg a módosított üzleti terv melléklete, illetve e kitételekhez ezeket az észrevételeket fűzte az előterjesztő:

 • A minimálbér-emelési törvény elkerülhetetlen, eredményt rontó hatására 16 millió 995 ezer forint többlettel számol a tervezet melléklete
  – ezt az előterjesztés az ellenőrző számítások nyomán is indokoltnak tartja.
 • Az anyagjellegű ráfordításoknál 10%-os növekedéssel számoltak, a béremelés vonzataként várható árszínvonal-emelkedésre kalkulálva
  – ezt az előterjesztő indokolatlannak tartotta, egyrészt, mert azt részletes számítások, kimutatásokkal nem támasztották alá, másrészt, mert az alapanyagárak növekedése és annak mértéke csupán föltételezés, harmadrészt, mert az árak esetleges növekedését a társaság is érvényesítheti a kapott megrendeléseinél.
 • A közfoglalkoztatási program sikeres végrehajtásához 7 millió 221 ezer forintos önerő támogatási igényt mutattak ki
  – ezt szintén támogatta az előterjesztés is.
 • Külső megrendelések számlás nettó árbevételének alacsonyabb összege miatt 4 millió 650 ezer forint kieséssel kalkulált a tervezet
  – ezt azonban ugyancsak elvetette az előterjesztés, az elmaradt megrendelések más megrendelésekkel való pótlását javasolva a Kft.-nek az önkormányzati többlettámogatás helyett.

Újabb tervmódosítás jön!

Ennek alapján – az előterjesztő dr. Bálint József javaslatának megfelelően – az egy soron az igénylő által megemelt, második menetben az előterjesztés által megkurtított támogatási igényt fogadta el a testület.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szavazást megelőzően dr. Kiss Csaba jegyző ismertette a Vagyonhasznosítási Kft. üzleti tervének elfogadása kapcsán is említett szigorítást, amely a támogatással való könnyebb elszámoltatást, a felhasználás ellenőrzését szolgálja.

Végül a polgármester által javasolt változatot – két képviselő igazolt távollétében – 7 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadták.

ÍGY 136 MILLIÓ 955 EZER FORINTOS TÁMOGATÁST BIZTOSÍTOTT A TESTÜLET A PARKGONDOZÓ KFT. SZÁMÁRA.

Egyben fölkérte a társaság ügyvezetőjét, hogy módosítsa tervet olyan értelemben, hogy a cég önkormányzati finanszírozási igénye ne haladja meg a most elfogadott, mintegy 137 milliós összeget.

A 2017-es közfoglalkoztatáshoz szükséges saját erő biztosítására további 7 millió 221 ezer forintos támogatást nyújtott az önkormányzat – ezt már tíz igennel fogadták el –, ezzel együtt összesen 144 millióból gazdálkodhat a társasság.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A testület tehát az anyagköltség-növekedés mérsékeltebb értékkel való tervezését tartaná indokoltnak, illetve a társaság piaci szerepvállalásának szélesítését, ügyfélkörének bővítését várná. Ugyanakkor

KOMOLY MOZGÁSTÉR LEHET A BÉR JELLEGŰ KIFIZETÉSEK VONATKOZÁSÁBAN IS.

Itt akár több millió forintot is lehet találni. Hogy pontosan hol, arra az e napirendnél érdemben egyedül fölszólaló képviselőként Szabó Balázs mutatott rá.

De kiderült: lehet, hogy félreértett valamit.

Erről hamarosan részletesen is írunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés