2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hogyan tovább belvárosi parkolás? – Tetszik? Nem? Szavazzon!

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 07. 08., 15:20

Szerény érdeklődés mellett, mindössze néhány felszólaló jelenlétében tartott lakossági fórumot az önkormányzat múlt csütörtökön az április 1-jével bevezetett időkorlátos parkolásról. A városháza dísztermében megjelentek abban mind egyetértettek, hogy a kezdeményezés jó, azonban valamennyien kritikát is megfogalmaztak a rendszerrel szemben. A testület jövő heti ülésén dönt az időkorlátos parkolás sorsáról. Ön hogyan vélekedik a jelenlegi rendszerről? Milyen irányba terelné a döntéshozókat? Szavazzon!

Az időkorlátos parkolás bevezetéséről még tavaly év végén döntött a testület. A rendelet április elsején lépett életbe, azaz azóta a városháza és a börtön előtt, illetve a Búzapiac-téren kijelölt helyeken munkanapokon reggel 8 és délután 4 óra között a parkolási idő kezdetét egy iskolai segédeszközként is használt papírórán megjelölve, vagy ennek híján a szélvédő mögött elhelyezett papír fecnire írva jelezni kell, és az azt követő két órán belül el kell hagyni a parkolót.

A parkolási rend megsértése 10.000 forintos bírságot von maga után. De az első hónapban, a türelmi időben ezt csak azokra rótták ki, akiket előtte már háromszor figyelmezettek a szabály be nem tartása miatt.

Korábbi határozata alapján, három hónap elteltével az önkormányzat felülvizsgálja a parkolási rendet és a képviselő-testület jövő héten dönt arról, hogy változatlan, esetleg változtatott formában fenntartsa, vagy egy az egyben megszűntesse az időkorlátos parkolást. Mielőtt a döntést meghoznák, a lakosság tapasztalataira, javaslataira is kíváncsiak voltak.

A csütörtökön délután öt órakkor kezdődött fórumon ugyan csak néhányan vettek részt, mégis úgy a lakosság, mint az önkormányzat számára hasznos eszmecsere bontakozott ki a témát illetően.

Az első felszólaló szerint a kihelyezett tábla, bár jól látható, nem tartalmaz kellő információt. Személy szerint ő kereste azt a helyet, ahol fizetni lehet, ennek hiányában otthagyta autóját a parkolóban és csak azért nem kapott bírságot, mert épp a közterületfelügyelővel egy időben ért a helyszínre. Az, hogy papírórát kell használni, csak ezután lett számára világos. Kifogásolta továbbá, hogy nincsenek feltüntetve a parkolási rend szabályai, az üzemeltető, és a rend megsértésének szankciója, mint ahogy idegen nyelvű tájékoztatás sincs. Sokallotta továbbá a bírságul kiszabható 10 ezer forintos összeget.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A felvetésekre dr. Kiss Csaba jegyző reagált, mindenekelőtt azt hangsúlyozva, hogy Kalocsán nem fizető parkolási rend van, hanem parkolási zóna került kialakításra, időkorláttal, amit a magyar KRESZ szabályoz. A KRESZ pedig azt a táblát írja elő, ami ki van téve, amivel a parkolási zóna elejét és végét kell jelölni. Ráadásul sok országban ugyanez a tábla használatos. Azt ő is sajnálattal tapasztalta, hogy sokan, kiváltképp, akik 20-30 éve tanulták a KRESZ-t, nincsenek tisztában a tábla jelentésével. Úgy gondolja, hogy egy „a parkolóóra használata kötelező” kiegészítő tábla kirakása sokaknak a segítségére lesz. A bírság összegéről elmondta, azt kormányrendelet írja elő.

Egy Hartáról érkező felszólaló azt nehezményezte, hogy vidékiként nem értesült a megváltozott rendről, ezért azt kérdezte, küldött-e Kalocsa Város Önkormányzata hivatalos levet Harta jegyzőjének? És hogy készült-e olyan kimutatás, hogy a környező településekre, illetve Kalocsára hány „szeretetcsomag” érkezett. Elmondta, ő maga is úgy értelmezte a KRESZ táblát, hogy minden további nélkül azon a helyen két órát ingyen parkolhat. Megemlítette, hogy kapott értesítőjén az állt, hogy „tiltott helyen várakozott”, miközben ez nem igaz: „parkolóban, nem betartva a szabályokat” állt meg. A leírtakat szerinte össze kellene hangolni a valósággal.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Válaszában Bolvári Ferdinánd elmondta, a bevezetést megelőző hónapban a csapból is ez folyt, de már január óta folyamatosak voltak a híradások, ezt már csak azért is tudja, mert ő maga rengeteget nyilatkozott e témában a helyi médiumoknak. A környező települések jegyzőit azonban valóban nem értesítették külön.
Boromisza Viktor a Városüzemeltetési Osztály vezetője június 22-ei statisztikai kimutatás adataival tudott szolgálni a kérdezőnek. E szerint 110 kalocsai lakost, és 228 vidékit bűntettek meg, utóbbiba beleértve a távolabbi városokból és külföldről érkező bírságba szaladt polgárokat is.

A következő felszólaló is üdvözölte az új rendet, de arra panaszkodott, hogy a belvárosban parkoló autók megváltozott eloszlása rendkívül hátrányosan érinti a Tomori Pál utcát, ahol ő szomszédjaival egyetemben a saját lakása előtt nem tud leparkolni, nem beszélve azokról, akik az utcában praktizáló orvoshoz mennének. Úgy vélte, még mindig sokan nem állnak le a tűzoltóság melletti parkolóba, mert senki nem akar gyalogolni. Ezért azt javasolta, hogy Tomori utcára is terjesszék ki az időkorlátos rendet, mint ahogy a Duna áruház mögé és a Lengyelpiac elé is. A problémát egy később hozzászóló üzlettulajdonos is magáénak érezte, aki azt is hozzátette, hogy pontosan fel tudná sorolni azokat, akik napi 8-12 órát parkolnak egy-egy helyen.
Boromisza Viktor erre azt felelte, hogy érzékelték a gondot, és a rendőrhatóság képviselőivel már tartottak egy bejárást, ami alapján kidolgozás alatt van egy javaslat ennek rendezésére.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ehhez kapcsolódott a következő hozzászólás is, amely szerint éppen, hogy több parkoló van, mint kellene, ezért kvázi 30-40 embertől elvették a parkolás lehetőségét. A fölszólaló a terhelés áttevődését természetesnek találta, ha kiterjesztik más utcákra, attól az még nem szűnik meg, csak kijjebb fog gondot okozni. Soknak tartotta az időkorlátos parkolásra szolgáló helyek számát egy másik megjelent üzlettulajdonos is, aki a Tomori utca problematikájának orvoslását is szorgalmazta. Annak lehetőségét vette fel, hogy a polgármesteri hivatal, vagy a börtön a saját dolgozói számára hozzon létre saját parkolót, amit csak ők használnak, de nem a meglévő helyekből, hanem újak kialakításával.

A kihasználtságot illetően Boromisza Viktor újabb statisztikával tudott szolgálni. E szerint június 28-án, kedden a 98 parkolóhelyen 11 órakor 68 autó tartózkodott, délután 3-kor 36. Június 22-én, szerdán [piaci napon] 11 órakor 93 parkoló volt foglalt, délután 3-kor 41. Mint mondta, ezek a napok száraz, meleg napok voltak, az időjárás pedig befolyásolhatja a személygépjárművek használatát.
Hozzátette továbbá, hogy amennyiben marad a rend, a jelenlegi táblákra külön kiegészítő szöveges tábla kerül kihelyezésre, amelyen röviden le van írva, hogy miképp kell eljárni a parkoló használata során. Gondolkodtak továbbá azon, hogy a parkolóhelyek burkolatjára színessel egy-egy órát festenek. Ezt az is látná, aki a táblát nem vette észre. Mindez annak függvényében alakul majd, hogy a testület hogyan dönt a parkolási rend sorsáról.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A fórum végén Bolvári Ferdinánd rögtönzött szavazást kért a jelenlévőktől, akik a következő három lehetőség közül választhattak:

- töröljék el az időkorlátos parkolási zónát, állítsák vissza a régi rendet
- úgy, ahogy van, hagyják meg
- hagyják meg, de vizsgáljuk fölül, hogy apróbb kiegészítések szükségesek-e
A befutó a harmadik válaszlehetőség volt, kivétel nélkül arra szavazott mindenki.

A képviselő felmérése szerint tehát a lakosok, vagy legalábbis a fórumon résztvevők üdvözlik az időkorlátos parkolási rend bevezetését, azonban annak finomhangolását kérik a városvezetéstől.

Úgy gondoltuk, hogy még a szerdai döntéshozatal előtt mi is szavazást indítunk a témában, hogy azok is véleményt nyilváníthassanak, akik a fórumon nem tudtak részt venni.

Frissítés, 2016. júlus 13. 11:30 

A szavazást lezártuk, mivel a képviselő-testület mai ülésén hoz döntést az időkorlátos parkolás jövőjéről. A fejleményekről hamarosan tájékotatjuk olvasóinkat!

Addig is tekintsék meg, hogy portálunk múlt pénteken indított szavazása milyen eredménnyel zárult:

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A szavazás végeredménye
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK