2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Így fejlődött idén Kalocsa, és ez várható jövőre – Bálint József polgármester beszámolója a közmeghallgatáson

Illés György Cinó  |  2018. 12. 25., 18:26

Még november 29-én tartotta meg a kalocsai önkormányzat az idei közmeghallgatását, amelyből a karácsonyfa alá most a Bálint József polgármester által elmondott tájékoztató keretében ismertetett, idén megvalósult, illetve előkészített fejlesztések híreit hoztuk el olvasóinknak. A folytatásban a városüzemeltetés feladatairól és költségeiről a szilveszteri kiadásunkba készül majd egy vidám összefoglalónk.

Miután a tavalyi közmeghallgatáson föltett, addig meg nem válaszolt kérdésekre adott feleletet, köztük kitérve a Szentháromság tér vontatott felújítási munkálatainak állásáról, illetve előrehaladásáról, valamint az atomerőmű-bővítéshez kapcsolódó beruházások kérdéseiről – ezekre még visszatérünk –, a polgármester a megkezdett, a folyamatban lévő, illetve a következő évekre tervezett fejlesztésekről, kiemelten az építési beruházásokról szólt.

Érintette a városban ez évben megvalósult fejlesztések, illetve az idén elnyert, de megvalósításukban későbbre húzódó pályázati források és azok tervezett felhasználása kérdéseit, a kapcsolódó az építési beruházásokra és azok várható ütemezésére, valamint költségeire fókuszálva. Emellett a polgármester beszámolt egyes, saját forrásból elvégzett városüzemeltetési feladatokról és azok költségiről – ez utóbbi kérdésekkel később szintén foglalkozunk még.

JETA-pályázat útján az alábbi fejlesztések, projektekhez zárultak le a 2018. évben:

 • A Miskei út egy szakasza és a Róna utca közvilágításának kialakítása október 30-ig befejeződött, a projekt összköltsége 24,9 millió Ft, amiből az építési költség 19,9 millió Ft volt.
 • A református parókia fejlesztése második üteme szintén október 30-ig befejeződött, 15 millió forintos költséggel.
 • Sportpályázat révén a Zöldfa utcai óvodában multifunkcionális sportpálya telepítése történt meg, amelyet június 29 én adtak át. Ennek bekerülési költsége 13 millió Ft volt, annak teljes egésze építési költséget takar.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az EFOP 1.5.3.humán szolgáltatások fejlesztése című projekt részeként

 • az Érsekkertben térrendezés zajlott, benne megvalósult a korábban elmaradt csapadékvíz-rendezés lezárása.
 • A projekt keretében közösségi tér kialakítására is sor került, burkolt felületekkel, a játszótér mellett, illetve a zászlók környékén – az utóbbi helyen parkosítást, füvesítést is végrehajtottak, egy meglévő fúrt kútra épített szivattyúház és az általa táplált öntözőrendszer kialakításával kiegészítve.

A ’19-ben induló beruházásokról,
köztük a TOP (Terület - és Településfejlesztési Operatív Program) és a JETA (Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány) pályázati forrásaiból megvalósuló, illetve minisztériumi forrásokra épülő, a következő évekre áthúzódó fejlesztésekről a köbvetkezőképp számolt be a polgármester:

 • Az iparterület-fejlesztésnek a laktanya területén 2020 szeptemberére kell készen lennie, erre 800 millió forint áll rendelkezésre, amiből 660 millió az építési költség.
 • Az inkubátorház kialakításával ugyanazon a területen 2020 novemberéig kell elkészülni, 220 millió forint összköltséggel, amelyből 193 millió építési költség.
 • Óvodafejlesztési projektünknek 2020 januárjára kell lezárulnia. Erre 400 milliót nyert a város, amiből 359 millió az építési költség, azonban azt is elmondta Bálint József, hogy az építőanyag árak emelkedése miatt a 150 fős óvodára az elnyerhető forrást tekintve nem tudtak pályázni. Ezért az óvodát több ütemben tervezik megvalósítani, így első ütemben, az elnyert pályázati pénzből 75 fő számára alkalmas létesítmény épül.
  Ám a polgármester hozzátette, hogy tárgyalások folynak arról, hogy a Paks II. projekt kerítésen kívül beruházásokra szánt forrásaiból pótolni fogják a hiányzó összeget. Ennek fényében

BÁLINT JÓZSEF TÉNYKÉNT KÖZÖLTE, HOGY MEG FOGJÁK ÉPÍTENI A 150 FŐS ÓVODÁT.

 • A csapadékvíz elvezetési hálózat fejlesztésével 2020 februárjára kell elkészülni, a 200 millió Ft pályázati pénzből 181 milliós építési költséghányaddal
 • Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Kalocsán pályázati projektek 2020 februárba kell kész lennie 202 millió Ft Beruházási költséggel 181 milliós építési költséggel ez a Malom utca Szociális Otthon épületének rekonstrukcióját tartalmazza ott kerül elhelyezésre az alapellátó hálózat, és így végleges engedélyt is kapjon, ne csak átmenetit.
 • Értékeink mentén Damjanich utcai Vízparti Közösségi Ház beruházásának 2020 szeptemberére kell elkészülnie. Erre 37,5 milliót nyertünk, az építési költség ebből 75 (?) az építési költség. [talán 75 százalék - A szerk.]
 • Felső- és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című projektnek 2019 novemberéig kell készülnie. Ebben a város Magyar Kajak-kenu Szövetség vezette konzorcium tagjaként vesz részt. A városunkra eső projektrész megvalósítására 42 millió Ft-ot nyertünk, aminek teljes egésze építési költség fedezését szolgálja.
 • Az Ifjúsági Ház fejlesztésének első üteme összekapcsolódik majd az óvodaépítéssel, és szintén 2019 augusztusáig el kell végezni. A bekerülési költség 138 millió forint, és ebből 129 a fizikai kivitelezés költsége. Amint Bálint József elmondta, amennyiben idejében kiírják a JETA-pályázatokat, akkor a második ütemére is pályázni fognak, ha nem, akkor szintén az erőműépítés kerítésen kívüli forrásainak bevonásával fogják befejezni. A polgármester mindazonáltal bizakodó, hogy a JETA pályázatán is elnyerheti a város a forrást a folytatásra.
 • Festészet és kreativitás bemutatására a zsinagógában 60 millió forintot nyertünk, amelyből 29 az építési költség, azaz új kiállítótér elkészítése a karzaton illetve az emeleti részen. Ezt ’19 júliusig kell véghezvinni.
 • Hunyadi közösségi ház fejlesztésére 2020 júniusáig felhasználandó 20 millió forintot nyertünk, ebből 17 millió lesz az építési költség. Ott tetőtér-beépítés, illetve felvonóépítés valósul meg.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A beadott, elbírálása váró fejlesztések kérdéseiről is tájékoztatott röviden Bálint József. E szerint

 • Bölcsődefejlesztési programra a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium felé adtak be pályázatot. Ezt 2020 júniusig kell megvalósítani, az értéke 50 millió forint, amiből 45 millió az építési költség.
 • A Csokonai óvodában multifunkciós pálya telepítése és műfű karbantartó eszközökre pályáztak, ezt 2019 októberéig kell megvalósítani. A pályázati támogatás 16 millió forint volna, ebből 15 millió Ft a kivitelezési költség.

A tájékoztatásból, amint azt Bálint József is jelezte, hiányoztak a humán pályázatok.
[Ezek jellemzően a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár égisze alatt futó több különböző, összességében több száz millió forint pályázati forrásból megvalósuló programok – A szerk.]

E projektekről olvasóink már értesültek a pályázati sikerek bejelentése kapcsán, a polgármester azonban itt nem részletezte őket.

A HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉST CÉLZÓ PROJEKTEKET ÉPP CSAK AZ EMLÍTETTE BÁLINT JÓZSEF, MONDVÁN, HOGY ERRŐL NEM AKART BESZÉLNI, MIVEL ÉPÍTÉSI FELADATOK TÖBBNYIRE NEM TARTOZTAK HOZZÁ,

az érsekkerti közösségi tér kivételével, amelyet viszont korábban megemlített.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés