2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Is-mét-tar-hálsz” – 44 milliós rendkívüli támogatást igényelt Kalocsa

Illés György Cinó  |  2017. 11. 21., 19:48

Ebből 12,6 millió „jár”, minden önkormányzatnak az érintettség mértéke szerint megtéríti az állam a bér- és járulékterhek növekedéséből adódó, korábban nem ellentételezett extra költségeket, de pályázni kell rá. A többit a laktanya ipari célú fejlesztéséhez kapcsolódó területcsere többletfinanszírozási igényére, konkrétan a jelentkező ÁFA-fizetési kötelezettség fedezésére kérjük. Pedig arra már kértünk is egyszer,, noha állítólag maradvány is van a költségvetésben, bár a város politikai rendszereken átívelő alulfinanszírozottsága közismert, így a mindenkori vezetés rendszeresen kénytelen a központi forrásokból rendkívüli többlettámogatásért folyamodni. Erről jutott eszünkbe MZ/X és Mézga Géza örökbecsű párbeszéde.

A megjelölt összegre az önkormányzati információs rendszer keretében lehet pályázni, önkormányzati jóváhagyással, amelyet a legutóbbi, november 3-ai testületi ülésen meg is szavazott a testület. Csak gombot kellett nyomni, gondolkodni nem, mivel még az igényelhető összeget is az információs rendszer automatikusan számolta ki az ismert létszám és egyéb adatok ismeretében.

EZ A 12,6 MILIÓ LÉNYEGÉBEN TÖRVÉNY SZERINT JÁR KALOCSÁNAK,

és most a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közösen lehetővé is tette az önkormányzatok számára, hogy igényeljék a kérdéses összeget, így annak megítélése borítékolható.

A FÖNNMARADÓ 31,3 MILLIÓ AZ ÁLLAM ÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZTI, A FOKTŐI ÚTI LAKTANYA É-NY-I RÉSZÉT, ILLETVE A FÖLDHIVATAL ÉPÜLETÉT ÉRINTŐ INGATLANCSERE KAPCSÁN KELETKEZŐ ÁFA-FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÜNK ELLENTÉTELEZÉSÉRE SZOLGÁLNA.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A pillangó-effektus

Emlékezetes: a telekcsere egyrészt lehetővé teszi a Parkgondozó Kft. telephelyének kiköltöztetését az Érsekkert melletti helyszínről, a remélt óvoda-beruházással együtt komoly lehetőségeket nyitva a városközponti terület, benne az egykori parádés istálló megfelelő hasznosítása tekintetében.
Másrészt az új területen egy úgynevezett inkubátorház létesülhet, amely telephelygondokkal küzdő vállalkozásoknak jelenthet költséghatékony megoldást. Erre 200 milliós pályázatot nyújtott be városunk.
A Parkgondozót és az inkubátorházat befogadó terület ipari célú fejlesztésére már meg is nyertük a 800 millió forintos pályázatot.

Mindkét említett pályázat lehetővé teszi, hogy a támogatás egy részét – 2-2%-át – ingatlanvásárlásra fordítsák. Igaz, ezzel az összeggel a „projekten belül” kell gazdálkodni, vagyis e célra csak más projektelemek rovására fordítható ez a szerény összeg is.

E KÉT PÁLYÁZAT RÉVÉN TEHÁT ÖSSZESEN 20,4 MILLIÓ FORINTOT FORDÍTHAT A VÁROS AZ INGATLANCSERE PÉNZÜGYI FEDEZETÉRE.

Az értékbecslések nyomán a két ingatlan közti értékkülönbözetet 21,1 millió forintban állapították meg, azonban az ügylet nyomán 31,3 millió forintos ÁFA-kötelezettség is adódik. Így az ingatlan-csereügylet az értékkülönbözet és a fizetendő ÁFA figyelembevételével 52,4 millió forint terhet ró az önkormányzatra.

700 ezerből megúszhatjuk a telekcserét

A pályázati 2%-okból adódó 20,4 millió és az ÁFA-térítés igénylésünk kedvező elbírálása esetén várt 31,3 millió forintot tekintve látható, hogy így a teljes, 52,4 milliós teherből mindössze 700 ezer forintos fizetési kötelezettség keletkezne többletteherként a város költségvetésében.

A most igényelt összegek a költségvetésben nem voltak tervezve, de ténylegesen fölmerültek, így a pénzügyi mozgásterünket nem javítja, mint tette azt a Jókai utcai konyhára utólag nyert JETA-forrás, ehelyett fedezethiányt orvosol.

Is-mét-tar-hálsz

A bő 31 milliós ÁFA-kötelezettség fedezésére október 12-én már beadott egy egyedi kérelmet a város a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárságához. Azonban az Államkincstár részéről az a visszajelzés érkezett, hogy ezt az igényt is az önkormányzati információs rendszeren belül kell előterjeszteni, amit természetesen egyhangúlag jóvá is hagyott a testület.

Tény, hogy városunk történelmi okokból kifolyólag alulfinanszírozott. Ennek következtében évről-évre rendkívüli támogatásra szorul a központi költségvetésből. Ezért a mindenkori önkormányzat minden lehetőséget megragadva terjesztette elő többlettámogatási folyamodványait, az elmúlt évek részben, vagy egészében elutastó döntései után – néhány utóbbi pályzati sikerünk tapasztalata szerint – most javuló esélyekkel.

Erről, illetve az adminisztratív okokból megismételt támogatási kérelemről jutott eszünkbe könnyed levezetésként Romhányi József feledhetetlen klasszikusa, a Mézga-család különös kalandjai című sorozat Motor(tor)túra című epizódja – csak nehogy a támogató szervezeteknek döntéshozó grémiumoknak is ez jusson eszükbe! –, amelyben MZ/X-szel, a kései utóddal imígyen alakult Mézgáék aznapi kapcsolat fölvétele:

MZ/X:
– Te-ker-ge-bir-ka!
Aladár (a sértődött apjához):
 – Azt mondja, hogy tegnap keresett, de gerjedt és nem bírt kapcsolni. Mondd neki, kapcs-gond-olv!
Mézga Géza:
– Micsoda?
– Egy forintért megmondom!
MZ/X:
– Is-mét-tar-hálsz?
– Mit mond?
– Öööö… Ismert értéken tartsd a hálózati szintet!
– Fenét! Már bekapcsoltam a fordítógépet! Ismét tarhálsz? Vagyis pumpolsz, szipolyozol?

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK